berimamkan imam yg sexy

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

berimamkan imam yg sexy

Post by abu_aisyah on Tue Jun 19, 2012 3:17 pm

assalmualaikum

sekiranya seorg itu sedang solat berjemaah,ketika imam turun sujud,dia ternampak bahagian atas belahan punggung imam akibat baju imam ternaik kerana singkat dan seluar yg agak londeh.

soalan:
a.adakah solat imam tu batal?
b.sekiranya batal,apakah status makmum?perlu diteruskan/mufarakah?

jazakallahu khairan

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: berimamkan imam yg sexy

Post by thtl on Tue Jun 19, 2012 5:10 pm

1. solat Imam tak batal kalau makmum di belakang imam cepat2 jatuhkan balik baju imam. sebab aurat yg terbuka tanpa sengaja, tidak batalkan solat
kalau sapa pun tak buat, maka solat Imam batal bagi makmum yg nampak, makmum yg tak nampak sah

2. makmum yg nampak kena mufarakah, jika sapa pun tak betulkan baju Imam


next time: angkatlah Imam yg betul2, jangan tolak naik Imam mat rock..apa raa
baju singket dan seluar londeh...hehehe

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: berimamkan imam yg sexy

Post by Ad-Dien on Tue Jun 19, 2012 6:07 pm



selalu juga terlihat situasi sebegini... mungkin di malaysia je agaknya..ke kat saudi pun ada? hehe

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: berimamkan imam yg sexy

Post by thtl on Tue Jun 19, 2012 6:33 pm

dien,
kat saudi tak mungkin terjadi, sebab Imam semua pakai jubah depa...hehehe

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: berimamkan imam yg sexy

Post by Ahmad Shamil on Wed Jun 20, 2012 7:57 am

tajuk dia x bleh blah Laughing

_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)

Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Points : 1226
Join date : 24/11/2011
Age : 31
Location : Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: berimamkan imam yg sexy

Post by ummuyaser on Wed Jun 20, 2012 8:42 am

Ahmad Shamil wrote:tajuk dia x bleh blah Laughing
Tompang gelak skit Laughing

_________________
http://www.islamweb.net/womane/
http://www.saaid.net/
http://suriaterang.blogspot.com/

ummuyaser
Moderator
Moderator

Posts : 456
Points : 570
Join date : 24/11/2011
Location : Seremban

http://www.islamweb.net/womane/

Back to top Go down

Re: berimamkan imam yg sexy

Post by Ad-Dien on Wed Jun 20, 2012 10:08 am

thtl wrote:dien,
kat saudi tak mungkin terjadi, sebab Imam semua pakai jubah depa...hehehe

Maksud saya kalau di tempat awam di mall ke..etc..hehe...

tapi rasanya pemakaian kat saudi dijaga baik..ke ada yang culas??

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: berimamkan imam yg sexy

Post by ummuyaser on Wed Jun 20, 2012 10:22 am

Ad-Dien wrote:
thtl wrote:dien,
kat saudi tak mungkin terjadi, sebab Imam semua pakai jubah depa...hehehe

Maksud saya kalau di tempat awam di mall ke..etc..hehe...

tapi rasanya pemakaian kat saudi dijaga baik..ke ada yang culas??

Dien pakaian diorang memang tidak dinafikan terjaga, remaja Saudi buat 'shuffle' pun pakai jubah...cuba search kat Youtube Smile

_________________
http://www.islamweb.net/womane/
http://www.saaid.net/
http://suriaterang.blogspot.com/

ummuyaser
Moderator
Moderator

Posts : 456
Points : 570
Join date : 24/11/2011
Location : Seremban

http://www.islamweb.net/womane/

Back to top Go down

Re: berimamkan imam yg sexy

Post by Ad-Dien on Wed Jun 20, 2012 10:24 am

ummuyaser wrote:
Ad-Dien wrote:
thtl wrote:dien,
kat saudi tak mungkin terjadi, sebab Imam semua pakai jubah depa...hehehe

Maksud saya kalau di tempat awam di mall ke..etc..hehe...

tapi rasanya pemakaian kat saudi dijaga baik..ke ada yang culas??

Dien pakaian diorang memang tidak dinafikan terjaga, remaja Saudi buat 'shuffle' pun pakai jubah...cuba search kat Youtube Smile

tau..tau..saje tanye kot-kot syeikh thtl ada jumpa arabian saudi yang rugged ke..punk ke..freadlock ke..eheh :lol!:

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: berimamkan imam yg sexy

Post by thtl on Wed Jun 20, 2012 10:42 am

saudi Jizani mmg terjaga dien pakaian depa...yg membedzakan jazani saudi vs non-saudi ialah jubah dan igal mereka...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: berimamkan imam yg sexy

Post by abu_aisyah on Wed Jun 20, 2012 10:49 am

thtl wrote:1. solat Imam tak batal kalau makmum di belakang imam cepat2 jatuhkan balik baju imam. sebab aurat yg terbuka tanpa sengaja, tidak batalkan solat
kalau sapa pun tak buat, maka solat Imam batal bagi makmum yg nampak, makmum yg tak nampak sah

2. makmum yg nampak kena mufarakah, jika sapa pun tak betulkan baju Imam


next time: angkatlah Imam yg betul2, jangan tolak naik Imam mat rock..apa raa
baju singket dan seluar londeh...hehehe

1.betul kata ad-dien,mmg sering terjadi perkara begini .selalu kat tempat2 awam.sbb org muda2 punyer prinsip,'aku rock,tp beriman'.hehehe.tu org jawa semue tu yg camtu.
klu ikutkan,ni bukan terselak,tetapi tertarik kerana baju nya kecik dan seluar londeh.acu cubo tera test bayangkan nak tarik seluar untuk tutup belahan tu. Embarassed Embarassed .kok terkeut pak imam.heheh.

2.ok.

slalu terjadi perkara camni waktu kita masbuq di tempat awam.

_________________
www.facebook.com/syafiqabuhasan

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: berimamkan imam yg sexy

Post by Adl on Wed Jun 20, 2012 11:15 am

assalmualaikum

Kalau saya mufarakah (termasuk atas lain2 sebab, yang sabit dari imam) adakah fadilat jemaah 27 @ 25 kali saya terbatal?. Mohon nas @ dalil utk sokongan.

Adl
AHLI
AHLI

Posts : 32
Points : 34
Join date : 15/02/2012

Back to top Go down

Re: berimamkan imam yg sexy

Post by thtl on Wed Jun 20, 2012 12:36 pm

Pahala 25 atau 27 tu kalau kita solat berjamah di Mesjid jamik dgn Imam tetap, tepat pada waktunya..

solat bersama Imam yang tak dikenali dgn pakaian yang tidak sesuai...maka formula 25/27 tu tak terpakai.

pastikan jika anda nak 25/27...ianya dilakukan di mesjid Jamik sahaja.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: berimamkan imam yg sexy

Post by abu_aisyah on Wed Jun 20, 2012 1:22 pm

thtl wrote:Pahala 25 atau 27 tu kalau kita solat berjamah di Mesjid jamik dgn Imam tetap, tepat pada waktunya..

solat bersama Imam yang tak dikenali dgn pakaian yang tidak sesuai...maka formula 25/27 tu tak terpakai.

pastikan jika anda nak 25/27...ianya dilakukan di mesjid Jamik sahaja.

masyallah,ana baru tahu hal ni.ingatkan setiap solat jemaah,tak kira dimana,dengan siapa pun termasuk dirumah dengan isteri dan keluarga.
klu ana buat jualan di booth dlm shopping mall,mmg jarang sangat ke surau/msjid...mmg solat disurau shopping mall jer,yg tiada imam tetap.

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: berimamkan imam yg sexy

Post by thtl on Wed Jun 20, 2012 1:28 pm

bukan tak ada pahala. cuma full marks 25 tu dapat kat mesjid yg besar sahaja. mungkin 5, atau 10..itu urusan ghaib. yang perincikan benda ini ialah alhafiz Ibn Hajar al-Asqolani ketika syarah hadith pahala solat berjamaah.

kalau mesjidil haram pulak, 100,000X, mesjid Nabawi 1000X maka mesjid jamik 27X, kalau surau shopping mall, mungkin 5X..

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: berimamkan imam yg sexy

Post by abu_aisyah on Wed Jun 20, 2012 2:21 pm

ya,pasti ada pahala tu ana phm.cuma tidak tahu bahawa 25/27 tu apply nya seperti yg sheikh maksudkan.

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: berimamkan imam yg sexy

Post by gothehome on Wed Jun 20, 2012 7:27 pm

lelaki pandang lelaki
dan lelaki yang dipandangnya nampak sexy Embarassed

bahaya tu... :roll:
No No No

(nampak sexy ke rasa sexy)

gothehome
AHLI
AHLI

Posts : 21
Points : 23
Join date : 02/06/2012

Back to top Go down

Re: berimamkan imam yg sexy

Post by abu_aisyah on Thu Jun 21, 2012 6:03 am

gothehome wrote:lelaki pandang lelaki
dan lelaki yang dipandangnya nampak sexy Embarassed

bahaya tu... :roll:
No No No

(nampak sexy ke rasa sexy)

ngada2 lah gth ni.ade ke camtu.sexy bukan dlm term perasaan yg timbul membuak2 selepas melihat daa. KohKohKoh KohKohKoh


abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: berimamkan imam yg sexy

Post by Dodo Don on Thu Jun 21, 2012 8:14 am

Bagaimanapun sembahyang jemaah lebih baik dari sembahyang sendiri. Dan jemaah yang lebih besar lebih baik dari yg sedikit.

Ada yg kata dia lebih khusyuk solat sendiri daripada solat jemaah. Betulkah kenyataan itu?

Dodo Don
AHLI
AHLI

Posts : 210
Points : 244
Join date : 26/05/2012

Back to top Go down

Re: berimamkan imam yg sexy

Post by abu_aisyah on Thu Jun 21, 2012 8:39 am

definisi khusyuk setengah yg menyatakan solat sendiri tu bagaimana?

klu dia khususkan utk solat2 fardhu,saya rasa tanggapan itu slh krn banyak bercanggah dengan suruhan solat berjemaah tu sendiri.

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: berimamkan imam yg sexy

Post by thtl on Thu Jun 21, 2012 9:01 am

Don,

perintah mengerjakan solat berjamaah di mesjid itu perintah Nabi saw bukan soal khusyu'. Nak khusyuk mmg kena solat sendirilaa..solat sunat selepas solat pun sunnahnya dirumah dan solat tahajjud sorang2 diri di malam hari, itu erti khusyuknya...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: berimamkan imam yg sexy

Post by gothehome on Thu Jun 21, 2012 5:18 pm

thtl wrote:Don,

perintah mengerjakan solat berjamaah di mesjid itu perintah Nabi saw bukan soal khusyu'. Nak khusyuk mmg kena solat sendirilaa..solat sunat selepas solat pun sunnahnya dirumah dan solat tahajjud sorang2 diri di malam hari, itu erti khusyuknya...

betul tu syeikh
orang yang paling tak kyusuk dalam solat berjemaah adalah jauh lebih baik dari orang yang paling khusyuk dalam solat sendirian. (dah dibuktikan dengan pengiraan arithmetik dalam AFN1)

malahan jika dia dengar azan dan dia enggan hadir, Nabi kata "tiada solat bagi nya" Crying or Very sad :shock:

gothehome
AHLI
AHLI

Posts : 21
Points : 23
Join date : 02/06/2012

Back to top Go down

Re: berimamkan imam yg sexy

Post by Adl on Sun Jun 24, 2012 7:20 pm

Adl wrote:assalmualaikum

Kalau saya mufarakah (termasuk atas lain2 sebab, yang sabit dari imam) adakah fadilat jemaah 27 @ 25 kali saya terbatal?. Mohon nas @ dalil utk sokongan.

thtl wrote:Pahala 25 atau 27 tu kalau kita solat berjamah di Mesjid jamik dgn Imam tetap, tepat pada waktunya..

solat bersama Imam yang tak dikenali dgn pakaian yang tidak sesuai...maka formula 25/27 tu tak terpakai.

pastikan jika anda nak 25/27...ianya dilakukan di mesjid Jamik sahaja.

Ok, faham. Jazakallahu khairan……

Balik ke soalan asal saya….. kalau mufarakah….. fadilat @ ganjaran solat berjemaah dapat ke tidak!?. Atau sama macam solat sendirian jer?.

Pernah terbaca…. Kalau kita dah memang nak solat jemaah di mesjid @ surau, tapi sampai lambat, dan solat jemaah dah selesai, solat bersendirian kita di situ masih beroleh ganjaran jemaah. Sahih ke?. Harap, tak OT

Adl
AHLI
AHLI

Posts : 32
Points : 34
Join date : 15/02/2012

Back to top Go down

Re: berimamkan imam yg sexy

Post by thtl on Sun Jun 24, 2012 7:24 pm

27 markah tu adalah full marks, macam A++, 100%

kalau macam ni mungkin dapat 5/27...makin cacat solat berjamaah tsb, maka makin kurenglah markahnya dari 27 full mark tu..

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: berimamkan imam yg sexy

Post by Adl on Sun Jun 24, 2012 7:56 pm

Mungkin saya tak faham jawapan syeikh, atau soalan saya tak difahami.

Soalan saya, kalau saya mufarakah kerana silap imam …. dapat fadilat jemaah tak.

Sikit atau banyak markah tu adalah urusan ghaib.

Adl
AHLI
AHLI

Posts : 32
Points : 34
Join date : 15/02/2012

Back to top Go down

Re: berimamkan imam yg sexy

Post by Sponsored content Today at 5:24 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum