Selawat Terawih- biarkan atau bertindak untuk hapuskan?

View previous topic View next topic Go down

Selawat Terawih- biarkan atau bertindak untuk hapuskan?

Post by Ahmad Shamil on Sat Jul 21, 2012 6:46 pm

Ramadhan bertamu lagi. antara perkara yang masih diamalkan di kampung saya- selawat yang dibaca oleh bilal dan disahut oleh para makmum di celah2 solat terawih.
sebagaimana yg kita tahu, ia merupakan susunan selawat dan zikir2 khusus yg hanya dibaca ketika bulan ramadhan, iaitu di celah2 solat terawih.

adakah memadai dengan hanya menerangkan selawat tidak mesti, nabi tak melakukannya secara khusus ketika terawih...

atau perlukan tindakan tertentu untuk "mentiadakan" terus benda ini..
apa langkah2 yg sesuai agaknya..

saya pernah mendengar tg nik aziz mengulas pasal benda ni..beliau ajar untuk mengubah zikir2 yg dah ditetapkan itu kpd benda lain..cth selawat ditukar kpd allahumma solli ala muhammad..kemudian dibaca doa2 yg warid dr nabi..

mohon pendapat shbt semua..

_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)

Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Points : 1226
Join date : 24/11/2011
Age : 31
Location : Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Selawat Terawih- biarkan atau bertindak untuk hapuskan?

Post by abubakar on Sat Jul 21, 2012 7:03 pm

Ahmad Shamil wrote:Ramadhan bertamu lagi. antara perkara yang masih diamalkan di kampung saya- selawat yang dibaca oleh bilal dan disahut oleh para makmum di celah2 solat terawih.
sebagaimana yg kita tahu, ia merupakan susunan selawat dan zikir2 khusus yg hanya dibaca ketika bulan ramadhan, iaitu di celah2 solat terawih.

adakah memadai dengan hanya menerangkan selawat tidak mesti, nabi tak melakukannya secara khusus ketika terawih...

atau perlukan tindakan tertentu untuk "mentiadakan" terus benda ini..
apa langkah2 yg sesuai agaknya..

saya pernah mendengar tg nik aziz mengulas pasal benda ni..beliau ajar untuk mengubah zikir2 yg dah ditetapkan itu kpd benda lain..cth selawat ditukar kpd allahumma solli ala muhammad..kemudian dibaca doa2 yg warid dr nabi..

mohon pendapat shbt semua..

Mohon Tuan beri sumber mengenai ulasan TGNA sama ada dlm bentuk audio/video ataupun teks kerana saya tak pernah mengaji lg mengenai hal ini.

Terima kasih.

_________________
Ya Allah ajarkanlah aku perkara yg aku masih jahil dan ingatkanlah aku mengenai apa yg aku lupa.

abubakar
AHLI
AHLI

Posts : 262
Points : 314
Join date : 06/07/2012

Back to top Go down

Re: Selawat Terawih- biarkan atau bertindak untuk hapuskan?

Post by Ahmad Shamil on Sat Jul 21, 2012 7:15 pm

saya cuba cari kembali video tu tetapi x berjumpa la akhi

_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)

Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Points : 1226
Join date : 24/11/2011
Age : 31
Location : Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Selawat Terawih- biarkan atau bertindak untuk hapuskan?

Post by thtl on Sun Jul 22, 2012 11:17 am

AS,
bid`ah idhafiah (bid`ah tokoktambah) ni kita tak perlu ganti dgn selawat yang lain sbab asalnya mmg tiada zikir2 di antara rakaat tarawih spt yg dipraktikkan di mesjidil haram dan nabawi.

cuma kita kena bersabar dan berhikmah merubah mentaliti penduduk kita secara tadarruj (beransur-ansur), mungkin tahun ni kita usahakan agar depa turunkan volume selawat dan zikir tsb, kasi pelan2 je, tak payah menjerit-jerit;
tahun tahun akan datang kita akan cuba jelaskan lagi supaya ditiadakan terus, ikut macam mesjid Haram

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Selawat Terawih- biarkan atau bertindak untuk hapuskan?

Post by Ahmad Shamil on Sun Jul 22, 2012 2:08 pm

syukran ustaz atas penerangan..insya Allah akan berusaha cuba utk step pertama

_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)

Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Points : 1226
Join date : 24/11/2011
Age : 31
Location : Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Selawat Terawih- biarkan atau bertindak untuk hapuskan?

Post by yat on Sun Jul 22, 2012 4:21 pm

kat sini ada geng malaysia yg rasa tak best tak buat zikir2 tu buat solat tarawikh jemaah dgn cara malaysia (campur jemaah indonesia and singapura)...

kalau ikut jemaah pelbagai mazhab (imam tak kisah mazhab mana, tapi mostly saudi based), takder buat zikir between rakaat...terasa menjiwai sunnah lebih di bumi sekular, cuma kebiasaan setiap 4 rakaat, akan berhenti panjang sedikit...


Last edited by yat on Tue Jul 24, 2012 9:54 am; edited 1 time in total

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Selawat Terawih- biarkan atau bertindak untuk hapuskan?

Post by Ad-Dien on Mon Jul 23, 2012 9:17 am

yat wrote:kat sini ada geng malaysia yg rasa tak best tak buat zikir2 tu buat solat tarawikh jemaah dgn cara malaysia (campur jemaah indonesia and singapura)...

kalau ikut jemaah pelbagai mazhab (imam tak kisah mazhab mana, tapi mostly saudi based), takder buat zikir between rakaat...terasa menjiwai sunnah lebih di bumi sekular, cuma kebiasaan setiap 4 rakaat, akan berhenti panjang sedikit...

pahit didengar namun terpaksa juga ditelan..

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Selawat Terawih- biarkan atau bertindak untuk hapuskan?

Post by Abu_Imran on Mon Jul 23, 2012 10:41 am

yang menyukarkan perubahan ialah "org masjid" atau " org agama" juga... contoh...jika semua AJK surau termasuk imam paham sunnah...lalu menin ggalkan perkara ni...jemaah lain xder masalah dan akan polo jer... cumer...kalau ader seorang dua jer yg paham sunnah dan cuber nak tinggal... "org masjid" atau " org agama" ni la yg akan kedepan membidas...

Abu_Imran
AHLI
AHLI

Posts : 94
Points : 125
Join date : 26/11/2011
Age : 34
Location : Putrajaya

Back to top Go down

Re: Selawat Terawih- biarkan atau bertindak untuk hapuskan?

Post by thtl on Mon Jul 23, 2012 12:30 pm

A_I,

masjid2 ni ada Nazir. Nazir ni akan mengawas perjalanannya supaya selari dgn majlis agama. kemudian di kalangan penduduk pun satu hal juga, kekadang depa akan buat lapuran kepada majlis agama bila amalan tradisi tsb dihapuskan. istilah depa mudah je..
"masjid XX di kawasan kami telah dipengaruhi oleh wahabi" itu je istilah yg depa akan guna, maka habislah kena siasat.

itulah cabaran yg dihadapi oleh usaha-usaha tajdid dan sunnah

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Selawat Terawih- biarkan atau bertindak untuk hapuskan?

Post by Ahmad Shamil on Mon Jul 23, 2012 12:50 pm

Abu_Imran wrote:yang menyukarkan perubahan ialah "org masjid" atau " org agama" juga... contoh...jika semua AJK surau termasuk imam paham sunnah...lalu menin ggalkan perkara ni...jemaah lain xder masalah dan akan polo jer... cumer...kalau ader seorang dua jer yg paham sunnah dan cuber nak tinggal... "org masjid" atau " org agama" ni la yg akan kedepan membidas...

sangat2 bersetuju...
ia membuatkan saya selalu jugak berada dlm dilemma Surprised

_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)

Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Points : 1226
Join date : 24/11/2011
Age : 31
Location : Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Selawat Terawih- biarkan atau bertindak untuk hapuskan?

Post by Ad-Dien on Tue Jul 24, 2012 1:41 pm

Ahmad Shamil wrote:
Abu_Imran wrote:yang menyukarkan perubahan ialah "org masjid" atau " org agama" juga... contoh...jika semua AJK surau termasuk imam paham sunnah...lalu menin ggalkan perkara ni...jemaah lain xder masalah dan akan polo jer... cumer...kalau ader seorang dua jer yg paham sunnah dan cuber nak tinggal... "org masjid" atau " org agama" ni la yg akan kedepan membidas...

sangat2 bersetuju...
ia membuatkan saya selalu jugak berada dlm dilemma Surprised

biasa akhi buat macam mana untuk menegakkan sunnah dalam keadaan yang sukar?

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Selawat Terawih- biarkan atau bertindak untuk hapuskan?

Post by Sponsored content Today at 12:41 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum