peristiwa israq mikraj

View previous topic View next topic Go down

peristiwa israq mikraj

Post by Abi khyra on Sat Jun 16, 2012 7:05 am


bersempena dgn peristiwa israk mikraj ini, mohon dibincangkan berkenaan peristiwa2 yg berlaku ketika perjalanan Rasulullah dimalam israk mikraj.

seperti yang diketahui, Rasulullah telah dibawa jibril naik ke sidratul muntaha untuk berjumpa dgn Allah untuk menerima perintah Solat.

adakah Rasulullah benar-benar dapat melihat Allah S.W.T ketika peristiwa israk mikraj?


Abi khyra
AHLI
AHLI

Posts : 24
Points : 36
Join date : 06/06/2012

Back to top Go down

Re: peristiwa israq mikraj

Post by thtl on Sat Jun 16, 2012 1:13 pm

Dapatkan kitab terjemahan
"sahih Israk dan Mikraj" terjemahan Indo oleh syaikh Albani.

ana ada tapi kat Malaysia laa...Albani dah himpunkan semua hadis sahih mengenai Israk dan Mikraj.

pasal Nabi saw melihat Allah tu tak benar. Aisyah sendiri yg nafikan

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: peristiwa israq mikraj

Post by abubakarali on Sat Jun 16, 2012 2:47 pm

Salam,

Maaf bertanya ya ustaz,ana nak tanya adakah kita disyurga nanti akan dapat melihat wajah Allah yg sebenar?

abubakarali
AHLI
AHLI

Posts : 24
Points : 32
Join date : 09/06/2012
Age : 48
Location : kuala lumpur

Back to top Go down

Re: peristiwa israq mikraj

Post by thtl on Sat Jun 16, 2012 2:48 pm

Ya, itulah nikmat paling agung kpd penghuni syurga..dapat melihat wajah Allah yg sebenar

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: peristiwa israq mikraj

Post by Abi khyra on Sat Jun 16, 2012 3:22 pm

thtl wrote:Dapatkan kitab terjemahan
"sahih Israk dan Mikraj" terjemahan Indo oleh syaikh Albani.

ana ada tapi kat Malaysia laa...Albani dah himpunkan semua hadis sahih mengenai Israk dan Mikraj.

pasal Nabi saw melihat Allah tu tak benar. Aisyah sendiri yg nafikan

Jzzk syeikh, saya nak cari buku tu. sgt bimbang jika terdapat cerita2 palsu ttg israk mikraj dan kemudian ada yg percaya. maklumat yg sahih perlu diberitahu.contohnya ada ustaz yg memberi ceramah mengatakan Rasulullah mmg bertemu dan dapat melihat zat Allah.

Abi khyra
AHLI
AHLI

Posts : 24
Points : 36
Join date : 06/06/2012

Back to top Go down

Re: peristiwa israq mikraj

Post by NAZ on Sat Jun 16, 2012 4:58 pm

Kebanyakan Masjd kat KL hari ni dok ada ceramah fasal Israq mikraj

NAZ
Muslimah
Muslimah

Posts : 215
Points : 305
Join date : 26/11/2011
Location : De'Cini

Back to top Go down

Re: peristiwa israq mikraj

Post by thtl on Sat Jun 16, 2012 5:00 pm

Khutbah Jumaat (15 Jun) di Jazan pun pasal Isra' Mikraj

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: peristiwa israq mikraj

Post by Ad-Dien on Sat Jun 16, 2012 5:02 pm



esok 27 Rejab..hehe

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: peristiwa israq mikraj

Post by NAZ on Sat Jun 16, 2012 5:03 pm

Kalau gitu tak ada isu yg kata ada ulama cakap tarikh israq mikraj jatuh bulan rabiuawal bukan bulan rejab.

selisih pendapat jer ekhhh

NAZ
Muslimah
Muslimah

Posts : 215
Points : 305
Join date : 26/11/2011
Location : De'Cini

Back to top Go down

Re: peristiwa israq mikraj

Post by Ad-Dien on Sat Jun 16, 2012 5:14 pm

NAZ wrote:Kalau gitu tak ada isu yg kata ada ulama cakap tarikh israq mikraj jatuh bulan rabiuawal bukan bulan rejab.

selisih pendapat jer ekhhh

http://addienblog.blogspot.com/2012/02/benarkah-27-rejab-adalah-peristiwa-isra.html

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: peristiwa israq mikraj

Post by NAZ on Sat Jun 16, 2012 5:21 pm

woah woah...promote blog dia. Tahniah Ad-Dien!!!

NAZ
Muslimah
Muslimah

Posts : 215
Points : 305
Join date : 26/11/2011
Location : De'Cini

Back to top Go down

Re: peristiwa israq mikraj

Post by Ad-Dien on Sat Jun 16, 2012 5:34 pm

NAZ wrote:woah woah...promote blog dia. Tahniah Ad-Dien!!!

mana ada..blog saya tak ada orang sangat pun..segan nak letak link blog saya kat memana sebenarnya.. asif.~

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: peristiwa israq mikraj

Post by thtl on Sat Jun 16, 2012 5:42 pm

Naz,

kat saudi pun dalam kalendar dah tetap 27 rejab juga..saudi pun malas nak berselisih dengan umat Islam yg lain...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: peristiwa israq mikraj

Post by Ad-Dien on Sat Jun 16, 2012 5:46 pm

thtl wrote:Naz,

kat saudi pun dalam kalendar dah tetap 27 rejab juga..saudi pun malas nak berselisih dengan umat Islam yg lain...

ohh saudi pun dah tetapkan ye... takpe je... tak ada gunanya kita memanjangkan perselisihan dalam hal furu' ni... mudharat mesti dielakkan,

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: peristiwa israq mikraj

Post by Abi khyra on Mon Jun 18, 2012 4:56 am

thtl wrote:Dapatkan kitab terjemahan
"sahih Israk dan Mikraj" terjemahan Indo oleh syaikh Albani.

ana ada tapi kat Malaysia laa...Albani dah himpunkan semua hadis sahih mengenai Israk dan Mikraj.

pasal Nabi saw melihat Allah tu tak benar. Aisyah sendiri yg nafikan


syeikh thtl, boleh bagi hadis tak berkenaan perkara ini. sangat membantu untuk menjawab tuduhan yang semakin menjadi-jadi ini.

Jzzk.

Abi khyra
AHLI
AHLI

Posts : 24
Points : 36
Join date : 06/06/2012

Back to top Go down

Re: peristiwa israq mikraj

Post by Sponsored content Today at 11:22 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum