[HAJI] ANEKA SOALAN

View previous topic View next topic Go down

[HAJI] ANEKA SOALAN

Post by NAZ on Thu Jun 21, 2012 9:29 am

Salam,

Persoalan: Haji Ifrad.

Sesampai diMekah, laksanakan tawaf qudum dan sa'ie haji
Bermabit di Arafah, Muzdalifah, Mina
Melontar pd hari Nahar, tahlul awal
Lontar dan pada hari-hari tashrik
Setelah selesai Nafar Thani, jemaah akan balik ka Mekah untuk laksanakan tawaf ifadah.

Katakanlah, selepas tiga atau empat hari baru berangkat untuk ziarah ka Madinah.

Dalam masa tu dah boleh buat satu atau dua kali umrah kan?

Saya ingat nak perbanyakkan masa buat tawaf daripada buat umrah. Betulkah pengertian saya ini?

Pencerahan please.

TQ

NAZ
Muslimah
Muslimah

Posts : 215
Points : 305
Join date : 26/11/2011
Location : De'Cini

Back to top Go down

Re: [HAJI] ANEKA SOALAN

Post by thtl on Thu Jun 21, 2012 9:33 am

Umrah sekali ajelaa..

umrah Ji'ranah dan Tana'im tu umrah bid'ah sebenarnya...yg sunnah, tawaf..banyakkan tawaf.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: [HAJI] ANEKA SOALAN

Post by NAZ on Thu Jun 21, 2012 9:38 am

thtl wrote:Umrah sekali ajelaa..

umrah Ji'ranah dan Tana'im tu umrah bid'ah sebenarnya...yg sunnah, tawaf..banyakkan tawaf.
Maksudnya..lepas ifadah, esok lusa dah boleh buat sekali jer umrah.

wohkay TQ


NAZ
Muslimah
Muslimah

Posts : 215
Points : 305
Join date : 26/11/2011
Location : De'Cini

Back to top Go down

Re: [HAJI] ANEKA SOALAN

Post by abu_firdaus on Thu Jun 21, 2012 10:04 am

Kak N nak gi tahun ni ke?

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: [HAJI] ANEKA SOALAN

Post by NAZ on Thu Jun 21, 2012 10:07 am

abu_firdaus wrote:Kak N nak gi tahun ni ke?
Ya abu_firdaus, saya ka sana buat Haji tahun ni. InsyaAllah.

NAZ
Muslimah
Muslimah

Posts : 215
Points : 305
Join date : 26/11/2011
Location : De'Cini

Back to top Go down

Re: [HAJI] ANEKA SOALAN

Post by abu_firdaus on Thu Jun 21, 2012 10:11 am

alhamdulillah. seronoknya.

tanya sikit, mmg nak pilih haji ifrad ke?

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: [HAJI] ANEKA SOALAN

Post by thtl on Thu Jun 21, 2012 11:44 am

Naz,

haji utk rakyat Malaysia yg paling afdhal ialah cara Tamattu'. Walaupun last flight (ada exactly 1 minggu sebelum wukuf), kena pilih Tamattu' juga. sebab sengsara duduk dalam ihram selama 7 hari tu...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: [HAJI] ANEKA SOALAN

Post by abu_firdaus on Thu Jun 21, 2012 12:27 pm

sy baca buku panduan haji KSA. dia tulis jemaah luar negara kena pilih haji tamatuk. yang boleh ambil haji ifrad ialah mereka yg duduk di saudi atau yang boleh bawak binatang sembelihan sendiri. tak sama pendapat dgn tabung haji...

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: [HAJI] ANEKA SOALAN

Post by NAZ on Thu Jun 21, 2012 12:39 pm

thtl wrote:Naz,

haji utk rakyat Malaysia yg paling afdhal ialah cara Tamattu'. Walaupun last flight (ada exactly 1 minggu sebelum wukuf), kena pilih Tamattu' juga. sebab sengsara duduk dalam ihram selama 7 hari tu...
thtl,
Pertanyaan atas dasar "zero-knowledge" hal perlaksanaan ni, kenapa boleh sengsara duduk dalam ihram tu?


NAZ
Muslimah
Muslimah

Posts : 215
Points : 305
Join date : 26/11/2011
Location : De'Cini

Back to top Go down

Re: [HAJI] ANEKA SOALAN

Post by thtl on Thu Jun 21, 2012 1:33 pm

Nak jaga pantang larang Ihram tu ler, khususnya lelaki...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: [HAJI] ANEKA SOALAN

Post by NAZ on Fri Jun 22, 2012 1:00 am

I see, Ok faham.

TQ

NAZ
Muslimah
Muslimah

Posts : 215
Points : 305
Join date : 26/11/2011
Location : De'Cini

Back to top Go down

Re: [HAJI] ANEKA SOALAN

Post by NAZ on Wed Aug 01, 2012 7:02 pm

Ramai teman yang minta tolong doakan ditempat mustajab buat mereka (siap nak tuliskan apa yg mereka hajati...)

Boleh ka saya buatkan?

Kalau boleh macam mana adab nya?

_________________
نورعينى احمد
:heart:

NAZ
Muslimah
Muslimah

Posts : 215
Points : 305
Join date : 26/11/2011
Location : De'Cini

Back to top Go down

Re: [HAJI] ANEKA SOALAN

Post by thtl on Wed Aug 01, 2012 7:11 pm

tak ada apa adabnya, biasa saja...sebab N ada ample time 45 hari. Maka selepas dah banyak berdoa utk diri kita dan family, maka selepas tu bolehlah utk yg request tu...semasa tawaf...sebab kita disunatkan buat tawaf banyak2...masa 7 pusingan tu mintaklah...ketika tahajjud, ketika sa'iy, ketika di arafah, ketika dok dalam khemah di Mina hari tasyri'., ketika 8 hari di Madinah...kalau 100 org minta doa pun N boleh buat dalam 45 hari..hehehe

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: [HAJI] ANEKA SOALAN

Post by NAZ on Wed Aug 01, 2012 7:26 pm

owhhh boleh yer. tapi tak lah sampai 100 orang. adalah beberapa orang sahaja sahabat karib saya yg minta tolong.


_________________
نورعينى احمد
:heart:

NAZ
Muslimah
Muslimah

Posts : 215
Points : 305
Join date : 26/11/2011
Location : De'Cini

Back to top Go down

Re: [HAJI] ANEKA SOALAN

Post by abu_aisyah on Wed Aug 01, 2012 7:35 pm

ana pernah mendengat ceramah di mana ustaz itu pesan,jika ada kawan nak pegi masjid nabawi,suruh kirim slm kepada nabi.

_________________
www.facebook.com/syafiqabuhasan

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: [HAJI] ANEKA SOALAN

Post by thtl on Thu Aug 02, 2012 8:03 am

a_a,

kirim salam kat Nabi tu bid'ah. sebab Nabi boleh kasi salam secara langsung dari mana sahaja. caranya: banyakkan berselawat.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: [HAJI] ANEKA SOALAN

Post by abu_firdaus on Thu Aug 02, 2012 9:22 am

sheikh,

seingat sy, yg minta sampaikan salam tu berpandukan dgn satu hadis nabi lebih kurang bunyinya "org yg mengucapkan salam pdku setelah aku mati seolah2 mengucapkan salam kpdku semasa aku hidup". dalam kursus haji pun ada sebut hadis ni huhu.

hadis palsu ke sheikh?

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: [HAJI] ANEKA SOALAN

Post by thtl on Thu Aug 02, 2012 9:46 am

a_f,

itu dalam tajuk selawat & salam kpd Nabi saw. kena lihat secara penuh bab tsb, bahawa salawat dan salam kpd Nabi boleh dilakukan bila-bila masa dari mana-mana tempat..

hadis tsb sahih dikeluarkan oleh Ahmad dan Abu Daud.

ini lafaznya:
مَا مِنْ أَحَدٍ يُسَلِّمُ عَلَيَّ إِلَّا رَدَّ اللَّهُ عَزَّ وَجَلَّ عَلَيَّ رُوحِي حَتَّى أَرُدَّ عَلَيْهِ السَّلَامَ


أبوداود في سننه
=========
2041 حدثنا محمد بن عوف ثنا المقرئ ثنا حيوة عن أبي صخر حميد بن زياد عن يزيد بن عبد الله بن قسيط عن أبي هريرة أن رسول الله صلى الله عليه وسلم قال ثم ما من أحد يسلم على إلا رد الله على روحي حتى أرد عليه السلام

dihasankan oleh an-Nawawi

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: [HAJI] ANEKA SOALAN

Post by abu_aisyah on Thu Aug 02, 2012 8:21 pm

abu_firdaus wrote:sheikh,

seingat sy, yg minta sampaikan salam tu berpandukan dgn satu hadis nabi lebih kurang bunyinya "org yg mengucapkan salam pdku setelah aku mati seolah2 mengucapkan salam kpdku semasa aku hidup". dalam kursus haji pun ada sebut hadis ni huhu.

hadis palsu ke sheikh?

maknanya.dlm kursus haji pun dia bagi jika org2 kampung suruh smpaikan slam kepada nabI?


_________________
www.facebook.com/syafiqabuhasan

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: [HAJI] ANEKA SOALAN

Post by abu_aisyah on Thu Aug 02, 2012 8:23 pm

dalam satu ceramah,ustaz tu menybut yg haji disyariatkan pada 5/6 hijrah tetapi rasulullah pegi pada 9 hijrah.sebelum rasulullah pergi,sahabat2 ada yg dh pergi dulu buat haji.soalan dari jemaah,macamana rasulullah ajar sahabt buat haji sedangkan rasulullah pun tak pernah buat.kita dimalaysia buata kursus haji siap kaw2,tp nak pergi haji bukan takut terbatal hajinya.training dah tiptop.

_________________
www.facebook.com/syafiqabuhasan

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: [HAJI] ANEKA SOALAN

Post by abu_firdaus on Fri Aug 03, 2012 7:03 am

abu_aisyah wrote:
abu_firdaus wrote:sheikh,

seingat sy, yg minta sampaikan salam tu berpandukan dgn satu hadis nabi lebih kurang bunyinya "org yg mengucapkan salam pdku setelah aku mati seolah2 mengucapkan salam kpdku semasa aku hidup". dalam kursus haji pun ada sebut hadis ni huhu.

hadis palsu ke sheikh?

maknanya.dlm kursus haji pun dia bagi jika org2 kampung suruh smpaikan slam kepada nabI?

ye

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: [HAJI] ANEKA SOALAN

Post by Sponsored content Today at 4:49 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum