TIPs BACA AL-QURAN

View previous topic View next topic Go down

TIPs BACA AL-QURAN

Post by NAZ on Thu Jul 19, 2012 11:24 pm

Salam,

Minta bantuan untuk berikan tips:

1) Macam mana cara mudah untuk lancar baca al-quran supaya tidak selalu tersasul dan tidak sebut huruf yang salah.

2) Macam mana cara jika sudah berhenti kerana "tak cukup nafas", untuk ambil atau mula semula pembacaan.

3) Apa doa supaya bila baca Al-Quran tenang dan tidak rasa "gabra"
(Gabra - sebab takut salah sebut dan risau makna boleh berubah)

Sekian terima kasih.

_________________
نورعينى احمد
:heart:

NAZ
Muslimah
Muslimah

Posts: 215
Points: 305
Join date: 26/11/2011
Location: De'Cini

Back to top Go down

Re: TIPs BACA AL-QURAN

Post by thtl on Thu Jul 19, 2012 11:43 pm

Naz kena beli digital AQ pen
KADAH NOORANIA


Last edited by thtl on Fri Jul 20, 2012 12:07 am; edited 1 time in total

thtl
Admin
Admin

Posts: 9045
Points: 9756
Join date: 25/11/2011

Back to top Go down

Re: TIPs BACA AL-QURAN

Post by abubakar on Thu Jul 19, 2012 11:48 pm

NAZ wrote:Salam,

Minta bantuan untuk berikan tips:

1) Macam mana cara mudah untuk lancar baca al-quran supaya tidak selalu tersasul dan tidak sebut huruf yang salah.

2) Macam mana cara jika sudah berhenti kerana "tak cukup nafas", untuk ambil atau mula semula pembacaan.

3) Apa doa supaya bila baca Al-Quran tenang dan tidak rasa "gabra"
(Gabra - sebab takut salah sebut dan risau makna boleh berubah)

Sekian terima kasih.

1) Ini pada saya lain cara tak ada melainkan kena kerap baca dan talaqqi, lain perkara tidak apa rujuk boleh rujuk terus pada kitab dsb tp utk bidang mcm ini kena ada duduk depan guru baca barulah mudah.


2) Boleh sambung bacaan dgn ambil drpd perkataan seperti la,wa,innahu,hua,tilka,y ayyuhal lazi,bala, dan kata hubung yg lain, ini utk panduan bg yg tak mahir arab, kalau utk yg faham arab saya tak tahu.

3) Tak tahu kalau2 ada doa khusus cumanya kalau nak doa berdasarkan drpd Al-Quran mungkin boleh guna doa yg Nabi Musa pakai ketika nak sampaikan dakwah pada Firaun. Al-Quran 20:25-28

Ini sekadar yg saya tahu, kalau ada salah silap terlebih terkurang mohon tegur dan tunjuk ajar.


abubakar
AHLI
AHLI

Posts: 245
Points: 293
Join date: 07/07/2012

Back to top Go down

Re: TIPs BACA AL-QURAN

Post by NAZ on Fri Jul 20, 2012 4:08 pm

thtl, kalau saya mau dengar jer tak pandai pandai juga. apapun memang kena tungkus lumus utk belajar. InsyaAllah akan dapatkan satu

abubakar, terima kasih atas tips yang diberi. item no 2 tu sedang "belajar" dan nak pick up. khuatir salah berhenti dan salah sambung makna nya lari.

Terima kasih



_________________
نورعينى احمد
:heart:

NAZ
Muslimah
Muslimah

Posts: 215
Points: 305
Join date: 26/11/2011
Location: De'Cini

Back to top Go down

Re: TIPs BACA AL-QURAN

Post by thtl on Fri Jul 20, 2012 4:13 pm

naz kena cuba dulu digital pen tu, sebab setakat ni 99% kata depa pandai mengaji selepas membeli software tsb...satu lagi suruh majikan atau persatuan kebajikan Islam Ofis tempat kerja cari guru AQ dan staff wanita belajar AQ ketika lunch break kat ofis. TM dah lama buat.

thtl
Admin
Admin

Posts: 9045
Points: 9756
Join date: 25/11/2011

Back to top Go down

Re: TIPs BACA AL-QURAN

Post by thtl on Fri Jul 20, 2012 4:14 pm

satu lagi, enroll ke dalam program sijil qiraat kat UmCeed, hujung minggu, sabtu atau ahad...ini gerenti akan pandai sebab u bayor...hehehe

thtl
Admin
Admin

Posts: 9045
Points: 9756
Join date: 25/11/2011

Back to top Go down

Re: TIPs BACA AL-QURAN

Post by NAZ on Fri Jul 20, 2012 5:01 pm

thtl wrote:naz kena cuba dulu digital pen tu, sebab setakat ni 99% kata depa pandai mengaji selepas membeli software tsb...satu lagi suruh majikan atau persatuan kebajikan Islam Ofis tempat kerja cari guru AQ dan staff wanita belajar AQ ketika lunch break kat ofis. TM dah lama buat.
...dah order online.

insyaallah khamis sampai la.

_________________
نورعينى احمد
:heart:

NAZ
Muslimah
Muslimah

Posts: 215
Points: 305
Join date: 26/11/2011
Location: De'Cini

Back to top Go down

Re: TIPs BACA AL-QURAN

Post by NAZ on Fri Jul 20, 2012 5:03 pm

thtl wrote:satu lagi, enroll ke dalam program sijil qiraat kat UmCeed, hujung minggu, sabtu atau ahad...ini gerenti akan pandai sebab u bayor...hehehe
yang ni dah pernah buat..susah sikit sebab student ramai. susah dapat perhatian. bila ada student yg teror sikit kita kebelakang..ustad pun kureng nak "melayan" kat student yg "lemah"

_________________
نورعينى احمد
:heart:

NAZ
Muslimah
Muslimah

Posts: 215
Points: 305
Join date: 26/11/2011
Location: De'Cini

Back to top Go down

Re: TIPs BACA AL-QURAN

Post by thtl on Fri Jul 20, 2012 5:32 pm

haha kelas qiraat kat UM tu tak menjadi rupanya...

betul kelas AQ ni, ratio student:guru kena very small..kalau boleh satu guru, cuma 4-5 student je..

thtl
Admin
Admin

Posts: 9045
Points: 9756
Join date: 25/11/2011

Back to top Go down

Re: TIPs BACA AL-QURAN

Post by abu_firdaus on Fri Jul 20, 2012 6:16 pm

NAZ wrote:
thtl wrote:naz kena cuba dulu digital pen tu, sebab setakat ni 99% kata depa pandai mengaji selepas membeli software tsb...satu lagi suruh majikan atau persatuan kebajikan Islam Ofis tempat kerja cari guru AQ dan staff wanita belajar AQ ketika lunch break kat ofis. TM dah lama buat.
...dah order online.

insyaallah khamis sampai la.
aiseh lupa nak bgtau sy pun jual Smile

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts: 412
Points: 431
Join date: 19/05/2012
Location: bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: TIPs BACA AL-QURAN

Post by NAZ on Fri Jul 20, 2012 11:54 pm

thtl,
bukan macam tu.

saya rasa tak menjadi kat saya ler kot, mungkin utk org lain ok.

abu firdaus, tak per lah..nanti beli buku lain.
nak tanya, alquran miracle berapa harga you jual?


_________________
نورعينى احمد
:heart:

NAZ
Muslimah
Muslimah

Posts: 215
Points: 305
Join date: 26/11/2011
Location: De'Cini

Back to top Go down

Re: TIPs BACA AL-QURAN

Post by Ad-Dien on Sat Jul 21, 2012 1:17 am



cuba join kelas mengaji teknik al-Baghdadi.. dengar cerita menarik dan mudah.. ramaiyang jadi pandai mengaji...

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts: 3855
Points: 4175
Join date: 25/11/2011
Age: 23
Location: al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: TIPs BACA AL-QURAN

Post by NAZ on Sat Jul 21, 2012 7:57 am

Ad-Dien wrote:

cuba join kelas mengaji teknik al-Baghdadi.. dengar cerita menarik dan mudah.. ramaiyang jadi pandai mengaji...
yup..lepas raya ada new registration

_________________
نورعينى احمد
:heart:

NAZ
Muslimah
Muslimah

Posts: 215
Points: 305
Join date: 26/11/2011
Location: De'Cini

Back to top Go down

Re: TIPs BACA AL-QURAN

Post by thtl on Sat Jul 21, 2012 3:39 pm

Kaedah baghdadi tu cara lama, zaman daulah abbasiyah punya metod, lepas tu depa cipta metod Qira'ati..

sekarang ni balik kpd metod Baghdad pulak??


Last edited by thtl on Sat Jul 21, 2012 5:59 pm; edited 1 time in total

thtl
Admin
Admin

Posts: 9045
Points: 9756
Join date: 25/11/2011

Back to top Go down

Re: TIPs BACA AL-QURAN

Post by Ad-Dien on Sat Jul 21, 2012 4:31 pm



Saya pun tak tahu lanjut tapi dengar cerita ramai makcik-makcik/ pakcik yang dapat mengaji dengan baik lepas join baghdadi punya metod...

saya tak tau lanjut..saya ghamidi metod..ehe Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts: 3855
Points: 4175
Join date: 25/11/2011
Age: 23
Location: al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: TIPs BACA AL-QURAN

Post by NAZ on Sat Jul 21, 2012 11:25 pm

betul...masa baca sambil mengeja tu diajar sekali mengetuk . Ada alat untuk mengetuk...prinsipnya agar otak selari dengan apa yg disebut.

Cara Bagdhadi ni di blend juga dengan qiraati.

Ad-Dien...makcik ni pun follow itu Baghdadi. Lepas raya nanti

_________________
نورعينى احمد
:heart:

NAZ
Muslimah
Muslimah

Posts: 215
Points: 305
Join date: 26/11/2011
Location: De'Cini

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum