Berkenaan wanita hanya boleh keluar dengan mahramnya (Lelaki)

View previous topic View next topic Go down

Berkenaan wanita hanya boleh keluar dengan mahramnya (Lelaki)

Post by yat on Mon Jul 02, 2012 7:38 am

Salam,

Baru tgk dokumentari pasal saudi, biasa la involve human rights, tapi satu point bagus dia raise di sini, di mana ada masalah yg perempuan yg tak boleh drive, atau perempuan yg hanya boleh keluar dgn mahram lelaki:

1. Ditunjukkan keluarga miskin yg emaknya suami dah tiada, dan semua yg dia ada adalah anak perempuan, dia agak terdesak ank kahwinkan semua anak permpuannya, meskipun masih muda dan tiada pelajaran....sebab ketiadaan mahram lelaki dan public transport di saudi

2. Wanita tunggal yg kematian/kehilangan suami, yg tua, yg tiada mahram lelaki jugak, masalah sgt2 kalau tak boleh memandu, keluar utk urusan seharian

3. dikhabarkan ada wanita di saudi sampai nak kahwin misyar dgn menwarkan jumlah berjuta2 rial utk sesiapa yg sudi mengahwininya

4. Suaminya uzur, ada isteri perempun yg perlu nak hantar pegi balik hospital

Apakah ini bolh dikira kekejaman? saya tak lihat pada hak asasi manusia sgt yg lebih banyk mungkar (tak dinafikan ada kebaikan), tetapi pengcualian utk kes2 di atas saya rasa dalah perlu (kira darurat), dikatakan kerjaan saudi tak membantu atau tiadala langsung bantuan diberikan pada group2 di atas....ke guana?

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Berkenaan wanita hanya boleh keluar dengan mahramnya (Lelaki)

Post by thtl on Mon Jul 02, 2012 9:02 am

kat Jizan, wanita yang tiada mahram akan naik teksi yang mana drivernya dipilih khas oleh family, driver yg amanah dan soleh yg dedicated hantar dan ambik wanita tsb...tak ada masalah.

Buat masa ni jalaranraya saudi arabia amat ganaz dan drivernya amat reckless, maka wanita mmg tak selamat memandu di jalanraya saudi. Budaya memandu saudians kena ubah dulu sblm undang2 membolehkan wanita memandu diluluskan.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Berkenaan wanita hanya boleh keluar dengan mahramnya (Lelaki)

Post by abu_firdaus on Mon Jul 02, 2012 10:04 am

confirm memang reckless driver sini. masa saya naik kat mekah dulu memang ganas dia org bawak. kira2 nak accident tu senang sgt la. mungkin salah satu sebab wanita tak dibenarkan drive

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: Berkenaan wanita hanya boleh keluar dengan mahramnya (Lelaki)

Post by yat on Mon Jul 02, 2012 12:28 pm

takder macam bas atau public transport selain dari teksi ke.....

yg thtl cakap tu yg mampu bayar, cuba kalau miskin..memang betul dalam dokumentari tu dia tunjuk, agak simpati gak.....yg palng sadis tiada suami (ma\ti atau cerai), anak semua perempuan, dan miskin

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Berkenaan wanita hanya boleh keluar dengan mahramnya (Lelaki)

Post by thtl on Mon Jul 02, 2012 12:33 pm

bas ada di bandar besar ajelaa, spt Riyadh, Mecca, Jeddah dan Madinah
tapi kalau sorang-sorang bahaya juga di saudi ni...

mmg nasib janda di saudi ni terbiarlaa..sebab lelaki arab kalau dia dah cerai, dia tak peduli dah kpd nafkah..dan birokrasi atau bedounicracy mmg janda akan susah. Tapi kalau warga saudi, rasanya tak seteruk non-saudis...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Berkenaan wanita hanya boleh keluar dengan mahramnya (Lelaki)

Post by abu_aisyah on Mon Jul 02, 2012 6:58 pm

sadis jugak ya...mana2 negara pun mmg berlaku ya hal2 begini.slalu org kata,klu kat UK...negara mereka mmberikan elaun bagi homeless/yg takder kerje (betul ke tak tau lah)..so,klu sebuah negara islam yg hebat,takkan zakat tidak mampu utk mengubah hidup mereka mereka.org kafir tu pun takyah kerja dapat duit.apa lagi negara islam yg hebat seperti saudi atau mereka ni daripada rakyat yg dlm kategori malas..sbb student luar datng saudi pun boleh senang.

ps:kenapa ini topik dalam AQ&AS?

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: Berkenaan wanita hanya boleh keluar dengan mahramnya (Lelaki)

Post by thtl on Mon Jul 02, 2012 7:50 pm

itulah the untold story dalam KSA ni macam2...penceraian di saudi antara yg tertinggi di negara arab...hehehe

lelaki arab saudi ni amat mudah menceraikan isterinya..sebab depa ni bini banyak, maka mudah je cerai dan cari lain...bila perceraian tinggi, maka banyaklah janda.

bantuan negara saudi tu ada, tapi proses bedounicracy tu yg masalahnya...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Berkenaan wanita hanya boleh keluar dengan mahramnya (Lelaki)

Post by Sponsored content Today at 12:37 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum