solat terawih

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Go down

solat terawih

Post by helper on Sun Jul 22, 2012 11:16 am

First topic message reminder :

salam pak thtl,

sah tak solat terawih jika buat 2 rakaat sahaja, atau 4 rakaat, atau 6 rakaat, atau 10 rakaat..?

selalu org buat tarawih 8 atau 20 sahaja..

helper
Helper
Helper

Posts : 240
Points : 353
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down


Re: solat terawih

Post by Adl on Wed Jul 25, 2012 10:17 am

Bila bincang pasal Solat Tarawih ni, boleh buat kepala saya pu”singh” lah. Mengikut maklumat yg saya pernah tahu, puasa Ramadan mula disyariatkan pada tahun 2H (sila betulkan kalau silap). So, bila pula solat Tarawih bermula, adakah pada tahun yg sama? atau di akhir2 sebelum Nabi saw wafat (awal tahun 11H)?

Seperti yg kita fahami, diriwayatkan bahawa Nabi saw tidak terus melakukan solat secara berjemaah kerana takut nanti ia dianggap sebagai solat yg wajib. So, jika solat tarawih ni bermula pada tahun 2H, maka ada hampir 8 tahun berturut-turut Nabi saw boleh contoh dan terangkan, maka pastinya hukum dan kaifiat solat ini sudah difahami oleh semua sahabat.

Bukankah Nabi saw hanya solat tarawih berjemaah di mesjid untuk 3 malam sahaja, dan seterusnya solat bersendirian di rumah (kaifiatnya seperti yg diriwayatkan oleh ‘Aisyah radhiyallahu ‘anha… tak lebih dari 11 rakaat). Hanya pada zaman Umar al Khattab, solat ini dilakukan di mesjid secara berjemaah. Bukankah kita disarankan supaya melazimi perbuatan Nabi saw, kerana ia adalah lebih aula dari yg lain, hatta para sahabat. Dgn kata lain, solat sendirian di rumah lah sepatutnya lebih afdal, dikuatkan pula lagi dgn hadis “sebaik baik solat itu di rumah, kecuali solat fardhu...”

Ker ada benda lain yg saya missed, cer citer.

Adl
AHLI
AHLI

Posts : 32
Join date : 15/02/2012

Back to top Go down

Re: solat terawih

Post by thtl on Wed Jul 25, 2012 11:46 am

Adl,

1. Bila Ramadhan difardhukan pada 2 Hijrah, maka pada tahun itu tarawih dah bermula secara individu. cuma Nabi saw tak mahu ia dilakukan secara berjamaah. Baginda takut wahyu akan turun utk mewajibkan solat tsb. Sebab tu Nabi saw tak keluar ke mesjid di malam hari selepas isya' kerana bimbang sahabat2 akan ikut baginda dan kemudian wahyu akan turun utk mewajibkannya. Nabi tak mahu umatnya keliru dan terbeban, lalu baginda tidak keluar.

Maka solat tarawih berjamaah tak berlaku dari tahun 2H-11H hijrah tahun kewafatan baginda.
kemudian dua tahun Abu Bakar ra menjadi Khalifah, sama juga, tiada solat tarawih berjamaah. bila Umar ambil alih khalifah, tahun ke 15 hijrah, barulah beliau menjadikan solat tarawih secara resmi berjamaah dgn Imam rawatib.

2. apakah solat tarawih lebih afdhal di rumah sendiri atau berjamaah di mesjid?. Ini khilafiyah. Namun, oleh kerana ia sudah diamalkan oleh kaum salaf secara berjamaah, tak ada sahabat yang menentang perintah Umar al-Khattab ra, maka ijmak sahabat dianggap telah menjadikan solat tarawih ini exception dari hsdis yg anda maksudkan "solat sunat aulanya di rumah"
Hatta Imam Tohawi menyatakan, ia sudah menjadi syiar agama dan fardhu kifayah menegakkannya.WA

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: solat terawih

Post by NAZ on Wed Jul 25, 2012 12:02 pm

thtl,

bila saya baca yg ni :
3. solat tasbih (kalau sapa yg yakin ianya sahih)

saya nak tanya,
Pendapat jumhur macam mana?

Jika lakukan solat tasbih tu sendiri sendiri kat rumah atau lepas dhuha kat masjid memang ok kan?

Terima kasih & selamat berpuasa.

NAZ
Muslimah
Muslimah

Posts : 215
Join date : 26/11/2011

Back to top Go down

Re: solat terawih

Post by thtl on Wed Jul 25, 2012 12:18 pm

pendapat jumhur ahli hadis, mmg tidak tsabit solat tasbih.
Syaiikh Muhammad bin saleh al-Uthaimin (rh) melalui risalah fatawanya menyatakan bahawa , Ibnu Taimiyah menyebut hadis-hadis yang menceritakan tentang solat tasbih adalah batil dan dusta semata. Ini kerana asal ibadah itu adalah tidak boleh dilaksanakan melainkan adanya dalil yang menyuruh untuk kita membuatnya.( Majmu’ Fatawa wa Rasail Ibnu Uthaimin , juz 14 , m/s 22 , no: 895 )

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: solat terawih

Post by Adl on Wed Jul 25, 2012 12:50 pm

Jazakallahu khairan kathiran,

Very enlightening ya syeikh. Satu tabik springgggg! dari saya. Semoga Allah terus merahmati tuan dan terus memfaqihkan tuan dengan ilmu, lebih2 lagi dalam ilmu agama.

Adl
AHLI
AHLI

Posts : 32
Points : 34
Join date : 15/02/2012

Back to top Go down

Re: solat terawih

Post by Adli_Khalim on Thu Jul 26, 2012 9:19 am

gothehome wrote:
thtl wrote:kena ada sebab kenapa kita solat di rumah berbanding mesjid...

sebaik baik solat itu di rumah, kecuali solat fardhu...
OK ke????

soalan; adakah pahala berjemaah solat sunat sama dengan solat fardhu?


Tarawih terkecuali daripada hadits tu.


Rasulullah shallallahu `alaihi wasallam pernah solat malam bersama para sahabat pada malam Ramadhan selama beberapa malam di masjid.


Wallahu a`lam.

_________________
Sesi Ta`ruf: Adli Khalim

Adli_Khalim
AHLI
AHLI

Posts : 108
Points : 121
Join date : 24/11/2011
Location : Jakarta Barat

http://blueincisivus.wordpress.com/

Back to top Go down

Re: solat terawih

Post by Adli_Khalim on Thu Jul 26, 2012 9:22 am

Adl wrote:Bila bincang pasal Solat Tarawih ni, boleh buat kepala saya pu”singh” lah. Mengikut maklumat yg saya pernah tahu, puasa Ramadan mula disyariatkan pada tahun 2H (sila betulkan kalau silap). So, bila pula solat Tarawih bermula, adakah pada tahun yg sama? atau di akhir2 sebelum Nabi saw wafat (awal tahun 11H)?

Seperti yg kita fahami, diriwayatkan bahawa Nabi saw tidak terus melakukan solat secara berjemaah kerana takut nanti ia dianggap sebagai solat yg wajib. So, jika solat tarawih ni bermula pada tahun 2H, maka ada hampir 8 tahun berturut-turut Nabi saw boleh contoh dan terangkan, maka pastinya hukum dan kaifiat solat ini sudah difahami oleh semua sahabat.

Bukankah Nabi saw hanya solat tarawih berjemaah di mesjid untuk 3 malam sahaja, dan seterusnya solat bersendirian di rumah (kaifiatnya seperti yg diriwayatkan oleh ‘Aisyah radhiyallahu ‘anha… tak lebih dari 11 rakaat). Hanya pada zaman Umar al Khattab, solat ini dilakukan di mesjid secara berjemaah. Bukankah kita disarankan supaya melazimi perbuatan Nabi saw, kerana ia adalah lebih aula dari yg lain, hatta para sahabat. Dgn kata lain, solat sendirian di rumah lah sepatutnya lebih afdal, dikuatkan pula lagi dgn hadis “sebaik baik solat itu di rumah, kecuali solat fardhu...”

Ker ada benda lain yg saya missed, cer citer.


Rasulullah shallallahu `alaihi wasallam cuma solat beberapa malam dan memilih untuk solat di rumah pada malam-malam berikutnya kerana ada satu `illat (iaitu tidak mahu tarawih diwajibkan kepada umat).

_________________
Sesi Ta`ruf: Adli Khalim

Adli_Khalim
AHLI
AHLI

Posts : 108
Points : 121
Join date : 24/11/2011
Location : Jakarta Barat

http://blueincisivus.wordpress.com/

Back to top Go down

Re: solat terawih

Post by Adl on Thu Jul 26, 2012 10:04 am

Adli_Khalim wrote:
Adl wrote:Bila bincang pasal Solat Tarawih ni, boleh buat kepala saya pu”singh” lah. Mengikut maklumat yg saya pernah tahu, puasa Ramadan mula disyariatkan pada tahun 2H (sila betulkan kalau silap). So, bila pula solat Tarawih bermula, adakah pada tahun yg sama? atau di akhir2 sebelum Nabi saw wafat (awal tahun 11H)?

Seperti yg kita fahami, diriwayatkan bahawa Nabi saw tidak terus melakukan solat secara berjemaah kerana takut nanti ia dianggap sebagai solat yg wajib. So, jika solat tarawih ni bermula pada tahun 2H, maka ada hampir 8 tahun berturut-turut Nabi saw boleh contoh dan terangkan, maka pastinya hukum dan kaifiat solat ini sudah difahami oleh semua sahabat.

Bukankah Nabi saw hanya solat tarawih berjemaah di mesjid untuk 3 malam sahaja, dan seterusnya solat bersendirian di rumah (kaifiatnya seperti yg diriwayatkan oleh ‘Aisyah radhiyallahu ‘anha… tak lebih dari 11 rakaat). Hanya pada zaman Umar al Khattab, solat ini dilakukan di mesjid secara berjemaah. Bukankah kita disarankan supaya melazimi perbuatan Nabi saw, kerana ia adalah lebih aula dari yg lain, hatta para sahabat. Dgn kata lain, solat sendirian di rumah lah sepatutnya lebih afdal, dikuatkan pula lagi dgn hadis “sebaik baik solat itu di rumah, kecuali solat fardhu...”

Ker ada benda lain yg saya missed, cer citer.


Rasulullah shallallahu `alaihi wasallam cuma solat beberapa malam dan memilih untuk solat di rumah pada malam-malam berikutnya kerana ada satu `illat (iaitu tidak mahu tarawih diwajibkan kepada umat).

Ya syeikh, sudah pun dimaklumi seperti yg diboldkan dlm post saya. Syukran syeikh.

Adl
AHLI
AHLI

Posts : 32
Points : 34
Join date : 15/02/2012

Back to top Go down

Re: solat terawih

Post by Adl on Tue Aug 14, 2012 11:08 am

Sebelum ni (biasanya dekat2 nak Ramadhan @ awal2 Ramadhan)....apabila berbincang ttg solat tarawih, perkara yg banyak dibangkitkan adalah seputar... kaifiatnya, berapa rakaat, dilakukan secara jemaah atau sendirian dan beberapa perkara lagi. Banyak juga dibangkitkan riwayat2 yg menyebut mengenai kemuyskilan para sahabat ttg tatacara qiyamullail nabi saw. Jawapanya pula diperolehi dari ‘Aisyah r.a.

Tapi... di akhir2 10 Ramadhan, banyak perbincangan ttg I’tikaf pula.
Diriwayatkan, Rasulullah saw melazimi beri'tikaf pada bulan2 Ramadhan selama sepuluh hari setiap tahun sehingga Baginda wafat. Jadi, di sini timbul pula kemusykilan pada sy…. semasa Rasulullah saw beri’tikaf, sahabat2 tak join sekali ? (Tak buat solat “tarawih” berjemaah ker?). Kalau join… maka segala persoalan ttg qiyamullail sepatutnya sudahpun terjawab tanpa perlu bertanya kepada ‘Aisyah r.a.

Atau… Nabi saw buat cara sorok2… takut kalau2 nanti dianggap wajib pula (sepertimana solat tarawih)

Seolah2 seperti ada satu pertembungan, antara riwayat2 solat tarawih dan I’tikaf. Atau.. ianya adalah entiti yang amat berlainan atau berbeza samasekali.

Ker ada benda yg saya missed, cer citer.
جزاكم الله خيرا

Adl
AHLI
AHLI

Posts : 32
Points : 34
Join date : 15/02/2012

Back to top Go down

Re: solat terawih

Post by thtl on Tue Aug 14, 2012 12:28 pm

Adl,

I'tikaf ni fiqhnya mmg sahabat semua dah maklum. Ianya masing-masing. I'tikaf ni tak semestinya bulan Ramadhan je. I'tikaf di zaman salafus soleh adalah masing-masing buat ibadah masing-masing.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: solat terawih

Post by Adl on Thu Aug 16, 2012 11:06 am

Adl wrote:Tapi... di akhir2 10 Ramadhan, banyak perbincangan ttg I’tikaf pula.
Diriwayatkan, Rasulullah saw melazimi beri'tikaf pada bulan2 Ramadhan selama sepuluh hari setiap tahun sehingga Baginda wafat. Jadi, di sini timbul pula kemusykilan pada sy…. semasa Rasulullah saw beri’tikaf, sahabat2 tak join sekali ? (Tak buat solat “tarawih” berjemaah ker?). Kalau join… maka segala persoalan ttg qiyamullail sepatutnya sudahpun terjawab tanpa perlu bertanya kepada ‘Aisyah r.a.

Atau… Nabi saw buat cara sorok2… takut kalau2 nanti dianggap wajib pula (sepertimana solat tarawih)

thtl wrote:Adl,

I'tikaf ni fiqhnya mmg sahabat semua dah maklum. Ianya masing-masing. I'tikaf ni tak semestinya bulan Ramadhan je. I'tikaf di zaman salafus soleh adalah masing-masing buat ibadah masing-masing.

Ingatkan selepas pencerahan oleh Syeikh thtl ttg solat tarawih sebelum ni.... kepala dah tak pu”singh” lagi, tapi selepas bincang ttg I’tikaf di akhir 10 Ramadhan... jadi blurrrr semula.

Persoalannya bukan ttg i’tikaf secara umum tu, ..... tapi i’tikaf khusus di akhir 10 Ramadhan yg banyak diriwayatkan dan diuar-uarkan dan disarankan. Seperti yg diboldkan dlm post saya di atas, perkataan melazimi, ditambah dgn adanya riwayat bahawa isteri2 Nabi meneruskan amalan i’tikaf ini selepas kewafatan Rasulullah,... secara tak langsung menunjukkan i’tikaf ini lebih aula dari solat tarawih yg dianjurkan oleh Umar al-Khattab.

Berbalik kpd persoalan qiyamullail ramadhan (tarawih) {thread pun fasal tarawih}.... Nabi saw pernah solat tarawih berjemaah bersama2 sahabat di mesjid untuk 3 malam, [over and above that,... i’tikaf diakhir ramadhan Nabi adalah secara 24hrs/10days di mesjid. So, takkan tak ada tarawih jemaah kot, atau sekurang2nya para sahabat pasti ada serta bersama2 dan memerhati dan menyaksikan sendiri setiap perlakuan ibadah Nabi lebih2 lagi qiyamullail Baginda]. So, jika digabungkan kedua2nya (ie. Solat tarawih berjemaah 3 malam dan i’tikaf bersama nabi, maka isu kaifiat solat tarawih @ qiyamullail sepatutnya sudah dimaklumi oleh para sahabat, jadi tidak timbul keperluan hadis A’isyah ttg cara Nabi qiyamullail (untuk dikaitkan dgn solat tarawih), dan kaifiat ini sepatutnya kekal dan di’standardised”kan semasa Umar al-Khattab menganjurkan solat tarawih berjemaah,.... kekal sehingga kini dan selamanya (tanpa ada variasi yg lain, (8,10,20,36,40 rakaat dan sbgnya).

Adl
AHLI
AHLI

Posts : 32
Points : 34
Join date : 15/02/2012

Back to top Go down

Re: solat terawih

Post by thtl on Thu Aug 16, 2012 11:12 am

adl,

ia tak semudha yg anda sangkakan. Kalau semudah yg anda fahami, maka sudah tentu sudah ada ijmak dalam masalah tarawih dan i'tikaf...sedangkan ia tidak ada ijmak dan ia isu khilaf sampai sekarang.

Tarawih berasingan isunya dari i'tikaf. Zaman Nabi saw dan zaman Abu Bakar tak ada tarawih berjamaah, sahabat buat sendirian berhad. I'tikaf pun camtu, semua sendirian berhad, masing2 ibadah sendirian, kecuali ketika Nabi mengimami solat berjamaah dan solat JUmaat.

zaman sekarang, i'tikaf aje yg didirikan secara berjamaah

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: solat terawih

Post by Adl on Thu Aug 16, 2012 11:34 am

thtl wrote:adl,

ia tak semudha yg anda sangkakan. Kalau semudah yg anda fahami, maka sudah tentu sudah ada ijmak dalam masalah tarawih dan i'tikaf...sedangkan ia tidak ada ijmak dan ia isu khilaf sampai sekarang.

Tarawih berasingan isunya dari i'tikaf. Zaman Nabi saw dan zaman Abu Bakar tak ada tarawih berjamaah, sahabat buat sendirian berhad. I'tikaf pun camtu, semua sendirian berhad, masing2 ibadah sendirian, kecuali ketika Nabi mengimami solat berjamaah dan solat JUmaat.

zaman sekarang, i'tikaf aje yg didirikan secara berjamaah

Yang diboldkan, maksud tuan solat Tarawihkan?.

Nampaknya saya tiada pilihan..... saya harus bertaklid sahaja lah

Adl
AHLI
AHLI

Posts : 32
Points : 34
Join date : 15/02/2012

Back to top Go down

Re: solat terawih

Post by thtl on Thu Aug 16, 2012 11:44 am

nampaknya adl masih keliru dgn tarawih vs i'tikaf

zaman Nabi dan Abu Bakar, tarawih dan i'tikaf mmg dibuat sendirian

zaman kita, tarawih dibuat berjamaah

I'tikaf pun dibuat brjamaah

pakej i'tikaf berjamaah sekarang: solat hajat, solat taubat, solat tahajjud

bermula jam 4:15 pagi dipimpin oleh Imam.

I'tikaf bukan tarawih.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: solat terawih

Post by Adl on Thu Aug 16, 2012 9:53 pm

Saya rasa saya faham perbezaan antara tarawih dan i’tikaf.

Cuma... dalam reply tuan thtl sebelum ni, Saya ingatkan tuan tersalah taip “I’tikaf”, instead of tarawih. Sebab tuan sebut.... “zaman sekarang, i'tikaf aje yg didirikan secara berjamaah

Ada tak asal usul secara spesifik amalan i’tikaf ini dianjurkan secara berjemaah?. Adakah semasa di era Umar al-khattab juga?.

Tuan, (all these whiles) point utama yg saya nak ketengahkan ialah ttg nas dan dalil kaifiat qiyamullail termasuklah qiam ramadhan.... mengapa ianya tidak diriwayatkan dari amalan2,... semasa dan ketika Nabi saw beri’tikaf di mesjid, lebih2 lagi 10 akhir ramadhan setiap tahun (ada riwayat menyatakan 20 malam sebelum Nabi wafat). Semasa Nabi i’tikaf, tentunya Nabi lakukan qiyam dan lain2 amalan kan?. Amalan ini Nabi lakukan di tempat umum ie di masjid, pastinya ada juga sahabat2 yg hadir sama (Saya faham dan maklum bahawa masing2 buat amalan masing2, dan saya kira, pd masa yg sama, para sahabat juga pasti sibuk memerhatikan cara Nabi beramal (supaya dapat diikuti))... so, sepatutnya nas dan dalil utama ttg qiyam ramadhan Nabi juga bersumberkan dari sini (dari sahabat yg hadir @ lihat semasa beri’tikaf). Tapi yg famous ialah spt di bawah;

Dari Abu Salamah bin Abdirrahman radhiyallahu ‘anhu, dia mengabarkan bahwa dia pernah bertanya pada ‘Aisyah radhiyallahu ‘anha, “Bagaimana shalat malam Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam di bulan Ramadhan?”. ‘Aisyah mengatakan, “Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam tidak pernah menambah jumlah raka’at dalam shalat malam di bulan Ramadhan dan tidak pula dalam shalat lainnya lebih dari 11 raka’at.” (HR. Al-Bukhari [1147] dan Muslim [738]).

Ker mmg tak ada seorang sahabat pun yang join nabi semasa i’tikaf setiap tahun tu?. Kan i’tikaf dibuat di masjid?..... Mereka tak buat kat masjid ker?

Adl
AHLI
AHLI

Posts : 32
Points : 34
Join date : 15/02/2012

Back to top Go down

Re: solat terawih

Post by abu_aisyah on Fri Aug 17, 2012 2:53 am

Adl wrote:Saya rasa saya faham perbezaan antara tarawih dan i’tikaf.

Cuma... dalam reply tuan thtl sebelum ni, Saya ingatkan tuan tersalah taip “I’tikaf”, instead of tarawih. Sebab tuan sebut.... “zaman sekarang, i'tikaf aje yg didirikan secara berjamaah

Ada tak asal usul secara spesifik amalan i’tikaf ini dianjurkan secara berjemaah?. Adakah semasa di era Umar al-khattab juga?.

Tuan, (all these whiles) point utama yg saya nak ketengahkan ialah ttg nas dan dalil kaifiat qiyamullail termasuklah qiam ramadhan.... mengapa ianya tidak diriwayatkan dari amalan2,... semasa dan ketika Nabi saw beri’tikaf di mesjid, lebih2 lagi 10 akhir ramadhan setiap tahun (ada riwayat menyatakan 20 malam sebelum Nabi wafat). Semasa Nabi i’tikaf, tentunya Nabi lakukan qiyam dan lain2 amalan kan?. Amalan ini Nabi lakukan di tempat umum ie di masjid, pastinya ada juga sahabat2 yg hadir sama (Saya faham dan maklum bahawa masing2 buat amalan masing2, dan saya kira, pd masa yg sama, para sahabat juga pasti sibuk memerhatikan cara Nabi beramal (supaya dapat diikuti))... so, sepatutnya nas dan dalil utama ttg qiyam ramadhan Nabi juga bersumberkan dari sini (dari sahabat yg hadir @ lihat semasa beri’tikaf). Tapi yg famous ialah spt di bawah;

Dari Abu Salamah bin Abdirrahman radhiyallahu ‘anhu, dia mengabarkan bahwa dia pernah bertanya pada ‘Aisyah radhiyallahu ‘anha, “Bagaimana shalat malam Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam di bulan Ramadhan?”. ‘Aisyah mengatakan, “Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam tidak pernah menambah jumlah raka’at dalam shalat malam di bulan Ramadhan dan tidak pula dalam shalat lainnya lebih dari 11 raka’at.” (HR. Al-Bukhari [1147] dan Muslim [738]).

Ker mmg tak ada seorang sahabat pun yang join nabi semasa i’tikaf setiap tahun tu?. Kan i’tikaf dibuat di masjid?..... Mereka tak buat kat masjid ker?

merah:iktikaf tu perbuatan individu.nape anda tanyer dibuat secara jemaah?yg dibuat secara jemaah ketika seseorg itu iktikaf adalah solat malamnya/tahajud/tarawikh (semuanya sama).


hijau:qiamullail ni amalannya tiada yg khusus.cuma masyarakat kita yg khususkan jenis2 solat sunatnya+zikir munajat.antara amalan yg nabi buat adalah solat sunat 8 rakaat.bilangan rakaat tidak lah terbatas kepada 8 shj sbb ada je hadis nabi suruh buat 2 2 sampai last nak subuh,buat witir.jadi,dibulan rmadhan shj bulan yg khas dimana solat mlm nya dilakukan berjemaah.so,tu sbb slh satu aktiviti iktikah/qiam adalh solat tahjud/tarawikh/mlm berjemaah.kan ada hadis2 mengenai kelbihan solat tarawikh berjemaah hingga akhir salam bermasa imam.

biru:ini kene check la atsar2 sahabat dan tabiin.kan banyak diceritakan?

_________________
www.facebook.com/syafiqabuhasan

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: solat terawih

Post by Adl on Fri Aug 17, 2012 10:30 am

بارك الله فيكم pada antum semua

Saya rasa…. Ada miscommunication di sini. Samada saya sendiri tak dapat pick up apa point yg tuan-tuan semua nak sampaikan @ terangkan, atau….. tuan-tuan tak dapat apa point yg sedang saya bincangkan. Pi mai, pi mai masih dok tang tu jugak. Wallahu a`lam

Tapi tak apalah…. ini adalah atas kekurangan dan kelemahan saya sendiri. Kita boleh henti di sini saja. جزاكم الله خيرا

Adl
AHLI
AHLI

Posts : 32
Points : 34
Join date : 15/02/2012

Back to top Go down

Re: solat terawih

Post by Sponsored content Today at 7:32 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum