duit riba-beri kepada fakir miskin

View previous topic View next topic Go down

duit riba-beri kepada fakir miskin

Post by abu_aisyah on Sat Jun 23, 2012 9:52 am

assalamualaikum,

boleh kah kita salurkan duit riba/atau dauit yg dari sumber yg haram kepada fakir miskin?dan apakah cara lain yg boleh dimanfaatkan dengan duit tersebut?

jazakallahu khairan

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: duit riba-beri kepada fakir miskin

Post by thtl on Sat Jun 23, 2012 10:55 am

wsm,
Fatwa DYQ:
duit haram, haram kpd individu, tapi halal kpd org ramai (termasuk fakir miskin) sebab duit itu bukan haram pada zahirnya (zat) tapi haram dari segi maknawi. Maka boleh saja diagihkan kepada fakir miskin. Orang yg makan wang haram tak dapat pahala walaupun dia agihkan duit tersebut sebab tak ada pahala dari wang haram. Ini kerana Allah hanya menerima amal dari duit yg halal sahaja. Allah itu bersih dan tidak menerima kecuali dari yang bersih.

anda dapat sedikit pahala kerana ingin membersihkan dosa anda. itu je.

cara lain, masukkan dalam tabung mesjid atau hantar kepada tabung untuk international releif fund utk membantu umat Islam di tempat bergolak.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: duit riba-beri kepada fakir miskin

Post by abu_aisyah on Sat Jun 23, 2012 12:24 pm

jazakallahu khairan ya sheikh.jelas.cuma was2 asalnya dok teirgat org kata duit riba bleh wat jalan n tandas je.utk urusan agama tak leh.

terjumpa dlm website.juga membantu pemahaman.

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: duit riba-beri kepada fakir miskin

Post by abu_aisyah on Sat Jun 23, 2012 12:57 pm

off topic:

sheikh,mohon kongsikan,apa rujukan2 sheikh utk menjawab soalan2 yg diajukan (selain dari pengetahuan yg sudah mantap)/apa rujukan yg sheikh boleh suggsetkan utk ana mengenai fiqh.ana nak detail.ana agak antaranya fiqh sunnah/sahih fiqh sunnah,tp cetakan apa (detailnya).

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: duit riba-beri kepada fakir miskin

Post by thtl on Sat Jun 23, 2012 3:04 pm

susah nak bantu sebab enta nak detail, semua kitab2 ana sekarang ada di rumah di subang jaya...hehehe

tapi kalau nak senarai, mmg terlalu banyak...

tapi ana ada almost 100 jodol kitab al-Qardhawi..yang paling penting,

1. Halal dan Haram
2. Fiqh Siyam
3. Fiqh Taharah
4. Fatawa Muasirat Jld 1-3
5. Fiqh Musik
6. Fiqh Minoriti
7. Fiqh al-Maqosyid
8. Fiqh Ikhtilaf

Fiqh sunnah:
1. Fiqh Sunnah Sayyid Sabiq, edisi tahqiq oleh anaknya Dr Muhammad Sabiq 4 jilid
2. sahih Fiqh Sunnah, abu Malik Kamal 4 jilid
3. Fiqh an-Nisa' oleh syaikh Mustafa Adawi 5 jilid

Fiqh muqaran:
1. Mufassal oleh Dr Abd karim Zaydan
2. fiqh Islami wa Adillatuh

panjang senarai woo

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: duit riba-beri kepada fakir miskin

Post by Ad-Dien on Sat Jun 23, 2012 3:40 pm

abu_aisyah wrote:off topic:

sheikh,mohon kongsikan,apa rujukan2 sheikh utk menjawab soalan2 yg diajukan (selain dari pengetahuan yg sudah mantap)/apa rujukan yg sheikh boleh suggsetkan utk ana mengenai fiqh.ana nak detail.ana agak antaranya fiqh sunnah/sahih fiqh sunnah,tp cetakan apa (detailnya).

Ini patut post kat tread info buku Smile

http://bicarathtl.forumms.net/f18-info-buku

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: duit riba-beri kepada fakir miskin

Post by abu_firdaus on Sun Jun 24, 2012 7:15 am

Sy ada dgr ceramah dr maza yg memberi pendapat duit begini boleh digunakan utk perkara yg tak mendatangkan manfaat kpd empunya diri. Contohnya kalu buat jalan, tak boleh buat jalan depan rumah Smile

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: duit riba-beri kepada fakir miskin

Post by thtl on Sun Jun 24, 2012 9:02 am

duit haram utk projek tandas dan jalanraya tu kalau u maklumkan kpd AJK mesjid tu...

kalau u tak nyatakan duit apa, maka tak ada masalah.

ia bergantung kpd samada u habaq duit tu datang dari mana atau u silence kan...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: duit riba-beri kepada fakir miskin

Post by zikrulmaut_sm on Thu Dec 19, 2013 11:29 am

Assalaamu'alaikum,

Syaikh, kalau saving account yang ada interest riba tu dah lama dibuka sejak bertahun-tahun, dan duit dalam tu pun dah silih berganti keluar masuk, macam mana nak kira total jumlah riba yang ada dalam tu?

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: duit riba-beri kepada fakir miskin

Post by thtl on Thu Dec 19, 2013 11:54 am

Jumlahkan semua RM yg bank print "Interest amount"

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: duit riba-beri kepada fakir miskin

Post by abu_firdaus on Fri Dec 20, 2013 4:35 am

boleh je estimate based on interest dari jumlah baki tiap tahun. nak cari bank statement lama2 dah tak jumpa.

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: duit riba-beri kepada fakir miskin

Post by zikrulmaut_sm on Fri Dec 20, 2013 5:39 pm

saya baru terjumpa iklan ni:


_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: duit riba-beri kepada fakir miskin

Post by thtl on Fri Dec 20, 2013 5:41 pm

Siapa pemilik agensi tu? cuba siasat lebih lanjut

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: duit riba-beri kepada fakir miskin

Post by zikrulmaut_sm on Fri Dec 20, 2013 5:58 pm

ada FB dia tapi tak ada details lanjut.

https://www.facebook.com/agensi.bantuan

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: duit riba-beri kepada fakir miskin

Post by thtl on Fri Dec 20, 2013 6:47 pm

musykil tu...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: duit riba-beri kepada fakir miskin

Post by Ad-Dien on Sat Jan 04, 2014 8:57 pm

Masa kami belajar Jami' Al-Tirmizi, Maulana ada sentuh tentang ini, agak panjang perbahasannya. Tapi yang mukhtar, boleh.

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: duit riba-beri kepada fakir miskin

Post by ojoiblade on Thu Apr 03, 2014 11:57 am

Wang Tidak Patuh Syariah boleh disalurkan ke :

Seksyen Tazkiyah Mal, Unit Amanah, Bahagian Harta Baitulmal, Majlis Agama Islam Selangor, Tingkat 9 & 10, Menara Utara, Bangunan Sultan Idris Shah, 40000 Shah Alam, Selangor di talian 03-5514 3773 atau 03-5514 3772.

ojoiblade
AHLI
AHLI

Posts : 1
Points : 1
Join date : 03/04/2014

Back to top Go down

Re: duit riba-beri kepada fakir miskin

Post by thtl on Thu Apr 03, 2014 12:58 pm

perbankan Islam dah 30 tahun di Malaysia, ada lagi ke umat Islam yg masih guna bank konvensional??

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: duit riba-beri kepada fakir miskin

Post by Ad-Dien on Thu Apr 03, 2014 6:39 pm

thtl wrote:perbankan Islam dah 30 tahun di Malaysia, ada lagi ke umat Islam yg masih guna bank konvensional??

Ada je ustaz Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: duit riba-beri kepada fakir miskin

Post by Sponsored content Today at 12:50 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum