[AUTOMOTIF] PELBAGAI

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Go down

[AUTOMOTIF] PELBAGAI

Post by NAZ on Thu Jul 19, 2012 7:23 am

First topic message reminder :

Salam,

Pagi tadi hujan agak lebat. Maka banyak jalan ditakongi dengan air. Cukup boring dengan pemandu kereta yg "takut" nak redah air yg tak lah dalam mana pun. "Flash flood" jer...Akibatnya jammed memanjang.

Dalam hati dok cakap enjin kereta sekarang bukan macam dulu design nya, coil & spark plug ada kat bahagian atas. Mustahil boleh mengakibatkan enjin kereta boleh dimasuki air dan terberhenti. Betul tak?


_________________
نورعينى احمد
:heart:

NAZ
Muslimah
Muslimah

Posts : 215
Points : 305
Join date : 26/11/2011
Location : De'Cini

Back to top Go down


Re: [AUTOMOTIF] PELBAGAI

Post by ummuyaser on Sat Jul 21, 2012 1:47 am

thtl wrote:UY,

kena cari mekanik yg amanah dan jujur di kawasan tu...kalau boleh, dapatkan HP dia, kalau kereta kita tak bolh start, call dia dan dia datang 24 jam..kena cari, macam saya di USJ, ada 3 pomen yg saya percaya sungguh. ada satu yg always on call. apa-apa jadi, dia akan datang rumah ambil kereta. sebab tu bila saya kerja di saudi pun, saya tak risau pasal kereta rosak sebab ada mekanik yang on call, isteri saya call je kalau apa-apa rosak.
Ana cuba lah cari insyaAllah...tapi nak cari yang betul komit mcm tu susah skit kot. Ada satu pomen yg kawan-kawan ana pun hantar keta kat dia, servis memang tip top, pekerja-pekerja dia pun kalau ana datang layan cepat. Tapi, ruparupanya ada udang sebalik batu. Bila ana call atau dtg bengkel dia siap panggil ana sayxxx. Tanya kat kawan2 pompuan yg hantar keta kat dia, diorg cakap takda pun dia panggil mcm tu. So ana stop hantar keta kat bengkel dia untuk elak fitnah.

ummuyaser
Moderator
Moderator

Posts : 456
Join date : 24/11/2011

http://www.islamweb.net/womane/

Back to top Go down

Re: [AUTOMOTIF] PELBAGAI

Post by NAZ on Sat Jul 21, 2012 3:11 am

ummuyaser wrote:
Ana cuba lah cari insyaAllah...tapi nak cari yang betul komit mcm tu susah skit kot. Ada satu pomen yg kawan-kawan ana pun hantar keta kat dia, servis memang tip top, pekerja-pekerja dia pun kalau ana datang layan cepat. Tapi, ruparupanya ada udang sebalik batu. Bila ana call atau dtg bengkel dia siap panggil ana sayxxx. Tanya kat kawan2 pompuan yg hantar keta kat dia, diorg cakap takda pun dia panggil mcm tu. So ana stop hantar keta kat bengkel dia untuk elak fitnah.
Zaimah,
Nak build trust tu...Zaimah kena jadi regular customer. Masa hantar kereta bawa sekali anak atau adik/abang (lelaki). buat 2 tiga kali.

Saya memang ada mekanik yg boleh dipercayai. Dulu masa hubby saya station kat o/sea yang pernah jadi dulu kereta saya overheated sebab radiator buat hal. Dia bawa air 2 dram (yg isi air zam zam tu). Dia cakap dah boleh agak radiator kering...lepas tu dia beri kereta dia utk saya drive ka ofis dan dia bawa kereta saya ka w/shop. Petang saya pergi ambil. Siap dia advise, ni temporary kena tukar radiator, hos pun kena tukar & macam macam lagi.

Mula saya sendiri pun sceptical...tapi dia cakap serupa dgn beberapa orang yg saya tanya hal beberapa kerosakan kereta maka trust tu dah ada...jadi mudah.

NAZ
Muslimah
Muslimah

Posts : 215
Join date : 26/11/2011

Back to top Go down

Re: [AUTOMOTIF] PELBAGAI

Post by farhan_abdullah on Sat Jul 21, 2012 9:40 am

ummuyaser wrote:
farhan_abdullah wrote:
ummuyaser wrote: Laughing Tompang gelak gak...Mana lah cek tauu...ingatkan bila lampu break nyala tu tanda minyak break kurang...adeii...


hehe...cuma soalan terakhir, nk comfirm betul2...sblm ummi topup minyak, level minyak yg ada dlm tabung minyak tu kat level max ke min? n anggaran ummi topup 3 kali tu byk mana?ada setengah botol ke...juz nk comfirm btl2 yg brek keta ummi xde bocor..jgn marah.. Smile
Salam, kalau tak silap, level minyak tu waktu kali pertama ana topup cuma bawah sikit je pada sensor yg kat tengah tu. Tak sampai minima lagi pun, sampai kali yang ke tiga ana topup minyak, bila letak penutup je dia melimpah keluar.

oyeke...ape2pun sy nasihatkn supaya setiap kali sebelum start engine, check level minyak tu...utk berjaga2... Smile

farhan_abdullah
AHLI
AHLI

Posts : 30
Join date : 20/12/2011

Back to top Go down

Re: [AUTOMOTIF] PELBAGAI

Post by ummuyaser on Sat Jul 21, 2012 9:57 am

farhan_abdullah wrote:
ummuyaser wrote:
Salam, kalau tak silap, level minyak tu waktu kali pertama ana topup cuma bawah sikit je pada sensor yg kat tengah tu. Tak sampai minima lagi pun, sampai kali yang ke tiga ana topup minyak, bila letak penutup je dia melimpah keluar.

oyeke...ape2pun sy nasihatkn supaya setiap kali sebelum start engine, check level minyak tu...utk berjaga2... Smile

Ya akhi Farhan...Nak kena check setiap kali sebelum start enjin ... :roll: Boleh tak kalau nak check 1-2 minggu sekali?

_________________
http://www.islamweb.net/womane/
http://www.saaid.net/
http://suriaterang.blogspot.com/

ummuyaser
Moderator
Moderator

Posts : 456
Points : 570
Join date : 24/11/2011
Location : Seremban

http://www.islamweb.net/womane/

Back to top Go down

Re: [AUTOMOTIF] PELBAGAI

Post by farhan_abdullah on Mon Jul 23, 2012 5:30 am

ummuyaser wrote:
farhan_abdullah wrote:
ummuyaser wrote:
Salam, kalau tak silap, level minyak tu waktu kali pertama ana topup cuma bawah sikit je pada sensor yg kat tengah tu. Tak sampai minima lagi pun, sampai kali yang ke tiga ana topup minyak, bila letak penutup je dia melimpah keluar.

oyeke...ape2pun sy nasihatkn supaya setiap kali sebelum start engine, check level minyak tu...utk berjaga2... Smile

Ya akhi Farhan...Nak kena check setiap kali sebelum start enjin ... :roll: Boleh tak kalau nak check 1-2 minggu sekali?

yg terbaik setiap kali nk start engine la(jadikan routine)...sebab kita xtau bila bnd nk jadi...tapi klu wkt pagi kita dah check masa nk pg keja, xperlu la check lagi bila nk balik umah...itu apa yg sy praktikkan la...at least klu ada apa2 yg abnormal kita bleh detect awal...Allahualam..

farhan_abdullah
AHLI
AHLI

Posts : 30
Points : 32
Join date : 20/12/2011
Age : 33
Location : Kuala Lumpur

Back to top Go down

Re: [AUTOMOTIF] PELBAGAI

Post by ummuyaser on Tue Jul 24, 2012 6:27 am

farhan_abdullah wrote:
ummuyaser wrote:

Ya akhi Farhan...Nak kena check setiap kali sebelum start enjin ... :roll: Boleh tak kalau nak check 1-2 minggu sekali?

yg terbaik setiap kali nk start engine la(jadikan routine)...sebab kita xtau bila bnd nk jadi...tapi klu wkt pagi kita dah check masa nk pg keja, xperlu la check lagi bila nk balik umah...itu apa yg sy praktikkan la...at least klu ada apa2 yg abnormal kita bleh detect awal...Allahualam..

Baeklah akhi...

..p/s: Bulan Ramadhan ni kasi ikon ceria sikit lah...

_________________
http://www.islamweb.net/womane/
http://www.saaid.net/
http://suriaterang.blogspot.com/

ummuyaser
Moderator
Moderator

Posts : 456
Points : 570
Join date : 24/11/2011
Location : Seremban

http://www.islamweb.net/womane/

Back to top Go down

Re: [AUTOMOTIF] PELBAGAI

Post by ummuyaser on Wed Aug 08, 2012 1:03 pm

Assalamualaikum, mohon pandangan, sejak dari petang semalam, temperature dok naik atas sikit dari paras separuh. Terutama bila kereta bergerak perlahan lalu dalam kawasan taman perumahan. Apakah puncanya?

_________________
http://www.islamweb.net/womane/
http://www.saaid.net/
http://suriaterang.blogspot.com/

ummuyaser
Moderator
Moderator

Posts : 456
Points : 570
Join date : 24/11/2011
Location : Seremban

http://www.islamweb.net/womane/

Back to top Go down

Re: [AUTOMOTIF] PELBAGAI

Post by thtl on Wed Aug 08, 2012 1:39 pm

1. basic car care:

- pastikan tiada kebocoran radiator dan hos getah radiator
- air dalam reservoir plastik tu ada

2. kalau dah lama tak flush radiator, kena hantar kedai radiator utk flush.
flush=cuci radiator dari karat dan ganti dgn air + coolant yg baru.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: [AUTOMOTIF] PELBAGAI

Post by ummuyaser on Wed Aug 08, 2012 5:34 pm

Ana dah buka tutup radiator, air memang kurang.Setahun yang lepas ada buat flush ni. Tapi lepas terjadi overheat dulu ana tak penah buka tutup radiator tu. Nampaknya esok memang kena pegi bengkel lah. Syukran jazilan Sheikh....

_________________
http://www.islamweb.net/womane/
http://www.saaid.net/
http://suriaterang.blogspot.com/

ummuyaser
Moderator
Moderator

Posts : 456
Points : 570
Join date : 24/11/2011
Location : Seremban

http://www.islamweb.net/womane/

Back to top Go down

Re: [AUTOMOTIF] PELBAGAI

Post by thtl on Wed Aug 08, 2012 6:39 pm

kalau air tak ada dalam radiator, tak payah bawa ke w/shop, tambah coolant campurkan dgn air. jika temp normal, maka ianya OK

ia panas sebab x cukup air je tu

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: [AUTOMOTIF] PELBAGAI

Post by ummuyaser on Thu Aug 09, 2012 3:25 am

Biasanya service radiator ni orang buat berapa kali ye? Kenapa ada orang kata kalau nak test kebocoran kena tunggu pagi atau malam waktu enjin sejuk, baru boleh buka tutup radiator dan start enjin? Tak boleh ke waktu kita dah jalan, parking kat ofis tunggu enjin sejuk lepas tu buat test tu?

_________________
http://www.islamweb.net/womane/
http://www.saaid.net/
http://suriaterang.blogspot.com/

ummuyaser
Moderator
Moderator

Posts : 456
Points : 570
Join date : 24/11/2011
Location : Seremban

http://www.islamweb.net/womane/

Back to top Go down

Re: [AUTOMOTIF] PELBAGAI

Post by NAZ on Thu Aug 09, 2012 4:06 am

Zaimah, pepagi before ka ofis guna air paip biasa jer buat flushing tu. Dalam enjin yg baru di start tu, buka hood salur guna paip getah...masuk kan kat corong radiator,,,nanti biar dia overflow. Agak agak beberapa minit...settle.Tak letak coolant pun tak per...

Buat ler seminggu sekali.

_________________
نورعينى احمد
:heart:

NAZ
Muslimah
Muslimah

Posts : 215
Points : 305
Join date : 26/11/2011
Location : De'Cini

Back to top Go down

Re: [AUTOMOTIF] PELBAGAI

Post by ummuyaser on Thu Aug 09, 2012 8:30 am

NAZ wrote:Zaimah, pepagi before ka ofis guna air paip biasa jer buat flushing tu. Dalam enjin yg baru di start tu, buka hood salur guna paip getah...masuk kan kat corong radiator,,,nanti biar dia overflow. Agak agak beberapa minit...settle.Tak letak coolant pun tak per...

Buat ler seminggu sekali.
Oh ye ke Kak Ani....ok, ok nanti saya buat. Tapi nak kena tunggu pagi besok pulak lah. takpa ka tak pegi bengkel lagi ni...nak jalan jauh pun rasa cuak je...

_________________
http://www.islamweb.net/womane/
http://www.saaid.net/
http://suriaterang.blogspot.com/

ummuyaser
Moderator
Moderator

Posts : 456
Points : 570
Join date : 24/11/2011
Location : Seremban

http://www.islamweb.net/womane/

Back to top Go down

Re: [AUTOMOTIF] PELBAGAI

Post by ummuyaser on Thu Aug 09, 2012 10:51 pm

thtl wrote:kalau air tak ada dalam radiator, tak payah bawa ke w/shop, tambah coolant campurkan dgn air. jika temp normal, maka ianya OK

ia panas sebab x cukup air je tu
Alhamdulillah, kereta dah ok, betul cakap Sheikh, radiator kereta ana tak cukup air,hose pun ok tak bocor, penutup radiator tukar yang baru. Nampak temperature dah tak naik dah....syukur.....

_________________
http://www.islamweb.net/womane/
http://www.saaid.net/
http://suriaterang.blogspot.com/

ummuyaser
Moderator
Moderator

Posts : 456
Points : 570
Join date : 24/11/2011
Location : Seremban

http://www.islamweb.net/womane/

Back to top Go down

Re: [AUTOMOTIF] PELBAGAI

Post by NAZ on Fri Aug 10, 2012 3:21 am

ummuyaser wrote:
Alhamdulillah, kereta dah ok, betul cakap Sheikh, radiator kereta ana tak cukup air,hose pun ok tak bocor, penutup radiator tukar yang baru. Nampak temperature dah tak naik dah....syukur.....
Alhamdulillah....
rabbit

_________________
نورعينى احمد
:heart:

NAZ
Muslimah
Muslimah

Posts : 215
Points : 305
Join date : 26/11/2011
Location : De'Cini

Back to top Go down

Re: [AUTOMOTIF] PELBAGAI

Post by ummuyaser on Thu Sep 06, 2012 11:15 am

Assalamualaikum, mohon pandangan. Minyak break kereta ana dah beberapa kali menunjukkan tanda kurang. Sebulan lepas lampu break menyala, tapi bila pomen check dia kata tutup minyak break tak tekan ke dalam. Dia kata tunggu lagi 6 bulan baru tambah minyak semula. Tapi, sejak seminggu ni lampu menyala lagi, bila buka bonet pagi tadi ana tengok minyak break dah kurang sangat. Sebab apa ye?

_________________
http://www.islamweb.net/womane/
http://www.saaid.net/
http://suriaterang.blogspot.com/

ummuyaser
Moderator
Moderator

Posts : 456
Points : 570
Join date : 24/11/2011
Location : Seremban

http://www.islamweb.net/womane/

Back to top Go down

Re: [AUTOMOTIF] PELBAGAI

Post by thtl on Sat Sep 08, 2012 7:10 am

berlaku kebocoran kat sistem brek tu..
suruh pomen cek brek belakang, sebab brake Drum ni kita tak pernah cek dan servis..selalunya kita tukar brake pad tayar depan je..brake belakang tak pernah usik

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: [AUTOMOTIF] PELBAGAI

Post by ummuyaser on Sat Sep 08, 2012 6:18 pm

thtl wrote:berlaku kebocoran kat sistem brek tu..
suruh pomen cek brek belakang, sebab brake Drum ni kita tak pernah cek dan servis..selalunya kita tukar brake pad tayar depan je..brake belakang tak pernah usik
Brek belakang ni kalau problem bahaya tak ye? Ok, insyaAllah ana bawak pegi pomen nanti, jazakallah khairan Sheikh...

_________________
http://www.islamweb.net/womane/
http://www.saaid.net/
http://suriaterang.blogspot.com/

ummuyaser
Moderator
Moderator

Posts : 456
Points : 570
Join date : 24/11/2011
Location : Seremban

http://www.islamweb.net/womane/

Back to top Go down

Re: [AUTOMOTIF] PELBAGAI

Post by thtl on Mon Sep 10, 2012 5:31 am

tujuan nak cek brek belakang tu sebab nak tengok kebocoran. brake depan atau belakang semua penting, cuma brake blakang jarang org cek sebab ia jenis drum

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: [AUTOMOTIF] PELBAGAI

Post by ummuyaser on Tue Sep 11, 2012 3:20 am

Boleh ke hantar kereta pada pomen kedai tayar untuk chek drum ni ye?Atau mesti hantar kat mekanik injin?

_________________
http://www.islamweb.net/womane/
http://www.saaid.net/
http://suriaterang.blogspot.com/

ummuyaser
Moderator
Moderator

Posts : 456
Points : 570
Join date : 24/11/2011
Location : Seremban

http://www.islamweb.net/womane/

Back to top Go down

Re: [AUTOMOTIF] PELBAGAI

Post by thtl on Tue Sep 11, 2012 5:08 am

tak kisah mana-mana pun, asalkan reliable mechanic dan tak ambil kesempatan terhadap wanita

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: [AUTOMOTIF] PELBAGAI

Post by Ad-Dien on Tue Sep 11, 2012 7:01 am



Saya tak pandai bab repair kenderaan ni.. hehe.. Syukran atas perkongsian, dapat jugak saya tambah input berguna ,Alhamdulillah

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: [AUTOMOTIF] PELBAGAI

Post by Sponsored content Today at 12:36 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum