jual online vs jual offline

View previous topic View next topic Go down

jual online vs jual offline

Post by abu_aisyah on Fri Jun 22, 2012 8:01 pm

assalamualaikum,

perniagaan offline sekarang telah diganggu oleh perniagaan online.antara statement customer,"pergh,mahal gile.online lagi murah",sambil berbisik kepada husbandnya tetapi didengari oleh peniaga Smile
atau pun,"bang brape baju ni?",jawab peniga,"rm 39".lalu customer buat muncung cencurut lalu jalan.tak sempat nak cakap boleh kurang.hehehe.

ni pengalaman berniaga bulan ni. :cyclops:

heheheher....

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: jual online vs jual offline

Post by thtl on Fri Jun 22, 2012 11:21 pm

enta ni business online la kira2nya

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: jual online vs jual offline

Post by Ad-Dien on Sat Jun 23, 2012 6:53 am

abu_aisyah wrote:assalamualaikum,

perniagaan offline sekarang telah diganggu oleh perniagaan online.antara statement customer,"pergh,mahal gile.online lagi murah",sambil berbisik kepada husbandnya tetapi didengari oleh peniaga Smile
atau pun,"bang brape baju ni?",jawab peniga,"rm 39".lalu customer buat muncung cencurut lalu jalan.tak sempat nak cakap boleh kurang.hehehe.

ni pengalaman berniaga bulan ni. :cyclops:

heheheher....

Sama lah kite.. Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: jual online vs jual offline

Post by abu_firdaus on Sat Jun 23, 2012 8:02 am

pengalaman saya pulak :
"u tak ada kedai ke sebab saya nak tengok?"
"tak ada. online saja"

Smile

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: jual online vs jual offline

Post by abu_aisyah on Sat Jun 23, 2012 8:59 am

thtl wrote:enta ni business online la kira2nya

ana buat offline.online baru nak start.

Ad-Dien wrote:Sama lah kite..

kadang2 tu,rasa tak logik untung yg mereka dapat tu..tak masuk akal.

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: jual online vs jual offline

Post by Ad-Dien on Sat Jun 23, 2012 9:45 am

abu_aisyah wrote:
thtl wrote:enta ni business online la kira2nya

ana buat offline.online baru nak start.

Ad-Dien wrote:Sama lah kite..

kadang2 tu,rasa tak logik untung yg mereka dapat tu..tak masuk akal.

Maktabah ni ada jualan offline dan online... Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: jual online vs jual offline

Post by thtl on Sat Jun 23, 2012 10:50 am

Kalau Maktabah nak buat Online betul-betul, kena UPkan website dan blognya. Kena ada metod payment Online cara PAYPAL atau Credit Card..kena invest dien...
kena ada webmaster yg jaga dgn crew marketingnya...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: jual online vs jual offline

Post by Ad-Dien on Sat Jun 23, 2012 3:37 pm

thtl wrote:Kalau Maktabah nak buat Online betul-betul, kena UPkan website dan blognya. Kena ada metod payment Online cara PAYPAL atau Credit Card..kena invest dien...
kena ada webmaster yg jaga dgn crew marketingnya...

kami guna blog je... ada juga yang tempah via online..biasanya dari sabah serawak dan singapore

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: jual online vs jual offline

Post by thtl on Sat Jun 23, 2012 3:53 pm

kasi la link nak tengok

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: jual online vs jual offline

Post by Ad-Dien on Sat Jun 23, 2012 4:03 pm

thtl wrote:kasi la link nak tengok

http://kedaibuku-fikri.blogspot.com/

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: jual online vs jual offline

Post by thtl on Sat Jun 23, 2012 5:56 pm

pembayaran tu agak lain dr yg lain...pembeli terima buku baru bayor...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: jual online vs jual offline

Post by Ad-Dien on Sat Jun 23, 2012 6:40 pm

thtl wrote:pembayaran tu agak lain dr yg lain...pembeli terima buku baru bayor...

ye..untuk mengelakkan gharar (penipuan)...

tapi kalau ngan saya kena bayar dulu... sebab saya kedai lain (bukan kedai utama)... kat kedai yang saya jaga tak ada khidmat pos macam kedai satu lagi..jadi sy poskan sendiri...

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: jual online vs jual offline

Post by thtl on Sat Jun 23, 2012 8:13 pm

dien,

takkan syaikh enta tak belajar bai' as-salam atau bai' al-salaf.

online business kena guna bai' as-salam.

kena nyatakan sifat2 barang2, yakni display cover buku, content dan harga, kemudian pelanggan kena bayar dulu, dan hantar...itu boleh dalam Islam...


cara alamghiri buat tu bahaya sebab ia akan mencipta debt atau hutang dgn pelanggan dan amat sulit memungutnya sebab bisness ni adalah online dan pelanggan anda tidak dikenali...

ia adalah suicidal to business online...

business online u kena secured payment dulu baru delivery barangan tu. Nak elakkan gharar, enta kena create "Refund Policy" atau wang dikembalikan jika tidak berpuas hati dgn barangan...

Habaq kat ust alamghiri camtu...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: jual online vs jual offline

Post by abu_firdaus on Sun Jun 24, 2012 1:55 am

Errr.dah terlanjur tu cuba komen sy punya pulak Smile

www.telagailmu.com

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: jual online vs jual offline

Post by thtl on Sun Jun 24, 2012 9:25 am

Cara enta ni yg betul dan profesional nak buat business online:

Pembayaran: Bandar Baru Bangi - cash on delivery (COD) atau cash on collection COC)
Lain-lain kawasan - Deposit Bank atau PAYPAL

Akaun Maybank : 562263023724 (Telaga Ilmu Trading)
Akaun Paypal : telagailmusales@gmail.com
Kami juga ada akaun Bank Islam (persendirian)
-------------------------
bayaran COD atau secured payment melalui paypal atau deposit ini adalah Bai' Salam.
syaikh alamghiri dan dien kardawi kena adopt cara ni
Caution:
hantar barang dulu, tunggu customer terima dan baru customer nak bayar adalah kalau komuniti manusianya zaman 100 Hijrah yg dulu..tapi bukan tahun 1433Hijrah...hehehe


Last edited by thtl on Sun Jun 24, 2012 10:19 am; edited 1 time in total

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: jual online vs jual offline

Post by abu_firdaus on Sun Jun 24, 2012 10:11 am

Alhamdulillah. Thnx for yr comment Smile

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: jual online vs jual offline

Post by alDayyan on Sun Jun 24, 2012 4:14 pm

knp kedai online akhi ni x buat pengkategorian buku2? berapa modalnya ye kalau nak setup satu web mcm ni?

alDayyan
Helper
Helper

Posts : 562
Points : 771
Join date : 25/05/2012
Age : 47
Location : 127.0.0.1

http://www.bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: jual online vs jual offline

Post by abu_firdaus on Sun Jun 24, 2012 4:29 pm

sil wrote:knp kedai online akhi ni x buat pengkategorian buku2? berapa modalnya ye kalau nak setup satu web mcm ni?
sy punya ke? Kan ada column belah kiri tu. Ini sy amik dgn company niagakit. Org kelate punya. Harga masa tu dlm 900 lebih. Setiap tahun byr sewa server 150. Ada byk company buat sekrg. Mungkin boleh cari lebih murah.

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: jual online vs jual offline

Post by Sponsored content Today at 7:34 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum