Apakah impian anda dlm menyumbang kepada masyarakat islam

View previous topic View next topic Go down

Apakah impian anda dlm menyumbang kepada masyarakat islam

Post by seijiseimura84 on Thu Jul 05, 2012 5:22 pm

Setiap muslim sayang dengan masyarakat islam
Saya pasti setiap dari kita pasti ada perasaan ingin mermatabatkan masyarakat islam atau memajukan masyarakat islam
Jom kita share....apa kah sumbangan yg korang impikan utk memajukan masyarakat islam hari ini....apa plan masa kini....dan bagaimana expectation anda... dan cara apa yg anda ingin gunakan

seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: Apakah impian anda dlm menyumbang kepada masyarakat islam

Post by thtl on Thu Jul 05, 2012 6:15 pm

patutnya TS yg start dulu...

Laughing

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Apakah impian anda dlm menyumbang kepada masyarakat islam

Post by ZulQ on Thu Jul 05, 2012 7:03 pm

Copyright free book/e-book yang menyelidik dan membongkar tentang tipu daya ataupun "Art of Deception" yang digunakan dalam kehidupan seharian oleh segelintir insan. Method dan "gadget" penilik nasib, illusionist, bomoh, mentalist, tukang jual ubat dsb dibongkar. Bab benda ghaib tidak akan disentuh.

Tujuannya untuk meng"unfaze"kan (vocab selection kurang sekarang) pandangan masyarakat tentang ke"mistik"kan bomoh, magician dsb dan menunjukkan bahawa kebanyakan mereka mengunakan teknik "smoke and mirros" untuk mencapai matlamat mereka dan tiada hubungan dengan jin.

Melihat keadaan saya sekarang impian tu tetap menjadi impian.

ZulQ
AHLI
AHLI

Posts : 163
Points : 244
Join date : 28/11/2011

Back to top Go down

Re: Apakah impian anda dlm menyumbang kepada masyarakat islam

Post by seijiseimura84 on Thu Jul 05, 2012 8:43 pm

Impian saya ada banyak
salah satu impian saya adalah membuka atau mendedahkan mekanisma penipuan syaitan melalui mengenali mekanisma minda kita berfungsi.
Mendedahkan "teknik2" atau "isu" yg dibawa syaitan dlm mempengaruhi manusia dlm situasi2 tertentu
Insyaallah, dlm proses kajian

seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: Apakah impian anda dlm menyumbang kepada masyarakat islam

Post by abubakar on Sun Jul 08, 2012 4:07 pm

Saya igt nak suburkan semula fikrah Jamaluddin Al-afghani, Muhammad Abduh dan Rasyid Ridha di Malaysia ini.

abubakar
AHLI
AHLI

Posts : 262
Points : 314
Join date : 06/07/2012

Back to top Go down

Re: Apakah impian anda dlm menyumbang kepada masyarakat islam

Post by Nizam on Sun Jul 08, 2012 4:14 pm

abubakar wrote:Saya igt nak suburkan semula fikrah Jamaluddin Al-afghani, Muhammad Abduh dan Rasyid Ridha di Malaysia ini.

Wah! saya bercita2 nak tubuh yayasan seperti yang dilakukan oleh kiyai ahmad dahlan

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Apakah impian anda dlm menyumbang kepada masyarakat islam

Post by thtl on Sun Jul 08, 2012 4:19 pm

AB,

dah ada gerakan yg menyuburkan manhaj muhammad abduh

abduh study group dan IRF

ini websitenya

IRF Malaysia

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Apakah impian anda dlm menyumbang kepada masyarakat islam

Post by abubakar on Sun Jul 08, 2012 4:46 pm

Nizam wrote:
abubakar wrote:Saya igt nak suburkan semula fikrah Jamaluddin Al-afghani, Muhammad Abduh dan Rasyid Ridha di Malaysia ini.

Wah! saya bercita2 nak tubuh yayasan seperti yang dilakukan oleh kiyai ahmad dahlan

Saya kalau tokoh-tokoh tempatan mmg tak berapa nak kenal sgt.

abubakar
AHLI
AHLI

Posts : 262
Points : 314
Join date : 06/07/2012

Back to top Go down

Re: Apakah impian anda dlm menyumbang kepada masyarakat islam

Post by abubakar on Sun Jul 08, 2012 4:58 pm

thtl wrote:AB,

dah ada gerakan yg menyuburkan manhaj muhammad abduh

abduh study group dan IRF

ini websitenya

Saya kalau IRF ini secara peribadi mmg bukan tahap saya lg. Dlm itu semua org hebat-hebat belaka. Lgpun ideologi tokoh-tokoh tersebut taklah saya ikut 100%. Mana yg saya rasa relevan utk hari ini, itu yg saya nak suburkan terutama pada ta'dib diri umat Islam tempatan yg saya kira kurang dititikberatkan oleh gerakan/organisasi yg membuatkan ramai terjerumus ke dalam tabligh/sufi/tarikat/aliran keras kerana ini shj alternatif yg ada.

Saya selalu tgk toko-toko buku tidak byk buku berkenaan tokoh-tokoh ini yg ada.Mungkin Tuan boleh kongsi di mana saya boleh dptkan buku berkenaan tokoh-tokoh/tulisan-tulisan mereka dalam bahasa Malaysia/bahasa Inggeris. Di internet mmg byk namun saya lebih selesa pada pembacaan melalui buku.

abubakar
AHLI
AHLI

Posts : 262
Points : 314
Join date : 06/07/2012

Back to top Go down

Re: Apakah impian anda dlm menyumbang kepada masyarakat islam

Post by Nizam on Sun Jul 08, 2012 6:44 pm

abubakar wrote:
Nizam wrote:
abubakar wrote:Saya igt nak suburkan semula fikrah Jamaluddin Al-afghani, Muhammad Abduh dan Rasyid Ridha di Malaysia ini.

Wah! saya bercita2 nak tubuh yayasan seperti yang dilakukan oleh kiyai ahmad dahlan

Saya kalau tokoh-tokoh tempatan mmg tak berapa nak kenal sgt.

kiyai ahmad dahlan indonesia daaa... pengasas muhammadiyah, cer youtube citer sang pencerah, kiyai ahmad dahlan tertarik dengan pemikiran Jamaluddin Al-afghani, Muhammad Abduh

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Apakah impian anda dlm menyumbang kepada masyarakat islam

Post by thtl on Sun Jul 08, 2012 6:55 pm

AB

buku2 abduh dan afghani mmg kurang, tapi kalau buku2 syed ridha mmg banyak, antaranya, tafsir al-Manar (indo), Wahyu Muhammadi (terbitan Pustaka Yayasan Islam Terengganu), IRF mmg sedang berusaha menerbitkan buku2 tokoh yg enta minat tu, kena sentiasa follow website tsb. yang baru dilancarkan ialah ialah tafsir Muhammad Asad.
Kitab Muhammad Abduh ada dua yg diterbitkan: akidah Islamiah dan Tafsir Juz AMMA

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Apakah impian anda dlm menyumbang kepada masyarakat islam

Post by abubakar on Sun Jul 08, 2012 7:53 pm

Nizam wrote:
abubakar wrote:
Nizam wrote:
abubakar wrote:Saya igt nak suburkan semula fikrah Jamaluddin Al-afghani, Muhammad Abduh dan Rasyid Ridha di Malaysia ini.

Wah! saya bercita2 nak tubuh yayasan seperti yang dilakukan oleh kiyai ahmad dahlan

Saya kalau tokoh-tokoh tempatan mmg tak berapa nak kenal sgt.

kiyai ahmad dahlan indonesia daaa... pengasas muhammadiyah, cer youtube citer sang pencerah, kiyai ahmad dahlan tertarik dengan pemikiran Jamaluddin Al-afghani, Muhammad Abduh

Saya tahu, apabila saya sebut tokoh tempatan itu maknanya tokoh2 drpd Malaysia,Indonesia,Brunei,Filipina,Thailand dan seumpamanya. kalau tak silap saya ada buku bertajuk cerita sang pencerah ini.

abubakar
AHLI
AHLI

Posts : 262
Points : 314
Join date : 06/07/2012

Back to top Go down

Re: Apakah impian anda dlm menyumbang kepada masyarakat islam

Post by Sponsored content Today at 5:26 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum