yayasan dar al qard al hasan selangor

View previous topic View next topic Go down

yayasan dar al qard al hasan selangor

Post by abu_aisyah on Thu Jul 05, 2012 7:14 am

assalamualaikum,
ada sesiapa mengetahui mengenai yayasan dar al qard al hasan selangor?apa pandangan kalian mengenai skim pinjaman mereka?

saya konfius..katanya mereka ikut sistem syariah.yang ditekankan ana tengok,adanya akad,ikrar Allah dan nabi menjadi saksi,tiada cagaran,tiada penjamin,setiap ahli salaing membantu,dll yang hanya ditekan kepada si peminjam.saya rasa itu tidak lah menjadi masalah (kot).

tetapi,mereka mengenakan caj perkhidmatan yang berbeza mengikut jadual pembayaran.jika lagi lama,lebih lah lagi caj nya.yang ni jelas tak boleh kan ustaz?selain tu,pinjaman yang dilakukan setakan rm3k,so jika lulus (dengan syarat2nya),kita akan dipotong siap2 bayaran balik selama utk 3x bayaran tetapi itu bukan utk bayran balik,tetapi utk tabung mereka takut kita tak dapat bayar.maknanya,kita pinjam rm 3k,sekiranya setiap minggu perlu bayar rm60 (lepas dah kira caj perkhidmatan),dia akan ambil siap2 rm180.so kta dapat cash rm2820.tetapi kita tetap perlu bayar rm3k+caj perkhidmatan tu.so total adalah rm3k+caj perkhidmatan+rm180.tetapi,rm 180 tu akan dipulangkan balik jika dah selesai bayar/ahli nak keluar daripada kumpulan.bagaimana ustaz?

ps:susah benor nak explen KohKohKoh KohKohKoh

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: yayasan dar al qard al hasan selangor

Post by thtl on Thu Jul 05, 2012 7:26 am

Qard Hasan ni enta kena cagarkan emas selalunya. Bank Rakyat yang mendahului skim qard al-hasan ni...

kalau tanpa emas, mereka akan guna kaedah amanah Ikhtiar Malaysia. kena jadi ahli.

kalau ianya non-profit dan utk ahli serta ada Panel syariah yang mengendalikan, maka OK dari meminjam dgn along dgn bunga setinggi 35%.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: yayasan dar al qard al hasan selangor

Post by abu_aisyah on Thu Jul 05, 2012 7:34 am

yg ni takda cagaran.peserta kene jadi ahli jer dan mengikut syarat2 yg ditetapkan seperti mumbuat tabung mingguan,meeting setiap minggu,etc...

sepengatuan ana,masa belajar dulu qard al-hasan tu buaknlah sistem tapi cara islam menetapkan cara berhutang dimana tak boleh ada tambahan amount diminta dari pemiutang ats sbb duit tersebut.klu caj perkhidmatan sekali pun,yg boleh dengan kadar yg tetap...bukan percentage terhadap duit.ni juga apa yg ana paham dari uzar.tp tak tahulah ade pendetailan lain ker akan hal caj perkhidmatan ni.mmg percentage nye kecik sangat antara 3%-8%.macam ptptn jugak..kecik jerrw.

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: yayasan dar al qard al hasan selangor

Post by thtl on Thu Jul 05, 2012 8:52 am

itu qardh hasan cara Amanah Ikhtiar Malaysia. caj tu untuk kos pengurusan dan gaji yayasan dar al-qard al-hasan. gaji staff kena bayar, maka itulah guna caj perkhidmatan tu...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: yayasan dar al qard al hasan selangor

Post by abu_aisyah on Sat Jul 07, 2012 6:21 pm

baru berbincang dengan lect islamic banking tadi.katanya,percentage yang dikira kepada perbezaan loan/qard tersebut atau tempoh bayaran semula tidak menepati syariah.

agak menyedihkan,skim mikro selangor ni klu tengok kepada programnya,mmg tersangat lah mebantu golongan yg hendak berniaga ni.tp sistem pinjaman pula begitu.

sheikh thtl,ada pendapat lain ke dlm hal ni?amanah ikhtiar malaysia menyelaraskan caj perkhidmatnya atau dikira percentage jugak?

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: yayasan dar al qard al hasan selangor

Post by thtl on Sat Jul 07, 2012 6:44 pm

skim mana satu nak bincang ni?

1. amanah ikhtiar malaysia, AIM
2. qardh hasan selangor atau
3. skim mikro selangor?


thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: yayasan dar al qard al hasan selangor

Post by abu_aisyah on Sat Jul 07, 2012 6:58 pm



sbnrnya,skim yg ana ceritakan pada awal tu namanya skim mikrokredit selangor dibawah yayasan al qard al hasan selangor.sistem loan dia ana dah citer,pastu sheikh kata AIM pun gitu.

ana telah paham yg percentage walaupun kecil,ia tidak menepati syariah melainkan klu selaras.

so,ana nak tahu ade ke yg menyatakan percentage tu tidak mengapa jika bukan untuk keuntungan pihak pemiiutang.mcm AIM tu ke?

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: yayasan dar al qard al hasan selangor

Post by thtl on Sat Jul 07, 2012 7:17 pm

model AIM tu mmg proven,dan syariah compliance dan non-profit org, ia dicipta di bangladesh utk membantu golongan miskin keluar dari kemiskinan dgn bantuan mikro utk berniaga.

cuba visit website AIM Malaysia

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: yayasan dar al qard al hasan selangor

Post by abu_aisyah on Thu Jul 19, 2012 3:23 pm

kelmarin,adik ana terserempak dgn UZAR lantas menanyakan perihal skim yg ana bawakan ni.lantas UZAR menyatakan mereka ni main2 dengan qard al hasan dan meminta sedikit borang/risalah yg adik ana tunjuk kan pada beliau.harap2,ada lah sesuatu yg uzar lakukan dan akan mengubah skim ni.

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: yayasan dar al qard al hasan selangor

Post by Sponsored content Today at 5:19 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum