Hukum memakai tudung berbonggol seperti unta

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

Hukum memakai tudung berbonggol seperti unta

Post by aniliaz on Sun Jun 17, 2012 8:56 am

Daripada Abu Hurairah r.a kata beliau: Bersabda Rasulullah s.a.w:
"Dua golongan daripada Ahli Neraka yang belum pernah aku melihatnya (wujud) iaitulah:
Kaum yang bersama mereka itu cemeti-cemeti seperti ekor lembu, memukul manusia, dan kaum wanita yang berpakaian tetapi telanjang, mereka itu mengajak manusia menjauhi perintah Allah dan mereka sendiri menjauhi perintah Allah, kepala mereka seakan-akan bonggol-bonggol unta yang senget, mereka ini (dua golongan ini) tidak masuk ke syurga dan tidak pula mendapat baunya sedangkan baunya dapat dihidu dari jarak sekian dan sekian.

(H.R. Muslim, Ahmad, al-Baihaqi dalam al-Kubra, dan al-Tabrani dalam Mukjam al-Awsat)

Sahih ke hadis ini?

aniliaz
AHLI
AHLI

Posts : 234
Points : 252
Join date : 27/03/2012
Location : Kuala Lumpur

Back to top Go down

Re: Hukum memakai tudung berbonggol seperti unta

Post by thtl on Sun Jun 17, 2012 10:03 am

Kalau ada cop mohor Imam Muslim tu sahihla...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum memakai tudung berbonggol seperti unta

Post by aniliaz on Sun Jun 17, 2012 10:10 am

thtl wrote:Kalau ada cop mohor Imam Muslim tu sahihla...

Ustaz,cop mohor Imam muslim tu sahih ek... kena kenal perawi hadis dulu ek ustaz... ada tak website yg menyenaraikan hadis2 yg sahih...

aniliaz
AHLI
AHLI

Posts : 234
Points : 252
Join date : 27/03/2012
Location : Kuala Lumpur

Back to top Go down

Re: Hukum memakai tudung berbonggol seperti unta

Post by Nizam on Sun Jun 17, 2012 10:14 am

femes hadis nih. Banyak tersebar kat fb.

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Hukum memakai tudung berbonggol seperti unta

Post by aniliaz on Sun Jun 17, 2012 10:14 am

Alhamdulillah... tak tergerak hati nak memakai tudung sedemikian... sy bekerja di sykt yg mengeluarkan tudung2 sebegini..

aniliaz
AHLI
AHLI

Posts : 234
Points : 252
Join date : 27/03/2012
Location : Kuala Lumpur

Back to top Go down

Re: Hukum memakai tudung berbonggol seperti unta

Post by thtl on Sun Jun 17, 2012 10:36 am

ani,

sahih Bukhari dan Muslim ni dua kitab hadis paling sahih. Kita tak payah cek sanad dah sebab Imam Bukhari dan Muslim dah cek utk kita...misalnya sahih Bukhari, Imam Bukhari buat projek nak siapkan kitab sahih beliau selama 16 tahun.
kita just pakai je...tanpa was-was

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum memakai tudung berbonggol seperti unta

Post by aniliaz on Sun Jun 17, 2012 10:47 am

thtl wrote:ani,

sahih Bukhari dan Muslim ni dua kitab hadis paling sahih. Kita tak payah cek sanad dah sebab Imam Bukhari dan Muslim dah cek utk kita...misalnya sahih Bukhari, Imam Bukhari buat projek nak siapkan kitab sahih beliau selama 16 tahun.
kita just pakai je...tanpa was-was

Thanks ustaz, Insya Allah ada rezeki nak ada satu nanti.

aniliaz
AHLI
AHLI

Posts : 234
Points : 252
Join date : 27/03/2012
Location : Kuala Lumpur

Back to top Go down

Re: Hukum memakai tudung berbonggol seperti unta

Post by Ad-Dien on Sun Jun 17, 2012 1:05 pm

aniliaz wrote:
thtl wrote:Kalau ada cop mohor Imam Muslim tu sahihla...

Ustaz,cop mohor Imam muslim tu sahih ek... kena kenal perawi hadis dulu ek ustaz... ada tak website yg menyenaraikan hadis2 yg sahih...

Mungkin maksud ukhti ni cek semula matan hadis, tapi ukhti silap kata sanad kot..

ye memang ada kadang-kadang hadis tu bukan dari Bukhari dan Muslim tapi orang main letak sahaja bukhari dan Muslim..kes macam ni memang selalu jadi... kena cek balik dalam sahih bukhari muslim jika mampu...


tak pun rujuk web ni..hehe.. moga membantu Smile

ada sanad sekali..

http://hadithdansunnah.blogspot.com/

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hukum memakai tudung berbonggol seperti unta

Post by salmonella on Sun Jun 17, 2012 3:25 pm

Memang ada hadis palsu yang menggunapakai nama Bukhari dan Muslim. Google sahaja dah boleh jumpa... dan ianya juga dibantu sebaran meluas oleh Facebook.

http://www.google.com.my/#hl=en&safe=off&sclient=psy-ab&q=perempuan+yang+akan+digantung+rambutnya&oq=perempuan+yang+akan+digantung+rambutnya&aq=f&aqi=&aql=&gs_l=hp.3...46514.51104.3.51247.29.25.0.4.4.1.204.2124.22j2j1.25.0...0.0.JdlCCm0Q9E0&pbx=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.,cf.osb&fp=746ccbd35e4a71f3&biw=1440&bih=809

salmonella
Moderator
Moderator

Posts : 47
Points : 61
Join date : 24/11/2011
Age : 29
Location : Ampang

Back to top Go down

Re: Hukum memakai tudung berbonggol seperti unta

Post by thtl on Sun Jun 17, 2012 4:02 pm

takhrij:

حَدَّثَنِي زُهَيْرُ بْنُ حَرْبٍ حَدَّثَنَا جَرِيرٌ عَنْ سُهَيْلٍ عَنْ أَبِيهِ عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ قَالَ
قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ صِنْفَانِ مِنْ أَهْلِ النَّارِ لَمْ أَرَهُمَا قَوْمٌ مَعَهُمْ سِيَاطٌ كَأَذْنَابِ الْبَقَرِ يَضْرِبُونَ بِهَا النَّاسَ وَنِسَاءٌ كَاسِيَاتٌ عَارِيَاتٌ مُمِيلَاتٌ مَائِلَاتٌ رُءُوسُهُنَّ كَأَسْنِمَةِ الْبُخْتِ الْمَائِلَةِ لَا يَدْخُلْنَ الْجَنَّةَ وَلَا يَجِدْنَ رِيحَهَا وَإِنَّ رِيحَهَا لَيُوجَدُ مِنْ مَسِيرَةِ كَذَا وَكَذَا

(MUSLIM - 3971) : Telah menceritakan kepadaku Zuhair bin Harb; Telah menceritakan kepada kami Jarir dari Suhail dari Bapaknya dari Abu Hurairah dia berkata; Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam bersabda: "Ada dua golongan penduduk neraka yang keduanya belum pernah aku lihat. (1) Kaum yang memiliki cambuk seperti ekor sapi, yang dipergunakannya untuk memukul orang. (2) Wanita-wanita berpakaian, tetapi sama juga dengan bertelanjang (karena pakaiannya terlalu minim, terlalu tipis atau tembus pandang, terlalu ketat, atau pakaian yang merangsang pria karena sebagian auratnya terbuka), berjalan dengan berlenggok-lenggok, mudah dirayu atau suka merayu, rambut mereka (disasak) bagaikan punuk unta. Wanita-wanita tersebut tidak dapat masuk surga, bahkan tidak dapat mencium bau surga. Padahal bau surga itu dapat tercium dari begini dan begini." lidwa

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum memakai tudung berbonggol seperti unta

Post by Ad-Dien on Sun Jun 17, 2012 4:19 pm

thtl wrote:takhrij:

حَدَّثَنِي زُهَيْرُ بْنُ حَرْبٍ حَدَّثَنَا جَرِيرٌ عَنْ سُهَيْلٍ عَنْ أَبِيهِ عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ قَالَ
قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ صِنْفَانِ مِنْ أَهْلِ النَّارِ لَمْ أَرَهُمَا قَوْمٌ مَعَهُمْ سِيَاطٌ كَأَذْنَابِ الْبَقَرِ يَضْرِبُونَ بِهَا النَّاسَ وَنِسَاءٌ كَاسِيَاتٌ عَارِيَاتٌ مُمِيلَاتٌ مَائِلَاتٌ رُءُوسُهُنَّ كَأَسْنِمَةِ الْبُخْتِ الْمَائِلَةِ لَا يَدْخُلْنَ الْجَنَّةَ وَلَا يَجِدْنَ رِيحَهَا وَإِنَّ رِيحَهَا لَيُوجَدُ مِنْ مَسِيرَةِ كَذَا وَكَذَا

(MUSLIM - 3971) : Telah menceritakan kepadaku Zuhair bin Harb; Telah menceritakan kepada kami Jarir dari Suhail dari Bapaknya dari Abu Hurairah dia berkata; Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam bersabda: "Ada dua golongan penduduk neraka yang keduanya belum pernah aku lihat. (1) Kaum yang memiliki cambuk seperti ekor sapi, yang dipergunakannya untuk memukul orang. (2) Wanita-wanita berpakaian, tetapi sama juga dengan bertelanjang (karena pakaiannya terlalu minim, terlalu tipis atau tembus pandang, terlalu ketat, atau pakaian yang merangsang pria karena sebagian auratnya terbuka), berjalan dengan berlenggok-lenggok, mudah dirayu atau suka merayu, rambut mereka (disasak) bagaikan punuk unta. Wanita-wanita tersebut tidak dapat masuk surga, bahkan tidak dapat mencium bau surga. Padahal bau surga itu dapat tercium dari begini dan begini." lidwa

ada saya letakkan bab ni dalam buku akhir zaman tu... Hadis inilah..

jazakallahu khair atas perkongsian

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hukum memakai tudung berbonggol seperti unta

Post by thtl on Sun Jun 17, 2012 4:24 pm

kalau dien dah ada, await x kasi kat kak ani kita tu...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum memakai tudung berbonggol seperti unta

Post by Ad-Dien on Sun Jun 17, 2012 6:11 pm

thtl wrote:kalau dien dah ada, await x kasi kat kak ani kita tu...

kat tempat kerja...susah nak online..line tak menentu

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hukum memakai tudung berbonggol seperti unta

Post by aniliaz on Mon Jun 18, 2012 9:03 am

Terima kasih atas penerangan. Smile

dien: thanks for d web..

aniliaz
AHLI
AHLI

Posts : 234
Points : 252
Join date : 27/03/2012
Location : Kuala Lumpur

Back to top Go down

Re: Hukum memakai tudung berbonggol seperti unta

Post by Ad-Dien on Mon Jun 18, 2012 9:21 am

aniliaz wrote:Terima kasih atas penerangan. Smile

dien: thanks for d web..

ok tak web tu
? cuba komen sikit nak tau jgak.. Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hukum memakai tudung berbonggol seperti unta

Post by aniliaz on Mon Jun 18, 2012 9:51 am

Ad-Dien wrote:
aniliaz wrote:Terima kasih atas penerangan. Smile

dien: thanks for d web..

ok tak web tu
? cuba komen sikit nak tau jgak.. Smile

terbaik

aniliaz
AHLI
AHLI

Posts : 234
Points : 252
Join date : 27/03/2012
Location : Kuala Lumpur

Back to top Go down

Re: Hukum memakai tudung berbonggol seperti unta

Post by aniliaz on Mon Jun 18, 2012 9:54 am

Ringkas dan senang tgk perawi hadisnya...ni utk org2 standard tadika mcm akak ni sgtla sesuai...hehe

aniliaz
AHLI
AHLI

Posts : 234
Points : 252
Join date : 27/03/2012
Location : Kuala Lumpur

Back to top Go down

Re: Hukum memakai tudung berbonggol seperti unta

Post by Ad-Dien on Mon Jun 18, 2012 12:20 pm



tu blog saya sebenarnya..hehe... moga bermanfaat

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hukum memakai tudung berbonggol seperti unta

Post by thtl on Mon Jun 18, 2012 12:23 pm

enta ada berapa blog?
patutler sibuk, kemudian duk kat jiran sebelah lagi...hehehe

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum memakai tudung berbonggol seperti unta

Post by Ad-Dien on Mon Jun 18, 2012 12:27 pm

thtl wrote:enta ada berapa blog?
patutler sibuk, kemudian duk kat jiran sebelah lagi...hehehe

ada lah beberapa blog hhehe..tak aktif sangat dah kat blog sebab nak siapkan manuskrip je yang sibuk sekarang ni...

blog hadis tu sengaja dibuat supaya ramai orang dapat manfaat.. sebagai rujukan biar tersebar hadis sahih sahaja.. moga saya mendapat kebaikan dari usaha yang sedikit tu... amin..

lama tak menjenguk sana...nanti tak dapat nak online dah... em~~

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hukum memakai tudung berbonggol seperti unta

Post by thtl on Mon Jun 18, 2012 1:19 pm

Enta dok type manuskrip selama ni dok pakai Lappy sapa??

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum memakai tudung berbonggol seperti unta

Post by Ad-Dien on Mon Jun 18, 2012 3:23 pm

thtl wrote:Enta dok type manuskrip selama ni dok pakai Lappy sapa??

pakai laptop adik lah selama ni... tu saya terbatas nak menulis dan online..~~

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hukum memakai tudung berbonggol seperti unta

Post by abu_firdaus on Thu Jun 21, 2012 1:59 am

aniliaz wrote:Alhamdulillah... tak tergerak hati nak memakai tudung sedemikian... sy bekerja di sykt yg mengeluarkan tudung2 sebegini..
hadis itu tidak kata secara mutlak haram pakai tudung bonggol unta itu. Kena faham keseluruhan maksud hadis. allahualam.

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: Hukum memakai tudung berbonggol seperti unta

Post by ummuyaser on Thu Jun 21, 2012 3:01 am

abu_firdaus wrote:
aniliaz wrote:Alhamdulillah... tak tergerak hati nak memakai tudung sedemikian... sy bekerja di sykt yg mengeluarkan tudung2 sebegini..
hadis itu tidak kata secara mutlak haram pakai tudung bonggol unta itu. Kena faham keseluruhan maksud hadis. allahualam.

ِSalam, apa maksud 'tidak secara mutlaq haram' tu ye?Boleh jelaskan tak?

_________________
http://www.islamweb.net/womane/
http://www.saaid.net/
http://suriaterang.blogspot.com/

ummuyaser
Moderator
Moderator

Posts : 456
Points : 570
Join date : 24/11/2011
Location : Seremban

http://www.islamweb.net/womane/

Back to top Go down

Re: Hukum memakai tudung berbonggol seperti unta

Post by abu_firdaus on Thu Jun 21, 2012 3:08 am

Maksud sy bukanlah haram sebab pakai tudung bonggol unta by itself, tetapi sebab kelakuan si pemakai yg bertelanjang & buat maksiat, atau berasa bangga dgn bonggol itu.

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: Hukum memakai tudung berbonggol seperti unta

Post by Sponsored content Today at 3:44 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum