solat terawih

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

solat terawih

Post by helper on Sun Jul 22, 2012 11:16 am

salam pak thtl,

sah tak solat terawih jika buat 2 rakaat sahaja, atau 4 rakaat, atau 6 rakaat, atau 10 rakaat..?

selalu org buat tarawih 8 atau 20 sahaja..

helper
Helper
Helper

Posts : 240
Points : 353
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: solat terawih

Post by thtl on Sun Jul 22, 2012 11:20 am

sah,kalau 10, tapi tak dinamakan solat tarawih (solat rehat jika kurang pada 8. amalan salaf, minima ialah 8, maksima 41 (di mesjid Nabawi)
jadi range:8-41 rakaat

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: solat terawih

Post by helper on Sun Jul 22, 2012 11:24 am

o0o0o0o0o.....maknanya, solat tarawih mesti tidak kurang dari 8 rakaat.. kalau kurang, maka solat tarawih dia tidak sah..

helper
Helper
Helper

Posts : 240
Points : 353
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: solat terawih

Post by thtl on Sun Jul 22, 2012 12:17 pm

kalau kita buat kat rumah, sah, minima tarawih ialah 2 rakaat je..maksima, tiada..

cuma kalau berjamaah, yg paling popular, yg ikut fiqh kaum salaf ialah 20 rakaat, manakala 8 juga adalah diamalkan. Namun, 20 atau 8, jangka tamatnya hendaklah sama.

ulangan:
tarawih sah hanya dgn minima 2 rakaat (buat kat rumah).
sunnah secara berjamaah: samada 8 atau 20.

tips:
jika buat rakaat sedikit, bacaan Imam panjang; jika buat rakaat banyak bacaan Imam pendek.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: solat terawih

Post by Ad-Dien on Mon Jul 23, 2012 9:06 am

thtl wrote:kalau kita buat kat rumah, sah, minima tarawih ialah 2 rakaat je..maksima, tiada..

cuma kalau berjamaah, yg paling popular, yg ikut fiqh kaum salaf ialah 20 rakaat, manakala 8 juga adalah diamalkan. Namun, 20 atau 8, jangka tamatnya hendaklah sama.

ulangan:
tarawih sah hanya dgn minima 2 rakaat (buat kat rumah).
sunnah secara berjamaah: samada 8 atau 20.

tips:
jika buat rakaat sedikit, bacaan Imam panjang; jika buat rakaat banyak bacaan Imam pendek.

Saya pernah mendengar sebegini, adakalah analoginya jika 8 rakaat habis 30 minit, 20 rakaat juga habis dalam tempoh sebegitu atau bagaimana?

saya masih mencari athar atau nas ttgnya tapi belum berjumpa..

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: solat terawih

Post by thtl on Mon Jul 23, 2012 9:45 am

betul ler tu...

kalau 8 dan 20 habis dalam 30 minit, maksudnya, yg brdiri utk 8 kna berdiri lama sikit sebab 30 minit bahagi 8 rakaat, manakala yg buat 20, berdiri sekejap je sebab 30 minit di bahagi 20 rakaat.

buku2 yg membahaskannya banyak, antaranya:

fiqh siyam DYQ, siyam oleh Dr Ismail Lutfi, solat tarawih oleh al-Albani, oleh Kapten Hafiz Pilot pun ada...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: solat terawih

Post by Ad-Dien on Mon Jul 23, 2012 10:33 am

thtl wrote:betul ler tu...

kalau 8 dan 20 habis dalam 30 minit, maksudnya, yg brdiri utk 8 kna berdiri lama sikit sebab 30 minit bahagi 8 rakaat, manakala yg buat 20, berdiri sekejap je sebab 30 minit di bahagi 20 rakaat.

buku2 yg membahaskannya banyak, antaranya:

fiqh siyam DYQ, siyam oleh Dr Ismail Lutfi, solat tarawih oleh al-Albani, oleh Kapten Hafiz Pilot pun ada...


biasa dekat sini 8 rakaat habis jam 10 mlm..tak pernah jumpa yang buat 20 rakaat habis jam 10 jugak..huhu.. habis kul 11 adelah Smile


_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: solat terawih

Post by thtl on Mon Jul 23, 2012 12:33 pm

Kalau macam tu, cara buat 8 tu tak menepati sunnah.
buat 8R, maksudnya berdirinya lama. Buat 20R maksudnya berdirinya sekejap.
itulah tujuan 8 di ubah kpd 20 supaya waktu berdiri dipendekkan sikit. zaman salaf mereka sanggup berdiri sampai bengkak2 kaki dan bersandar pada tiang dan dinding

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: solat terawih

Post by Nizam on Mon Jul 23, 2012 7:56 pm

Ana masa kelas bahasa arab ustaz wan nOrdin ada citer yg elok wat 8 rakaat 4 rakaat satu salam 4 rakaat satu salam then witir 3 rakaat satu salam boleh ko?

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: solat terawih

Post by abu_firdaus on Tue Jul 24, 2012 2:16 am

Kan nabi ada pesan buat solat mlm tu 2R, 2R?

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: solat terawih

Post by thtl on Tue Jul 24, 2012 6:19 am

Nizam,
cara tu mmg juga sunnah. cuma enta kena buat sendiri kat rumahlah
jika solat brsama org ramai, maka yg masyhur ialah ikut format yg akhi abu_fidaus nyatakan, 2R, 2R, tapi selepas 4R, depa akan menyebut nama khalifah ar-Raeshidin menandakan 4R.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: solat terawih

Post by Nizam on Tue Jul 24, 2012 8:45 am

thtl wrote:Nizam,
cara tu mmg juga sunnah. cuma enta kena buat sendiri kat rumahlah
jika solat brsama org ramai, maka yg masyhur ialah ikut format yg akhi abu_fidaus nyatakan, 2R, 2R, tapi selepas 4R, depa akan menyebut nama khalifah ar-Raeshidin menandakan 4R.

Ya, ana wat kat rumah:

4 rakaat 1 salam then
4 rakaat 1 salam sesudah tu
3 rakaat witir 1 salam

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: solat terawih

Post by abuzaid65 on Tue Jul 24, 2012 10:40 am

Nizam wrote:
thtl wrote:Nizam,
cara tu mmg juga sunnah. cuma enta kena buat sendiri kat rumahlah
jika solat brsama org ramai, maka yg masyhur ialah ikut format yg akhi abu_fidaus nyatakan, 2R, 2R, tapi selepas 4R, depa akan menyebut nama khalifah ar-Raeshidin menandakan 4R.

Ya, ana wat kat rumah:

4 rakaat 1 salam then
4 rakaat 1 salam sesudah tu
3 rakaat witir 1 salam

memg Sunnah ke cara camni? rasanya dulu pernah buat cuma tak brp nak ingat bila dan di mana.. kes CPU kena virus la ni.. hehe

abuzaid65
AHLI
AHLI

Posts : 134
Points : 162
Join date : 03/12/2011
Age : 50
Location : Shah Alam, Selangor

Back to top Go down

Re: solat terawih

Post by helper on Tue Jul 24, 2012 10:52 am

kalau buat 2r, 2r kat masjid, lepas tu buat 2r, 2r kat rumah boleh ke?

helper
Helper
Helper

Posts : 240
Points : 353
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: solat terawih

Post by NAZ on Tue Jul 24, 2012 11:18 am

helper wrote:kalau buat 2r, 2r kat masjid, lepas tu buat 2r, 2r kat rumah boleh ke?
a'ha...saya pun terfikir nak tanya benda yg sama.
rasa nya rugi tak dapat pahala jemaah lar kot...
tetapi...sunat jer pun kan?

-------------------

nak off track sikit ekhhh...

Imam Jibrail tu dari Mesir kan?

_________________
نورعينى احمد
:heart:

NAZ
Muslimah
Muslimah

Posts : 215
Points : 305
Join date : 26/11/2011
Location : De'Cini

Back to top Go down

Re: solat terawih

Post by thtl on Tue Jul 24, 2012 11:30 am

az65,

mmg sunnah juga cara tu 4R satu salam

helper dan Naz,

buat tarawih kat mesjid dan rumah semuanya sunnah. Tapi selepas era pentadbiran Abu Bakar, Umar telah menjadikan ia suatu yang rutin di mesjid.

sebab zaman Nabi dan Abu Bakar, ia masa transition period, ditakuti org ramai anggap tarawih berjamaah sbg solat yang wajib.

Maka, sejak zaman Umar al-Khattab, seluruh umat Islam melakukan di mesjid berjamaah.
Maka kita ikut ajela sebab 4 madzhab utama pun suruh kita buat kat msjid dan ia lebih meriah dan ada motivasi ditambah dgn Imam jemputan lagi yg hafiz yg baguz bacaannya

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: solat terawih

Post by helper on Tue Jul 24, 2012 11:52 am

bukannya apa... selalunya kat masjid, selepas 4R, ada tazkirah yang amat panjang.. saya nak tido awal nak bangung sahur.. esok nak kerja...
tu sbb balik sambung kat rumah 4R...

tak ada kena mengena dgn ustaz hafiz kat masjid tu.. mmg ustaz hafiz baca quran sungguh sedap (^_^)

helper
Helper
Helper

Posts : 240
Points : 353
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: solat terawih

Post by Nizam on Tue Jul 24, 2012 12:12 pm

helper wrote:bukannya apa... selalunya kat masjid, selepas 4R, ada tazkirah yang amat panjang.. saya nak tido awal nak bangung sahur.. esok nak kerja...
tu sbb balik sambung kat rumah 4R...

tak ada kena mengena dgn ustaz hafiz kat masjid tu.. mmg ustaz hafiz baca quran sungguh sedap (^_^)

Dari 1st ramadhan ari tu sampai semalam ana wat kat rumah Laughing

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: solat terawih

Post by thtl on Tue Jul 24, 2012 12:48 pm

kena ada sebab kenapa kita solat di rumah berbanding mesjid...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: solat terawih

Post by gothehome on Tue Jul 24, 2012 6:41 pm

thtl wrote:kena ada sebab kenapa kita solat di rumah berbanding mesjid...

sebaik baik solat itu di rumah, kecuali solat fardhu...
OK ke????

soalan; adakah pahala berjemaah solat sunat sama dengan solat fardhu?

gothehome
AHLI
AHLI

Posts : 21
Points : 23
Join date : 02/06/2012

Back to top Go down

Re: solat terawih

Post by abu_firdaus on Wed Jul 25, 2012 2:02 am

Lupakah kita tentang hadis nabi... solat bersama imam.. hingga selesai? Itu cukup memotivatekan sy utk buat di surau Smile

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: solat terawih

Post by thtl on Wed Jul 25, 2012 6:47 am

GTH,
dalam kes solat sunat, mmg betul apa yg enta habaq tu, tapi ada exception solat sunat dimesjid lebih aula:
1. solat gerhana
2. solat tarawih
3. solat hari raya
3. solat tasbih (kalau sapa yg yakin ianya sahih)
\

abu_f,

hadis tu mmg menjadi hujah afdhanya solat tarawih di buat di mesjid bersama Imam, kalau sekali sekala buat di mesjid al-Haram lagi bagus

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: solat terawih

Post by Adl on Wed Jul 25, 2012 10:17 am

Bila bincang pasal Solat Tarawih ni, boleh buat kepala saya pu”singh” lah. Mengikut maklumat yg saya pernah tahu, puasa Ramadan mula disyariatkan pada tahun 2H (sila betulkan kalau silap). So, bila pula solat Tarawih bermula, adakah pada tahun yg sama? atau di akhir2 sebelum Nabi saw wafat (awal tahun 11H)?

Seperti yg kita fahami, diriwayatkan bahawa Nabi saw tidak terus melakukan solat secara berjemaah kerana takut nanti ia dianggap sebagai solat yg wajib. So, jika solat tarawih ni bermula pada tahun 2H, maka ada hampir 8 tahun berturut-turut Nabi saw boleh contoh dan terangkan, maka pastinya hukum dan kaifiat solat ini sudah difahami oleh semua sahabat.

Bukankah Nabi saw hanya solat tarawih berjemaah di mesjid untuk 3 malam sahaja, dan seterusnya solat bersendirian di rumah (kaifiatnya seperti yg diriwayatkan oleh ‘Aisyah radhiyallahu ‘anha… tak lebih dari 11 rakaat). Hanya pada zaman Umar al Khattab, solat ini dilakukan di mesjid secara berjemaah. Bukankah kita disarankan supaya melazimi perbuatan Nabi saw, kerana ia adalah lebih aula dari yg lain, hatta para sahabat. Dgn kata lain, solat sendirian di rumah lah sepatutnya lebih afdal, dikuatkan pula lagi dgn hadis “sebaik baik solat itu di rumah, kecuali solat fardhu...”

Ker ada benda lain yg saya missed, cer citer.

Adl
AHLI
AHLI

Posts : 32
Points : 34
Join date : 15/02/2012

Back to top Go down

Re: solat terawih

Post by thtl on Wed Jul 25, 2012 11:46 am

Adl,

1. Bila Ramadhan difardhukan pada 2 Hijrah, maka pada tahun itu tarawih dah bermula secara individu. cuma Nabi saw tak mahu ia dilakukan secara berjamaah. Baginda takut wahyu akan turun utk mewajibkan solat tsb. Sebab tu Nabi saw tak keluar ke mesjid di malam hari selepas isya' kerana bimbang sahabat2 akan ikut baginda dan kemudian wahyu akan turun utk mewajibkannya. Nabi tak mahu umatnya keliru dan terbeban, lalu baginda tidak keluar.

Maka solat tarawih berjamaah tak berlaku dari tahun 2H-11H hijrah tahun kewafatan baginda.
kemudian dua tahun Abu Bakar ra menjadi Khalifah, sama juga, tiada solat tarawih berjamaah. bila Umar ambil alih khalifah, tahun ke 15 hijrah, barulah beliau menjadikan solat tarawih secara resmi berjamaah dgn Imam rawatib.

2. apakah solat tarawih lebih afdhal di rumah sendiri atau berjamaah di mesjid?. Ini khilafiyah. Namun, oleh kerana ia sudah diamalkan oleh kaum salaf secara berjamaah, tak ada sahabat yang menentang perintah Umar al-Khattab ra, maka ijmak sahabat dianggap telah menjadikan solat tarawih ini exception dari hsdis yg anda maksudkan "solat sunat aulanya di rumah"
Hatta Imam Tohawi menyatakan, ia sudah menjadi syiar agama dan fardhu kifayah menegakkannya.WA

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: solat terawih

Post by NAZ on Wed Jul 25, 2012 12:02 pm

thtl,

bila saya baca yg ni :
3. solat tasbih (kalau sapa yg yakin ianya sahih)

saya nak tanya,
Pendapat jumhur macam mana?

Jika lakukan solat tasbih tu sendiri sendiri kat rumah atau lepas dhuha kat masjid memang ok kan?

Terima kasih & selamat berpuasa.

_________________
نورعينى احمد
:heart:

NAZ
Muslimah
Muslimah

Posts : 215
Points : 305
Join date : 26/11/2011
Location : De'Cini

Back to top Go down

Re: solat terawih

Post by Sponsored content Today at 7:56 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum