Peristiwa semasa Saidina Huseein radiallahuanhu dibunuh, keshahihan cerita ini

View previous topic View next topic Go down

Peristiwa semasa Saidina Huseein radiallahuanhu dibunuh, keshahihan cerita ini

Post by yat on Mon Jun 25, 2012 6:05 am

Salam,

Minggu lepas saya hadir di kuliah hadis 40, tapi waktu tu syaikh graduate saudi ni yg ajaq kami dia ajaq pasal kerjaan2 islam dari khulafa' rashidin sampailah ke ottoman.....tak sure dah habis ke tak kuliah hadis 40 sebab ada inggu pegio,a da minggu tak, huhu

dia cakap semasa pemerintahan Uthman bin Affan rdh, berlaku pertembungan antara yg jahat (khwarij) dan yg baik (sebelah khalifah), semasa Ali, pertembungan antara baik dengan baik (Ali dan Muawiyah/Thalhah/Zubair)....dia cakap ni semua terjadi ada sebab nya sebab Allah hendak menunjukkan bagaimana menghadapi situasi begini sebab situasi skrng ni takder beza dgn zaman dahulu...

dan satu yg mnarik minat saya, semasa saidina hussein dibunuh di karbala, kepalanya dipenggal, dan dibawa ke gabenor iraq sewaktu itu (saya tak ingat nama), bila dibawa ke gabenaor, semasa itu sahabat nabi anas bin malik ada di situ, terlihat gabenor iraq waktu itu main2 dahi kepala saidina hussein, macam main2, lantas anas bin malik banguin dan berkata kepada gabenor itu dalam sedih 'engkau bermain2 dengan dahi cucu kesayangan nabi, demi allah aku pernah melihat rasulullah s.a.w mencium dahi itu'...

dia nak cerita actually bagaimana nak ikut sahabat dalm menghadapai pemerintah yg zalim di mana bukan benda baru dan masih terjadi waktu sekrang....hehe, macam geng2 jalur keras (tapi banyk syaikh2 graduate dari saudi yg memurnikan dakwah di sini (dana pun dari saudi), dan saya tak pernah mendengar mereka sekalipun menyebut atau mengambil contoh DYQ, Hassan Al-Bana atau sealiran, semunya keluar nama ulamak2 saudi seperti bin Baaz, Syaikh Al-Albani, Ibnu Uthaimeen, solih fauzan al-fauzan)..

saya nak tanya dia tapi selepas kuliah ramai sgt yg pegi tnaya tetntang sumber cerita itu....kena kejar bas waktu tu, so simpan...cuma kalau sapa2 ada dari mana sumber cerita ini, boleh sharekan di sini, kena tunggu jumaat ni nak tanya dia pulak

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Peristiwa semasa Saidina Huseein radiallahuanhu dibunuh, keshahihan cerita ini

Post by thtl on Mon Jun 25, 2012 9:46 am

yat,
enta nak sumber cerita yang mana? siapa yang penggal kepala al-Husin ke atau dialog Anas bin Malik dgn Gabnur Iraq?

2. kenapa salafiyah tidak pernah sebut tokoh2 IM, sebab rivalry antara ahli ilmu ni ujud sejak dulukala...dulu ada rivalry antara ilmuan damsyiq vs kufah vs basrah vs Misri vs andalus vs hijaz...
maka sekarang, misri vs hijaz ni mmg rivals...meneruskan tradisi dulukala...hehehe org yg grad Hijaz, depa akan quote ulamak hijaz, org grad Azhar pulak akan quote ulama2 mesir/azhar...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Peristiwa semasa Saidina Huseein radiallahuanhu dibunuh, keshahihan cerita ini

Post by yat on Mon Jun 25, 2012 10:48 am

perbualan anas bin malik dgn gabenor iraq.....

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Peristiwa semasa Saidina Huseein radiallahuanhu dibunuh, keshahihan cerita ini

Post by thtl on Mon Jun 25, 2012 12:12 pm

sahih, sebab Anas bin Malik ra memang duduk di Basrah
gabnur Basrah ketika Ubaidillah bin Ziyad

kisah ni membuktikan kepala Husin tidak dibawa ke Damsyiq, pejabat khalifah Yazid bin Muawiyah.
Ini kerana dalam kisah syiah, kepala Husin dibawa ke Damsyiq kepada Yazid. itu tidak benar.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Peristiwa semasa Saidina Huseein radiallahuanhu dibunuh, keshahihan cerita ini

Post by yat on Mon Jun 25, 2012 8:28 pm

sebenarnya, syiakh itu nak tunjuk bagaimana kita berhadapan dgn pemerintah yg super zalim macam di atas, benda zalim ni bukan benda baru, dah beribu tahun dan stil berulang2, even kepla cucu nabi dipenggal dan dimain dahinya, ungkapan itu keluar dari shabat nabi, kalau sekrang ni, memang siap kena belasah la gabenor tu....

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Peristiwa semasa Saidina Huseein radiallahuanhu dibunuh, keshahihan cerita ini

Post by thtl on Mon Jun 25, 2012 10:17 pm

yat,

ini geng taat penguasa. minda depa terperangkap di kurun kedua Hijrah, ketika dinasti Umayyah sedang memerangi pemberontak...

Laughing

bila depa takwil, kena taat kpd amnu tu yg jadi funny.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Peristiwa semasa Saidina Huseein radiallahuanhu dibunuh, keshahihan cerita ini

Post by yat on Tue Jun 26, 2012 4:05 am

masalah dia bukan malaysian pun, medical dr lahir di sini, cuma pernah dapat BA di Universiti islam Madinah (yup universiti ini), haha tapi kalau dia jumpa ILMU mesti dia suruh taat kat amnu jugak, Laughing ....secara umum saya cakap, mereka hanya bagi kalau ulamak terkini depa bagi saudi punya ulamak (begitu jugak yg lain2 pun)....secara umum, setelah mendengar dari sapa2 sahaja tak kira nationality yg lulus agama di saudi:

1. tak akan bangun lawan pemerintah (zalim taua tidak)
2. tak pernah sebut ulamak (kalau yg terkini) selain dari saudi, apatah lagi DYQ

ini adalah pengalaman saya sendiri, berdasarkan apa yg berlaku di malaysia dan sini

ia akan mempengaruhi audience, tambahan pula saudi memang terkedepan dalam bab2 dakwah di luar negara dan funding mereka yg amat besar, ramai gak yg terpengaruh terutamanya budak2 muda. ada prons n cons

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Peristiwa semasa Saidina Huseein radiallahuanhu dibunuh, keshahihan cerita ini

Post by thtl on Tue Jun 26, 2012 6:04 am

akan sampai satu masa, dinasti saud pun akan digulingkan juga...

kita tengok camna depa punya fiqh taat ni akan bertahan

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Peristiwa semasa Saidina Huseein radiallahuanhu dibunuh, keshahihan cerita ini

Post by yat on Tue Jun 26, 2012 6:13 am

ni nak nasihat pada sapa2 yg teringin nak pi madinah study, anda tahu anda sapa... Laughing

banykkan tempat anda study, kalau BA di saudi, buat lak di egypt lak master....tapi still saya cakap bnyk garduate madinah yg saya kenal lagi kemaih pada graduate egypt (khususnya al-azhar)....mintak maaf kalau ada spaa2 di egypt, ni pengalaman sendiri

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Peristiwa semasa Saidina Huseein radiallahuanhu dibunuh, keshahihan cerita ini

Post by thtl on Tue Jun 26, 2012 6:21 am

kemaih tu kemaih ler, tapi kalau dok bentang seminar kesesatan syed qutb dan hasan al-banna, ini apa punya ilmu yg depa dok tadah kat Medinah?? Laughing
tak dak kerja lain ka?

sedangkan kat Medinah tu ramai ulamak IM

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Peristiwa semasa Saidina Huseein radiallahuanhu dibunuh, keshahihan cerita ini

Post by yat on Tue Jun 26, 2012 6:39 am

cam,ana ualamk2 IM kat madinah relationship dgn ulamak suadi yg lain? selain syaikh rabee, yg lain camana? sebab saya tak clear, dia ada dua tau, stau yg tak ambik langsung pendapat IM atau DYQ dll, tapi tak pernah dgr mencerca, satu lagi sama jugak cuma lebih2 nak radd dan cerca IM...

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Peristiwa semasa Saidina Huseein radiallahuanhu dibunuh, keshahihan cerita ini

Post by thtl on Tue Jun 26, 2012 9:07 am

tak tahu la camna hubungan depa, bukan sedikit prof IM kat saudi ni, Prof Muhammad Qutb, prof Syed Muhammad al-Wakeel, Syed Sabid, anaknya Dr Muhammad Sabiq..

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Peristiwa semasa Saidina Huseein radiallahuanhu dibunuh, keshahihan cerita ini

Post by Sponsored content Today at 9:07 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum