Menyimpan koleksi mainan

View previous topic View next topic Go down

Menyimpan koleksi mainan

Post by seijiseimura84 on Mon Jul 02, 2012 7:55 am

salam nak tanya

apakah hukum simpan koleksi mainan... seperti superheroes mcm iron man, superman, captain amerika, yg didesign secara detail dan halus

Tp tak pamer....sekadar simpan koleksi je...
Simpan kat dlm almari

seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: Menyimpan koleksi mainan

Post by thtl on Mon Jul 02, 2012 8:56 am

org yg dah akil baligh haram menyimpan patung, sebab zaman bermain boneka dan patung dah habis, bila dewasa kena main bini dan anak pulak...


patung2 tu kena sedekah kat anak buah yg belum baligh.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Menyimpan koleksi mainan

Post by seijiseimura84 on Mon Jul 02, 2012 9:14 am

ni trend zaman sekaranglah thtl....
so kiranya hukumnya haramlah.... just clarification

seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: Menyimpan koleksi mainan

Post by thtl on Mon Jul 02, 2012 9:23 am

haram bila ada unsur pemujaan

makruh kerana ada unsur sayang, cinta dan memuliakan patung

so, antara makruh dan haram

keunikan Islam ialah agama tanpa patung

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Menyimpan koleksi mainan

Post by abu_aisyah on Mon Jul 02, 2012 8:04 pm

mengenai hadis jibril suruh rasulullah cacatkan patung yg ada dekat pintu rasulullah....soalan:kenapa ada patung disitu?

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: Menyimpan koleksi mainan

Post by thtl on Mon Jul 02, 2012 9:50 pm

enta ni baca cepat sangat...bukan patung, tapi gambar atau imej...

لَا تَدْخُلُ الْمَلَائِكَةُ بَيْتًا فِيهِ صُورَةٌ

sahih Bukhari, no.2987 lidwa

Malaikat tidak masuk rumah yang ada gambar

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Menyimpan koleksi mainan

Post by alDayyan on Tue Jul 03, 2012 3:40 am

thtl wrote:enta ni baca cepat sangat...bukan patung, tapi gambar atau imej...

لَا تَدْخُلُ الْمَلَائِكَةُ بَيْتًا فِيهِ صُورَةٌ

sahih Bukhari, no.2987 lidwa

Malaikat tidak masuk rumah yang ada gambar

sekalipun gambar famili dalam frame besar tu pun xleh ye pak syeikh? :shock:

alDayyan
Helper
Helper

Posts : 562
Points : 771
Join date : 25/05/2012
Age : 47
Location : 127.0.0.1

http://www.bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Menyimpan koleksi mainan

Post by helper on Tue Jul 03, 2012 4:52 am

gambar photo dalam frame buleh ke?

helper
Helper
Helper

Posts : 240
Points : 353
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Menyimpan koleksi mainan

Post by seijiseimura84 on Tue Jul 03, 2012 5:13 am

huhhuhu...... baru nak berhajat beli mainan model iron man..... cantiok syiok....

seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: Menyimpan koleksi mainan

Post by thtl on Tue Jul 03, 2012 5:35 am

foto yang dihasilkan oleh camera tu dah masuk hukum yg lain, sebab ia baru. maka hukumnya harus. yg dimaksudkan oleh hadis ialah hasil karya tangan manusia..lukisan

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Menyimpan koleksi mainan

Post by thtl on Tue Jul 03, 2012 5:36 am

doc,

bila Islam larang akan sesuatu, di luar sana ada banyak lagi hobi yg halal...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Menyimpan koleksi mainan

Post by peyoy on Tue Jul 03, 2012 7:55 am

seijiseimura84 wrote:huhhuhu...... baru nak berhajat beli mainan model iron man..... cantiok syiok....

Doc beli mask ironman jer ok la...no need action figure...pasti action figure tu utk hiasan rak....

_________________
BID'AH BUSTER. NABI SAW FIRST! TOK SYEIKH-TOK SYEIKH..LU SAPA NAK OVER (GLULUW) DRP NABI SAW.

peyoy
AHLI
AHLI

Posts : 15
Points : 19
Join date : 24/05/2012
Age : 35
Location : Ampang

Back to top Go down

Re: Menyimpan koleksi mainan

Post by seijiseimura84 on Tue Jul 03, 2012 9:01 am

tak salah saya yusof qaradawi kata boleh.... kerana gambar adalah pantulan mcm cermin... apakah cermin itu haram dalam islam

seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: Menyimpan koleksi mainan

Post by thtl on Tue Jul 03, 2012 9:05 am

itulah pasal doc, hukum fotografi tu harus..sekarang camera samsung dah "mirrorless"

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Menyimpan koleksi mainan

Post by helper on Tue Jul 03, 2012 11:11 am

saya tak pakai mirorr less.. tp.. kalau org edit photo guna adobe photoshop sbg contoh, kan dah ubah guna tangan...

helper
Helper
Helper

Posts : 240
Points : 353
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Menyimpan koleksi mainan

Post by thtl on Tue Jul 03, 2012 11:22 am

tak apa, yang penting objek asal adalah adalah foto. apa jua ubahsuai mengguna photoshop ke, dilihat kpd tujuan dan niat pulak, apa tujuan foto tsb diubah dan diedit...hehehe

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Menyimpan koleksi mainan

Post by seijiseimura84 on Tue Jul 03, 2012 3:16 pm

kalau tampal gmbr contoh mcm dr mahathir besar2 atau gambar aweks sebagai satu inspirasi / motivasi camne pulak tu

seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: Menyimpan koleksi mainan

Post by thtl on Tue Jul 03, 2012 4:27 pm

memuja tokoh juga tidak dibenarkan dalam Islam.
apatah lagi meletakkan foto awek dalam bentuk poster juga tidak boleh sebab ISYQ atau rindu yg membawa kpd cinta asyiq juga tidak digalakkan dalam Islam, kerana kecintaan kita kpd perempuan kena sederhana sahaja, tidak boleh ala Bollywood. setakat gambar paspot dalam walet cukupla doc..

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Menyimpan koleksi mainan

Post by Ad-Dien on Tue Jul 03, 2012 7:27 pm


Saya tak tahu lah sama ada ini membantu atau tidak, tapi jemputlah akhi semua menilainya dahulu insyaAllah.

World Of Ad-Dien (WADi) : Persoalan Hukum Gambar, Lukisan Dan Patung Dalam Islam

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Menyimpan koleksi mainan

Post by thtl on Tue Jul 03, 2012 7:35 pm

kalau selari dgn pendapat DYQ dalam Halal & Haram OKlaa..
takut bawa madzhab baru je.. Laughing

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Menyimpan koleksi mainan

Post by abu_aisyah on Tue Jul 03, 2012 7:54 pm

thtl wrote:enta ni baca cepat sangat...bukan patung, tapi gambar atau imej...

لَا تَدْخُلُ الْمَلَائِكَةُ بَيْتًا فِيهِ صُورَةٌ

sahih Bukhari, no.2987 lidwa

Malaikat tidak masuk rumah yang ada gambar

DYQ Halal wal haram,Robbani press wrote:disebutkan dalam hadits bahwa Malaikat Jibril as tidak mau masuk ke rumah Rasulullah saw kerena dipintu rumahnya terdapat patung. Pada hari berikutnya pun Jibril tidak mau masuk ke dalmnya sehingga dia berkata kepada rasulullah:
" perintahkanlah agar kepala patung itu dioptong. maka, dipotonglah patung itu sehingga menjadi seperti keadaan pohon."

FN:diriwayatkan oleh Abu daud,nasai,tirmidzi dan ibnu hibban

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: Menyimpan koleksi mainan

Post by Ad-Dien on Tue Jul 03, 2012 8:09 pm

thtl wrote:kalau selari dgn pendapat DYQ dalam Halal & Haram OKlaa..
takut bawa madzhab baru je.. Laughing

dah tengok ke?? insyaAllah selari..

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Menyimpan koleksi mainan

Post by thtl on Tue Jul 03, 2012 9:06 pm

abu,
riwayat Abu Daud ni pelik dari teks hadis dalam kitab sunan yg lain,cuba enta baca
---------------------
Telah menceritakan kepada kami Abu Shalih Mahbub bin Musa berkata, telah menceritakan kepada kami Abu Ishaq Al Fazari dari Yunus bin Abu Ishaq dari Mujahid ia berkata; telah menceritakan kepada kami Abu Hurairah ia berkata, "Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam bersabda: "Jibril Alaihis Salam datang menemuiku dan berkata, "Tadi malam aku datang untuk menemuimu, dan tidak ada yang menghalangiku untuk masuk kecuali patung yang ada di atas pintu. Di dalam rumah juga ada kain satir tipis yang bergambar patung, serta terdapat anjing, maka perintahkanlah memotong kepala patung yang berada di rumah hingga berbentuk pohon, dan perintahkanlah memotong tirai untuk dijadikan dua bantal yang diduduki, dan perintahkanlah untuk mengeluarkan anjing." Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam pun melakukan saran Jibril, namun tiba-tiba anjing milik Hasan atau Husain berada di bawah ranjang (rak), maka beliau memerintahkan untuk mengeluarkan hingga ia pun dikeluarkan." Abu Dawud berkata, "An Nadhad adalah sesuatu yang digunakan untuk meletakkan pakaian, semisal ranjang."
---------------------------------------------

apa yg ana merahkan tu, cuma ada dalam sunan Abu Daud. hadis yg sama dalam sahih Bukhari-Muslim hanya sebut gambar pada tirai dan tak sebut anjing peliharaan Husin dan Hasan.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Menyimpan koleksi mainan

Post by thtl on Tue Jul 03, 2012 9:07 pm

dien,

lain kali jgn kasi LINK, kasi rumusan je...kalau sama dgn DYQ, maka ana tak payah baca...hehehe

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Menyimpan koleksi mainan

Post by abu_aisyah on Thu Jul 05, 2012 2:51 am

thtl wrote:abu,
riwayat Abu Daud ni pelik dari teks hadis dalam kitab sunan yg lain,cuba enta baca
---------------------
Telah menceritakan kepada kami Abu Shalih Mahbub bin Musa berkata, telah menceritakan kepada kami Abu Ishaq Al Fazari dari Yunus bin Abu Ishaq dari Mujahid ia berkata; telah menceritakan kepada kami Abu Hurairah ia berkata, "Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam bersabda: "Jibril Alaihis Salam datang menemuiku dan berkata, "Tadi malam aku datang untuk menemuimu, dan tidak ada yang menghalangiku untuk masuk kecuali patung yang ada di atas pintu. Di dalam rumah juga ada kain satir tipis yang bergambar patung, serta terdapat anjing, maka perintahkanlah memotong kepala patung yang berada di rumah hingga berbentuk pohon, dan perintahkanlah memotong tirai untuk dijadikan dua bantal yang diduduki, dan perintahkanlah untuk mengeluarkan anjing." Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam pun melakukan saran Jibril, namun tiba-tiba anjing milik Hasan atau Husain berada di bawah ranjang (rak), maka beliau memerintahkan untuk mengeluarkan hingga ia pun dikeluarkan." Abu Dawud berkata, "An Nadhad adalah sesuatu yang digunakan untuk meletakkan pakaian, semisal ranjang."
---------------------------------------------

apa yg ana merahkan tu, cuma ada dalam sunan Abu Daud. hadis yg sama dalam sahih Bukhari-Muslim hanya sebut gambar pada tirai dan tak sebut anjing peliharaan Husin dan Hasan.

dalam buku halal haram ni takde pulak pasal milik husin hasan.takhrij al-albani:hadis sahih, lihat takhrij-nya dalam Adab az-Zafaf (hal 109-116)

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: Menyimpan koleksi mainan

Post by Sponsored content Today at 6:37 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum