Benarkah dibenarkan melihat aurat rambut calon bakal isteri

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

Benarkah dibenarkan melihat aurat rambut calon bakal isteri

Post by seijiseimura84 on Wed Jun 13, 2012 9:24 pm

Salam
ada dakwaan mengatakana dibenarkan melihat aurat rambut calon perempuan yg kita mahu kahwini, sebelum bertunang...
harap komen....
ada sandaran ke benda ni?

seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: Benarkah dibenarkan melihat aurat rambut calon bakal isteri

Post by thtl on Wed Jun 13, 2012 9:35 pm

tak ada sandaran.
hukum asal tetap muka dan dua telapak tangan je..sebab kalau peerempuan bertudung, camna doc nak lihat? kalu kat saudi, impossible..semua perempuan nampak biji mata je...maka kena guna mata2 gelap/spy

kalau doc nak tahu lebih kena risik melalui org perempuan. biar wakil doc yg siasat spek yg dok nak, hatta tempat2 sulit pun doc kena guna perisik perempuan..

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Benarkah dibenarkan melihat aurat rambut calon bakal isteri

Post by Ad-Dien on Wed Jun 13, 2012 9:43 pm



hukum mendedahkan aurat tu sendiri sudah nyata... jelas yang keyataan tu tak benar doc...

balik kepada hukum asal dalam merisik

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Benarkah dibenarkan melihat aurat rambut calon bakal isteri

Post by thtl on Wed Jun 13, 2012 9:47 pm

ada juga pendapat dien kalau nak bertunang...cuma ana tak ada kitab tu kat sinin

cuba dien cari2 dulu, tp rasanya pendapat tu tak solid

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Benarkah dibenarkan melihat aurat rambut calon bakal isteri

Post by Ad-Dien on Wed Jun 13, 2012 10:04 pm

thtl wrote:ada juga pendapat dien kalau nak bertunang...cuma ana tak ada kitab tu kat sinin

cuba dien cari2 dulu, tp rasanya pendapat tu tak solid

pendapat apa tu? cuba bagi apa yang pendapat tu nyatakan? nanti saya cuba cari insyaAllah

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Benarkah dibenarkan melihat aurat rambut calon bakal isteri

Post by Ahmad Shamil on Thu Jun 14, 2012 2:05 am

mungkin apa yg doc tanya tu berasal dr kefahaman terhadap pendapat Imam Daud Az-Zahiri, Imam Ibnu Hazm,dan salah satu drp 3 qaul dlm mazhab Imam Ahmad(bukan muktamad dlm mazhab),iaitu harus melihat kepada seluruh tubuh wanita yg dipinang.(khitbah)

dalil: zahir hadis nabi: "Lihatlah kepadanya"(riwayat Tirmizi, disahihkan oleh Al-Albani. riwayat ini dikritik oleh Ad-Daruqutni, namun terdapat syahid menguatkannya)


_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)

Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Points : 1226
Join date : 24/11/2011
Age : 31
Location : Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Benarkah dibenarkan melihat aurat rambut calon bakal isteri

Post by thtl on Thu Jun 14, 2012 6:26 am

syukran ustaz,
jika ada qaul 5 Imam, maka pendapat ni ada asasnya. kalau doc S nak tengok pun bolehlah...hehehe

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Benarkah dibenarkan melihat aurat rambut calon bakal isteri

Post by thtl on Thu Jun 14, 2012 6:58 am

Boleh
kerana ada nas dan ada qaul Imam
cuma kita kena selidiki bagaimana 5 Imam tsb berhujah. saya tak dapat nak kemukakan hujah2 mereka kerana tak ada kitab buat masa ni di sini..

cuma pendapat Jumhur (majoriti fuqaha'), tidak boleh. memadai muka dan tangan.


Kalau doc rasa seraut wajah wanita belum convince akan kecantikan dagingnya, maka usahakan melihat kat mana yg doc suka...hehehe

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Benarkah dibenarkan melihat aurat rambut calon bakal isteri

Post by seijiseimura84 on Thu Jun 14, 2012 7:04 am

dikatakan amirul mukminin umar telah menyelak kain Ummi khaltshum untuk melihat betisnya. mohon komen

seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: Benarkah dibenarkan melihat aurat rambut calon bakal isteri

Post by thtl on Thu Jun 14, 2012 7:26 am

Umar ra pegang tu bukan sebab dia mata keranjang.

tapi dia nak test kematangan Umu Kalsum bte Ali akan kematangan dan cara dia berhujah dgn amir almukminin. Jawapan Umi Kalsum itu adalah jawapan gadis yg cerdik dan baligh.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Benarkah dibenarkan melihat aurat rambut calon bakal isteri

Post by thtl on Thu Jun 14, 2012 7:55 am

doc,

bila saya cek balik kisah Umar selak kain Umi Kalsum tu dhaif sebenarnya. ia tak ada dalam mana-mana kitab hadis kecuali kitab sejarah dan tabaqat. maaka unsur syiah dah masuk.
maka ia bukan hujah, cuma nak diskredit Umar shj

ini sumber kisahnya:

1) الإصابة في تمييز الصحابة 8 / 465 ، غوامض الأسماء المبهمة 2 / 787.
(2) المنتظم 4 / 237 ، تاريخ دمشق 19 / 482 ، الطبقات الكبرى 8 / 464 ، مختصر تاريخ دمشق 9 / 159 ـ 160 ، الفتوحات الإسلامية 2 / 455 ، شرح نهج البلاغة 12 / 106 ، سير أعلام النبلاء 3 / 501 ، الاستيعاب 4 / 1954 ـ 1955 ، المستدرك على الصحيحين 3 / 153 ح 4684.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Benarkah dibenarkan melihat aurat rambut calon bakal isteri

Post by Ahmad Shamil on Thu Jun 14, 2012 9:28 am

benar, kisah umar menyelak kain ummu kalthum anak Ali adalah lemah. menurut pengarang soheh fiqh sunnah, ia diriwayatkan oleh Abd Razzaq dan Said bin Mansur dengan sanad yang terputus (Munqati').

syeikh Al-Albani pernah mensahihkan riwayat tersebut, tetapi kemudian beliau mendhaifkannya setelah menyedari dalam sanadnya ada irsal dan inqita'. (lihat تراجعات العلامة الألباني في التصحيح والتضعيف1/20)

_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)

Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Points : 1226
Join date : 24/11/2011
Age : 31
Location : Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Benarkah dibenarkan melihat aurat rambut calon bakal isteri

Post by thtl on Thu Jun 14, 2012 10:42 am

syukran.

sebab tak logik, itu zaman terbaik Islam, mana ada orang yg mempunyai character sedemikian.

kalau zaman kita pun tak ada, maka mana boleh ada di kalangan salaf tak logik. dalam majlis pertungan melayu, kita tak pernah dengar ada orang selak betis yg dipinang walaupun sesama perempuan..

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Benarkah dibenarkan melihat aurat rambut calon bakal isteri

Post by Abi khyra on Thu Jun 14, 2012 1:01 pm

seijiseimura84 wrote:dikatakan amirul mukminin umar telah menyelak kain Ummi khaltshum untuk melihat betisnya. mohon komen

kenapa nak tengok betis? itu petua nak tau tahap kesuburan wanita ker?

Abi khyra
AHLI
AHLI

Posts : 24
Points : 36
Join date : 06/06/2012

Back to top Go down

Re: Benarkah dibenarkan melihat aurat rambut calon bakal isteri

Post by thtl on Thu Jun 14, 2012 1:16 pm

umi kalsum kan masih kecil, mungkin dalam early teenager, baru haidh.

kisah tu tersibar kemungkinan Umar nak cek Umi kalsum ni besar mana...sebab org arab masa tu tak sambut birthday macam sekarang..umur pun agak2 je..

tapi bila dah dhaif, buat apa kita buat spekulasi...ia cuma nak burukkan kesolehan khalifah yg terpimpin. Ini anak didik Nabi, taraf dia mertua Nabi lagi, pemimpin dan negarawan terbilang, maka tak mungkin Umar akan melakukannya.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Benarkah dibenarkan melihat aurat rambut calon bakal isteri

Post by Ad-Dien on Thu Jun 14, 2012 2:58 pm



مرسل و منقطع

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Benarkah dibenarkan melihat aurat rambut calon bakal isteri

Post by thtl on Thu Jun 14, 2012 3:04 pm

ini web melayu la dien..

depa pun nak tahu juga istilah arab tu..

bila dien dah pandai, jangan lupa org lain yg masih merangkak...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Benarkah dibenarkan melihat aurat rambut calon bakal isteri

Post by Ad-Dien on Thu Jun 14, 2012 3:15 pm

thtl wrote:ini web melayu la dien..

depa pun nak tahu juga istilah arab tu..

bila dien dah pandai, jangan lupa org lain yg masih merangkak...

Eik?? saya cuma quote yang Ustaz AZ dah tulis kat atas tu..

Mursal/ Irsal dan munqati'... Smile Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Benarkah dibenarkan melihat aurat rambut calon bakal isteri

Post by thtl on Thu Jun 14, 2012 3:18 pm

yealaa kalau dien tak terjemah tak adala maknanya..cuma sekadar posmen.. Laughing

kenalah ada value added..

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Benarkah dibenarkan melihat aurat rambut calon bakal isteri

Post by Ad-Dien on Thu Jun 14, 2012 3:25 pm

thtl wrote:yealaa kalau dien tak terjemah tak adala maknanya..cuma sekadar posmen.. Laughing

kenalah ada value added..

Munqati' = Hadith yang terputus sanadnya seorang atau beberapa orang rawi tapi tak berturut-turut.

Mursal= Hadith yang diriwayatkan oleh soerang Tabi'in terus kepada Nabi tanpa menyebut sanad sebelumnya sama ada rawi dari kalangan tabi'in sebelumnya atau sahabah.


_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Benarkah dibenarkan melihat aurat rambut calon bakal isteri

Post by thtl on Thu Jun 14, 2012 3:41 pm

terbaik

istilah arab plus terjemahan ni kena ulang selalu supaya netterz boleh ingat..

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Benarkah dibenarkan melihat aurat rambut calon bakal isteri

Post by Ad-Dien on Thu Jun 14, 2012 6:07 pm

thtl wrote: terbaik

istilah arab plus terjemahan ni kena ulang selalu supaya netterz boleh ingat..

InsyaAllah kalau ada kesempatan, saya tak lokek nak share istilah-istilah atau apa yang saya dah pelajari mana yang termampu, insyaAllah

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Benarkah dibenarkan melihat aurat rambut calon bakal isteri

Post by abu_aisyah on Fri Jun 15, 2012 2:23 pm

Ahmad Shamil wrote:mungkin apa yg doc tanya tu berasal dr kefahaman terhadap pendapat Imam Daud Az-Zahiri, Imam Ibnu Hazm,dan salah satu drp 3 qaul dlm mazhab Imam Ahmad(bukan muktamad dlm mazhab),iaitu harus melihat kepada seluruh tubuh wanita yg dipinang.(khitbah)

dalil: zahir hadis nabi: "Lihatlah kepadanya"(riwayat Tirmizi, disahihkan oleh Al-Albani. riwayat ini dikritik oleh Ad-Daruqutni, namun terdapat syahid menguatkannya)


jawapan sheikh al-albani utk soalan spt doc seiji didalam buku fatwa2 beliau (media hidyah):
wrote:


menurut yg saya ketahui wallahu a'lam, seorg pria boleh melihat/memandang rambut wanita yg akan dipinangnya dengan syarat tanpa sepengatahuan si wanita.

rasulullah bersabda:

"jika terbersit dlm hati kalian (keinginan) utk melamar seorg wanita, maka hendaklah ia memandang sesuatu yg bisa mendorongnya untuk menikahi wanita tersebut.'

adapun jika dengan sepengatuhuan wanita yg akan dipinang, maka yg boleh dilihat adalah hanya muka dan kedua apak tangannya.


hadis ini kah ustaz?

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: Benarkah dibenarkan melihat aurat rambut calon bakal isteri

Post by thtl on Fri Jun 15, 2012 2:41 pm

hadis tu

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Benarkah dibenarkan melihat aurat rambut calon bakal isteri

Post by Ad-Dien on Fri Jun 15, 2012 4:20 pm



takhrij dan tahqiq

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Benarkah dibenarkan melihat aurat rambut calon bakal isteri

Post by Sponsored content Today at 11:10 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum