Keadaan muslimah semasa zaman salaf?

View previous topic View next topic Go down

Keadaan muslimah semasa zaman salaf?

Post by seijiseimura84 on Tue Jul 03, 2012 4:15 pm

Sering kali kita berbicara tentang para sahabat dan para muslim cara2 mereka meneruskan kehidupan mereka pd zaman salaf
zaman salaf juga dikenali zaman the best generation of muslim
namun apakah cara2 kehidupan wanita muslimah semasa zaman tersebut?
bagaimana cara kehidupan mereka? kerjaya mereka? kegiatan mereka?
bagaimana mereka yg hidup janda.... apakah mereka bekerja...apakah mereka terus dikahwini kepada pihak lain
bincangkan.....
jarang sekali kita membuka lembaran bagaimana muslimah contoh zaman salaf menjalani kehidupan mereka

seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: Keadaan muslimah semasa zaman salaf?

Post by thtl on Tue Jul 03, 2012 4:22 pm

Doc kena beli buku ni:

Tahrir al-Mar'ah oleh Dr Abd Halim Abu Syuqqah, Qathar, 6 jilid

terjemahan Pustaka Dinie dan Jahabersa di bawah tajuk Kebebasan Wanita, jilid 1-6

jilid 1 dan 2 fokus 100% kepada cara hidup wanita di zaman salaf, mereka keluar menuntut ilmu, berjihad, bertani dan berniaga. Ia tidak sama dgn wanita arab saudi yg terkongkong sekarang dan terlalu bebas macam wanita2 Malaysia...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Keadaan muslimah semasa zaman salaf?

Post by abu_aisyah on Tue Jul 03, 2012 8:40 pm

wah,menarik!boleh pergi cari.




Kebebasan Wanita Jilid 1

Synopsis :

Kebelakangan ini muncul berbagai kajian tentang masalah wanita. Sayangnya, kebanyakkan kajian-kajian tersebut berpijak pada hadith-hadith maudhu' atau mendekati maudhu' sehingga merebak pandangan yang dikira membela hak kaum wanita agar sama dengan kaum lelaki atau sebaliknya pandangan yang meletakkan kaum wanita pada kebodohan dan kejumudan (konsep jahiliah). Amat jarang sekali kita temui kajian yang mengangkat kemanusiaan wanita sekaligus membebaskannya dari belenggu tradisi jahiliyah sebagaimana pengalaman sejarah para sahabat dan sahabiyah. Melalui hadith-hadith sahih Bukhari dan Muslim yang dibentangkan dalam buku ini, kita akan menemui konsep Islam yang penuh dengan pengakuan kewujudan kaum wanita dalam berbagai bidang kehidupan.

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: Keadaan muslimah semasa zaman salaf?

Post by thtl on Tue Jul 03, 2012 9:41 pm

Kalau nak murah, kena tunggu, Crescent Books Sale...selalu depa buat kat dewan serbaguna belakang One Utama

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Keadaan muslimah semasa zaman salaf?

Post by abu_aisyah on Thu Jul 05, 2012 2:39 am

thtl wrote:Kalau nak murah, kena tunggu, Crescent Books Sale...selalu depa buat kat dewan serbaguna belakang One Utama

selalu tu biler/camner nak dapat info?klu pegi kat pak agus,selalu dapat 15% jer.tp baru ni dapat 20%.

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: Keadaan muslimah semasa zaman salaf?

Post by thtl on Thu Jul 05, 2012 5:51 am

selalu Crescent Books sale ni depa iklan dalam newspaper. saya tak pernah miss sale ni dan diskaun dia mmg hebat...

buku kebebasan Wanita ni jgn beli di kedai pak agus, sebab ia adalah edisi Malaysia, cetakan jahabersa dan dinie publication...

ke kedai pak agus hanya utk beli buku Indo sahaja. kalau ada edisi BM, maka jgn beli edisi Indo, sebab harga jauh murah cetakan tempatan.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Keadaan muslimah semasa zaman salaf?

Post by Sponsored content Today at 12:39 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum