Belajar secara online adakah dikira bertalaqqi?

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Go down

Belajar secara online adakah dikira bertalaqqi?

Post by Nizam on Thu Dec 01, 2011 12:56 pm

First topic message reminder :

Assalammualaikum

Di zaman yang serba canggih nih, banyak kemudahan untuk umat Islam mencari ilmu antaranya di blog, forum, fb, sykpe. Cuma ana nak bincangkan disini adakah dengan belajar secara online boleh dikira tallaqqi? maksud ana jika ana sering skype atau fb mesej dengan Abu Zubair dikira sebagai berguru secara formal dengan beliau. Lantas ana boleh gelar Abu Zubair sebagai guru ana? Laughing

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down


Re: Belajar secara online adakah dikira bertalaqqi?

Post by Mohamad hafiz on Sat Apr 13, 2013 2:05 pm

thtl wrote:Sapa nak jadi Moderator/Owner WA Group ni? any volunteer?
Dia mestilah dari Moderator Forum sekarang...
Kemudian dah boleh buka application utk sapa yg nak jadi member, 30 vacancies sahaja..

ape maksud WA ?

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Join date : 23/01/2013

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Belajar secara online adakah dikira bertalaqqi?

Post by Ibnu Hisyam on Sat Apr 13, 2013 2:15 pm

Mohamad hafiz wrote:
thtl wrote:Sapa nak jadi Moderator/Owner WA Group ni? any volunteer?
Dia mestilah dari Moderator Forum sekarang...
Kemudian dah boleh buka application utk sapa yg nak jadi member, 30 vacancies sahaja..

ape maksud WA ?

whatsapp. ..android Smile

Ibnu Hisyam
AHLI
AHLI

Posts : 93
Join date : 12/04/2013

Back to top Go down

Re: Belajar secara online adakah dikira bertalaqqi?

Post by Mohamad hafiz on Sat Apr 13, 2013 2:18 pm

owh.. hehehe.. saya takde benda cmtu Sad Sad btw, android tu phone ek ?

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Join date : 23/01/2013

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Belajar secara online adakah dikira bertalaqqi?

Post by Ibnu Hisyam on Sat Apr 13, 2013 2:23 pm

aowh application untuk smartphone....takper kita duduk dekat nanti boleh share masa kita tt session nanti....x sabar nak jumpa tuan....ni baru balik dari igan jumpa bonda tercinta Smile

Ibnu Hisyam
AHLI
AHLI

Posts : 93
Points : 104
Join date : 12/04/2013
Age : 42
Location : Sarawak

Back to top Go down

Re: Belajar secara online adakah dikira bertalaqqi?

Post by abu_aisyah on Sat Apr 13, 2013 7:40 pm

menarik!!!! Like

_________________
www.facebook.com/syafiqabuhasan

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: Belajar secara online adakah dikira bertalaqqi?

Post by thtl on Sat Apr 13, 2013 7:47 pm

Kita punya mod tak respond..

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Belajar secara online adakah dikira bertalaqqi?

Post by abu_aisyah on Sat Apr 13, 2013 7:50 pm

ustaz dien dan ustaz shamil lame nyepi?akhi yat asyik kat fb jer?hehehe

_________________
www.facebook.com/syafiqabuhasan

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: Belajar secara online adakah dikira bertalaqqi?

Post by thtl on Sat Apr 13, 2013 7:55 pm

ust shamil sibuk dgn klas2 pengajian AQ di Raub dan mengajar org kampung

Dien sibuk dgn pengajian di Bt Caves

FB mmglah sedang top..


thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Belajar secara online adakah dikira bertalaqqi?

Post by Ibnu Hisyam on Sun Apr 14, 2013 1:04 am

semalam pergi ziarah ayah ibu di kampung. ...banyak berdiskus pasal agama...ayah jenis tradisional. ..di tunjuk la buku2 yang dia beli ada buku Dr Asri dengan Sheikh Nurrudin...agak lucu jugak tengok buku tu bersebelahan Smile...jadi diskus punya diskus....ayah pesan supaya bertalaqi...terus teringat kat forum ni Smile....harap projek wa ini menjadi....sekurang kurangnya dapat la membantu kepada yang jauh seperti saya ni...tolong2 la mod dapat usahakan.

Ibnu Hisyam
AHLI
AHLI

Posts : 93
Points : 104
Join date : 12/04/2013
Age : 42
Location : Sarawak

Back to top Go down

Re: Belajar secara online adakah dikira bertalaqqi?

Post by Mohamad hafiz on Sun Apr 14, 2013 3:27 am

Like

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Belajar secara online adakah dikira bertalaqqi?

Post by thtl on Sun Apr 14, 2013 8:38 am

Projek ni WA ni mmg OK, tapi kita perlukan seorang Moderator dari kalangan MOD sedia ada...harap bersabar.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Belajar secara online adakah dikira bertalaqqi?

Post by Ibnu Hisyam on Mon Apr 15, 2013 5:31 am

baik tuan...menunggu ni Smile

Ibnu Hisyam
AHLI
AHLI

Posts : 93
Points : 104
Join date : 12/04/2013
Age : 42
Location : Sarawak

Back to top Go down

Re: Belajar secara online adakah dikira bertalaqqi?

Post by thtl on Mon Apr 15, 2013 6:46 am

Nampak gayanya projek ni kena KIV, sebab x ada sambutan di kalangan moderators, kalau ada 20-30 people baru boleh start

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Belajar secara online adakah dikira bertalaqqi?

Post by Ibnu Hisyam on Mon Apr 15, 2013 8:16 am

Sad

Ibnu Hisyam
AHLI
AHLI

Posts : 93
Points : 104
Join date : 12/04/2013
Age : 42
Location : Sarawak

Back to top Go down

Re: Belajar secara online adakah dikira bertalaqqi?

Post by Mohamad hafiz on Mon Apr 15, 2013 8:22 am

20-30 org tu, dlm golongan ahli biasa or hanya moderators ?

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Belajar secara online adakah dikira bertalaqqi?

Post by thtl on Mon Apr 15, 2013 8:40 am

20-30 tu ahli biasa yg diapprove oleh moderator.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Belajar secara online adakah dikira bertalaqqi?

Post by Solah on Mon Apr 15, 2013 11:12 am

Hmm saye takde smartphone. Boleh ke kalau install software whatsisname tu dalam PC & guna PC je? (saje tanye malas check ;p)

Solah
AHLI
AHLI

Posts : 114
Points : 187
Join date : 07/01/2012
Age : 34
Location : Penang

Back to top Go down

Re: Belajar secara online adakah dikira bertalaqqi?

Post by thtl on Mon Apr 15, 2013 11:15 am

WA mmg boleh install kat PC, nama softwarenya Bluestack

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Belajar secara online adakah dikira bertalaqqi?

Post by Mohamad hafiz on Mon Apr 15, 2013 1:25 pm

PC sya dulu ade Bluestack.. tapi skrg dah tk de PC lgi dah hehhe.. lame sngt tak service.. huhuhu, Bluestack tu boleh support mobile apps.. terbaik

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Belajar secara online adakah dikira bertalaqqi?

Post by noorul khairy on Mon Apr 15, 2013 4:21 pm

Owh...jauh nye saya ketinggalan..penat saya 'berlari lari' baca semua komen sebab excited..lepas tu berhenti berlari sekejap kat bahagian KIV tu sb sedih.. Sad
Saya pun nak ikut serta kalau ada. Harap2 adakan lah..
Saya suka nak hadiri majlis2 ilmu tp d sini jarang sgt diadakan.kalau ada pun sb ada event mcm 'sambutan maal hijrah','maulidur rasul'...
Kalau ada pun ceramah atau apa2 aktiviti yg menarik masa tu.. Saya tak dpt nak ikut serta sb terikat dgn tugas sbg urusetia protokol.sambut org2 besar.. Sad
Beberapa minggu lepas ada pihak JAIS adakan majlis ilmu, tp saya tak dgalakkan ikut serta sebab ianya hanya utk mualaf.. (kalau diikut...tak salah kan..ilmu jugak..hurmm) Jd, sekarang ni saya mencari2 bahan rujukan.. orang rujukan..

noorul khairy
AHLI
AHLI

Posts : 27
Points : 35
Join date : 13/04/2013

Back to top Go down

Re: Belajar secara online adakah dikira bertalaqqi?

Post by ukhti on Thu Feb 13, 2014 2:10 am

Betul betul betul noorul khairy

ukhti
AHLI
AHLI

Posts : 44
Points : 50
Join date : 09/02/2014

https://plus.google.com/u/0/110867361506267565577

Back to top Go down

Re: Belajar secara online adakah dikira bertalaqqi?

Post by Ad-Dien on Sun Feb 16, 2014 2:01 pm

talaqqi dari perkataan liqa' ... maksudnya kena ada pertemuan dengan guru.


_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Belajar secara online adakah dikira bertalaqqi?

Post by thtl on Sun Feb 16, 2014 2:08 pm

e-learning pun boleh gak...pertemuan di alam maya
namanya Talaqqi Maya

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Belajar secara online adakah dikira bertalaqqi?

Post by Sponsored content Today at 9:04 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum