Tidak boleh keluarkan zakar melainkan kebenaran isteri

View previous topic View next topic Go down

Tidak boleh keluarkan zakar melainkan kebenaran isteri

Post by seijiseimura84 on Sun Jul 22, 2012 5:56 am

Sudah bertahun2 lama saya terdedah pd sebuah hadis...baru teringat sekarang

nak tanya
benarkah wujud hadis yg mengatakan larangan suami mengundurkan zakar kerana mahu elakkan air mani terpancut dlm rahim isteri melainkan dgn kebenaran isteri?

seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: Tidak boleh keluarkan zakar melainkan kebenaran isteri

Post by thtl on Sun Jul 22, 2012 10:49 am

Takhrij:

نهى رسول الله صلى الله عليه وسلم أن يعزل عن الحرة إلا بإذنها
الراوي: عمر بن الخطاب المحدث: ابن عبدالبر - المصدر: التمهيد - الصفحة أو الرقم: 3/150
خلاصة حكم المحدث: في إسناده ضعف ولكن إجماع الحجة على القول بمعناه يقضي بصحته


terj: dari Umar al-Khattab, " Nabi saw menegah akan azal terhadap wanita merdeka kecuali dengan izinnya." HR Ahmad, Ibn Majah, Daruqutni, Abdul Razzaq)
komentar Ibn Abdil Barr dalam at-Tamhid, pada sanadnya terdapat kedha`ifan tapi ijma fuqaha' berhujah dgn hadis ini.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Tidak boleh keluarkan zakar melainkan kebenaran isteri

Post by seijiseimura84 on Sun Jul 22, 2012 12:09 pm

maksudnya kena minta izin dululah??

seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: Tidak boleh keluarkan zakar melainkan kebenaran isteri

Post by thtl on Sun Jul 22, 2012 12:20 pm

Ya, sebab suami dah pon klimaks; tapi isteri belum tentu lagi, sebab tu kena tanya dia dulu..
ini petanda, kaum salaf ni menjaga kepentingan wanita hatta di atas katil


thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Tidak boleh keluarkan zakar melainkan kebenaran isteri

Post by abu_aisyah on Mon Jul 23, 2012 8:48 am

oh,ana ingatkan maksud hadis ini adalah dilarangmengeluarkan mani melainkan hanya didalam faraj isteri melainkan dengan izin yg tersayang... Razz

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: Tidak boleh keluarkan zakar melainkan kebenaran isteri

Post by thtl on Mon Jul 23, 2012 9:54 am

takwil enta pun sahih juga, mana tahu isteri dah bersedia nak mengandung lagi...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Tidak boleh keluarkan zakar melainkan kebenaran isteri

Post by abu_firdaus on Mon Jul 23, 2012 10:03 am

thtl wrote:Ya, sebab suami dah pon klimaks; tapi isteri belum tentu lagi, sebab tu kena tanya dia dulu..
ini petanda, kaum salaf ni menjaga kepentingan wanita hatta di atas katil

payah juga nak mintak izin dlm situasi itu... Smile

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: Tidak boleh keluarkan zakar melainkan kebenaran isteri

Post by thtl on Mon Jul 23, 2012 12:26 pm

AF,
ini kena diskus dgn wife sebelum adegan *tut* bermula...

ceritakan kpdnya fiqh Azal tu...dan kaedahnya.

kalau malu, guna alat [pencegahan kehamilan) selepas berjumpa dgn doktor anda,apa metod yg terbaik yg tak ada side-effect, sebab azal ni metod org zaman dulu sebelum terciptanya pelbagai teknik family planning

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Tidak boleh keluarkan zakar melainkan kebenaran isteri

Post by Sponsored content Today at 9:11 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum