Kitab al umm

Page 2 of 2 Previous  1, 2

Go down

Kitab al umm - Page 2 Empty Kitab al umm

Post by seijiseimura84 on Tue Jul 03, 2012 3:17 pm

First topic message reminder :

nak tanya.....
apa tu kitab al umm
Mengenai apa?
Dan apakah kelainan atau special berbanding kitab lain?
seijiseimura84
seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down


Kitab al umm - Page 2 Empty Re: Kitab al umm

Post by thtl on Wed Jul 04, 2012 9:14 pm

maksudnya kitab mabsut tu, kami pun tak tahu keujudannya dalam maktabah Imam syafi'iy...kami tahu dan ada kitabnya: al-Umm, musnad dan ar-Risalah ajela

thtl
Admin
Admin

Posts : 9561
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Kitab al umm - Page 2 Empty Re: Kitab al umm

Post by abu_aisyah on Thu Jul 05, 2012 2:07 am

ustaz shamil..seperti kata enta aritu,kebanykan ulama' syafiiyah mentakwil kata2 imam syafie conothnya hal melafazkan niat.jadi,apa contoh kitab/ulama' yg mengikut 100% dari imam syafie?klu tengok imam nawawi pun menyatakan sunat.atau ada tak ulama' syafiiyah sendiri mengkritik ulama'2 lain yang menakwil ni?share2 sikit.

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 759
Join date : 03/06/2012

https://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Kitab al umm - Page 2 Empty Re: Kitab al umm

Post by Ahmad Shamil on Thu Jul 05, 2012 3:51 am

abu_aisyah wrote:ustaz shamil..seperti kata enta aritu,kebanykan ulama' syafiiyah mentakwil kata2 imam syafie conothnya hal melafazkan niat.jadi,apa contoh kitab/ulama' yg mengikut 100% dari imam syafie?klu tengok imam nawawi pun menyatakan sunat.atau ada tak ulama' syafiiyah sendiri mengkritik ulama'2 lain yang menakwil ni?share2 sikit.

kitab yg 100% mengikut imam as-syafii ialah kitab beliau sendiri Smile sprt al-umm..

setakat ni yg ana jumpa berkomentar ttg penyandaran talaffuz niat kpd imam syafii ni adalah ulamak kotemporari..

menurut setengah ulamak, apa2 yg disandarkan kpd beliau, kiranya mesti difahami dr zahir kalam beliau, bukan takwilan org lain atas karya beliau..

sebahgian pula kata,kalau nak faham kalam as-syafii, kena faham drp huraian anak2 murid beliau, atau ulamak2 yg syarah kitab beliau..iaitu ulamak2 mazhab syafi'i

Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Join date : 24/11/2011

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Kitab al umm - Page 2 Empty Re: Kitab al umm

Post by Ad-Dien on Thu Jul 05, 2012 4:43 am

thtl wrote:maksudnya kitab mabsut tu, kami pun tak tahu keujudannya dalam maktabah Imam syafi'iy...kami tahu dan ada kitabnya: al-Umm, musnad dan ar-Risalah ajela

Oh maksudnya saya yang kasi tahu kewujudan kitab tu lah ye..

Ya perlu diberi perhatian juga kitab mukhtalif al-hadith imam syafie... saya tak pernah jumpa lagi, dikhabarkan karya ni memuatkan metodologi As-Syafie dalam menilai hadith.

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien
Ad-Dien
Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 29
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Kitab al umm - Page 2 Empty Re: Kitab al umm

Post by abgbob on Thu Jul 05, 2012 5:16 am

Menurut al-Imam al-Nawawi kitab buah tangan al-Imam Al-Syafie ni menjangkau 3 ratus (lebih) buah...Manakala Ahmad Syakir pula menyebut..cukup sukar untuk mengetahui jumlah karya al-Imam ini melainkan apa yang telah di perkatakan..

abgbob
VIP
VIP

Posts : 41
Points : 43
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Kitab al umm - Page 2 Empty Re: Kitab al umm

Post by thtl on Thu Jul 05, 2012 6:12 am

syukran atas pencerahan tuan abgBob
thtl
thtl
Admin
Admin

Posts : 9561
Points : 10331
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Kitab al umm - Page 2 Empty Re: Kitab al umm

Post by Ahmad Shamil on Thu Jul 05, 2012 8:09 am

mungkin byk kitab2 yg belum dicetak..
dalam bentuk makhtutat lg kot

_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)
Ahmad Shamil
Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Points : 1226
Join date : 24/11/2011
Age : 34
Location : Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Kitab al umm - Page 2 Empty Re: Kitab al umm

Post by thtl on Thu Jul 05, 2012 8:57 am

yang ana sedang tunggu percetakan ialah 50 hadis pasal al-Mahdi oleh al-syaukani, tak sangka ia masih dalam bentuk manuskrip
thtl
thtl
Admin
Admin

Posts : 9561
Points : 10331
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Kitab al umm - Page 2 Empty Re: Kitab al umm

Post by Ad-Dien on Tue Feb 18, 2014 3:29 pm

thtl wrote:advance juga dien kardawi ni....

Apa yang advancenya saya pun tak tahu ya ustaznaa.. hhehe

Tak sangka ada tread ini rupanya.. saya dah lupa..

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien
Ad-Dien
Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 29
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Kitab al umm - Page 2 Empty Re: Kitab al umm

Post by thtl on Tue Feb 18, 2014 11:25 pm

penuntut ilmu ni sentiasa mendamping para pensyarah, majlis ilmu dan liqo' serta belek kitab kat library...maka itulah maksud "advance"nya
thtl
thtl
Admin
Admin

Posts : 9561
Points : 10331
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Kitab al umm - Page 2 Empty Re: Kitab al umm

Post by Ad-Dien on Wed Feb 19, 2014 3:48 pm

thtl wrote:penuntut ilmu ni sentiasa mendamping para pensyarah, majlis ilmu dan liqo' serta belek kitab kat library...maka itulah maksud "advance"nya

Waktu belajar inilah masa terbaik untuk manfaatkannya. Nanti bila dah berlalu waktu kampus dan talaqqi, akan menyesal kalau tak gunakannya sebaik mungkin. Kena banyak mujahadah lah. Tak boleh nak act macam syabab biasa, cuba bekorban.

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien
Ad-Dien
Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 29
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Kitab al umm - Page 2 Empty Re: Kitab al umm

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 2 Previous  1, 2

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum