[AUTOMOTIF] PELBAGAI

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

[AUTOMOTIF] PELBAGAI

Post by NAZ on Thu Jul 19, 2012 7:23 am

Salam,

Pagi tadi hujan agak lebat. Maka banyak jalan ditakongi dengan air. Cukup boring dengan pemandu kereta yg "takut" nak redah air yg tak lah dalam mana pun. "Flash flood" jer...Akibatnya jammed memanjang.

Dalam hati dok cakap enjin kereta sekarang bukan macam dulu design nya, coil & spark plug ada kat bahagian atas. Mustahil boleh mengakibatkan enjin kereta boleh dimasuki air dan terberhenti. Betul tak?


_________________
نورعينى احمد
:heart:

NAZ
Muslimah
Muslimah

Posts : 215
Points : 305
Join date : 26/11/2011
Location : De'Cini

Back to top Go down

Re: [AUTOMOTIF] PELBAGAI

Post by thtl on Thu Jul 19, 2012 8:48 am

sebab kereta sekarang ni semua pakai cip je, atau jenis hybrid ke...atau smart car, banyak sensitip dengan percikan air. maka depa kena redah dgn slow dan berhati-hati..bukan kereta zaman dulu2.
bayangkan macam Toyota hybrid tu rege dahlah RM140K...maka sudah tentu drebarnya sanggup tunggu air surut sbelum depa sanggup meredahnya

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: [AUTOMOTIF] PELBAGAI

Post by ummuyaser on Thu Jul 19, 2012 10:42 am

Assalam....elok juga kak Naz ujudkanthread ni. Lampu break kereta saya sejak semalam menyala. Ni kali ke tiga selepas tambah minyak break. ada sesiapa boleh bantu?

_________________
http://www.islamweb.net/womane/
http://www.saaid.net/
http://suriaterang.blogspot.com/

ummuyaser
Moderator
Moderator

Posts : 456
Points : 570
Join date : 24/11/2011
Location : Seremban

http://www.islamweb.net/womane/

Back to top Go down

Re: [AUTOMOTIF] PELBAGAI

Post by thtl on Thu Jul 19, 2012 10:48 am

kalau kereta jenama mahal,ada brake pad sensor, itu petanda padnya dah nak habis

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: [AUTOMOTIF] PELBAGAI

Post by farhan_abdullah on Thu Jul 19, 2012 2:04 pm

ummuyaser wrote:Assalam....elok juga kak Naz ujudkanthread ni. Lampu break kereta saya sejak semalam menyala. Ni kali ke tiga selepas tambah minyak break. ada sesiapa boleh bantu?


klu da tiga kali topup minyak, ada baiknya pg bengkel suh check drum brek wheel cylinder(brek belakang)...takut seal dah bocor...

farhan_abdullah
AHLI
AHLI

Posts : 30
Points : 32
Join date : 20/12/2011
Age : 33
Location : Kuala Lumpur

Back to top Go down

Re: [AUTOMOTIF] PELBAGAI

Post by ummuyaser on Thu Jul 19, 2012 2:20 pm

farhan_abdullah wrote:
ummuyaser wrote:Assalam....elok juga kak Naz ujudkanthread ni. Lampu break kereta saya sejak semalam menyala. Ni kali ke tiga selepas tambah minyak break. ada sesiapa boleh bantu?


klu da tiga kali topup minyak, ada baiknya pg bengkel suh check drum brek wheel cylinder(brek belakang)...takut seal dah bocor...
Oh ye ke...jazakallahu khairan....

_________________
http://www.islamweb.net/womane/
http://www.saaid.net/
http://suriaterang.blogspot.com/

ummuyaser
Moderator
Moderator

Posts : 456
Points : 570
Join date : 24/11/2011
Location : Seremban

http://www.islamweb.net/womane/

Back to top Go down

Re: [AUTOMOTIF] PELBAGAI

Post by ummuyaser on Thu Jul 19, 2012 2:22 pm

thtl wrote:kalau kereta jenama mahal,ada brake pad sensor, itu petanda padnya dah nak habis
Kereta Malaysia je Sheikh, Proton Iswara..

_________________
http://www.islamweb.net/womane/
http://www.saaid.net/
http://suriaterang.blogspot.com/

ummuyaser
Moderator
Moderator

Posts : 456
Points : 570
Join date : 24/11/2011
Location : Seremban

http://www.islamweb.net/womane/

Back to top Go down

Re: [AUTOMOTIF] PELBAGAI

Post by thtl on Thu Jul 19, 2012 5:57 pm

oh, kalau kereta Malaysia, mmg betul spt kata farhan...ada kebocoran brake fluid

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: [AUTOMOTIF] PELBAGAI

Post by farhan_abdullah on Thu Jul 19, 2012 5:58 pm

ummuyaser wrote:
farhan_abdullah wrote:
ummuyaser wrote:Assalam....elok juga kak Naz ujudkanthread ni. Lampu break kereta saya sejak semalam menyala. Ni kali ke tiga selepas tambah minyak break. ada sesiapa boleh bantu?


klu da tiga kali topup minyak, ada baiknya pg bengkel suh check drum brek wheel cylinder(brek belakang)...takut seal dah bocor...
Oh ye ke...jazakallahu khairan....

semoga Allah memudahkan urusan Ummi.. Smile

farhan_abdullah
AHLI
AHLI

Posts : 30
Points : 32
Join date : 20/12/2011
Age : 33
Location : Kuala Lumpur

Back to top Go down

Re: [AUTOMOTIF] PELBAGAI

Post by ummuyaser on Fri Jul 20, 2012 6:32 am

farhan_abdullah wrote:
ummuyaser wrote:
farhan_abdullah wrote:
ummuyaser wrote:Assalam....elok juga kak Naz ujudkanthread ni. Lampu break kereta saya sejak semalam menyala. Ni kali ke tiga selepas tambah minyak break. ada sesiapa boleh bantu?


klu da tiga kali topup minyak, ada baiknya pg bengkel suh check drum brek wheel cylinder(brek belakang)...takut seal dah bocor...
Oh ye ke...jazakallahu khairan....

semoga Allah memudahkan urusan Ummi.. Smile
Ameen...trima kasih Farhan...kejap lagi saya pergi bengkel. Nak kena sebut ke, tolong check kan 'Drum break wheel cylinder' kereta saya..?"rasa macam berbelit pulak lidah. kalau Cina bengkel tu tak faham macamana..?Ada perkataan lain tak?Kalau boleh saya taknak tunjukkan yang saya ni tak tahu kerosakan walaupun memang saya tak tahu... Cool

_________________
http://www.islamweb.net/womane/
http://www.saaid.net/
http://suriaterang.blogspot.com/

ummuyaser
Moderator
Moderator

Posts : 456
Points : 570
Join date : 24/11/2011
Location : Seremban

http://www.islamweb.net/womane/

Back to top Go down

Re: [AUTOMOTIF] PELBAGAI

Post by Ad-Dien on Fri Jul 20, 2012 6:46 am



tak ada kereta.......~~~

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: [AUTOMOTIF] PELBAGAI

Post by ummuyaser on Fri Jul 20, 2012 7:02 am

Ad-Dien wrote:

tak ada kereta.......~~~
Dien kalau tak perlu sangat kereta takyah beli pun takpa...Akak ni banyak rushing sana sini...sbb tu lah. Tapi ada pegawai kat jabatan tu, dah naik gred 52, masih tak reti bawa kereta. Dia sanggup turun naik bas atau paling koman dari Seremban ke Putrajaya naik motor.

_________________
http://www.islamweb.net/womane/
http://www.saaid.net/
http://suriaterang.blogspot.com/

ummuyaser
Moderator
Moderator

Posts : 456
Points : 570
Join date : 24/11/2011
Location : Seremban

http://www.islamweb.net/womane/

Back to top Go down

Re: [AUTOMOTIF] PELBAGAI

Post by farhan_abdullah on Fri Jul 20, 2012 10:07 am

hehe...nk tegelak plak baca komen ummi...sy rasa cukup klu ummi bgtau dkt pomen tu minyak brek selalu kurang, dah tiga kali top-up...nnt pandai la pomen tu buat spot check keta ummi...yg sy bgtau suh check wheel cyl tu sb sy penah kena...mgkn ummi punya problem kat tmpt lain plak...klu da settle nnt ummi updatela apa problem yg sbnr... Smile

farhan_abdullah
AHLI
AHLI

Posts : 30
Points : 32
Join date : 20/12/2011
Age : 33
Location : Kuala Lumpur

Back to top Go down

Re: [AUTOMOTIF] PELBAGAI

Post by ummuyaser on Fri Jul 20, 2012 11:18 am

Alhamdulillah dah settle problem. Sebenarnya pomen kata takda apa-apa yang bocor pun. Cuma sensor kat tabung minyak tu je yang problem sikit. Puncanya ialah, waktu tambah minyak ari tu pomen kata sepatutnya kena tekan untuk mampatkan getah cover yg lekat pada penutup tabung. syukurlah tak kena charge apa-apa...Farhan, biasa lah, ana takut kena tipu daa...

_________________
http://www.islamweb.net/womane/
http://www.saaid.net/
http://suriaterang.blogspot.com/

ummuyaser
Moderator
Moderator

Posts : 456
Points : 570
Join date : 24/11/2011
Location : Seremban

http://www.islamweb.net/womane/

Back to top Go down

Re: [AUTOMOTIF] PELBAGAI

Post by thtl on Fri Jul 20, 2012 11:27 am

UY,

kena cari mekanik yg amanah dan jujur di kawasan tu...kalau boleh, dapatkan HP dia, kalau kereta kita tak bolh start, call dia dan dia datang 24 jam..kena cari, macam saya di USJ, ada 3 pomen yg saya percaya sungguh. ada satu yg always on call. apa-apa jadi, dia akan datang rumah ambil kereta. sebab tu bila saya kerja di saudi pun, saya tak risau pasal kereta rosak sebab ada mekanik yang on call, isteri saya call je kalau apa-apa rosak.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: [AUTOMOTIF] PELBAGAI

Post by farhan_abdullah on Fri Jul 20, 2012 12:13 pm

ummuyaser wrote:Alhamdulillah dah settle problem. Sebenarnya pomen kata takda apa-apa yang bocor pun. Cuma sensor kat tabung minyak tu je yang problem sikit. Puncanya ialah, waktu tambah minyak ari tu pomen kata sepatutnya kena tekan untuk mampatkan getah cover yg lekat pada penutup tabung. syukurlah tak kena charge apa-apa...Farhan, biasa lah, ana takut kena tipu daa...


Alhamdulillah...xsangka sebab xtekan getah tu pun leh jadi masalah...nasib baik xkeluar teori yg bkn2 g...hahahaha....apa2 pun syukur la semua dah settle n dpt gak ilmu dari pngalaman ummi... Smile

*duk terpikir, klu sensor je yg ada masalah knp nk kena tambah minyak smp 3 kali...hurm...nk kena buka kitab automotif nih... Laughing

farhan_abdullah
AHLI
AHLI

Posts : 30
Points : 32
Join date : 20/12/2011
Age : 33
Location : Kuala Lumpur

Back to top Go down

Re: [AUTOMOTIF] PELBAGAI

Post by thtl on Fri Jul 20, 2012 12:30 pm

farhan,

bila cover tu tak tekan rapat, maka pressure dalam tabung tu tak ada, maka bila pressure tak ada, maka sensor dia tak berfungsi ler

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: [AUTOMOTIF] PELBAGAI

Post by farhan_abdullah on Fri Jul 20, 2012 2:32 pm

thtl wrote:farhan,

bila cover tu tak tekan rapat, maka pressure dalam tabung tu tak ada, maka bila pressure tak ada, maka sensor dia tak berfungsi ler

bab sensor tu dah faham da...cumanya kenapa nk kena tambah minyak lak klu sensor je problem...sb klu da 3 kali topup minyak, kira byk gak la minyak yg hilang...minyak xkan bkurang klu xde bocor kat memana...hurmm...biala janji keta ummi tu da selamat..hehe

farhan_abdullah
AHLI
AHLI

Posts : 30
Points : 32
Join date : 20/12/2011
Age : 33
Location : Kuala Lumpur

Back to top Go down

Re: [AUTOMOTIF] PELBAGAI

Post by ummuyaser on Fri Jul 20, 2012 2:37 pm

Laughing Tompang gelak gak...Mana lah cek tauu...ingatkan bila lampu break nyala tu tanda minyak break kurang...adeii...

_________________
http://www.islamweb.net/womane/
http://www.saaid.net/
http://suriaterang.blogspot.com/

ummuyaser
Moderator
Moderator

Posts : 456
Points : 570
Join date : 24/11/2011
Location : Seremban

http://www.islamweb.net/womane/

Back to top Go down

Re: [AUTOMOTIF] PELBAGAI

Post by farhan_abdullah on Fri Jul 20, 2012 5:07 pm

ummuyaser wrote: Laughing Tompang gelak gak...Mana lah cek tauu...ingatkan bila lampu break nyala tu tanda minyak break kurang...adeii...


hehe...cuma soalan terakhir, nk comfirm betul2...sblm ummi topup minyak, level minyak yg ada dlm tabung minyak tu kat level max ke min? n anggaran ummi topup 3 kali tu byk mana?ada setengah botol ke...juz nk comfirm btl2 yg brek keta ummi xde bocor..jgn marah.. Smile

farhan_abdullah
AHLI
AHLI

Posts : 30
Points : 32
Join date : 20/12/2011
Age : 33
Location : Kuala Lumpur

Back to top Go down

Re: [AUTOMOTIF] PELBAGAI

Post by Ad-Dien on Fri Jul 20, 2012 8:04 pm

ummuyaser wrote:
Ad-Dien wrote:

tak ada kereta.......~~~
Dien kalau tak perlu sangat kereta takyah beli pun takpa...Akak ni banyak rushing sana sini...sbb tu lah. Tapi ada pegawai kat jabatan tu, dah naik gred 52, masih tak reti bawa kereta. Dia sanggup turun naik bas atau paling koman dari Seremban ke Putrajaya naik motor.

wahh...inspiringg.. Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: [AUTOMOTIF] PELBAGAI

Post by ummuyaser on Sat Jul 21, 2012 1:35 am

farhan_abdullah wrote:
ummuyaser wrote: Laughing Tompang gelak gak...Mana lah cek tauu...ingatkan bila lampu break nyala tu tanda minyak break kurang...adeii...


hehe...cuma soalan terakhir, nk comfirm betul2...sblm ummi topup minyak, level minyak yg ada dlm tabung minyak tu kat level max ke min? n anggaran ummi topup 3 kali tu byk mana?ada setengah botol ke...juz nk comfirm btl2 yg brek keta ummi xde bocor..jgn marah.. Smile
Salam, kalau tak silap, level minyak tu waktu kali pertama ana topup cuma bawah sikit je pada sensor yg kat tengah tu. Tak sampai minima lagi pun, sampai kali yang ke tiga ana topup minyak, bila letak penutup je dia melimpah keluar.

_________________
http://www.islamweb.net/womane/
http://www.saaid.net/
http://suriaterang.blogspot.com/

ummuyaser
Moderator
Moderator

Posts : 456
Points : 570
Join date : 24/11/2011
Location : Seremban

http://www.islamweb.net/womane/

Back to top Go down

Re: [AUTOMOTIF] PELBAGAI

Post by ummuyaser on Sat Jul 21, 2012 1:47 am

thtl wrote:UY,

kena cari mekanik yg amanah dan jujur di kawasan tu...kalau boleh, dapatkan HP dia, kalau kereta kita tak bolh start, call dia dan dia datang 24 jam..kena cari, macam saya di USJ, ada 3 pomen yg saya percaya sungguh. ada satu yg always on call. apa-apa jadi, dia akan datang rumah ambil kereta. sebab tu bila saya kerja di saudi pun, saya tak risau pasal kereta rosak sebab ada mekanik yang on call, isteri saya call je kalau apa-apa rosak.
Ana cuba lah cari insyaAllah...tapi nak cari yang betul komit mcm tu susah skit kot. Ada satu pomen yg kawan-kawan ana pun hantar keta kat dia, servis memang tip top, pekerja-pekerja dia pun kalau ana datang layan cepat. Tapi, ruparupanya ada udang sebalik batu. Bila ana call atau dtg bengkel dia siap panggil ana sayxxx. Tanya kat kawan2 pompuan yg hantar keta kat dia, diorg cakap takda pun dia panggil mcm tu. So ana stop hantar keta kat bengkel dia untuk elak fitnah.

_________________
http://www.islamweb.net/womane/
http://www.saaid.net/
http://suriaterang.blogspot.com/

ummuyaser
Moderator
Moderator

Posts : 456
Points : 570
Join date : 24/11/2011
Location : Seremban

http://www.islamweb.net/womane/

Back to top Go down

Re: [AUTOMOTIF] PELBAGAI

Post by NAZ on Sat Jul 21, 2012 3:11 am

ummuyaser wrote:
Ana cuba lah cari insyaAllah...tapi nak cari yang betul komit mcm tu susah skit kot. Ada satu pomen yg kawan-kawan ana pun hantar keta kat dia, servis memang tip top, pekerja-pekerja dia pun kalau ana datang layan cepat. Tapi, ruparupanya ada udang sebalik batu. Bila ana call atau dtg bengkel dia siap panggil ana sayxxx. Tanya kat kawan2 pompuan yg hantar keta kat dia, diorg cakap takda pun dia panggil mcm tu. So ana stop hantar keta kat bengkel dia untuk elak fitnah.
Zaimah,
Nak build trust tu...Zaimah kena jadi regular customer. Masa hantar kereta bawa sekali anak atau adik/abang (lelaki). buat 2 tiga kali.

Saya memang ada mekanik yg boleh dipercayai. Dulu masa hubby saya station kat o/sea yang pernah jadi dulu kereta saya overheated sebab radiator buat hal. Dia bawa air 2 dram (yg isi air zam zam tu). Dia cakap dah boleh agak radiator kering...lepas tu dia beri kereta dia utk saya drive ka ofis dan dia bawa kereta saya ka w/shop. Petang saya pergi ambil. Siap dia advise, ni temporary kena tukar radiator, hos pun kena tukar & macam macam lagi.

Mula saya sendiri pun sceptical...tapi dia cakap serupa dgn beberapa orang yg saya tanya hal beberapa kerosakan kereta maka trust tu dah ada...jadi mudah.

_________________
نورعينى احمد
:heart:

NAZ
Muslimah
Muslimah

Posts : 215
Points : 305
Join date : 26/11/2011
Location : De'Cini

Back to top Go down

Re: [AUTOMOTIF] PELBAGAI

Post by farhan_abdullah on Sat Jul 21, 2012 9:40 am

ummuyaser wrote:
farhan_abdullah wrote:
ummuyaser wrote: Laughing Tompang gelak gak...Mana lah cek tauu...ingatkan bila lampu break nyala tu tanda minyak break kurang...adeii...


hehe...cuma soalan terakhir, nk comfirm betul2...sblm ummi topup minyak, level minyak yg ada dlm tabung minyak tu kat level max ke min? n anggaran ummi topup 3 kali tu byk mana?ada setengah botol ke...juz nk comfirm btl2 yg brek keta ummi xde bocor..jgn marah.. Smile
Salam, kalau tak silap, level minyak tu waktu kali pertama ana topup cuma bawah sikit je pada sensor yg kat tengah tu. Tak sampai minima lagi pun, sampai kali yang ke tiga ana topup minyak, bila letak penutup je dia melimpah keluar.

oyeke...ape2pun sy nasihatkn supaya setiap kali sebelum start engine, check level minyak tu...utk berjaga2... Smile

farhan_abdullah
AHLI
AHLI

Posts : 30
Points : 32
Join date : 20/12/2011
Age : 33
Location : Kuala Lumpur

Back to top Go down

Re: [AUTOMOTIF] PELBAGAI

Post by Sponsored content Today at 7:37 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum