kedudukan imam & makmum ketika ruang yang sempit

View previous topic View next topic Go down

kedudukan imam & makmum ketika ruang yang sempit

Post by abu_aisyah on Mon Jul 16, 2012 5:43 pm

bismillah..

1.bagaimana kedudukan imam sekiranya ruang utk solat itu hanya boleh membuat 2 barisan saf?adakah imam perlu sebaris dan sejajar dengan makmum saf pertama dan berada ditengah2?atu kehadapan sedikit utk membezakan imam dan makmum?

2.sekiranya makmum memasuki runag solat dan didapati runag sudah tiada dimana keadaan adalah imam seorang dihadapan,apa yg perlu dilakukan?boleh kah berjalan dihadapan org yg sedang solat dan berbaris dengan imam?

3.ketika berlaku penukaran arah kiblat pada ketika rasulullah menjadi imam,dimana kedudkan rasulullah ketika itu?


abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: kedudukan imam & makmum ketika ruang yang sempit

Post by thtl on Mon Jul 16, 2012 6:29 pm

Jawab:

1. boleh sejajar jika tempat terlalu sempit, demikian menurut Abu Malik Kamal Syed Salim, sahih Fiqh sunnah, 2:239, at-Tazkia.

2. Ya, dia boleh solat sejajar dgn Imam (ibid)

3. itu kena kaji kitab sejarah dulu (tangguh)

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: kedudukan imam & makmum ketika ruang yang sempit

Post by thtl on Mon Jul 16, 2012 6:43 pm

3. dalam tafsir Ibn Kathir (AQ 2:142-148), diceritakan, mereka bergerak beramai-ramai termasuk jamaah wanita membetulkan semula kedudukan. Pergerakan itu tidak membatalkan solat kerana ada illat, perubahan arah kiblat.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: kedudukan imam & makmum ketika ruang yang sempit

Post by abu_aisyah on Tue Jul 24, 2012 6:40 pm

SOALAN:
sepasang jemaah (1imam 1makmum) sedang bersolat.tetibe,datang seorg lagi makmum dan terus berada di sebelah kanan makmum yg pertama tadi.apa yg perlu dibuat?imam bergerak kehadapan?atau makmum yg pertama tadi klu tahu,kene tarik mamkmum baru kebelakang dan adjust2 kondisi atau ape?atau stay jer sebaris camtu?

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: kedudukan imam & makmum ketika ruang yang sempit

Post by abu_aisyah on Tue Jul 24, 2012 6:43 pm

soalan lagi:
seorang yg terlepas solat jemaah yg pertama tiba ke tempat solat,dan mendapati ada lagi yg sedang melengkapkan rakaat.lalu die berniat nak berimamkan makmum tersebut.tetapi keadaan nya,dia terpaksa berada di sebelah kiri imam baru tersebut kerana adalah situasi2 tertentu yg menghalang dia berada di sebelah kanan.bila situasi tu dah selesai,adakah perlu makmum tersebut bergerak ke kanan?klu kita jadi imam tu,bagaimana pula?

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: kedudukan imam & makmum ketika ruang yang sempit

Post by thtl on Wed Jul 25, 2012 7:08 am

kes pertama:
makmum masbuk, berdiri di belakang Imam dan makmum dikanan imam akan otomatik kena berundur mnyertai makmum masbuk. Imam tak bergerak.

kes kedua:
jika dah terlepas dgn Imam rawatib (Imam tetap), maka tak usah berImamkan kpd makmum yg masbuk.

tunggu ada yg baru datang dan buat jamaah baru atau solat secara sendirian.


Last edited by thtl on Wed Jul 25, 2012 1:04 pm; edited 1 time in total

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: kedudukan imam & makmum ketika ruang yang sempit

Post by abubakar on Wed Jul 25, 2012 12:59 pm

Mohon Tuan-tuan semua boleh bimbing saya mengenai tatacara yg boleh dilakukan supaya tidak membatalkan solat sekiranya ada kanak-kanak berada di hadapan ketika hendak rukuk ataupun sujud di dalam saf solat?

_________________
Ya Allah ajarkanlah aku perkara yg aku masih jahil dan ingatkanlah aku mengenai apa yg aku lupa.

abubakar
AHLI
AHLI

Posts : 262
Points : 314
Join date : 06/07/2012

Back to top Go down

Re: kedudukan imam & makmum ketika ruang yang sempit

Post by thtl on Wed Jul 25, 2012 1:06 pm

ambil budak tu, samada dukung (jika masih baby) atau alihkan ketepi supaya kita dapat sujud. pergerakan kita itu tidak membatalkan solat

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: kedudukan imam & makmum ketika ruang yang sempit

Post by abubakar on Wed Jul 25, 2012 1:14 pm

thtl wrote:ambil budak tu, samada dukung (jika masih baby) atau alihkan ketepi supaya kita dapat sujud. pergerakan kita itu tidak membatalkan solat

Tuan, kalau jd makmum solat berjemaah yg ruang dia agak terhad mcm mana Tuan?

_________________
Ya Allah ajarkanlah aku perkara yg aku masih jahil dan ingatkanlah aku mengenai apa yg aku lupa.

abubakar
AHLI
AHLI

Posts : 262
Points : 314
Join date : 06/07/2012

Back to top Go down

Re: kedudukan imam & makmum ketika ruang yang sempit

Post by thtl on Wed Jul 25, 2012 1:59 pm

kat Mesjidil haram tak ada masalah..mmg amat sempit sebab 2 juta org solat...mana saja ada ruang, situlah org solat...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: kedudukan imam & makmum ketika ruang yang sempit

Post by abubakar on Wed Jul 25, 2012 2:35 pm

thtl wrote:kat Mesjidil haram tak ada masalah..mmg amat sempit sebab 2 juta org solat...mana saja ada ruang, situlah org solat...

Maaf Tuan, apa yg saya cuba maksudkan adalah, situasi itu bg keadaan dlm soalan saya yg mula2 itu iaitu ada kanak-kanak di depan yg dijangka mengganggu ritual sujud dan rukuk.

Kalau nak tolak ke tepi atau ke depan pasti akan menjejaskan jemaah lain, lgpun ini budak2 umur 3-4 tahun ini. Masa org solat dia main nyorok-nyorok dgn menjadikan jemaah masjid sebagai prop dia, bila org nak rukuk dgn sujud, mati akal dia nak lari mana tak tahu.

_________________
Ya Allah ajarkanlah aku perkara yg aku masih jahil dan ingatkanlah aku mengenai apa yg aku lupa.

abubakar
AHLI
AHLI

Posts : 262
Points : 314
Join date : 06/07/2012

Back to top Go down

Re: kedudukan imam & makmum ketika ruang yang sempit

Post by thtl on Wed Jul 25, 2012 5:55 pm

masalah bebudak 3-4 tahun.
tak ada masalah nak sujud kat kaki kanak2 ni atau dia panjat belakang kita ke...namapun budak2 kecik. cuma lepas ni sound kat AJK mesjid supaya parents tak bawak budak kecik 3-4 tahun ke mesjid ni...
Masjid kat mana ni?

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: kedudukan imam & makmum ketika ruang yang sempit

Post by abubakar on Wed Jul 25, 2012 6:32 pm

thtl wrote:masalah bebudak 3-4 tahun.
tak ada masalah nak sujud kat kaki kanak2 ni atau dia panjat belakang kita ke...namapun budak2 kecik. cuma lepas ni sound kat AJK mesjid supaya parents tak bawak budak kecik 3-4 tahun ke mesjid ni...
Masjid kat mana ni?

Saya tak ada masalah dgn budak-budak ini dan pihak masjid pun mmg menggalakkan jemaah dia bawa anak-anak, cumanya saya nak tahu apa yg boleh dilakukan utk meneruskan solat tanpa terbatalnya solat. Lgpun kalau ada dkt saf pertama rasanya tak perlu khuatir akan perkara ini, tp kalau ada dkt belakang-belakang, itu adalah kesalahan sendiri lah. Terima kasih Tuan atas penjelasan.


_________________
Ya Allah ajarkanlah aku perkara yg aku masih jahil dan ingatkanlah aku mengenai apa yg aku lupa.

abubakar
AHLI
AHLI

Posts : 262
Points : 314
Join date : 06/07/2012

Back to top Go down

Re: kedudukan imam & makmum ketika ruang yang sempit

Post by thtl on Wed Jul 25, 2012 6:51 pm

pasal enta masih bujang, memanglah rimas dgn budak2 kecik ni. sebenarnya depa tu suci dan bersih, bila time ruku' dan sujud tu lakukan apa yg patut, mungkin sambil angkat depa atau enta sujud dicelah2 depa...itu semua tak menjadi masalah.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: kedudukan imam & makmum ketika ruang yang sempit

Post by alias on Wed Jul 25, 2012 6:56 pm

thtl wrote:ambil budak tu, samada dukung (jika masih baby) atau alihkan ketepi supaya kita dapat sujud. pergerakan kita itu tidak membatalkan solat

saya selalu mengalami situasi ini..begitulah yg saya faham dan amalkan setakat ini. Cuma bezanya bukan kanak2 atau baby melainkan seekor kucing yg manja. Kadang2 sementara saya tengah sujud si kucing menjilat tangan saya.

alias
AHLI
AHLI

Posts : 8
Points : 10
Join date : 12/07/2012

Back to top Go down

Re: kedudukan imam & makmum ketika ruang yang sempit

Post by abubakar on Wed Jul 25, 2012 8:25 pm

thtl wrote:pasal enta masih bujang, memanglah rimas dgn budak2 kecik ni. sebenarnya depa tu suci dan bersih, bila time ruku' dan sujud tu lakukan apa yg patut, mungkin sambil angkat depa atau enta sujud dicelah2 depa...itu semua tak menjadi masalah.

Tak ada rimas pun Tuan, td imam dgn jemaah tgh khusyuk punya zikir secara jahar dan berjemaah saya yg melayan budak2 ini. Tak ada lah dia berlari sana,berlari sini.

Biasa amalan saya adalah tunggu mereka ini beredar dan saya buat mcm itu sbb ada hadis nabi yg sebut nabi sujud lama kerana cucu dia ada atas belakang dia. Cumanya saya tak pernah mengaji bab ini, jd disebabkan berpeluang tanya dkt sini, jd saya pun tanya lah, dan ternyata apa yg saya amalkan dan fahami sebelum ini adalah tak betul.

Tp benda-benda mcm ini bulan puasa shj Tuan, waktu Subuh ataupun bulan-bulan lain tak ada pun. Tak tahulah akan ada perubahan ke selepas pada bulan Ramadhan ini.

_________________
Ya Allah ajarkanlah aku perkara yg aku masih jahil dan ingatkanlah aku mengenai apa yg aku lupa.

abubakar
AHLI
AHLI

Posts : 262
Points : 314
Join date : 06/07/2012

Back to top Go down

Re: kedudukan imam & makmum ketika ruang yang sempit

Post by abubakar on Wed Jul 25, 2012 8:26 pm

alias wrote:
thtl wrote:ambil budak tu, samada dukung (jika masih baby) atau alihkan ketepi supaya kita dapat sujud. pergerakan kita itu tidak membatalkan solat

saya selalu mengalami situasi ini..begitulah yg saya faham dan amalkan setakat ini. Cuma bezanya bukan kanak2 atau baby melainkan seekor kucing yg manja. Kadang2 sementara saya tengah sujud si kucing menjilat tangan saya.

Kalau kucing mudah tuan, kerana dia ringan, kecil dan mudah nak dirunding berbanding kanak-kanak, ragam dia lain sikit.

_________________
Ya Allah ajarkanlah aku perkara yg aku masih jahil dan ingatkanlah aku mengenai apa yg aku lupa.

abubakar
AHLI
AHLI

Posts : 262
Points : 314
Join date : 06/07/2012

Back to top Go down

Re: kedudukan imam & makmum ketika ruang yang sempit

Post by abu_aisyah on Thu Jul 26, 2012 12:19 pm

thtl wrote:kes pertama:
makmum masbuk, berdiri di belakang Imam dan makmum dikanan imam akan otomatik kena berundur mnyertai makmum masbuk. Imam tak bergerak.

alhamdulillah,yg ni ana sedai maklum sheikh.

maksud ana,jika makmum masbuk tu tak tahu,dia terus masuk berdiri sebelah kanan makmum yg pertama.

klu ana makmum yg pertama,ana akan berundur ke belakang dan menarik sekali makmum msbuk tersebut.

tp bagaimana pulak klu kita yg jadi imam?2 makmum tu tak thu yg kene berbaris dibelakang imam.biarkan atau imam berganjak ke depan atau imam memberi arahan kepada makmum utk kebelakang?

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: kedudukan imam & makmum ketika ruang yang sempit

Post by thtl on Thu Jul 26, 2012 12:50 pm

jika makmum jahil akan fiqh solat jamaah, maka enta sbg Imam kena bergerak ke depanlaa.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: kedudukan imam & makmum ketika ruang yang sempit

Post by Adli_Khalim on Fri Jul 27, 2012 10:31 am

thtl wrote:jika makmum jahil akan fiqh solat jamaah, maka enta sbg Imam kena bergerak ke depanlaa.


Saya lebih selesa buat macam ni. Pernah beberapa kali solat di mall di Jakarta, ma'mum pertama ok la. Datang ma'mum kedua, posisi tak betul.


Lepas tu, saya ambil langkah ni lebih senang. Bunyi je jama`ah laki masuk, saya terus langkah depan (waktu jadi imam).

_________________
Sesi Ta`ruf: Adli Khalim

Adli_Khalim
AHLI
AHLI

Posts : 108
Points : 121
Join date : 24/11/2011
Location : Jakarta Barat

http://blueincisivus.wordpress.com/

Back to top Go down

Re: kedudukan imam & makmum ketika ruang yang sempit

Post by abu_aisyah on Fri Jul 27, 2012 7:00 pm

Adli_Khalim wrote:
thtl wrote:jika makmum jahil akan fiqh solat jamaah, maka enta sbg Imam kena bergerak ke depanlaa.


Saya lebih selesa buat macam ni. Pernah beberapa kali solat di mall di Jakarta, ma'mum pertama ok la. Datang ma'mum kedua, posisi tak betul.


Lepas tu, saya ambil langkah ni lebih senang. Bunyi je jama`ah laki masuk, saya terus langkah depan (waktu jadi imam).

pernah berlaku,makmum pertama disebelah kanan..makmum ke 2 masuk disebelah kiri.

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: kedudukan imam & makmum ketika ruang yang sempit

Post by abu_aisyah on Sat Jul 28, 2012 11:49 am

sheikh,bagaimana enta menjawab soalan2 ni?adakah hadis2 mengenai pergerakan2 yg berlaku ketika solat menjadi sandaran utk semua soalan2 sperti ini?

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: kedudukan imam & makmum ketika ruang yang sempit

Post by thtl on Sat Jul 28, 2012 12:43 pm

Ya, bergerak dalam solat yang ada illat (sebab) dibolehkan, spt menutup HP, membuka pintu, mendukung anak, membunh lipas, kala jengking, dsbnya...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: kedudukan imam & makmum ketika ruang yang sempit

Post by abu_aisyah on Mon Jul 30, 2012 7:39 pm

thtl wrote:

kes kedua:
jika dah terlepas dgn Imam rawatib (Imam tetap), maka tak usah berImamkan kpd makmum yg masbuk.

tunggu ada yg baru datang dan buat jamaah baru atau solat secara sendirian.

owh,owh,owh...ana tahu ada khilaf.mazhab shafie membolehkan perkara ini,berterusan. tp yg lain kata tidak boleh.

apa sandaran2 bagi pendapat masing2?
(ana masih belum membeli sahih fiqh sunnah)

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: kedudukan imam & makmum ketika ruang yang sempit

Post by thtl on Tue Jul 31, 2012 6:18 am

dalil direct tak ada...cuma pendapat para Imam dalam madzhab masing-masing...

madzhab syafi`iy membolehkan berimam dgn sapa saja asalkan jazam solatnya sama (solat yang lumrah, bukan solat gerhana, solat jenazah atau solat tasbih)

madzhab hanbali melarang solat dgn makmum yang masbuk.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: kedudukan imam & makmum ketika ruang yang sempit

Post by Sponsored content Today at 4:55 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum