Kongsi keunikan budaya masyarakat setempat anda

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

Kongsi keunikan budaya masyarakat setempat anda

Post by Nizam on Fri Jun 15, 2012 3:11 pm

salam

kita di forum bicarathtl datang dari pelbagai daerah dan negeri. kadang kita tak pernah sampai ke negeri forumers yg lain. ana buka thread ni untuk kita kongsi keunikan masyarakat setempat forumers baik dari segi percakapan, pergaulan, makan dan lain2

ana mula dulu

PENANG

di penang, cara percakapan rakyat negeri ini umumnya agak kasar. cara bergurau pun dalam bahasa yang kasar. kadang kita lihat ada sekumpulan manusia sedang bertekak umpama bergaduh pasal masalah peribadi rupanya mereka bersembang pasal bola. contoh seperti dalam video nih:



kadang satu perkataan umum bahasa melayu digunakan dengan maksud dan penggunaan ayat yang berlainan seperti perkataan TEMBAK. tembak ni umumnya menarik picu senapang lalu melepaskan peluru ke sasaran. namun di penang perkataan tembak boleh digunakan sebagai maksud berbohong atau bersembang kuat tapi tanpa asas.

contoh ayat:

hang dengaq la cakap dia, dia ni kaki tembak kuat punya.

lebih menakjubkan kadang satu perkataan tu leh guna untuk perbagai tujuan contoh perkataan TIBAI

"Hang jangan buat pasal nanti aku tibai hang baru tau"
- di sini tibai jelas bermaksud pukul

"Nak bagitau tau kat dia ka tak? kalau tak bagi tau nanti dia kecik hati pulak, ah tibai lah"
- di sini tibai bermaksud "lantak lah"

"fuhh, aku balik ngeja punya lapaq, last aku tibai nasi kandaq dua pinggan"
- di sini tibai bermaksud "melantak"

Laughing

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Kongsi keunikan budaya masyarakat setempat anda

Post by thtl on Fri Jun 15, 2012 4:22 pm

JAZAN, KSA

Hon kereta.

membunyikan Hon kereta di Jazan tidak ada apa-apa. ia cuma nak habaq. Kalau kat trafik light, bila lampu hijau, semua kereta akan bunyikan Hon...supaya org depa cepat sikit, nanti lampu bertukar kuning dan merah...sambil kereta meluncur, hon akan dibunyikan agak kerap sebab nak kasi warning org jalan kaki, kereta keluar dari parkir dsbnya..pendek kata, Hon antara assessory yg paling mustahak utk kereta2 di Jizan...kalau kat Malaysia, bunyi hon silap2 depa akan tunjuk penumbuk..
sini tak apa-apa..

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Kongsi keunikan budaya masyarakat setempat anda

Post by Nizam on Fri Jun 15, 2012 4:25 pm

thtl wrote:JAZAN, KSA

Hon kereta.

membunyikan Hon kereta di Jazan tidak ada apa-apa. ia cuma nak habaq. Kalau kat trafik light, bila lampu hijau, semua kereta akan bunyikan Hon...supaya org depa cepat sikit, nanti lampu bertukar kuning dan merah...sambil kereta meluncur, hon akan dibunyikan agak kerap sebab nak kasi warning org jalan kaki, kereta keluar dari parkir dsbnya..pendek kata, Hon antara assessory yg paling mustahak utk kereta2 di Jizan...kalau kat Malaysia, bunyi hon silap2 depa akan tunjuk penumbuk..
sini tak apa-apa..

setahu ana kat indonesia kalau kita nak potong keta orang kita bunyi hon umpama minta izin

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Kongsi keunikan budaya masyarakat setempat anda

Post by thtl on Fri Jun 15, 2012 4:27 pm

kat sini pun sama, nak potong kereta orang pun mmg kena kasi hon...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Kongsi keunikan budaya masyarakat setempat anda

Post by thtl on Fri Jun 15, 2012 4:33 pm

Kehidupan penduduk di Jazan/ saudi berkisar pada Solat.
Semua aktiviti kehidupan terhenti secara otomatik 4 kali sehari, semua premis perniagaan termasuk stesyen minyak akan berhenti dan ditutup masa solat, termasuk hypermarket dan mall semua akan ditutup 4 kali sehari...
zuhur, asar, maghrib dan isya'..anda tak akan dapat beli apa pun waktu solat, sebab semua akan ditutup...

waktu solat, semua akan terhenti secara otomatik, satu bandar akan solat serentak.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Kongsi keunikan budaya masyarakat setempat anda

Post by Nizam on Fri Jun 15, 2012 4:41 pm

PENANG

pemakanan

nasi kandaq jangan cakap la, memang tumbuh macam cendawan pas hujan. juga nasi biryani. antara nasi kandaq yang femes di penang adalah nasi kandar beratur dekat masjid kapitan keling.

Pasembur pun femes gak. lagi femes kalau pasembur padang kota, mahal tuh! Char koey teow penang selalunya menjadi sajian malam di penang.

Pernah dengar Rassem? Rassem adalah sejenis sup yang dibuat dari pelbagai jenis herba. aneka jenis sup mamak pun ada gak. biasanya sup mamak agak berempah dan ana dengar ia dicampur serbuk kurma, tak pasti betul ka tak.

buah yang sangat popular di penang adalah buah pala (nutmeg). sebab tu ana pernah ditanya hukum makan buah pala kerana kat ada pendapat mengatakan buah pala haram dimakan. jeruk buah pala apa nak wat.. berair mulut. Bazaar chow rasta (juga berdekatan dengan masjid kapitan keling) adalah tempat di mana jeruk buah dijual. Juga terdapat buah berangan goreng. ana beli jubah kawin di bazaar ni.


_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Kongsi keunikan budaya masyarakat setempat anda

Post by Ad-Dien on Fri Jun 15, 2012 4:45 pm

Pahang.

Negeri pahang negeri yang besar dan pembangunanya sederhana, tidak terlalu moden seperti KL, selangor, dan tidak pula terlalu dhaif. Disini masih dijaga flora dan fauna serta khazanah semula jadi, maka kemungkinan udara di negeri ini lebih nyaman dan segar.

Bahasa penghantar di pahang kebiasaannya loghat pahang yang jarang orang luar negeri ini tahu. Kebanyakannya terutama golongan muda pabila di negeri lain mereka tak cakap loghat pahang, maka loghat kami ini kurang dikenali ramai. Tidak seperti loghat kelantan, terrengganu, dan negeri utara yang familiar. Di setiap daerah pulak loghat nya berbeza-beza pula antara setiap daerah..Loghat pahang mengikut aliran sungai, dari hulu ke hilir berbeza loghatnya.. contoh jerantut lain sikit, lipis lain sikit, pekan lain sikit dan sebagainya...saya sendiri ada yang tak tahu loghat daerah lain.. Antaranya loghatnya ialah:

1. Koi,kawan, kas= Saya
2. Aok= Awak
3. kome= Kami
4. Moh= Jom
5. Ghodong= Kawan
6. Sokmo= Selalu, kerap
7. Pedo oh= Tipu, bohong
8. Polok= tamak, pelahap
9. Nyor= Buah kelapa
10. Kisok= kelam-kabut dan sebagainya lah lagi...


Kat sini paling dikenali sungai pahang. Kalau cakap sungai pahang memang ikan patin yang dicari. patin disini memang banyak spesies dan dieksport ke negeri lain sekali sebab ada sesetengah ikan patin yang hanya ada di sungai pahang sahaja.

Pusat percutian dan peranginan pun banyak. Antaranya taman negara di jerantut, camaron highland, genting highland, pulau tioman, gunung tahan, bukit freaser, cherating dan sebagainya..

Sekian dahulu serba sedikit..Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Kongsi keunikan budaya masyarakat setempat anda

Post by Ad-Dien on Fri Jun 15, 2012 4:46 pm

thtl wrote:Kehidupan penduduk di Jazan/ saudi berkisar pada Solat.
Semua aktiviti kehidupan terhenti secara otomatik 4 kali sehari, semua premis perniagaan termasuk stesyen minyak akan berhenti dan ditutup masa solat, termasuk hypermarket dan mall semua akan ditutup 4 kali sehari...
zuhur, asar, maghrib dan isya'..anda tak akan dapat beli apa pun waktu solat, sebab semua akan ditutup...

waktu solat, semua akan terhenti secara otomatik, satu bandar akan solat serentak.

terbaik

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Kongsi keunikan budaya masyarakat setempat anda

Post by Abi khyra on Fri Jun 15, 2012 4:47 pm

thtl wrote:Kehidupan penduduk di Jazan/ saudi berkisar pada Solat.
Semua aktiviti kehidupan terhenti secara otomatik 4 kali sehari, semua premis perniagaan termasuk stesyen minyak akan berhenti dan ditutup masa solat, termasuk hypermarket dan mall semua akan ditutup 4 kali sehari...
zuhur, asar, maghrib dan isya'..anda tak akan dapat beli apa pun waktu solat, sebab semua akan ditutup...

waktu solat, semua akan terhenti secara otomatik, satu bandar akan solat serentak.

bagusnya..bila la dapat rasa suasana mcm tu kt sini. sapa yg tak solat mesti jadi orang pelik kat situ.

Abi khyra
AHLI
AHLI

Posts : 24
Points : 36
Join date : 06/06/2012

Back to top Go down

Re: Kongsi keunikan budaya masyarakat setempat anda

Post by Nizam on Fri Jun 15, 2012 4:47 pm

dien pemakanan orang pahang macam mana?

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Kongsi keunikan budaya masyarakat setempat anda

Post by Nizam on Fri Jun 15, 2012 4:51 pm

Ad-Dien wrote:Pahang.

Negeri pahang negeri yang besar dan pembangunanya sederhana, tidak terlalu moden seperti KL, selangor, dan tidak pula terlalu dhaif. Disini masih dijaga flora dan fauna serta khazanah semula jadi, maka kemungkinan udara di negeri ini lebih nyaman dan segar.

Bahasa penghantar di pahang kebiasaannya loghat pahang yang jarang orang luar negeri ini tahu. Kebanyakannya terutama golongan muda pabila di negeri lain mereka tak cakap loghat pahang, maka loghat kami ini kurang dikenali ramai. Tidak seperti loghat kelantan, terrengganu, dan negeri utara yang familiar. Di setiap daerah pulak loghat nya berbeza-beza pula antara setiap daerah..Loghat pahang mengikut aliran sungai, dari hulu ke hilir berbeza loghatnya.. contoh jerantut lain sikit, lipis lain sikit, pekan lain sikit dan sebagainya...saya sendiri ada yang tak tahu loghat daerah lain.. Antaranya loghatnya ialah:

1. Koi,kawan, kas= Saya
2. Aok= Awak
3. kome= Kami
4. Moh= Jom
5. Ghodong= Kawan
6. Sokmo= Selalu, kerap
7. Pedo oh= Tipu, bohong
8. Polok= tamak, pelahap
9. Nyor= Buah kelapa
10. Kisok= kelam-kabut dan sebagainya lah lagi...


Kat sini paling dikenali sungai pahang. Kalau cakap sungai pahang memang ikan patin yang dicari. patin disini memang banyak spesies dan dieksport ke negeri lain sekali sebab ada sesetengah ikan patin yang hanya ada di sungai pahang sahaja.

Pusat percutian dan peranginan pun banyak. Antaranya taman negara di jerantut, camaron highland, genting highland, pulau tioman, gunung tahan, bukit freaser, cherating dan sebagainya..

Sekian dahulu serba sedikit..Smile

bakar semangat ke apa nih Laughing

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Kongsi keunikan budaya masyarakat setempat anda

Post by Ad-Dien on Fri Jun 15, 2012 4:52 pm

Nizam wrote:dien pemakanan orang pahang macam mana?

Orang pahang makan macam biasa je... saya tak banyak tahu bab makanan special pahang sebab orang sini makan blake weh...eheh

hehe..bakar semangat lerr... orang luar biasanya patin tak nak singgah joran die...hehe...

hanya jauhari yang mengenal manikam KohKohKoh

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Kongsi keunikan budaya masyarakat setempat anda

Post by Nizam on Fri Jun 15, 2012 4:55 pm

heheeh di penang ni mamak ramai, silap ari bulan ana pun ada darah mamak huhu. tapi yang ana nak cakap ni piaawww punya mamak.

ana pernah wat projek dokumentari mengenai mamak masa di politeknik. wedding diorang unik gak.

filem hindustan kat penang jangan cakap la, memang laku. satu benda yang tak berapa enak untuk didengar Laughing

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Kongsi keunikan budaya masyarakat setempat anda

Post by Nizam on Fri Jun 15, 2012 4:56 pm

Ad-Dien wrote:
Nizam wrote:dien pemakanan orang pahang macam mana?

Orang pahang makan macam biasa je... saya tak banyak tahu bab makanan special pahang sebab orang sini makan blake weh...eheh

hehe..bakar semangat lerr... orang luar biasanya patin tak nak singgah joran die...hehe...

hanya jauhari yang mengenal manikam KohKohKoh

Kita tengok nanti. Mana tau rezeki ana Laughing

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Kongsi keunikan budaya masyarakat setempat anda

Post by abu_aisyah on Sat Jun 16, 2012 9:48 am

ya,loghat pahang (bukan area2 kuantan)...mmg pelik2.nak kata perak pun ada,kelantan pun ada ,terengganu pun ada.kan?campur2.

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: Kongsi keunikan budaya masyarakat setempat anda

Post by abu_aisyah on Sat Jun 16, 2012 9:55 am

sekadar nak kongsi budaya asing:pengalaman masa pegi guangzhou paling gila pernah dirasa biler naik taxi.trqaffic mereka mmg teruk.trafic light & segala signbod dilanggarnya.bawak dh lah laju tgh2 bandar.senag kata,undang2 dibuat utk dilanggar.yg peliknya,mereka saling memahami,tak marah2 pun.rasanya klu kat kl,mmg maki hamun jer,hon jadi HOOOOOOONNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNN!tp hon kat sana just isyarat.pelik2.ada sekali,pemandu taxi tu langgar jer trafic light dan hampir2 dirempuh...tp diorg rilex jer.kecut perut dibuatnya kite kat dalam tu.

lagi satu budaya yg menarik, melihat buruh2 kasar mereka angkat barang,antar barang,mmg menakjubkan.apa herba yg diorang minum boleh jadi strong pun tak taulah.baik laki atau perempuan.

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: Kongsi keunikan budaya masyarakat setempat anda

Post by yat on Sat Jun 16, 2012 10:35 am

abu_aisyah wrote:sekadar nak kongsi budaya asing:pengalaman masa pegi guangzhou paling gila pernah dirasa biler naik taxi.trqaffic mereka mmg teruk.trafic light & segala signbod dilanggarnya.bawak dh lah laju tgh2 bandar.senag kata,undang2 dibuat utk dilanggar.yg peliknya,mereka saling memahami,tak marah2 pun.rasanya klu kat kl,mmg maki hamun jer,hon jadi HOOOOOOONNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNN!tp hon kat sana just isyarat.pelik2.ada sekali,pemandu taxi tu langgar jer trafic light dan hampir2 dirempuh...tp diorg rilex jer.kecut perut dibuatnya kite kat dalam tu.

lagi satu budaya yg menarik, melihat buruh2 kasar mereka angkat barang,antar barang,mmg menakjubkan.apa herba yg diorang minum boleh jadi strong pun tak taulah.baik laki atau perempuan.

ni kot rahsia diorang, minum telur yg direbus bersama air kencing budak lelaki:

http://www.reuters.com/article/2012/03/29/us-china-urine-eggs-idUSBRE82S0EE20120329

No

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Kongsi keunikan budaya masyarakat setempat anda

Post by Ad-Dien on Sat Jun 16, 2012 11:26 am

abu_aisyah wrote:ya,loghat pahang (bukan area2 kuantan)...mmg pelik2.nak kata perak pun ada,kelantan pun ada ,terengganu pun ada.kan?campur2.

Ye. loghat pahang unik sebab ia tak terdedah dan tak famous macam loghat kelantan, dan utara.. setiap loghat di daerah dalam pahang ada berbeza... sebab tu bila orang luar masuk pahang pening jadinye...ehehe...

mungkin bleh bukak satu tread loghat daerah kat sini..ehhehe Razz

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Kongsi keunikan budaya masyarakat setempat anda

Post by kalepensel on Sat Jun 16, 2012 1:58 pm

abu_aisyah wrote:sekadar nak kongsi budaya asing:pengalaman masa pegi guangzhou paling gila pernah dirasa biler naik taxi.trqaffic mereka mmg teruk.trafic light & segala signbod dilanggarnya.bawak dh lah laju tgh2 bandar.senag kata,undang2 dibuat utk dilanggar.yg peliknya,mereka saling memahami,tak marah2 pun.rasanya klu kat kl,mmg maki hamun jer,hon jadi HOOOOOOONNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNN!tp hon kat sana just isyarat.pelik2.ada sekali,pemandu taxi tu langgar jer trafic light dan hampir2 dirempuh...tp diorg rilex jer.kecut perut dibuatnya kite kat dalam tu.

lagi satu budaya yg menarik, melihat buruh2 kasar mereka angkat barang,antar barang,mmg menakjubkan.apa herba yg diorang minum boleh jadi strong pun tak taulah.baik laki atau perempuan.

kat kaherah mesir pun lebih kurang sama, polis traffic kat depan pun langgar juga arahan dia

kalepensel
AHLI
AHLI

Posts : 176
Points : 260
Join date : 30/01/2012
Age : 21
Location : Kota Bharu, Kelantan

Back to top Go down

Re: Kongsi keunikan budaya masyarakat setempat anda

Post by abu_aisyah on Sun Jun 17, 2012 7:25 am

di kawasan rumah keluarga ana,budaya berkampung dan bergotong royong utk majlis perkahwinan masih berjalan.walaupun kawasan bukan kawasan kampung,semua lapisan masyarakat turun berhimpun disuarau utk masak dan jadi penanggah.masa ana kahwin pun,kitorang berkampung.mmg best.tp last,ana yg sental periuk : KohKohKoh .rasa dah jarang org buat terutama kawasan bandar.mmg meriah.


abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: Kongsi keunikan budaya masyarakat setempat anda

Post by ummuyaser on Sun Jun 17, 2012 3:28 pm

yat wrote:
abu_aisyah wrote:
lagi satu budaya yg menarik, melihat buruh2 kasar mereka angkat barang,antar barang,mmg menakjubkan.apa herba yg diorang minum boleh jadi strong pun tak taulah.baik laki atau perempuan.

ni kot rahsia diorang, minum telur yg direbus bersama air kencing budak lelaki:

http://www.reuters.com/article/2012/03/29/us-china-urine-eggs-idUSBRE82S0EE20120329

No
:shock: No memang gila

_________________
http://www.islamweb.net/womane/
http://www.saaid.net/
http://suriaterang.blogspot.com/

ummuyaser
Moderator
Moderator

Posts : 456
Points : 570
Join date : 24/11/2011
Location : Seremban

http://www.islamweb.net/womane/

Back to top Go down

Re: Kongsi keunikan budaya masyarakat setempat anda

Post by ummuyaser on Mon Jun 18, 2012 5:43 am

Kamus loghat Nogori Sembilan:

[url= ]

_________________
http://www.islamweb.net/womane/
http://www.saaid.net/
http://suriaterang.blogspot.com/

ummuyaser
Moderator
Moderator

Posts : 456
Points : 570
Join date : 24/11/2011
Location : Seremban

http://www.islamweb.net/womane/

Back to top Go down

Re: Kongsi keunikan budaya masyarakat setempat anda

Post by Ad-Dien on Mon Jun 18, 2012 8:19 am

ummuyaser wrote: Kamus loghat Nogori Sembilan:

[url= ]

Koi meme gemo pi makan yang podeh. Boleh bah kalau kau...

loghat 1 malaysia.ahaha KohKohKoh

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Kongsi keunikan budaya masyarakat setempat anda

Post by ummuyaser on Mon Jun 18, 2012 8:52 am

Ha ha Dien...campuk rojak daa... Laughing

_________________
http://www.islamweb.net/womane/
http://www.saaid.net/
http://suriaterang.blogspot.com/

ummuyaser
Moderator
Moderator

Posts : 456
Points : 570
Join date : 24/11/2011
Location : Seremban

http://www.islamweb.net/womane/

Back to top Go down

Re: Kongsi keunikan budaya masyarakat setempat anda

Post by Ad-Dien on Mon Jun 18, 2012 9:22 am

ummuyaser wrote: Ha ha Dien...campuk rojak daa... Laughing

itu skill saya tersendiri.. ehe

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Kongsi keunikan budaya masyarakat setempat anda

Post by Sponsored content Today at 3:15 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum