Ritual doa sesuatu hajat semasa sujud dalam solat fardu

View previous topic View next topic Go down

Ritual doa sesuatu hajat semasa sujud dalam solat fardu

Post by yat on Tue Jul 24, 2012 8:29 am

Salam,

Bolehkan berdoa semasa sujud di rakaat terakhir solat fardu? saya tak berapa clear bab ni..saya tau waktu afdal berdoa antara azan dan iqamah, semasa hujan, sepertiga malam etc...cuma yg ni (doa semasa sujud di rakaat terakhir solat fardu) saya tak clear sgt bagaimana caranya

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Ritual doa sesuatu hajat semasa sujud dalam solat fardu

Post by Nizam on Tue Jul 24, 2012 8:57 am

yat wrote:Salam,

Bolehkan berdoa semasa sujud di rakaat terakhir solat fardu? saya tak berapa clear bab ni..saya tau waktu afdal berdoa antara azan dan iqamah, semasa hujan, sepertiga malam etc...cuma yg ni (doa semasa sujud di rakaat terakhir solat fardu) saya tak clear sgt bagaimana caranya

waalaikumsalam

ia antara waktu mustajab doa

The Prophet , said: “The closest time a slave is to Allaah is when he is in prostration, so make Du’aa as much as possible (in that state).” [Muslim]

عن أبي هريرة عن رسول الله (ص) قال: أَقْرَبُ مَا يَكُوْنُ الْعَبْدُ مِنَ اللهِ عَزَّ وَجَلَّ وَهُوَ سَاجِدٌ فَأَكْثِرُوْا الدُّعَاءَ. رواه مسلم والنسائي وأبو داود اسناده صحيح.

Daripada Abu Hurairah, dari Rasulullah SAW bersabda: “Tempat yang paling dekat seorang hamba dengan Allah ialah ketika dia bersujud, maka perbanyakkanlah doa.” Riwayat Muslim, al-Nasaie, Abu Daud, sanadnya sahih.

Fatwa Islamweb

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Ritual doa sesuatu hajat semasa sujud dalam solat fardu

Post by yat on Tue Jul 24, 2012 9:11 am

Nizam wrote:
yat wrote:Salam,

Bolehkan berdoa semasa sujud di rakaat terakhir solat fardu? saya tak berapa clear bab ni..saya tau waktu afdal berdoa antara azan dan iqamah, semasa hujan, sepertiga malam etc...cuma yg ni (doa semasa sujud di rakaat terakhir solat fardu) saya tak clear sgt bagaimana caranya

waalaikumsalam

ia antara waktu mustajab doa

The Prophet , said: “The closest time a slave is to Allaah is when he is in prostration, so make Du’aa as much as possible (in that state).” [Muslim]

عن أبي هريرة عن رسول الله (ص) قال: أَقْرَبُ مَا يَكُوْنُ الْعَبْدُ مِنَ اللهِ عَزَّ وَجَلَّ وَهُوَ سَاجِدٌ فَأَكْثِرُوْا الدُّعَاءَ. رواه مسلم والنسائي وأبو داود اسناده صحيح.

Daripada Abu Hurairah, dari Rasulullah SAW bersabda: “Tempat yang paling dekat seorang hamba dengan Allah ialah ketika dia bersujud, maka perbanyakkanlah doa.” Riwayat Muslim, al-Nasaie, Abu Daud, sanadnya sahih.

Fatwa Islamweb

Jazakallah Syaikh,

dan ritual dia bagaimana, selepas membaca subahanarobial a'la wabihamdih 3 kali, dan terus doa ke? adakah sujud di rakaat terakhir atau mana2 sujud dalam solat?

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Ritual doa sesuatu hajat semasa sujud dalam solat fardu

Post by Nizam on Tue Jul 24, 2012 9:28 am

yat wrote:
Nizam wrote:
yat wrote:Salam,

Bolehkan berdoa semasa sujud di rakaat terakhir solat fardu? saya tak berapa clear bab ni..saya tau waktu afdal berdoa antara azan dan iqamah, semasa hujan, sepertiga malam etc...cuma yg ni (doa semasa sujud di rakaat terakhir solat fardu) saya tak clear sgt bagaimana caranya

waalaikumsalam

ia antara waktu mustajab doa

The Prophet , said: “The closest time a slave is to Allaah is when he is in prostration, so make Du’aa as much as possible (in that state).” [Muslim]

عن أبي هريرة عن رسول الله (ص) قال: أَقْرَبُ مَا يَكُوْنُ الْعَبْدُ مِنَ اللهِ عَزَّ وَجَلَّ وَهُوَ سَاجِدٌ فَأَكْثِرُوْا الدُّعَاءَ. رواه مسلم والنسائي وأبو داود اسناده صحيح.

Daripada Abu Hurairah, dari Rasulullah SAW bersabda: “Tempat yang paling dekat seorang hamba dengan Allah ialah ketika dia bersujud, maka perbanyakkanlah doa.” Riwayat Muslim, al-Nasaie, Abu Daud, sanadnya sahih.

Fatwa Islamweb

Jazakallah Syaikh,

dan ritual dia bagaimana, selepas membaca subahanarobial a'la wabihamdih 3 kali, dan terus doa ke? adakah sujud di rakaat terakhir atau mana2 sujud dalam solat?

sujud terakhir, ana baca subhanarobial a'la ja wabihamdih tak baca KohKohKoh

lepas tu ana doa dalam hati apa yang ana nak

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Ritual doa sesuatu hajat semasa sujud dalam solat fardu

Post by abu_firdaus on Tue Jul 24, 2012 9:38 am

ikut sunnahnya mmg tak tambah "wabihamdih" kan?

kalau doa dlm sujud waktu solat berjemaah jgn sampai lambat bangun dari sujud nanti dah tak ikut imam pulak Smile

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: Ritual doa sesuatu hajat semasa sujud dalam solat fardu

Post by yat on Tue Jul 24, 2012 9:41 am

Jazakallah hukhair...

memang tu anatara nak tanya next, dan ianya juga waktu rukuk pun sama ke? (lafaz wabihamdih?)

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Ritual doa sesuatu hajat semasa sujud dalam solat fardu

Post by thtl on Tue Jul 24, 2012 9:59 am

yat,
sama

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Ritual doa sesuatu hajat semasa sujud dalam solat fardu

Post by Adli_Khalim on Tue Jul 24, 2012 10:01 am

yat wrote:
Nizam wrote:
yat wrote:Salam,

Bolehkan berdoa semasa sujud di rakaat terakhir solat fardu? saya tak berapa clear bab ni..saya tau waktu afdal berdoa antara azan dan iqamah, semasa hujan, sepertiga malam etc...cuma yg ni (doa semasa sujud di rakaat terakhir solat fardu) saya tak clear sgt bagaimana caranya

waalaikumsalam

ia antara waktu mustajab doa

The Prophet , said: “The closest time a slave is to Allaah is when he is in prostration, so make Du’aa as much as possible (in that state).” [Muslim]

عن أبي هريرة عن رسول الله (ص) قال: أَقْرَبُ مَا يَكُوْنُ الْعَبْدُ مِنَ اللهِ عَزَّ وَجَلَّ وَهُوَ سَاجِدٌ فَأَكْثِرُوْا الدُّعَاءَ. رواه مسلم والنسائي وأبو داود اسناده صحيح.

Daripada Abu Hurairah, dari Rasulullah SAW bersabda: “Tempat yang paling dekat seorang hamba dengan Allah ialah ketika dia bersujud, maka perbanyakkanlah doa.” Riwayat Muslim, al-Nasaie, Abu Daud, sanadnya sahih.

Fatwa Islamweb

Jazakallah Syaikh,

dan ritual dia bagaimana, selepas membaca subahanarobial a'la wabihamdih 3 kali, dan terus doa ke? adakah sujud di rakaat terakhir atau mana2 sujud dalam solat?


Ustaz Adlan a.k.a Adou_Fr pernah kritik amalan orang Melayu kita yang hanya berdoa pada sujud terakhir sahaja. Sedangkan Rasulullah shallallahu `alaihi wasallam - dalam Shahih Muslim - tidak mengkhususkan perkara ni untuk sujud terakhir sahaja.

_________________
Sesi Ta`ruf: Adli Khalim

Adli_Khalim
AHLI
AHLI

Posts : 108
Points : 121
Join date : 24/11/2011
Location : Jakarta Barat

http://blueincisivus.wordpress.com/

Back to top Go down

Re: Ritual doa sesuatu hajat semasa sujud dalam solat fardu

Post by Adli_Khalim on Tue Jul 24, 2012 10:04 am

abu_firdaus wrote:ikut sunnahnya mmg tak tambah "wabihamdih" kan?

kalau doa dlm sujud waktu solat berjemaah jgn sampai lambat bangun dari sujud nanti dah tak ikut imam pulak Smile


Satu lagi kesalahan yang sering dilakukan adalah ma'mum sujud lama, sampai ditinggal imam.

_________________
Sesi Ta`ruf: Adli Khalim

Adli_Khalim
AHLI
AHLI

Posts : 108
Points : 121
Join date : 24/11/2011
Location : Jakarta Barat

http://blueincisivus.wordpress.com/

Back to top Go down

Re: Ritual doa sesuatu hajat semasa sujud dalam solat fardu

Post by Adli_Khalim on Tue Jul 24, 2012 10:06 am

yat wrote:Jazakallah hukhair...

memang tu anatara nak tanya next, dan ianya juga waktu rukuk pun sama ke? (lafaz wabihamdih?)


Lafaz وبحمده tidak mahfuzh [tidak terpelihara] menurut Abu Dawud. Lafaz tasbih tanpa وبحمده diriwayatkan oleh Muslim.


Wallahu a`lam.

_________________
Sesi Ta`ruf: Adli Khalim

Adli_Khalim
AHLI
AHLI

Posts : 108
Points : 121
Join date : 24/11/2011
Location : Jakarta Barat

http://blueincisivus.wordpress.com/

Back to top Go down

Re: Ritual doa sesuatu hajat semasa sujud dalam solat fardu

Post by yat on Tue Jul 24, 2012 10:22 am

Adli_Khalim wrote:
yat wrote:
Nizam wrote:
yat wrote:Salam,

Bolehkan berdoa semasa sujud di rakaat terakhir solat fardu? saya tak berapa clear bab ni..saya tau waktu afdal berdoa antara azan dan iqamah, semasa hujan, sepertiga malam etc...cuma yg ni (doa semasa sujud di rakaat terakhir solat fardu) saya tak clear sgt bagaimana caranya

waalaikumsalam

ia antara waktu mustajab doa

The Prophet , said: “The closest time a slave is to Allaah is when he is in prostration, so make Du’aa as much as possible (in that state).” [Muslim]

عن أبي هريرة عن رسول الله (ص) قال: أَقْرَبُ مَا يَكُوْنُ الْعَبْدُ مِنَ اللهِ عَزَّ وَجَلَّ وَهُوَ سَاجِدٌ فَأَكْثِرُوْا الدُّعَاءَ. رواه مسلم والنسائي وأبو داود اسناده صحيح.

Daripada Abu Hurairah, dari Rasulullah SAW bersabda: “Tempat yang paling dekat seorang hamba dengan Allah ialah ketika dia bersujud, maka perbanyakkanlah doa.” Riwayat Muslim, al-Nasaie, Abu Daud, sanadnya sahih.

Fatwa Islamweb

Jazakallah Syaikh,

dan ritual dia bagaimana, selepas membaca subahanarobial a'la wabihamdih 3 kali, dan terus doa ke? adakah sujud di rakaat terakhir atau mana2 sujud dalam solat?


Ustaz Adlan a.k.a Adou_Fr pernah kritik amalan orang Melayu kita yang hanya berdoa pada sujud terakhir sahaja. Sedangkan Rasulullah shallallahu `alaihi wasallam - dalam Shahih Muslim - tidak mengkhususkan perkara ni untuk sujud terakhir sahaja.

tu yang nak tanya tu, maknanya boleh lah di mana2 sujud sahaja, dlg satu soalan, adakah terhad solat fardu sahaja atau solat sunat pun boleh?

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Ritual doa sesuatu hajat semasa sujud dalam solat fardu

Post by Adli_Khalim on Tue Jul 24, 2012 10:37 am

yat wrote:tu yang nak tanya tu, maknanya boleh lah di mana2 sujud sahaja, dlg satu soalan, adakah terhad solat fardu sahaja atau solat sunat pun boleh?


Setahu saya boleh juga dalam solat nawafil. Hadits tak mengkhususkan solat fardhu.


Mungkin kita patut tunggu jawapan yang lebih `arif.


Wallahu a`lam.

_________________
Sesi Ta`ruf: Adli Khalim

Adli_Khalim
AHLI
AHLI

Posts : 108
Points : 121
Join date : 24/11/2011
Location : Jakarta Barat

http://blueincisivus.wordpress.com/

Back to top Go down

Re: Ritual doa sesuatu hajat semasa sujud dalam solat fardu

Post by thtl on Tue Jul 24, 2012 11:33 am

solat sunat lagi laa boleh...khususnya solat tahajjud atau solat sunat fajar

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Ritual doa sesuatu hajat semasa sujud dalam solat fardu

Post by Ad-Dien on Wed Jul 25, 2012 7:25 am



Sejumpa saya tiada riwayat tentang sujud akhir sahaja, setiap kali sujud berdoalah...

jika mengikut imam ikutlah imam (jangan dipanjangkan sujud), imam wajib diikuti sebaiknya..

jika solat sendirian//solat sunat.. panjangkanlah sujud dan berdoalah semahu-mahunya. Mustajab

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Ritual doa sesuatu hajat semasa sujud dalam solat fardu

Post by yat on Thu Oct 11, 2012 6:45 am

Ni juga antara waktu doa mustajab ikut onrngan dr asri, selepas membabca tasyahud sebelum meberi salam


yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Ritual doa sesuatu hajat semasa sujud dalam solat fardu

Post by elhamra' on Fri Oct 12, 2012 12:54 pm

saya kira dalam buku kecil Hisnul Muslim dah lengkap dengan doa sujud, bacaan sebelum salam etc..boleh rujuk, buku kecil hisnul muslim memang banyak manfaat.

elhamra'
AHLI
AHLI

Posts : 36
Points : 44
Join date : 25/12/2011

Back to top Go down

Re: Ritual doa sesuatu hajat semasa sujud dalam solat fardu

Post by kuyie on Sun Nov 24, 2013 11:51 pm

baru tau sujud akhir, sunnah untuk tidak menyebut wabihamdih....

kuyie
AHLI
AHLI

Posts : 18
Points : 26
Join date : 03/10/2012
Age : 28
Location : johor

Back to top Go down

Re: Ritual doa sesuatu hajat semasa sujud dalam solat fardu

Post by yat on Mon Nov 25, 2013 2:03 am

bukan sujud akhir, semua sujud dan rukuk

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Ritual doa sesuatu hajat semasa sujud dalam solat fardu

Post by Sponsored content Today at 12:35 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum