Berbuka dengan hidangan tahlil

View previous topic View next topic Go down

Berbuka dengan hidangan tahlil

Post by acidoe15 on Mon Jul 23, 2012 11:02 am

Assalamualaikum,

Mohon bertanya. Apa hukum berbuka puasa dengan hidangan tahlil yang disediakan oleh pihak masjid?

acidoe15
AHLI
AHLI

Posts : 12
Points : 18
Join date : 10/07/2012

Back to top Go down

Re: Berbuka dengan hidangan tahlil

Post by abu_firdaus on Mon Jul 23, 2012 11:28 am

apa maksud hidangan tahlil?
depa buat tahlil sebelum berbuka ke?

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: Berbuka dengan hidangan tahlil

Post by acidoe15 on Mon Jul 23, 2012 11:31 am

ya.. depa wat tahlil 15 minit sebelum buka. dan penaja makanan berbuka tu ialah org2 yang isi borang untuk request tahlil di masjid.

acidoe15
AHLI
AHLI

Posts : 12
Points : 18
Join date : 10/07/2012

Back to top Go down

Re: Berbuka dengan hidangan tahlil

Post by thtl on Mon Jul 23, 2012 12:17 pm

Boleh sebab tahlil tu bukan utk menyekutukan Allah.
Kalau boleh u x payahlah bertahlil sama, datang buka puasa shj..hehehe

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Berbuka dengan hidangan tahlil

Post by yat on Tue Jul 24, 2012 4:43 am

acidoe15 wrote:ya.. depa wat tahlil 15 minit sebelum buka. dan penaja makanan berbuka tu ialah org2 yang isi borang untuk request tahlil di masjid.

acidoe ni Male ka Female? apa2 pun siallah berta'ruf dahulu (suaikenal)....ahalan wa sahalan....salam ramadhan al-mubarak

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Berbuka dengan hidangan tahlil

Post by ummuyaser on Tue Jul 24, 2012 6:51 am

thtl wrote:Boleh sebab tahlil tu bukan utk menyekutukan Allah.
Kalau boleh u x payahlah bertahlil sama, datang buka puasa shj..hehehe

Salam Sheikh, ana selalu menghadiri majlis-majlis tahlil, memang tak dapat nak elak sebab yang buat tu ialah ofis, masjid,surau dan family sendiri. Kalau mereka berzikir dalam tahlil ana pun zikir juga tapi niat untuk zikrullah. Secara dasarnya ana setuju dengan pendekatan yang Sheikh cadangkan iaitu hadir di majlis-majlis mereka untuk jaga silaturrahim, kerana jika kita menjauhkan diri, hubungan akan jadi renggang dan dakwah akan semakin sukar.

_________________
http://www.islamweb.net/womane/
http://www.saaid.net/
http://suriaterang.blogspot.com/

ummuyaser
Moderator
Moderator

Posts : 456
Points : 570
Join date : 24/11/2011
Location : Seremban

http://www.islamweb.net/womane/

Back to top Go down

Re: Berbuka dengan hidangan tahlil

Post by acidoe15 on Tue Jul 24, 2012 7:50 am

thtl wrote:Boleh sebab tahlil tu bukan utk menyekutukan Allah.
Kalau boleh u x payahlah bertahlil sama, datang buka puasa shj..hehehe

Jazakallah khair syaikh.. mmg tak join tahlil. datang berbuka je.. heheee.. Razz KohKohKoh

acidoe15
AHLI
AHLI

Posts : 12
Points : 18
Join date : 10/07/2012

Back to top Go down

Re: Berbuka dengan hidangan tahlil

Post by acidoe15 on Tue Jul 24, 2012 7:51 am

yat wrote:
acidoe15 wrote:ya.. depa wat tahlil 15 minit sebelum buka. dan penaja makanan berbuka tu ialah org2 yang isi borang untuk request tahlil di masjid.

acidoe ni Male ka Female? apa2 pun siallah berta'ruf dahulu (suaikenal)....ahalan wa sahalan....salam ramadhan al-mubarak

Terima kasih.. salam ramadhan juga.. jantina stkt ni dirahsiakan.. hehe.. KohKohKoh

acidoe15
AHLI
AHLI

Posts : 12
Points : 18
Join date : 10/07/2012

Back to top Go down

Re: Berbuka dengan hidangan tahlil

Post by Sponsored content Today at 9:51 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum