Penjelasan Ila Hadratin nabi dalam tahlil

View previous topic View next topic Go down

Penjelasan Ila Hadratin nabi dalam tahlil

Post by Nizam on Thu Jul 12, 2012 4:29 pm

salam berikut adalah petikan dari video kuliah ustaz halim hasan di baitul ilmi penang yang ana hadiri beberapa hari yang lalu. dalam kuliah tu Ustaz halim menjelaskan bahawa ila hadratin nabi dalam mukadimah tahlil ada unsur tawassul.

http://www.facebook.com/photo.php?v=243566505746672&set=vb.100002799733709&type=2&theater

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Penjelasan Ila Hadratin nabi dalam tahlil

Post by thtl on Thu Jul 12, 2012 6:32 pm

gol tradisionalis anggap tawassul dgn Nabi saw berterusan sampai kiamat sebab Nabi saw tak mati..hidup dalam kuburnya...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Penjelasan Ila Hadratin nabi dalam tahlil

Post by Nizam on Thu Jul 12, 2012 6:36 pm

apakah thtl juga bersependapat ila hadratin nabi itu tawassul?

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Penjelasan Ila Hadratin nabi dalam tahlil

Post by thtl on Thu Jul 12, 2012 6:54 pm

sudah semestinya..sebab mmg itu adalah ajaran tareqat maa..saya tak hairan jika ia adalah kefahaman tawassul yg mmg dipegang oleh aliran tradisional

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Penjelasan Ila Hadratin nabi dalam tahlil

Post by Nizam on Thu Jul 12, 2012 7:01 pm

maka ana quote perkataan ustaz halim hasan dalam kuliah tu "lebih baik dengar lagu alley cat dari wat tahlil"

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Penjelasan Ila Hadratin nabi dalam tahlil

Post by Ahmad Shamil on Thu Jul 12, 2012 7:19 pm

len kali kalau org kg nak wat tahlil den nak ajak donga alleycat la yo Laughing

_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)

Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Points : 1226
Join date : 24/11/2011
Age : 31
Location : Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Penjelasan Ila Hadratin nabi dalam tahlil

Post by Adli_Khalim on Sun Jul 15, 2012 7:13 pm

Ahmad Shamil wrote:len kali kalau org kg nak wat tahlil den nak ajak donga alleycat la yo Laughing


Boleh perang ni kalo kita buat camni...

_________________
Sesi Ta`ruf: Adli Khalim

Adli_Khalim
AHLI
AHLI

Posts : 108
Points : 121
Join date : 24/11/2011
Location : Jakarta Barat

http://blueincisivus.wordpress.com/

Back to top Go down

Re: Penjelasan Ila Hadratin nabi dalam tahlil

Post by delima on Tue Jul 17, 2012 2:14 am

Salam Tuan Syeikh,
Dekat nak Ramadhan ni ramai yang membuat tahlil dan yasin untuk orang tua termasuk atok dan nenek yang dah lama meninggal.
Adakah amalan ini sampai kepada mereka?

Bagaimana pula dengan wakaf atau sedekah yang dilakukan bagi pihak si mati?
Saya pernah mendengar jika tahlil/yasin dan wakaf/sedekah diusahakan oleh orang selain daripada anak maka ianya tidak memberi manafaat kepada si mati.

Mohon penjelasan

delima
AHLI
AHLI

Posts : 42
Points : 46
Join date : 19/05/2012

Back to top Go down

Re: Penjelasan Ila Hadratin nabi dalam tahlil

Post by thtl on Tue Jul 17, 2012 9:03 am

tahlil dan yasin utk org mati tu tak sampai

dalilnya: generasi terbaik Islam tak pernah berkumpul utk bertahlil dan beryasinan di bulan Ramadhan lalu disedekahkan kpd arwah2 mereka.


2. sedekah dan wakaf menggunakan harta si mati sampai menurut jumhur ulama' (fiqh sunnah syed sabiq), kena guna sepertiga hartanya dan dipersetujui oleh semua ahli waris.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Penjelasan Ila Hadratin nabi dalam tahlil

Post by delima on Wed Jul 18, 2012 3:51 am

thtl wrote:2. sedekah dan wakaf menggunakan harta si mati sampai menurut jumhur ulama' (fiqh sunnah syed sabiq), kena guna sepertiga hartanya dan dipersetujui oleh semua ahli waris.

Terima kasih tuan syeikh

Adakah badal haji pun seperti yang di atas: menggunakan harta peninggalan si mati sahaja?

Di tempat saya di FELDA ada peneroka yang meninggal sebelum sempat menerima penyerahan milik tanah. Selepas beberapa tahun meninggal barulah penyerahan dijalankan. Memandangkan tanah itu adalah milik si mati adakah dituntut bagi waris menjalankan badal haji apabila mendapat pemilikan tersebut?

delima
AHLI
AHLI

Posts : 42
Points : 46
Join date : 19/05/2012

Back to top Go down

Re: Penjelasan Ila Hadratin nabi dalam tahlil

Post by thtl on Wed Jul 18, 2012 4:32 am

kalau nak betul2 sampai, maka kenalah guna harta si mati sendiri...

kalau guna harta si anak, itu khilaflaa pulak...

menyentuh isu tanah felda tadi, itulah cara dalam madzhab syafi`iy, sebahagian harta itu diperuntukkan utk badal hajinya.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Penjelasan Ila Hadratin nabi dalam tahlil

Post by delima on Wed Jul 18, 2012 4:39 am

Terima kasih, Tuan Syeikh..
Lapang kepala

delima
AHLI
AHLI

Posts : 42
Points : 46
Join date : 19/05/2012

Back to top Go down

Re: Penjelasan Ila Hadratin nabi dalam tahlil

Post by Irwanfitri on Tue Jul 15, 2014 11:33 am

Ila hadratin itu mmg lafaz tawassul. Perkataan Hadratin pula bukan dpd bahasa arab..

Irwanfitri
AHLI
AHLI

Posts : 4
Points : 4
Join date : 15/07/2014

Back to top Go down

Re: Penjelasan Ila Hadratin nabi dalam tahlil

Post by Sponsored content Today at 4:54 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum