[KHAS] UNTUK AD-DIEN

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Go down

[KHAS] UNTUK AD-DIEN

Post by NAZ on Wed Jun 13, 2012 5:45 pm

First topic message reminder :

Salam Ad-Dien,

Peluang melanjutkan pelajaran di Ma'ahad Tahfiz DarusSunnah Perlis.
Hafazan A-Quran
Harfiyah
Bahasa Arab
Amali Daqwah

Umur : dari 15 - 26 tahun
sekurang kurang nya mempunyai UPSR
Tempuh pengajian - 3 tahun (6 semester)

Yuran
Kemasukan: RM100
Bulanan: RM200

Tenaga pengajar MAlaysia dan Indonesia
1. Dr Juanda bin Jaya - Umum
2. Dr Abdul Aziz bin Kalufi - Tafsir
3. Dr Hazman bin Hassan - Sirah
4. Ustaz Mohd Nazim bin Mohd Nor - Tajwid & Balaghah
5. Ustaz Muhammad Daliluddin bin Burhanuddin - Nahu & Sorf
6. Ustaz Abdul Wahid bin Mahmud - Harfiyah
7. Ustaz Muhammad Ihsan bin Idris - Hadis & Ulum Hadis
8. Ustaz Abdul Qadir bin Sehak - Fiqh
9. Ustaz Mohd Rizal Simanjuntak - Hafazan & Usul Fiqh
10. Ustaz Mohd Rizal bin Azizan - Fiqh Dakwah
11. Ustaz Muhamad Nasiruddin bin Aziz - Tauhid & Adab Akhlak
12. Ustaz Iskandar Medan - Taranum

Setakat ni baru buka.. pemohonan adalah terhad...(Batch pertama bulan July 2012)

Alamat Ma'ahad:
Kampung Padang Melangit,
01000 Kangar, Perlis.

Hubungi : - Ustz Nasiruddin (019-2244948) / Ustz Wahid (019-4285747)

Cubalah.

Semoga success!!!

WSLM

NAZ
Muslimah
Muslimah

Posts : 215
Points : 305
Join date : 26/11/2011
Location : De'Cini

Back to top Go down


Re: [KHAS] UNTUK AD-DIEN

Post by Ad-Dien on Sun Jun 17, 2012 1:12 pm

abu_aisyah wrote:ad-dien,ape cita2 ad-dien?
sekarang tengah buat apa?
kenapa ad-dien teringin sangat nak pegi belajar di tanah arab?

1. Cita-cita nak jadi orang yang berguna je.. hehe..

2. Sekarang tengah menaip kat depan laptop.. hhehe

3. Sebab tak pernah gi lagi...

ahah.. sudah menjawap yek KohKohKoh

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Join date : 24/11/2011

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: [KHAS] UNTUK AD-DIEN

Post by Ad-Dien on Sun Jun 17, 2012 1:14 pm



tread ni perlu di lock... saya dah rasakan bahayanya..hehe Razz

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Join date : 24/11/2011

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: [KHAS] UNTUK AD-DIEN

Post by aniliaz on Mon Jun 18, 2012 9:55 am

Minta maaf ye dik..akak bergurau je ek..

aniliaz
AHLI
AHLI

Posts : 234
Join date : 27/03/2012

Back to top Go down

Re: [KHAS] UNTUK AD-DIEN

Post by abu_aisyah on Mon Jun 18, 2012 1:15 pm

Ad-Dien wrote:
abu_aisyah wrote:ad-dien,ape cita2 ad-dien?
sekarang tengah buat apa?
kenapa ad-dien teringin sangat nak pegi belajar di tanah arab?

1. Cita-cita nak jadi orang yang berguna je.. hehe..

2. Sekarang tengah menaip kat depan laptop.. hhehe

3. Sebab tak pernah gi lagi...

ahah.. sudah menjawap yek KohKohKoh

malu2 pulak din ni.jawab lah serius betul2.mana aci nak lock2..hehe.dulu ana pun bercita2 nak pegi ke saudi.nak pegi isi borang.pastu soalan2 ni ditanya kepada ana oleh ustaz baharudin.panjang lebar ana menjawab.tp akhitnya,ada perkara ustaz bangkitkan dan ana tak jadi isi borang.hehe.ape perkara tu?org macam ad-dien yg kita nak cari.

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: [KHAS] UNTUK AD-DIEN

Post by Ad-Dien on Mon Jun 18, 2012 3:19 pm

abu_aisyah wrote:
Ad-Dien wrote:
abu_aisyah wrote:ad-dien,ape cita2 ad-dien?
sekarang tengah buat apa?
kenapa ad-dien teringin sangat nak pegi belajar di tanah arab?

1. Cita-cita nak jadi orang yang berguna je.. hehe..

2. Sekarang tengah menaip kat depan laptop.. hhehe

3. Sebab tak pernah gi lagi...

ahah.. sudah menjawap yek KohKohKoh

malu2 pulak din ni.jawab lah serius betul2.mana aci nak lock2..hehe.dulu ana pun bercita2 nak pegi ke saudi.nak pegi isi borang.pastu soalan2 ni ditanya kepada ana oleh ustaz baharudin.panjang lebar ana menjawab.tp akhitnya,ada perkara ustaz bangkitkan dan ana tak jadi isi borang.hehe.ape perkara tu?org macam ad-dien yg kita nak cari.

apa maksud akhi? boleh ceritakan detail ?

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: [KHAS] UNTUK AD-DIEN

Post by abu_aisyah on Tue Jun 19, 2012 4:29 am

heheh..takde pape bro.nnt i pm u lah. Smile

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: [KHAS] UNTUK AD-DIEN

Post by Ad-Dien on Tue Jun 19, 2012 7:44 am

abu_aisyah wrote:heheh..takde pape bro.nnt i pm u lah. Smile

habaq mai je.. Razz

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: [KHAS] UNTUK AD-DIEN

Post by abuzaid65 on Tue Jun 19, 2012 11:46 am

aniliaz wrote:
thtl wrote:dien kan jejaka idaman Forum bicara daa..

Terlalu comel la ustaz... hikhik Razz

Amboi Dien.. baru kena kacau sikit dgn Ani, terus nak LOCK ker? mentang2 la ada kuasa Admin.. hehe KohKohKoh

abuzaid65
AHLI
AHLI

Posts : 134
Points : 162
Join date : 03/12/2011
Age : 50
Location : Shah Alam, Selangor

Back to top Go down

Re: [KHAS] UNTUK AD-DIEN

Post by Ad-Dien on Tue Jun 19, 2012 12:16 pm

abuzaid65 wrote:
aniliaz wrote:
thtl wrote:dien kan jejaka idaman Forum bicara daa..

Terlalu comel la ustaz... hikhik Razz

Amboi Dien.. baru kena kacau sikit dgn Ani, terus nak LOCK ker? mentang2 la ada kuasa Admin.. hehe KohKohKoh

mana ada lock pun...Majaz je... hehe

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: [KHAS] UNTUK AD-DIEN

Post by NAZ on Wed Jun 20, 2012 6:47 pm

Ad-Dien,

Dah masuk FB kat ruang ni?
https://www.facebook.com/groups/458701580809346/?notif_t=group_added_to_group



CARA2 MEMOHON BELAJAR DI UNIVERSITI UMM AL-QURA, MAKKAH AL-MUKARRAMAH..~

Assalamualaikum w.b.t

Memandangkan ramai yg bertanya cara nak memohon belajar di Universiti Umm al-Qura, Makkah, maka disini saya nyatakan secara terperinci apa yg diperlukan sebagaimana yang dinyatakan di dalam borang permohonan.

1- Keputusan SPM (wajib) atau apa2 peperiksaan lain seperti STAM, SYAHADAH, STA @ DIPLOMA AGAMA - diterjemahkan ke dalam Bahasa Arab di ITNM, dan mendapat cop pengesahan salinan asal di Wisma Putra, Presint 3, Putrajaya.Selepas itu, mati stem di Kedutaan Arab Saudi, KL.

ALAMAT INSTITUT TERJEMAHAN NEGARA MALAYSIA:-
Institut Terjemahan Negara Malaysia, Wisma ITNM, No 2, Jalan 2/27E, Seksyen 10, Wangsa Maju, 53300 Kuala Lumpur.
+603 4149 7210 ( TEL)
+603 4149 1535 ( FAX )
Laman web : (http://www.itnm.com.my/)

ALAMAT KEDUTAAN ARAB SAUDI :-
Royal Embassy of Saudi Arabia, 4th Floor, Wisma Chinese Chamber, 258 Jalan Ampang, 50450 Kuala Lumpur
Tel: +603 4257 9825, Fax: +603 4257 8751 )
Laman web : (http://www.mycen.com.my/malaysia/embassy_04.html)

2- Surat sokongan daripada persatuan2 islam seperti JAKIM, ABIM, JIM, PAS, YADIM, Persatuan Ulama’, Mufti negeri, Universiti-Universiti islam di seluruh negara dan sebagainya @ surat sokongan dari mana2 bekas pelajar Umm al-Qura.

- Untuk tambahan: sijil hafiz quran bagi sesiapa yang telah tamat hafaz quran, juga surat kelakuan baik yang dikeluarkan oleh pengarah @ pengetua tempat belajar.

3- Empat keping gambar ukuran biasa tidak termasuk gambar pada borang permohonan dan borang pemeriksaan kesihatan (6 keping kesemuanya) , juga fotostat muka depan pasport antarabangsa.

4- Sijil beranak yang siap diterjemah ke dalam bahasa arab.Sijil beranak ini juga hendaklah mendapat cop di Wisma Putra dan juga mati setem di Kedutaan Arab Saudi (sebagaimana yang tertera pada maklumat no 1). Juga pemeriksaan kesihatan (boleh dibuat di mana2 hospital @ klinik) menggunakan borang yang telah disediakan.

5- Umur tidak melebihi 23 tahun..kalau dah terlebih pun boleh je cuba mitak..tp jgn terlalu terlebih ye..

6- Bagi pelajar perempuan, perlu kepilkan bersama maklumat mahram yang akan menemaninya disana.

7- Surat tiada halangan (clearance letter) untuk belajar di Arab Saudi (sila pohon daripada jabatan pengajian tinggi ) di alamat berikut :

Bahagian Education Malaysia, Tingkat 4, No 2, Menara 2, Jalan P5/6, Presint 5, 62200 Putrajaya.

tel : 03 8870600 sambungan 6634 faks: 03 88706853.

8- Semua surat atau dokumen hendaklah diterjemahkan ke dalam bahasa arab atau inggeris.

* Segala maklumat atau permohonan yang tidak lengkap tidak akan dilayan.
* Semua dokumen sekurang2nya boleh dihantar dalam bentuk salinan.

Sila hantar semua dokumen yang lengkap ke alamat di bawah:
ADMISSION DEPT. ARABIC LANGUAGE INSTITUTE,
UMM AL-QURA UNIVERSITY,
P.O.BOX 3712,
MAKKAH AL-MUKARRAH 21955,
KINGDOM OF SAUDI ARABIA,
EMAIL : Instarab@uqu.edu.sa

* borang boleh dimuat turun dari pautan ini..
http://uqu.edu.sa/arabic-language-intitute
=> bukak page ni dan application form berada di bawah skali..

ATAU Boleh diserahkan kepada exco perhubungan & kebajikan Persatuan Pelajar Malaysia Makkah atau mana2 exco.

Sekian…
Disediakan oleh:
(MOHD ASWADI ALI)
Bendahari sesi 2010/12,
PPM Makkah,
Update 1 februari 2012.

NAZ
Muslimah
Muslimah

Posts : 215
Points : 305
Join date : 26/11/2011
Location : De'Cini

Back to top Go down

Re: [KHAS] UNTUK AD-DIEN

Post by thtl on Wed Jun 20, 2012 8:00 pm

N, urusan bedounicracy tu akan makan masa hampir 3-4 bulan..

Laughing

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: [KHAS] UNTUK AD-DIEN

Post by Ad-Dien on Wed Jun 20, 2012 9:22 pm



Dia add saya lepas create group tu...
sedang bincang-bincang dengannya la ni...

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: [KHAS] UNTUK AD-DIEN

Post by Ad-Dien on Sun Mar 30, 2014 5:03 pm

Masih ada kah kuliyyah ini? Saya terjumpa pulak thread lama ni Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: [KHAS] UNTUK AD-DIEN

Post by Sponsored content Today at 12:38 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum