Hukum patung kepalanya sahaja

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Go down

Hukum patung kepalanya sahaja

Post by soni on Sat Jun 23, 2012 5:57 pm

First topic message reminder :

Assalamualaikum Wr. Wb

Apa hukumnya simpan patung yang bentuknya hanya kepala dari haiwan atau manusia sahaja?

Syukran Smile

soni
AHLI
AHLI

Posts : 194
Points : 256
Join date : 15/12/2011

Back to top Go down


Re: Hukum patung kepalanya sahaja

Post by Nizam on Thu Jul 12, 2012 4:13 pm

thtl wrote:yg clear Malaikat rahmat tak masuk ialah:

1. enta pergi ke pengukir batu, konkrit atau kayu, upah mereka mengukir arca ibubapa enta dan bila siap, letak kat mana-mana sudut dalam rumah atau kat laman rumah...

2. enta ambil foto parents dan bawa ke Galeri Pelukis masyhur spt Ibrahim Husin ke, dan suruh depa lukis guna Oil Painting, kemudian bila siap letak dalam frame dan gantung di ruangtamu...

dua-dua kes di atas yg dimaksudkan oleh hadis sebab ada hasil usaha manusia mengukir atau melukis.

adapun fotografi yg dah banyak kita bahaskan ialah hasil refleksi camera kepada objek sebenar. ia bukan ukiran tangan2 manusia atau lukisan manusia, melainkan hasil 100% teknologi pengimejan melalui alat elektronik moden, camera namanya.
Maka jika anda gantung foto ibubapa anda, sebenarnya ia adalah hasil camera dan ia adalah imej sebenar dari objek yg sebenar. Maka hukumnya adalah harus.
Cuma, ada khilaf mengenai TUJUAN anda menggantung gambar tsb..apakah bermaksud anda amat menyayangi mereka, atau ingin mentakdiskan mereka (mensuci dan memuliakan) mereka berdua? dalam Islam ada cara tersendiri utk menyayangi dan memuliakan parents yg tsabit melalui AQ dan as-Sunnah.

ana cenderung pada pendapat gambar ibu bapa yang dihasilkan melalui teknik fotografi adalah harus, tu pun kena tengok dari beberapa aspek. bab gantung ana secara personal mengambil jalan selamat untuk tidak mempamerkan atau mengantung gambar termasuk la gamba famili, gambar konvo dan lain2 walaupun tiada unsur pemujaan. semua lebih elok disimpan dalam album.

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Join date : 24/11/2011

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Hukum patung kepalanya sahaja

Post by soni on Fri Jul 13, 2012 3:22 am

thtl wrote:soni,

1. patung cacat, hukumnya makruh. Haram kalau ia adalah tokoh2 yg fasiq atau ahli maksiat. contoh anda ada kepala Michael jackson atau kepala Shah Rukh Khan dalam rumah. Patung kepala Harimah malaya. ia makruh kerana menakutkan kanak2 dan pelawat.

2. masih tak faham apa itu asbak..

asbak tu macam ni hehe

untuk tempat buang sampah cigarette, tapi kadang benda ni diukir miniature patung macam kuda etc., apa hukum guna benda ni jika kat bendanya ada patung yang hukumnya makruh atau haram?

soni
AHLI
AHLI

Posts : 194
Join date : 15/12/2011

Back to top Go down

Re: Hukum patung kepalanya sahaja

Post by thtl on Fri Jul 13, 2012 3:37 am

kalau untuk diguna utk kegunaan harian tak mengapa...yang dilarang ialah bila asbak itu ditakdiskan atau disucikan dan dimuliakan...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum patung kepalanya sahaja

Post by soni on Fri Jul 13, 2012 4:15 am

jadi apa hukum guna benda tu tak mengikuti hukum patung tu? misal patung kat bendanya makruh (contohnya kerana tuk dicintai) apa benda tadi tidak keseluruhan makruh?

soni
AHLI
AHLI

Posts : 194
Points : 256
Join date : 15/12/2011

Back to top Go down

Re: Hukum patung kepalanya sahaja

Post by thtl on Fri Jul 13, 2012 4:31 am

kalau asbak itu tidak sempurna sifatnya, misalnya cuma kepala kuda sahaja, maka ia hanya makruh. kalau full arca kuda, maka ia haram.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum patung kepalanya sahaja

Post by ZulQ on Fri Jul 13, 2012 11:27 am

Lukis tengkorak full body boleh kan? Ataupun lukis cranium sahaja. Macam poster dadah.

ZulQ
AHLI
AHLI

Posts : 163
Points : 244
Join date : 28/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum patung kepalanya sahaja

Post by thtl on Fri Jul 13, 2012 6:45 pm

Jawab:

1. Lukis tengkorak kena ihat apa tujuannya. sebab tengkorak ni dikaitkan dgn lanun (pirates of the caribbean) dan underworld atau mistik.

2. lukis cranium utk poster dadah, rokok dan aids, harus sebab ada tujuan memberi amaran kpd manusia akan kedurjanaan dadah, rokok dan HIV.
sekian

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum patung kepalanya sahaja

Post by ZulQ on Fri Jul 13, 2012 9:07 pm

Jazak Allah khair.

ZulQ
AHLI
AHLI

Posts : 163
Points : 244
Join date : 28/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum patung kepalanya sahaja

Post by Nizam on Thu Aug 23, 2012 7:51 pm

Tambahan mcm mana plak dengan model2 kereta atau model bangunan yang dibuat perhiasan dirumah seperti model kereta mewah, menara klcc. Apakah ia juga tidak dibolehkan?

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Hukum patung kepalanya sahaja

Post by ZulQ on Fri Aug 24, 2012 4:20 am

Tiada masalah bagi saya. Mungkin sesetengah orang berpendapat bahawa model-model kereta ataupun bangunan membazir, tiada fungsi dan tidak bernilai tetapi bagi saya ia mempunyai nilai estetik dan fungsinya berbentuk psychological.

ZulQ
AHLI
AHLI

Posts : 163
Points : 244
Join date : 28/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum patung kepalanya sahaja

Post by Sponsored content Today at 5:23 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum