Naik bukit Takbir Turun bukit Tasbih

View previous topic View next topic Go down

Naik bukit Takbir Turun bukit Tasbih

Post by Nizam on Sun Jun 17, 2012 6:32 pm

SAlam

ana ada dengar video kuliah ustaz halim hassan yang mengatakan adalah sunnah untuk bertakbir dengan suara yang keras ketika berjalan ke curam tinggi (tak tau nak wat ayat macam mana) senang cerita naik bukit, flyover, dan ketika turun lak bertasbih dengan suara yang lembut. benarkah?

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Naik bukit Takbir Turun bukit Tasbih

Post by thtl on Sun Jun 17, 2012 7:24 pm

sahih..
zaman dulu depa naik kuda atau unta, naik bukit dan turun bukit dan gaung

kita ni bila turun bukit karak, gua tempurung ke...

cek dalam Hisnul Muslim lil Qahthani

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Naik bukit Takbir Turun bukit Tasbih

Post by elhamra' on Sun Jun 17, 2012 11:24 pm

214- قال جابر رضي الله عنه: كُنَّا إِذَا صَعَدْنَا كَبَّرْنَا، وَإِذَا نَزَلْنَا سَبَّحْنَا.

214. Dari Jabir z, dia berkata: “Kami apabila berjalan naik, membaca takbir, dan apabila kami turun, membaca tasbih.”


HR. Al-Bukhari dengan Fathul Bari 6/135.

kalau saya, biasa baca bila plane nak take off dengan landing..
termasuk juga kan dalam konteks "tempat tinggi dan menurun" ?

elhamra'
AHLI
AHLI

Posts : 36
Points : 44
Join date : 25/12/2011

Back to top Go down

Re: Naik bukit Takbir Turun bukit Tasbih

Post by ummuyaser on Mon Jun 18, 2012 3:57 am

elhamra' wrote:214- قال جابر رضي الله عنه: كُنَّا إِذَا صَعَدْنَا كَبَّرْنَا، وَإِذَا نَزَلْنَا سَبَّحْنَا.

214. Dari Jabir z, dia berkata: “Kami apabila berjalan naik, membaca takbir, dan apabila kami turun, membaca tasbih.”
HR. Al-Bukhari dengan Fathul Bari 6/135.
?
Subhanallah baru tahu yang ini..bererti kita boleh lah amalkan zikir ni dalam keadaan tersebut kan?

_________________
http://www.islamweb.net/womane/
http://www.saaid.net/
http://suriaterang.blogspot.com/

ummuyaser
Moderator
Moderator

Posts : 456
Points : 570
Join date : 24/11/2011
Location : Seremban

http://www.islamweb.net/womane/

Back to top Go down

Re: Naik bukit Takbir Turun bukit Tasbih

Post by Sponsored content Today at 12:50 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum