Adakah ini dikira rasuah?

View previous topic View next topic Go down

Adakah ini dikira rasuah?

Post by Nizam on Sat Jun 30, 2012 9:53 am

Assalammualaikum

saya bekerja sebagai cc/time keeper. salah satu tugasan ana ialah merekod bilangan overtime staf pada hujung bulan untuk pembayaran gaji. selalunya pegawai akan tulis report overtime sendiri lalu diserahkan pada ana. untuk kerani dan pemandu ana rekod terus dari rekod kehadiran mereka. ada seorang pegawai ni selalu hantar report overtime paling awal. biasa nya ana akan kumpul semua overtime report dan key in sekali. namun pegawai ni akan serahkan awal dan disuruh key in kat dia trus dalam sistem, benda ni berlaku tiap2 bulan. bila ana dah key in dia punya awal, dia akan belanja ana. cuma nak tanya dia belanja tu dikira rasuah tak?

ana permudahkan:

A : pegawai
B : staff
C : pegawai yg serah awal

bila hujung bulan ana akan kumpul data overtime A dan B lalu key in sekali pada 24hb misalnya. namun C menghantar report ot dia awal, dan dia suruh hari tu jugak misalnya 22hb. tarikh terkahir untuk key in 30hb katakan. tiada prosedur khusus untuk key in data asalkan semua di input sebelum dateline dan pembayaran gaji adalah pada hari yang sama. cuma apakah si C suruh ana key in awal dan belanja makan dikira rasuah?

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Adakah ini dikira rasuah?

Post by thtl on Sat Jun 30, 2012 11:36 am

Rasuah ni sesuatu yang anda lakukan utk merubah keputusan dari tak boleh kpd boleh.

dalam masalah enta ni, ia bukan merubah keputusan atau menipu jumlah jam overtime, cuma tanda terimakasih atas segera key-in overtime je...

maka ia bukan rasuah. cuma jangan diambil secara berpanjangan dan konsisten, ada time kita terima dan ada time kita tolak, nyatakan key-in data itu adalah kerja saya.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum