Alasan mendekati wanita ajnabi @ couple: "Kesian perempuan tu, sunyi tak ada kawan"

View previous topic View next topic Go down

Alasan mendekati wanita ajnabi @ couple: "Kesian perempuan tu, sunyi tak ada kawan"

Post by zikrulmaut_sm on Sun Jun 24, 2012 3:37 pm

Bismillahirrahmanirrahim,
Assalamualaikum,

Saya ada jumpa beberapa orang sahabat (dari golongan student yang masih junior dan muda) yang terjebak dengan kes couple dengan perempuan dengan alasan perempuan tersebut kesunyian dan tak ada kawan.

Antara faktor penyebab adalah suasana sosial golongan wanita (dari golongan muda @ usia remaja). golongan ini sangat kuat "asobiyah" sesama geng, sangat tidak rasional dalam tindakan, dan sangat tidak kuat mental. akibatnya, selalu terjadi pertengkaran dan ada yang akan dipulaukan sesama mereka.

Dijadikan cerita, lelaki yang kebetulan pernah kenal dengan perempuan yang dipulaukan dari "kabilah" perempuan ini pun rasa simpati dengan keadaannya yang kesunyian. lelaki tersebut pun pergi temankan perempuan tersebut seperti layaknya kawan biasa: temankan pergi makan, temankan pergi beli barang, temankan study, etc.

Lama-kelamaan, mereka jadi makin rapat dan jadilah pasangan "couple" @ pasangan kekasih ajnabi.

Saya agak bingung bila dapat tahu pasal hal ni. Tak tahu nak sarankan apa pada mereka bila ditanya.

Ada tak apa-apa comment dari antum semua?

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Alasan mendekati wanita ajnabi @ couple: "Kesian perempuan tu, sunyi tak ada kawan"

Post by thtl on Sun Jun 24, 2012 5:58 pm

matlamat tidak dapat menghalalkan cara..hehehe

apa pun alasan, coupling tetap haram hukumnya...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Alasan mendekati wanita ajnabi @ couple: "Kesian perempuan tu, sunyi tak ada kawan"

Post by Nizam on Sun Jun 24, 2012 6:24 pm

Alasan yg tak munasabah

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Alasan mendekati wanita ajnabi @ couple: "Kesian perempuan tu, sunyi tak ada kawan"

Post by zikrulmaut_sm on Sun Jun 24, 2012 6:31 pm

alasan yang tak munasabah untuk perkara yang tak munasabah disebabkan faktor yang tak munasabah.

tapi yang sedihnya, ia benar-benar berlaku.

bahkan bukan satu saja, tapi ada beberapa lagi yang yang sama saya jumpa.


_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Alasan mendekati wanita ajnabi @ couple: "Kesian perempuan tu, sunyi tak ada kawan"

Post by ZulQ on Mon Jun 25, 2012 4:43 am

Salam,

Dah haram layan sebagai haram. Kena nasihat khuatir dia fikir dengan alasan sebegitu maka cara dia bertemu dengan pasangannya diredhai Allah. Suruh dia bertaubat.

ZulQ
AHLI
AHLI

Posts : 163
Points : 244
Join date : 28/11/2011

Back to top Go down

Re: Alasan mendekati wanita ajnabi @ couple: "Kesian perempuan tu, sunyi tak ada kawan"

Post by Sponsored content Today at 1:41 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum