Belajar secara online adakah dikira bertalaqqi?

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

Belajar secara online adakah dikira bertalaqqi?

Post by Nizam on Thu Dec 01, 2011 12:56 pm

Assalammualaikum

Di zaman yang serba canggih nih, banyak kemudahan untuk umat Islam mencari ilmu antaranya di blog, forum, fb, sykpe. Cuma ana nak bincangkan disini adakah dengan belajar secara online boleh dikira tallaqqi? maksud ana jika ana sering skype atau fb mesej dengan Abu Zubair dikira sebagai berguru secara formal dengan beliau. Lantas ana boleh gelar Abu Zubair sebagai guru ana? Laughing

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Belajar secara online adakah dikira bertalaqqi?

Post by faisall on Thu Dec 01, 2011 1:02 pm

Pendapat saya,

tidak...

Tetapi hampir tercapai obejektif bertalaqqi...

faisall
AHLI
AHLI

Posts : 76
Points : 82
Join date : 25/11/2011

Back to top Go down

Re: Belajar secara online adakah dikira bertalaqqi?

Post by thtl on Thu Dec 01, 2011 1:03 pm

Ya, sebab berguru zaman sekarang mmg boleh Online, sebab tu ada Universiti spt Open University yg mmg sepenuhnya Online..yang penting konsisten dan ada pencapaian, ada silabus yg berjaya dihabiskan atau kitab yg khatam

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Belajar secara online adakah dikira bertalaqqi?

Post by Ahmad Shamil on Thu Dec 01, 2011 1:05 pm

@nizam al-baghani,
kalau nak jadi anak murid ana kena dtg kuliah ana live kohkohkokoh

mungkin kita buat istilah baru
talaqqi online
anak murid online
tarafnya tentu x sama dgn yg istilah asal

wallahu'a'lam

_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)

Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Points : 1226
Join date : 24/11/2011
Age : 31
Location : Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Belajar secara online adakah dikira bertalaqqi?

Post by faisall on Thu Dec 01, 2011 1:11 pm

O/T

sheikh a-Z, reply PM.

faisall
AHLI
AHLI

Posts : 76
Points : 82
Join date : 25/11/2011

Back to top Go down

Re: Belajar secara online adakah dikira bertalaqqi?

Post by Ahmad Shamil on Thu Dec 01, 2011 1:40 pm

faisall wrote:O/T

sheikh a-Z, reply PM.

jwpn utk soalan OT- da balas da

_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)

Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Points : 1226
Join date : 24/11/2011
Age : 31
Location : Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Belajar secara online adakah dikira bertalaqqi?

Post by Ahmad Shamil on Thu Dec 01, 2011 4:31 pm

kembali kpd topik...
ana pernah ambil ijazah sanad hadis online..tetapi ijazah umum sahaja..kalau khusus, beliau ckp kena berdepan dan baca depan beliau scara realiti..beliau juga memberikan sijil sanad umum tersebut

_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)

Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Points : 1226
Join date : 24/11/2011
Age : 31
Location : Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Belajar secara online adakah dikira bertalaqqi?

Post by Ad-Dien on Fri Dec 02, 2011 7:06 pm

Abu_Zubair wrote:kembali kpd topik...
ana pernah ambil ijazah sanad hadis online..tetapi ijazah umum sahaja..kalau khusus, beliau ckp kena berdepan dan baca depan beliau scara realiti..beliau juga memberikan sijil sanad umum tersebut

Dari doc fathi ke??
sanad umum pun ketat syaratnya..hampir sahaja, pengambil sanad itu perlu benar-benar istiqamah dalam syrat yg telah ditetapkan..wallahua'lam

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Belajar secara online adakah dikira bertalaqqi?

Post by Nizam on Mon Jul 30, 2012 12:14 pm

Terbaru yang ana dapat seorang yg belajar dari youtube, ilmu sampai kepada yg menonton cuma kelebihan berada dalam majlis ilmu tu yg membezakan dua keadaan nih

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Belajar secara online adakah dikira bertalaqqi?

Post by helper on Mon Jul 30, 2012 12:20 pm

boleh ke belajar agama berforum macam nii...

org cakap tak boleh, tp sy suka berforum. kalau dulu kat al-fikrah, skrg nii kat sini..

kalau belajar kat masjid sebelah rumah.. banyak ustaz pro kesufian sket..

saya nii org awam, penuh dgn kekeliruan... tu sbb jarang dgr kuliah kat masjid.. pastu tak dop laa menjoin jemaah2 macam org IM yg lain...

kadang2 terfikir gak.. ok ke cara hidup macam nii.. macam tak dop wat apa2 pun.. cuma baca forum, dan bertanya jika tak tahu...

some time i feel so blur....

helper
Helper
Helper

Posts : 240
Points : 353
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Belajar secara online adakah dikira bertalaqqi?

Post by Nizam on Mon Jul 30, 2012 12:27 pm

 telah bersabda  Nabi Salla Allahu ta ala alayhi wa Sallam : "sampaikan dariku walau satu ayat, dan ceritalah (sebutlah) apa yang dari Bani Israil tiada apa, dan barangsiapa yang berdusta keatasku (dengan sengaja) maka siaplah tempatnya duduknya di neraka"

kata Abu Isa: Hadith ini Hasan Sahih, telah menceritakan kami Muhammad bin Basyar telah menceritakan kami Abu `Asim dari Al-`Auzaie dari Hassan bin `Athiyyah[1] dari Abi Kabsah Al-Salusi dari `Abdullah bin `Amr dari Nabi sepertinya, dan ini Sahih


Cuba renung hadis ni, akhi helper tak hadir kuliah di sini dan ana sampaikan kepada akhi helper melalui forum

Dan hadis ini memberi peringat agar menyampaikan apa yang sahih dari Nabi


_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Belajar secara online adakah dikira bertalaqqi?

Post by helper on Mon Jul 30, 2012 12:35 pm

yup.. tp kan..

dulu sy pernah berkawan dgn org2 sufi nii..
mereka pandai menarik hati...

bila beribadah rasa feel.. tp sy tak tau laa feel apa.. mungkin talbiz.. wallahu'lam..

tp bila berkawan dgn org sunnah, feel ibadah amat jarang berlaku...
entah laa... mungkin hati makin kering... cuma i know more the truth berbanding dahulu fikiran penuh dgn kekeliran dr hadis daif dan mungkar..

kadang2 berfikir... macam apa erti kehidupan...

adakah kehidupan org awam cuma bertalaqi dgn forum, lepas tu post kat fb? hurm..

kawan tak ramai.. my friend is forumer...

helper
Helper
Helper

Posts : 240
Points : 353
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Belajar secara online adakah dikira bertalaqqi?

Post by Nizam on Mon Jul 30, 2012 12:40 pm

Sebab tu kita kena wat event luar forum. Belajar kasi tazkirah. Berkongsi ilmu. Ala2 team building. Tajdid.

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Belajar secara online adakah dikira bertalaqqi?

Post by thtl on Mon Jul 30, 2012 1:17 pm

helper,
baca kat forum-forum internet ni sama kes dgn baca kitab terjemahan je...cuma ia lebih baik dari baca buku sebab budaya melayu, org melayu susah nak habiskan sebuah kitab.
Namun nak faqih agama, talaqqi kat luar dgn guru2 masih perlu. forum internet ni macam vitamin supplement je

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Belajar secara online adakah dikira bertalaqqi?

Post by abu_aisyah on Mon Jul 30, 2012 7:29 pm

helper wrote:yup.. tp kan..

tp bila berkawan dgn org sunnah, feel ibadah amat jarang berlaku...
entah laa... mungkin hati makin kering... cuma i know more the truth berbanding dahulu fikiran penuh dgn kekeliran dr hadis daif dan mungkar..

kadang2 berfikir... macam apa erti kehidupan...

adakah kehidupan org awam cuma bertalaqi dgn forum, lepas tu post kat fb? hurm..

kawan tak ramai.. my friend is forumer...

ilmu yg paling penting,paling perlu diutamakan adalh memahami Alquran dan al hadis dulu.krn aq adalh roh.kadang2 kita (bukan semua-mungkin pengalaman ana),bermula dengan sunnah ini adalh dalam fiqh dan mengetahui perkara2 bidaah.tp memahami/tadabbur AQ dn AS amat lah sedikit sekali.kita lebih suka kontra dari masyarakat sedangkan kita perlu membentuk masyarakat yg berpegang kepada AQ dan AS.semua org membawa slogan BERPEGANG KEPADA AQ DAN AS tp hakikatnya,tidak mampu memahami.hanya tinggal slogan.

jadi,saya mencadangkan kepada semua...carilah pengajian2 bahasa arab utk tujuan pehaman aq dan as,pengajian tadabbur aq bagi membentuk iman dan bentuk lah masyarakat yg apply aq.antara perkara terbesar yg aq suruh dalah infaq.dengan ada perkara ini,masyarakat islam mampu menjadi kukuh.lihat shj al arqam.bagaimana mereka membentuk empayar.walaupun mereka terpesong,tp kita lihat dari sudut 'iman' infaq mereka.

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: Belajar secara online adakah dikira bertalaqqi?

Post by Ibnu Hisyam on Fri Apr 12, 2013 8:36 pm

rasa sedih dan ketinggalan sangat pulak baca thread ni...saya duduk sarawak bahagian luar bandar...nak bertalaqi memang payah Sad...terfikir pulak boleh tak buat satu group guna whatsapp supaya mudah bertanya dengan segera jika terserempak dengan satu2 masalah yang tidak memungkin sesorang itu untuk merujuk dari kitab atau forum macam ni?

Ibnu Hisyam
AHLI
AHLI

Posts : 93
Points : 104
Join date : 12/04/2013
Age : 42
Location : Sarawak

Back to top Go down

Re: Belajar secara online adakah dikira bertalaqqi?

Post by thtl on Fri Apr 12, 2013 11:03 pm

WA ni amat bagus, ini pra-syaratnya:

1. kena lantik moderator dan owner WA
2. Keahlian hanya terhad kpd 30 ahli pengguna smartfon shj (itu limit WA group chat)
3. 30 orang ni kena saling kenal antara satu sama lain...ini tak boleh nicknames, kena guna nama sebenar dalam MyKad atau nama ketika mendaftar dgn syarikat Komunikasi..

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Belajar secara online adakah dikira bertalaqqi?

Post by Ibnu Hisyam on Sat Apr 13, 2013 12:58 am

alhamdulillah....suka suka....no phone saya 013575751. ...add add Smile

Ibnu Hisyam
AHLI
AHLI

Posts : 93
Points : 104
Join date : 12/04/2013
Age : 42
Location : Sarawak

Back to top Go down

Re: Belajar secara online adakah dikira bertalaqqi?

Post by thtl on Sat Apr 13, 2013 6:44 am

Ini syarat:

3. 30 orang ni kena saling kenal antara satu sama lain...ini tak boleh nicknames, kena guna nama sebenar dalam MyKad atau nama ketika mendaftar dgn syarikat Komunikasi..

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Belajar secara online adakah dikira bertalaqqi?

Post by Ibnu Hisyam on Sat Apr 13, 2013 12:43 pm

tuan saya baru register.... nama kat whats app boleh tukar kaa tuan?

Ibnu Hisyam
AHLI
AHLI

Posts : 93
Points : 104
Join date : 12/04/2013
Age : 42
Location : Sarawak

Back to top Go down

Re: Belajar secara online adakah dikira bertalaqqi?

Post by thtl on Sat Apr 13, 2013 1:20 pm

Sapa nak jadi Moderator/Owner WA Group ni? any volunteer?
Dia mestilah dari Moderator Forum sekarang...
Kemudian dah boleh buka application utk sapa yg nak jadi member, 30 vacancies sahaja..

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Belajar secara online adakah dikira bertalaqqi?

Post by Ibnu Hisyam on Sat Apr 13, 2013 1:26 pm

letak saya dlm listing makmumnya ya tuan Smile

Ibnu Hisyam
AHLI
AHLI

Posts : 93
Points : 104
Join date : 12/04/2013
Age : 42
Location : Sarawak

Back to top Go down

Re: Belajar secara online adakah dikira bertalaqqi?

Post by Mohamad hafiz on Sat Apr 13, 2013 2:05 pm

thtl wrote:Sapa nak jadi Moderator/Owner WA Group ni? any volunteer?
Dia mestilah dari Moderator Forum sekarang...
Kemudian dah boleh buka application utk sapa yg nak jadi member, 30 vacancies sahaja..

ape maksud WA ?

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Belajar secara online adakah dikira bertalaqqi?

Post by Ibnu Hisyam on Sat Apr 13, 2013 2:15 pm

Mohamad hafiz wrote:
thtl wrote:Sapa nak jadi Moderator/Owner WA Group ni? any volunteer?
Dia mestilah dari Moderator Forum sekarang...
Kemudian dah boleh buka application utk sapa yg nak jadi member, 30 vacancies sahaja..

ape maksud WA ?

whatsapp. ..android Smile

Ibnu Hisyam
AHLI
AHLI

Posts : 93
Points : 104
Join date : 12/04/2013
Age : 42
Location : Sarawak

Back to top Go down

Re: Belajar secara online adakah dikira bertalaqqi?

Post by Mohamad hafiz on Sat Apr 13, 2013 2:18 pm

owh.. hehehe.. saya takde benda cmtu Sad Sad btw, android tu phone ek ?

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Belajar secara online adakah dikira bertalaqqi?

Post by Sponsored content Today at 6:50 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum