akidah sheikh zakariya al-kandahlawi

View previous topic View next topic Go down

akidah sheikh zakariya al-kandahlawi

Post by abu_aisyah on Wed Jul 18, 2012 7:02 pm

bismillah

mohon forumers kongsikan disini perihal tokoh hadis sheikh zakaria ni.
selalunya,ana diceritakan hal2 yg tidak baik mengenai beliau melalui kitab fahilat amalnya.konfius jugak dibuatnya.ana ada rakan2 bangladesh yg bergiat cergas menyebarkan dakwan salaf/sunnah.dan sering mereka mengkondem buku mengenai akidah tersebut dan mempertikaikan ketokohan pengarang.

apa sbnrnya penyelesaian/jawapan dlam hal ni?atau apa yg mereka (kawan2 ana) katakan ni betul?mereka lebih dekat dengan jemaah tabligh ni sbb mereka asal dari markaz tabligh..mereka mmg buat kajian.kadang,ana jadi tak senang biler mereka bahaskan hal ni (sbb ana tak tahu).tp dari apa yg mereka cerita/kaji,nampak bahayalah kerna ini hal akidah.ana tidak tahu mengenai manhaj sheikh dlm buku ni...sering mendengar dari mereka yg membela sheikh supaya mengetahui manhaj sheikh dulu...tp ana tak dapat pun penerangan tersbut.camna ana nak kaji/cari...mano la den tahu.


abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: akidah sheikh zakariya al-kandahlawi

Post by thtl on Thu Jul 19, 2012 6:42 am

kena order buku ni:
"A critical analysis of the Sufi Creed of the elders of Deoband and the Tablighi Jama'ah" by Ali Hassan Khan, introduced by Zulfiker Ibrahim.

256 pages, paperback, price: 8 £. Free delivery in UK. Payment by Paypal. For US, by air (5-7 days): 3 £ extra, Africa: 2 £ extra. Europe: 1£ extra.

Contact to buy or enquiries: khan_ali_hassan@hotmail.com

Indicate your adress in email, and our distributor in UK will send you email for paypal payment and send the book insha Allah by royal mail.

Picture of cover:



secara ringkas:
JT ialah Deobandi (akidah: Maturidi, fiqh: Hanafi dan sufi)
mereka mengamalkan ajaran sufi dari gabungan tareqat chisti, qadiri,shahawardi dan naqsyabandi

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: akidah sheikh zakariya al-kandahlawi

Post by Ahmad Shamil on Thu Jul 19, 2012 11:35 am

kalau berbincang dgn rakan2 karkun, maulana asri sering saya jadikan "jambatan" untuk menemukan manhaj salafi dgn jamaah tabligh... Smile



_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)

Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Points : 1226
Join date : 24/11/2011
Age : 31
Location : Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: akidah sheikh zakariya al-kandahlawi

Post by Ahmad Shamil on Thu Jul 19, 2012 11:37 am

sheikh thtl ada ke buku ni?nak pinjam leh?

_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)

Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Points : 1226
Join date : 24/11/2011
Age : 31
Location : Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: akidah sheikh zakariya al-kandahlawi

Post by abu_aisyah on Thu Jul 19, 2012 1:12 pm

ustaz,mana aci pinjam2.klu nak pinjam2,ana la pinjam dulu.heheh..

insyallah,ada ki kita order.
kat m'sia mmg takder ker?MPH?

thtl,open sikit buku tu.ringkas sangat la sheikh bagi tu.

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: akidah sheikh zakariya al-kandahlawi

Post by thtl on Thu Jul 19, 2012 5:38 pm

ana pun tak der buku tsb, tapi pernah baca kat sunniforum (UK based), depa dah bedah buku ni...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: akidah sheikh zakariya al-kandahlawi

Post by abu_aisyah on Tue Jul 24, 2012 6:35 pm

sbnrnya ana nak tanya hal maulana zakaria shj.boleh bagi ringkasan..adakah beliau juga sufi tareqat chisti, qadiri,shahawardi dan naqsyabandi.jahabersa ada mengeluarkan buku mengenai maulana dan perkara2 tersebut..tp lum rezki dapat membelinya.

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: akidah sheikh zakariya al-kandahlawi

Post by thtl on Wed Jul 25, 2012 7:00 am

maulana zakariya tak penting, yang penting ialah apa yg diamalkan oleh JT, maka itulah akidah pendirinya atau syaikhnya termasuk maulana Ilyas dan maulana zakariya.

akidah: maturidi
fiqh: Hanafi
tareqat: salah satu (chisti, qadiri, naqsyabandi atau shahawardi)


depa ni berlawan dgn madzhab syafi'iy

akidah: asya'irah
fiqh: syafi'iy
tareqat:(syazili, qadiri, naqsyabandi, ahmadiah)


thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: akidah sheikh zakariya al-kandahlawi

Post by abu_aisyah on Sat Jul 28, 2012 12:01 pm

tarikat2 yg enta sebut tu enta maksudkan umum kan?ke secara tak lansgung amlan2 ahli mazhab shafie/hanafi akan bersangkut paut dengan tarikat2 tersebut (mungkin kenduri tahlil,dll).

bagaimana status mereka yg mmg membawa tarikat2 tersebut secara langsung?kitab2 yg ditulis harus dijauhkan?

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: akidah sheikh zakariya al-kandahlawi

Post by thtl on Sat Jul 28, 2012 12:29 pm

tareqat tsb legal dan tak diwartakan sbg haram oleh jakim, jais...

aliran sunnah atau salafiyah mmg menjauhi pembawa1 tareqat. sebab manhaj mmg jauh berbedza. Maka kitab2 mereka tidak ada nilai di sisi aliran sunnah/salafiyah, sebab hadis2 dan khabar yang mereka hidangkan dalam kitab tidak mengikut piawaian hadis kaum sunnah/salafiyah

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: akidah sheikh zakariya al-kandahlawi

Post by ibnuwafiy on Sun Jul 29, 2012 2:23 pm

abu_aisyah wrote:ustaz,mana aci pinjam2.klu nak pinjam2,ana la pinjam dulu.heheh..

insyallah,ada ki kita order.
kat m'sia mmg takder ker?MPH?

thtl,open sikit buku tu.ringkas sangat la sheikh bagi tu.

Tumpang mencelah ye,

saya dah check dalam database MPH untuk buku Ali Hassan Khan nih, mmg tiada dalam inventory.Tidak di jual di MPH.

ibnuwafiy
AHLI
AHLI

Posts : 49
Points : 69
Join date : 16/07/2012

Back to top Go down

Re: akidah sheikh zakariya al-kandahlawi

Post by Sponsored content Today at 11:13 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum