Cubaan 'Imam Mahadi' menggulingkan Kerajaan Malaysia di JPM,Putrajaya.

View previous topic View next topic Go down

Cubaan 'Imam Mahadi' menggulingkan Kerajaan Malaysia di JPM,Putrajaya.

Post by abubakar on Mon Jul 09, 2012 10:09 pm

Saya kira semua sekali yg ada di sini telah mengikuti perkembangan kes ini di mana pasangan suami isteri telah mengamuk di JPM,Putrajaya dgn bersenjatakan pedang samurai. Tiga das tembakan telah dilepaskan dan membawa maut kpd si suami manakala si isteri masih dirawat di Hospital Putrajaya berikutan ditembak pada bahagian peha.

Setelah saya mengikuti blog mangsa yg boleh dilayari di jayanegara1234 dot blogspot dot com , ternyata inilah natijahnya dengan apa yg kita boleh panggil sebagai ilmu tasauf. Mmg tasauf ini sebahagian drpd ajaran Islam namun sekiranya ia disantuni dgn kaedah yg salah ataupun secara ghuluw, ia cenderung utk membawa kpd pengamalnya ke arah menzalimi diri sendiri. Seperti yg berlaku pada siang td.

Berita berkaitan kes td boleh dibaca di malaysiakini ataupun portal berita tempatan yg lain.

abubakar
AHLI
AHLI

Posts : 262
Points : 314
Join date : 06/07/2012

Back to top Go down

Re: Cubaan 'Imam Mahadi' menggulingkan Kerajaan Malaysia di JPM,Putrajaya.

Post by alDayyan on Tue Jul 10, 2012 5:54 am

abubakar wrote:Saya kira semua sekali yg ada di sini telah mengikuti perkembangan kes ini di mana pasangan suami isteri telah mengamuk di JPM,Putrajaya dgn bersenjatakan pedang samurai. Tiga das tembakan telah dilepaskan dan membawa maut kpd si suami manakala si isteri masih dirawat di Hospital Putrajaya berikutan ditembak pada bahagian peha.

Setelah saya mengikuti blog mangsa yg boleh dilayari di jayanegara1234 dot blogspot dot com , ternyata inilah natijahnya dengan apa yg kita boleh panggil sebagai ilmu tasauf. Mmg tasauf ini sebahagian drpd ajaran Islam namun sekiranya ia disantuni dgn kaedah yg salah ataupun secara ghuluw, ia cenderung utk membawa kpd pengamalnya ke arah menzalimi diri sendiri. Seperti yg berlaku pada siang td.

Berita berkaitan kes td boleh dibaca di malaysiakini ataupun portal berita tempatan yg lain.

itula.. org2 yg mentalnya x normal mcm mental org lain xyahla taksub sngt dgn ilmu2 karut yg dibelajar dari tok2 guru karut.. bahananya amat besar sekali.. kononnya dapat jihad la tu..

alDayyan
Helper
Helper

Posts : 562
Points : 771
Join date : 25/05/2012
Age : 47
Location : 127.0.0.1

http://www.bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Cubaan 'Imam Mahadi' menggulingkan Kerajaan Malaysia di JPM,Putrajaya.

Post by abubakar on Thu Jul 12, 2012 9:33 am

sil wrote:
abubakar wrote:Saya kira semua sekali yg ada di sini telah mengikuti perkembangan kes ini di mana pasangan suami isteri telah mengamuk di JPM,Putrajaya dgn bersenjatakan pedang samurai. Tiga das tembakan telah dilepaskan dan membawa maut kpd si suami manakala si isteri masih dirawat di Hospital Putrajaya berikutan ditembak pada bahagian peha.

Setelah saya mengikuti blog mangsa yg boleh dilayari di jayanegara1234 dot blogspot dot com , ternyata inilah natijahnya dengan apa yg kita boleh panggil sebagai ilmu tasauf. Mmg tasauf ini sebahagian drpd ajaran Islam namun sekiranya ia disantuni dgn kaedah yg salah ataupun secara ghuluw, ia cenderung utk membawa kpd pengamalnya ke arah menzalimi diri sendiri. Seperti yg berlaku pada siang td.

Berita berkaitan kes td boleh dibaca di malaysiakini ataupun portal berita tempatan yg lain.

itula.. org2 yg mentalnya x normal mcm mental org lain xyahla taksub sngt dgn ilmu2 karut yg dibelajar dari tok2 guru karut.. bahananya amat besar sekali.. kononnya dapat jihad la tu..

Tuan kena baca blog dia, tak tahu lah guru dia siapa tp bukan dia seorang saja yg terlibat, dia ada kumpulan dia sendiri.

abubakar
AHLI
AHLI

Posts : 262
Points : 314
Join date : 06/07/2012

Back to top Go down

Re: Cubaan 'Imam Mahadi' menggulingkan Kerajaan Malaysia di JPM,Putrajaya.

Post by abu_firdaus on Thu Jul 12, 2012 9:55 am

saya gi blog dia dah tak boleh

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: Cubaan 'Imam Mahadi' menggulingkan Kerajaan Malaysia di JPM,Putrajaya.

Post by abubakar on Thu Jul 12, 2012 5:20 pm

abu_firdaus wrote:saya gi blog dia dah tak boleh

Mungkin sedang dalam siasatan pihak polis agaknya itu Tuan. Ini blog rakan seperjuangan dia, 9111tanyasamaituhudhud dot blogspot dot com

abubakar
AHLI
AHLI

Posts : 262
Points : 314
Join date : 06/07/2012

Back to top Go down

Re: Cubaan 'Imam Mahadi' menggulingkan Kerajaan Malaysia di JPM,Putrajaya.

Post by seijiseimura84 on Thu Jul 12, 2012 5:54 pm

tak dapat nak access .........
kenapa kita begitu OBSES dgn perkara hudud??

seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: Cubaan 'Imam Mahadi' menggulingkan Kerajaan Malaysia di JPM,Putrajaya.

Post by abubakar on Thu Jul 12, 2012 6:29 pm

seijiseimura84 wrote:tak dapat nak access .........
kenapa kita begitu OBSES dgn perkara hudud??

Blog dia mmg tak dpt Tuan, cuba rujuk blog rakan seperjuangan dia 9111tanyasamaituhudhud.blogspot

abubakar
AHLI
AHLI

Posts : 262
Points : 314
Join date : 06/07/2012

Back to top Go down

Re: Cubaan 'Imam Mahadi' menggulingkan Kerajaan Malaysia di JPM,Putrajaya.

Post by abu_aisyah on Thu Jul 12, 2012 8:30 pm

lokasi kejadian adalah salah satu tempat ana berniaga setiap kali hujung bulan/minggu gaji.lepas ni dah takleh niaga dah kawasan ni..huuuuuuu... Suspect

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: Cubaan 'Imam Mahadi' menggulingkan Kerajaan Malaysia di JPM,Putrajaya.

Post by abubakar on Thu Jul 12, 2012 8:49 pm

abu_aisyah wrote:lokasi kejadian adalah salah satu tempat ana berniaga setiap kali hujung bulan/minggu gaji.lepas ni dah takleh niaga dah kawasan ni..huuuuuuu... Suspect

Kenapa Tuan fikir mcm itu pula? Kena positif Tuan.

abubakar
AHLI
AHLI

Posts : 262
Points : 314
Join date : 06/07/2012

Back to top Go down

Re: Cubaan 'Imam Mahadi' menggulingkan Kerajaan Malaysia di JPM,Putrajaya.

Post by alwafiey on Fri Jul 13, 2012 4:28 am

saya dah ulang baca semua post di blog.

pendapat saya:

1) beliau didera secara mental seawal usia 3 tahun. beliau masih ingat perkataan ibunya "susahnya nak jaga budak ini" sehingga sekarang. turut mendera adalah adik beradiknya yang seolah2 membuang nya.

2) seawal usia 3 tahun beliau seolah2 hidup dalam dunia sendiri. tiada orang yang ambil peduli.

3) Dia bencikan beberapa orang ulama spt Dato Harun Din, Nik Aziz, Hj Hadi, Ust Kazim Elias. Dia juga bencikan pemimpin seperti Anwar Ibrahim, Najib dan Wan Azizah. Dia cuma agak cenderung dan amat mengkagumi Tun Mahathir sahaja.

4) Dia mengimbangi perkara agama semata-mata dengan akal. Dia juga beberapa kali mengejek Imam Mahdi dan Malaikat. Dia juga memanggil tuhan dengan perkataan "BOSS" sahaja.

5) dia memahami agama dengan cara dia sendiri.

6) dia juga telah lama berhenti kerja dan mempunyai sikap yang baran.

pada pengamatan saya, dia mengalami masalah mental semenjak dari usia kecil. Diperkuatkan lagi dengan tiada kenyataan dari adik beradik atau keluarga beliau semenjak kejadian. dia cuma taksub dengan pendapat dan kefahaman sendiri. Saya tidak nampak dia taksub dengan hudud sepertimana dakwaan sesetengah pihak. juga saya tidak dapat bersetuju utk mengatakan bahawa beliau ada berguru mengenai ilmu tasauf. Saya lebih bersetuju jika guru "ilmu tasauf" beliau adalah dari internet sahaja.

ini pendapat saya sahaja. boleh jadi 100% salah.

alwafiey
AHLI
AHLI

Posts : 26
Points : 34
Join date : 10/07/2012

Back to top Go down

Re: Cubaan 'Imam Mahadi' menggulingkan Kerajaan Malaysia di JPM,Putrajaya.

Post by abu_firdaus on Fri Jul 13, 2012 5:17 am

blog tu masih boleh access guna "cached copy". sy pun fikir dia bertindak sendirian tanpa mempelajari dari kumpulan tertentu. cuma satu kemusykilan bila ada org lain yg bawa pasangan tu ke tempat kejadian. kalau baca profile FBnya dia bekas pelajar MRSM. jika apa yg berlaku semasa kecil membuatnya bertindak sedemikian, setidak2nya bila masuk sekolah berasrama & bercampur dgn org lain, mesti ada impact yg positif. sy agak ada sesuatu yg berlaku selepas itu atau semasa beliau dah dewasa.

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: Cubaan 'Imam Mahadi' menggulingkan Kerajaan Malaysia di JPM,Putrajaya.

Post by abubakar on Fri Jul 13, 2012 6:45 am

Ramai lg golongan yg mcm ini sebenarnya, masalahnya mereka ini tidak berada dalam kumpulan ataupun bergerak secara sirr. Jd pihak berkuasa susah nak pantau. Saya ada seorang rakan yg berinteraksi dgn Al-Quran dgn pemahaman sendiri tanpa merujuk kpd mana-mana ahli tafsir ataupun hadis, dan dia tidak berkehendak utk merujuk kpd keduanya.

Dia mmg tidak mahu menonjolkan apa fikrah dia yg sebenarnya, nak dikatakan hizbut tahrir, bukan, nak dikatakan liberal pun bukan, tp skrg ini saya dah dpt tahu dan sememangnya fahaman dia lebih dkt dgn pemahaman tuan punya blog jayanegara ini.

Tuan punya blog jayanegara ini seorang pengkagum mahathir, kawan saya ini dia tahu saya anti pada mahathir jd mungkin dia tak berani ckp pada saya yg dia kagum pada mahathir, cuma dia kata yg Putrajaya itu adalah idea mahathir setelah melawat perkampungan Islam di Indonesia. Kawan saya kerapkali menceritakan mengenai perkampungan Islam di Indonesia dan itulah satu-satu tempat yg mengamalkan Islam di seluruh dunia. Kebangkitan Islam akhir zaman juga akan bermula di situ menurut kawan saya.

Saya kira drpd mendedahkan mengenai perselisihan yg berlaku zaman-berzaman lebih ditumpukan perhatian kpd golongan-golongan yg saya sebutkan ini. Antara lain ajaran yg terkenal di bibir anak muda juga adalah apa yg dibawa oleh Megat Panji Alam.

abubakar
AHLI
AHLI

Posts : 262
Points : 314
Join date : 06/07/2012

Back to top Go down

Re: Cubaan 'Imam Mahadi' menggulingkan Kerajaan Malaysia di JPM,Putrajaya.

Post by thtl on Fri Jul 13, 2012 9:39 am

masalahnya, kes-kes terpencil ala teroris camgini memberi lesen kpd Pemerintah utk mengetatkan pemantauan mereka ke atas kumpulan2 dakwah dan NGO Islamis...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Cubaan 'Imam Mahadi' menggulingkan Kerajaan Malaysia di JPM,Putrajaya.

Post by abu_aisyah on Fri Jul 13, 2012 3:52 pm

abubakar wrote:
abu_aisyah wrote:lokasi kejadian adalah salah satu tempat ana berniaga setiap kali hujung bulan/minggu gaji.lepas ni dah takleh niaga dah kawasan ni..huuuuuuu... Suspect

Kenapa Tuan fikir mcm itu pula? Kena positif Tuan.

bukan saya pikir ab,tp mmg keputusan oleh pihak jpm dah dibuat.nak buat lagu mano.terima je.tempat dia ditembak tu mmg tapak ana meniaga disitu.klu lah berlaku waktu ana meniaga.huhuhu..



ana tak phm sangat isu drmaza kepada tun faisal mengenai isu ni.tun faisal perli maza ke ape?ana twitter ni tak phm.maklumlah takder akaunnye.

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: Cubaan 'Imam Mahadi' menggulingkan Kerajaan Malaysia di JPM,Putrajaya.

Post by abubakar on Fri Jul 13, 2012 5:50 pm

abu_aisyah wrote:
abubakar wrote:
abu_aisyah wrote:lokasi kejadian adalah salah satu tempat ana berniaga setiap kali hujung bulan/minggu gaji.lepas ni dah takleh niaga dah kawasan ni..huuuuuuu... Suspect

Kenapa Tuan fikir mcm itu pula? Kena positif Tuan.

bukan saya pikir ab,tp mmg keputusan oleh pihak jpm dah dibuat.nak buat lagu mano.terima je.tempat dia ditembak tu mmg tapak ana meniaga disitu.klu lah berlaku waktu ana meniaga.huhuhu..



ana tak phm sangat isu drmaza kepada tun faisal mengenai isu ni.tun faisal perli maza ke ape?ana twitter ni tak phm.maklumlah takder akaunnye.

Oh, kiranya perintah yg dikeluarkan adalah utk tidak membenarkan aktiviti jual beli di situ lah.

Dr. Maza kan rancak dengan hujah dia yg Saidina Uthman tidak kata apa-apa kepada mereka yg berkumpul di rumahnya dan Saidina Umar yg terbuka dgn kritikan yg diberikan kpdnya, jd Tun Faisal nak ckp yg apa yg berlaku tempoh hari adalah berpunca drpd fatwa Dr. Maza. Dia kalau siapa yg rajin ikut ceramah kelompok URD,UFB dan sahabat di Majlis anjuran UMNO akan fahamlah berkenaan dgn apa yg Tun Faisal itu maksudkan. Prof. Dr. Yusuf Qardawi dgn Ikhwan pun kena lapah juga pada majlis-majlis ceramah anjuran UMNO.

abubakar
AHLI
AHLI

Posts : 262
Points : 314
Join date : 06/07/2012

Back to top Go down

Re: Cubaan 'Imam Mahadi' menggulingkan Kerajaan Malaysia di JPM,Putrajaya.

Post by Sponsored content Today at 9:20 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum