[EKONOMI] CREDIT CARD AKAN BERANSUR ANSUR TERHAPUS

View previous topic View next topic Go down

[EKONOMI] CREDIT CARD AKAN BERANSUR ANSUR TERHAPUS

Post by NAZ on Wed Jul 18, 2012 12:45 pm

Salam,

Benarkah credit/debit card akan terhapus (obsolete)?

Satu teknologi yang lebih canggih dari cr/dr card bakal menyusul. Mungkin sekarang pun ada yang sudah biasa dengan penggunaan paypal/online transaction/GIRO dan sewaktu dengan nya. Even nak beli groceries pun main click click saja, tanpa melihat fizikal produk, tau tau barang dah sampai kat depan rumah. Hebat kan? Teknoloji berubah begitu pesat.

Mengenai urusan line-of-credit dan dari segi pentadbiran, mungkin pihak perbankan akan berurusan dengan peminjam yang lebih disiplin dan "tidak lari dari membayar hutang"

Apapun, jika credit/debit card terhapus, mungkin ramai yang hilang pekerjaan.

_________________
نورعينى احمد
:heart:

NAZ
Muslimah
Muslimah

Posts : 215
Points : 305
Join date : 26/11/2011
Location : De'Cini

Back to top Go down

Re: [EKONOMI] CREDIT CARD AKAN BERANSUR ANSUR TERHAPUS

Post by thtl on Wed Jul 18, 2012 1:01 pm

N,

Visa/Mastercard ni milik Jew...maka depa tak akan lepaskan bisnes hutang yg bernilai bilion dollar tu..

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: [EKONOMI] CREDIT CARD AKAN BERANSUR ANSUR TERHAPUS

Post by helper on Wed Jul 18, 2012 3:17 pm

kalau dgr video URD, macam tak ada 100% fully islamic, cuma terpaksa guna islamic banking service sbb dharurat lagipun ada sedikit keringanan berbanding sistem konventional (RIBA). Jika dapat avoid hutang.. alhamdulillah.. mulakan dgn menutup kad kredit.. step2 step...

wallahua'lam

helper
Helper
Helper

Posts : 240
Points : 353
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: [EKONOMI] CREDIT CARD AKAN BERANSUR ANSUR TERHAPUS

Post by thtl on Wed Jul 18, 2012 5:17 pm

yang paling perlu credit card ni bila kita nak beli tiket Online dan nak menginap kat Hotel. Kalau tak ada kad kredit, kita kna bayar dposit cash yg agak banyak kat hotel tu.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: [EKONOMI] CREDIT CARD AKAN BERANSUR ANSUR TERHAPUS

Post by Ad-Dien on Thu Jul 19, 2012 8:46 pm



bila terbaca tentang travelog UZAR menuntut ilmu..terasa ingin mencuba bidang muamalat je... katanya tak ramai dalam bidang tu...Allahua'lam..

bab muamalat saya memang tak berani nak ulas sangat... tak belajar banyak.. insyaAllah akan belajar perlahan-lahan..

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: [EKONOMI] CREDIT CARD AKAN BERANSUR ANSUR TERHAPUS

Post by thtl on Fri Jul 20, 2012 11:04 am

dien mmg kena cari bidang yang tak ramai lagi pakarnya..ilmu hadis pun masih sikit di Malaysia...belum ramai muhaddis tempatan ut tahqiq kitab2 yang banyak menyesatkan org ramai di dalam pasaran sekarang

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: [EKONOMI] CREDIT CARD AKAN BERANSUR ANSUR TERHAPUS

Post by helper on Fri Jul 20, 2012 5:31 pm

kitab apa yang menyesatkan org tu, pak thtl??

bab ekonomi, sy suka baca yg uzar punya, walaupun pada masa yang sama saya pun bersetuju juga dgn pendapat URD. Dan saya juga bersetuju dgn usaha kerajaan kelantan buat dinar dirham sbb alternative matawang..

pasal rothschild mmg ada kebenarannya juga.. hurm...

btw, bagi ilmu sy yg cetek nii..
kena berhenti dan terminate semua acc berasaskan konventional (riba)..

Sistem kewangan islam altenative, walaupun tak perfect, sekurang2 ada sedikit keringanan..

Saport matawang sunnah.. (dinar dirham) ataupun beli emas dan perak.

wallahua'lam...






helper
Helper
Helper

Posts : 240
Points : 353
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: [EKONOMI] CREDIT CARD AKAN BERANSUR ANSUR TERHAPUS

Post by thtl on Fri Jul 20, 2012 6:22 pm

helper,

ni hah

1. Zamihan al-Ghari, "Bid’ahkah Kenduri Arwah Dan Talqin” terbitan Tera Jaya Enterprise Selangor cetakan pertama 2001.

2. amalan sunnah selepas solat

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: [EKONOMI] CREDIT CARD AKAN BERANSUR ANSUR TERHAPUS

Post by Ad-Dien on Fri Jul 20, 2012 8:04 pm

thtl wrote:dien mmg kena cari bidang yang tak ramai lagi pakarnya..ilmu hadis pun masih sikit di Malaysia...belum ramai muhaddis tempatan ut tahqiq kitab2 yang banyak menyesatkan org ramai di dalam pasaran sekarang


Pakar hadis dah ramai... Smile cuma depa tak menonjolkan diri je Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: [EKONOMI] CREDIT CARD AKAN BERANSUR ANSUR TERHAPUS

Post by helper on Sat Jul 21, 2012 12:33 am

thtl wrote:helper,

ni hah

1. Zamihan al-Ghari, "Bid’ahkah Kenduri Arwah Dan Talqin” terbitan Tera Jaya Enterprise Selangor cetakan pertama 2001.

2. amalan sunnah selepas solat

Maaf sy tak baca buku tersebut,

nak tahu, apa yang kesesatan buku amalan sunnah selepas solat. sbb tgk kulit buku tu ia memdapat pengiktirafan oleh TGNA..

helper
Helper
Helper

Posts : 240
Points : 353
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: [EKONOMI] CREDIT CARD AKAN BERANSUR ANSUR TERHAPUS

Post by thtl on Sat Jul 21, 2012 10:36 am

helper,

sila baca kritikan kapten HF atas buku tsb


amalan sunnah selepas solat

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: [EKONOMI] CREDIT CARD AKAN BERANSUR ANSUR TERHAPUS

Post by Abu_Imran on Sat Jul 21, 2012 11:35 am

Ana dah beli buku tu... amalan sunah elepas solat.... sebelum beli buku tu lg ana dah baca buku kapten yg radd buku ni...

Jelas... radd kapten tu mmg mengkantoikan isi buku tu...

Manhaj penulis nak masyarakat ikut dgn membawa dalil ....

Walhal kefahaman dalil itu ikut manhaj penulis bukan manhaj para imam...walaupon bawa kalam imam2....

Kalau x baca buku kapten....org awam boleh sahaja mudah2 tertipu...

Wallahualam

Abu_Imran
AHLI
AHLI

Posts : 94
Points : 125
Join date : 26/11/2011
Age : 34
Location : Putrajaya

Back to top Go down

Re: [EKONOMI] CREDIT CARD AKAN BERANSUR ANSUR TERHAPUS

Post by Abu_Imran on Sat Jul 21, 2012 11:38 am

Camno bab kad kedit leh lencong jadi bab lain hehehehh

Abu_Imran
AHLI
AHLI

Posts : 94
Points : 125
Join date : 26/11/2011
Age : 34
Location : Putrajaya

Back to top Go down

Re: [EKONOMI] CREDIT CARD AKAN BERANSUR ANSUR TERHAPUS

Post by Sponsored content Today at 9:06 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum