Sheikh Imran Hussein

View previous topic View next topic Go down

Sheikh Imran Hussein

Post by abuzaid65 on Mon Jul 09, 2012 11:15 am

Assalamualaikum..
Mohon penjelasan tentang Sheikh Imran Hussein. Beliau ni agak popular dengan gelaran sheikh akhir zaman dan banyak membuat takwilan tentang Dajjal, Yakjuj Makjuj, dan lain-lain peristiwa akhir zaman. Beliau juga dikatakan pakar kewangan Islam tetapi setakat ni saya tak nampak involvement beliau dalam mana2 institusi kewangan Islam. Mungkin pembacaan saya yang agak kurang.

Apakah manhaj beliau? Yang saya nampak setakat ini beliau bergerak solo walaupun ada kalanya nampak mcm ada kaitan dengan HT dan pergerakan Khilafah.

Jazakallahu khairan kathira.

abuzaid65
AHLI
AHLI

Posts : 134
Points : 162
Join date : 03/12/2011
Age : 50
Location : Shah Alam, Selangor

Back to top Go down

Re: Sheikh Imran Hussein

Post by thtl on Mon Jul 09, 2012 11:42 am

rasanya dia ni bergerak sendiri..

asal kelahiran Trinidad & Tobago
belajar pakistan aliran Brelvi
ikut tareqat Qadiri-Chisti

pemikiran dia dalam ekonomi, perbankan dan tanda2 akhir zaman mmg menyalahi jumhur ulama'.
Idea dia pasal khalifah mmg sama dgn HT..tapi dia amat memusuhi dinasti Saud dan wahabi..

tak reliable..matruk


Last edited by thtl on Mon Jul 09, 2012 1:39 pm; edited 1 time in total

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Sheikh Imran Hussein

Post by abuzaid65 on Mon Jul 09, 2012 12:15 pm

syukran jazilan pak syeikh atas penjelasan.. sebab ramai jugak kwn2 yg terpengaruh hanya disebabkan mrk merasakan Bank Islam yg ada skrg ni tak memenuhi ciri2 kewangan Islam yg diharapkan spt kadar yg tinggi dsb.. so bila ada penceramah2 yg kondem benda2 gini depa pun sokong la tanpa mengetahui background penceramah tersebut..

abuzaid65
AHLI
AHLI

Posts : 134
Points : 162
Join date : 03/12/2011
Age : 50
Location : Shah Alam, Selangor

Back to top Go down

Re: Sheikh Imran Hussein

Post by thtl on Mon Jul 09, 2012 1:42 pm

setakat cakap bolehlah, tapi apa solusi yg dia offer?

misalnya dia kondem paper money (wang kertas)
dia kondem sistem demokrasi

ini mmg tak menyelesaikan masalah umat..

kemudian dia kata Dajjal adalah USA, england dan Israel..

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Sheikh Imran Hussein

Post by abu_aisyah on Mon Jul 09, 2012 2:04 pm

abuzaid65 wrote:syukran jazilan pak syeikh atas penjelasan.. sebab ramai jugak kwn2 yg terpengaruh hanya disebabkan mrk merasakan Bank Islam yg ada skrg ni tak memenuhi ciri2 kewangan Islam yg diharapkan spt kadar yg tinggi dsb.. so bila ada penceramah2 yg kondem benda2 gini depa pun sokong la tanpa mengetahui background penceramah tersebut..

ni berlaku masa ana mudamudi dulu.hehe.dlm laptop,the arival,cerita pasal imran husin di simpan...lalu kegerunan lah hambe.tp ayat quran tak dibaca utk diambil iktibar.hehe

teringat masa kuliah dr.maza dulu memasan agar bersiap sedia dengan iman dan akidah yang mantap utk mengharungi musuh2 islam,bukan takut tak tentu pasal,duduk tengah2 pulau lah.hmmm...di barzakh nnt,tak ditanya hal ini tetapi amalan,iman kita.

tp ape yg baiknya (mungkin sedikit shj lah percent yg boleh dibagi pun),orang islam walaupun teruk betul amalannya masih concern pasal kiamat. Smile Smile ..so,boleh didakwah lagi.

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: Sheikh Imran Hussein

Post by Sponsored content Today at 3:12 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum