khutbah jumaat hari ini

View previous topic View next topic Go down

khutbah jumaat hari ini

Post by abu_aisyah on Fri Jun 22, 2012 10:18 am

assalamualaikum

sekadar perkongsian.hari ni khutbah jumaat ditempat ana menceritakan mengenai kelebihan syaban.dimulakan dengan gandaaan2 tertentu bagi bulan rejab,syaaban,dan ramadhan.kemudian khatib memberitahu yg kita sbgi ASWJ ketika datangnya nisfu syaabn,membaca yasin sbnyak 3x dan berdoa krn ketika itu buku amalan diangkat.dan beberapa lagi perkara yg berlaku pada nisfu syaaban.

antara lain isi khutbah ialah amalan sunnah yg digallakkan utk bulan syaaban adalah banyakkan berpuasa.2 hadis dibawa dari aisyah dan zaid.hadis zaid,rasulullah suka berpuasa dibulan syaaban kerana amalan diangkat.dibahagian ahhir khutbah,dibawa hadis rasulullah menyampaikan wasiat kepada ali supaya banyak bersedekah dan perbandigan ali dengan kaum keluarga dia adalah 1misqal tak menyamaai 100misqal keluarga nya bersedekah.dengan itu,khatib mengajak kita banyak bersedekah juga dibulan rejab.
juga dari anas,beliau berkata para sahabat berlumba2 mengerjakan kebajikan.
ditengah2 khutbah,khatib menceritakan keadaan/bagaimana cara kita dihiasab di akhirat nanti antaranya soal jawab,buku catitan dan rakaman.tak ingat lagi 2-yg ni ade dalil quran yg menyokong.
juga dibawa kata2 seorg tokoh (tak ingat) bahawa kita mengharapkan 5 perkara dari 5 perkara antaranya kubur yg terang kerana banyak sunat tahjud,mudah menjawab soalan mungkar nakir kerana amalan2 tertentu,tak ingat 5 perkara tu tadi.

itu shj dari hamba.

ps:tujuan menulis ni bukan lah nak bukak aib ke ape. alhamdulillah,diberi peluang mengenal sunnah/ttp,walupun dh mengenali dan memperlajari,tp krn ilmu yg masih kurang ni masih lagi tertanya2 adakah semuanya betul atau tidak walaupun sudah dapat menapis sedikit sebanyak.tp,klu langsung tidak tahu??bagaimana?aduhai...bukan ceramah,tp perhimpunan org islam.


Last edited by abu_aisyah on Fri Jun 22, 2012 10:47 am; edited 2 times in total

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts: 762
Points: 978
Join date: 03/06/2012
Age: 27
Location: bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: khutbah jumaat hari ini

Post by yat on Fri Jun 22, 2012 10:27 am

khutbah jumaat saya di sini (Brisbane) bidaah2 bulan syaaban...sgt kontr dgn yg malaysia punya...

terasa lebih menjiwai sunnah di bumi SEKULAR

yat
Moderator
Moderator

Posts: 899
Points: 1144
Join date: 05/12/2011

Back to top Go down

Re: khutbah jumaat hari ini

Post by abuzaid65 on Fri Jun 22, 2012 10:32 am

abu_aisyah,
khutbah yg sama di Masjid al-Muttaqin, Wangsa Melawati.. rasanya khutbah seluruh JAWI sama.. ana ter-zzzzzzz di tengah2 khutbah.. tertanya2 jugak kat JAWI takda ke org yg boleh check dulu status hadith2 yg dimuatkan dalam khutbah ni..

kalau payah sgt, telefon aje la Jabatan Quran dah Hadith Akademi Pengajian Islam, UM.. ramai pakar2 hadith kat situ - Dr Fauzi Deraman, Dr Faisal, Dr Khairun Nizam dll..

abuzaid65
AHLI
AHLI

Posts: 134
Points: 162
Join date: 03/12/2011
Age: 48
Location: Shah Alam, Selangor

Back to top Go down

Re: khutbah jumaat hari ini

Post by abu_aisyah on Fri Jun 22, 2012 10:53 am

yat wrote:khutbah jumaat saya di sini (Brisbane) bidaah2 bulan syaaban...sgt kontr dgn yg malaysia punya...

terasa lebih menjiwai sunnah di bumi SEKULAR

behh ah mung terbaik

hehe..mmg negara2 bukan islam,dakwah sunnah ni besar ya?

abu zaid,ana under jiran wilayah jawi. :tongue:

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts: 762
Points: 978
Join date: 03/06/2012
Age: 27
Location: bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: khutbah jumaat hari ini

Post by myzyruz on Fri Jun 22, 2012 11:09 am

ala sama jek di bumi kelantan ni..huhu..
sedih!

myzyruz
Moderator
Moderator

Posts: 137
Points: 205
Join date: 25/11/2011
Age: 29
Location: Kelantan

Back to top Go down

Re: khutbah jumaat hari ini

Post by yat on Fri Jun 22, 2012 11:14 am

abu_aisyah wrote:
yat wrote:khutbah jumaat saya di sini (Brisbane) bidaah2 bulan syaaban...sgt kontr dgn yg malaysia punya...

terasa lebih menjiwai sunnah di bumi SEKULAR

behh ah mung terbaik

hehe..mmg negara2 bukan islam,dakwah sunnah ni besar ya?

abu zaid,ana under jiran wilayah jawi. :tongue:

yup, negara2 bukan islam ni, bnyk dakwah di sponsor oleh Kingdom of Saudi Arabia (KSA), hehe, so bnyk syaikh2 lulusan saudi dan badan2 dakwah dapat fund dari sana, so manhaj pun dari suadiyyah jugak la...quran tafsir free yg english punya (yg king saud bagi free) boleh kata tiap2 masjid dkat sini ada....hidup WAHABI!!! hehe

tapi majoriti kalau ikut fiqh mazhab, adalah hanafi disebabkan paling ramai orang islam dari india/pakistan, tapi kami hidup aman damai sebab mazhab tak penting sini, cuma sesetengah orang malaysia yg rasa janggal dan pelik tgk amalan mazhab lain

yat
Moderator
Moderator

Posts: 899
Points: 1144
Join date: 05/12/2011

Back to top Go down

Re: khutbah jumaat hari ini

Post by abu_aisyah on Fri Jun 22, 2012 11:21 am

ni ana quote saja2 dr fb:

status fb:Wan Ji At-ta'aduddi

Khutbah td, aku dihulur teks khutbah. Didapati dlmnya byk riwayat yg cukup meragukan. Makanya aku tidak guna teks itu, sebaliknya berkhutbah mengenai kewajipan pendidikan percuma dlm sesebuah negara yg ada kemampuan kewangan.

status fb:nawawi subandi

Khatib Solat Juma'at tadi menyeru agar malam Nisfu Sya'ban dihidupkan antaranya dengan bacaan Surah Yasin 3 kali. Katanya, ia adalah amalan para ulama ahli sunnah wal-Jama'ah. Tertanya-tanya saya, apa rujukannya? Siapa ulama ahli sunnah wal-Jama'ah yg dimaksudkan tersebut tidak pula dinyatakan. Sokongan hadis juga tiada.

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts: 762
Points: 978
Join date: 03/06/2012
Age: 27
Location: bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: khutbah jumaat hari ini

Post by abu_firdaus on Fri Jun 22, 2012 11:33 am

sama la tempat sy pun cerita pasal sya'ban & nisfu sya'ban cuma tak cerita suruh baca yasin 3x etc.

ada disebutkan hadis tentang berpuasa pada bulan sya'ban dpt ganjaran berpuasa seorang nabi (tak ingat nabi apa disebutkan)

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts: 510
Points: 534
Join date: 19/05/2012
Location: bdr baru bangi

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum