Isu Masjid memperkuatkan bacaan AQ

View previous topic View next topic Go down

Isu Masjid memperkuatkan bacaan AQ

Post by Nizam on Sat Jul 21, 2012 5:04 pm

Assalammualaikum

Di dalam kitab talbis iblis bab talbis iblis terhadap orang yang beribadah pasal belitan ke atas muazzin, ada dinyatakan tentang perihal golongan yang naik ke atas menara lalu membacakan surah dari AQ dengan suara yang keras hingga menganggu orang tidur dan orang yang tahajjud, bahawa perbuatan ini adalah mungkar!

Apakah ia bisa diaplikasi ke atas mereka yang memasang kaset bacaan AQ dengan begitu kuat di siang hari hingga kedengaran mereka yang berada di rumah?

Ini adalah diskusi ilmiah, semua dijemput menyuarakan pandangan. namun provokasi dan personal attack adalah tidak dibenarkan!

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Isu Masjid memperkuatkan bacaan AQ

Post by thtl on Sun Jul 22, 2012 11:23 am

Ia belitan Iblis juga kpd pegawai msjid yang memasang CD/DVD AQ tsb melalui sistem PA di menara mesjid...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Isu Masjid memperkuatkan bacaan AQ

Post by abu_firdaus on Mon Jul 23, 2012 3:39 am

Pernah jadi isu di satu masjid yg mana penduduk non-muslim bantah bunyi kuat dari masjid. Ada org bantah balik kata masjid berhak pasang sebagai syiar islam. seingat sy nik aziz & dr maza pun sokong supya tidak dipasang ayat quran begini. Dr maza kata bukan saja ganggu nob-muslim, tapi ganggu muslim juga yg nak buat kerja atau tidur. Point beliau kita tak boleh paksa org dgr bacaan quran di waktu org ada tugas lain

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: Isu Masjid memperkuatkan bacaan AQ

Post by yat on Mon Jul 23, 2012 4:08 am

geng2 yg tak puas hati ni bagi alasan, kenapa sekarang baru nak bising? kenapa dulu tk bising, apa ulamak dulu tak faham ke? sedangkan kita bawak hadis depa tak nak terima, dan ada jugak yg biadap mulutnya 'so, nak kata ulama dulu tak jumpa hadis ni la?' memang tak leh nak argue dgn pihak sebegini...

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Isu Masjid memperkuatkan bacaan AQ

Post by abu_firdaus on Mon Jul 23, 2012 4:49 am

boleh jawab balik kat depa.. ulama dulu tak perlu pikir isu ni sebab speaker belum ada Smile

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: Isu Masjid memperkuatkan bacaan AQ

Post by Nizam on Mon Jul 30, 2012 12:11 pm

Dlam talbis iblis ada sebut benda ni dalam bab belitan iblis pada muazzin. Bagaimana pula ngan kedai makan yang memasang kaset bacaan al quran?

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Isu Masjid memperkuatkan bacaan AQ

Post by helper on Mon Jul 30, 2012 12:22 pm

dulu kat masjid sebelah rumah bukan saja pasang kaset kuat2, tp kasi kuliah magrib kuat2... tp skrg kulah maghrib dah tak kuat2 dah..

helper
Helper
Helper

Posts : 240
Points : 353
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Isu Masjid memperkuatkan bacaan AQ

Post by thtl on Mon Jul 30, 2012 1:20 pm

nizam,
restoren tu mmg kena talbis iblis juga sebab restoren tu sebenarnya tidak memuliakan AQ. org datang restoren bukan nak dengar tartil AQ, depa datang nak makan dan nak borak2.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Isu Masjid memperkuatkan bacaan AQ

Post by Sponsored content Today at 3:00 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum