bidaah oleh para imam salaf

View previous topic View next topic Go down

bidaah oleh para imam salaf

Post by abu_aisyah on Tue Jul 24, 2012 9:14 am

assalamualaikum,

bila sebut pasal bidaah,imam shafie antara sering kita jadikan hujah (mungkin sesuai dengan masyarakt malaysia yg cenderung dengan mazhab shafie).tp pernah juga terbaca/ketahui (tp dah tak ingat+was2) salah seorg imam yg empat ada menggunakan term tahsin ke ape tak ingat dah tp asala perkataan hassan klu tak silap.boleh tolong ingatkan balik dan terang sekali?adakah ini bermakna amalan yg tiada sandaran boleh diamalkan oleh imam tersebut?

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: bidaah oleh para imam salaf

Post by thtl on Tue Jul 24, 2012 9:56 am

a_a,

kalau enta pun x sure, camna kami nak cerahkan...hehehe

dalam madzhab syafi`iy, namanya bid`ah hasanah ler

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: bidaah oleh para imam salaf

Post by abu_aisyah on Tue Jul 24, 2012 6:27 pm

bukan sheikh,ana dah ingat...ISTIHSAN oleh abu hanifah/mazhab hanafi.

tp lum sempat searching.klu2 boleh terang kan...sila lah.

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: bidaah oleh para imam salaf

Post by thtl on Wed Jul 25, 2012 6:42 am

Istihsan tu very teknikal. ia ada kaitan dgn hukum Qias
maksudnya menggunakan Qias khafi (Qias tersmbunyi) ke atas qias jalli (qias yg jelas), Madzhab hanafi pakai, madzhab syafi`iy tak pakai. sbb tu jadi kecoh.

zaman sekarang, ia dinamakan fiqh al-maqosyid (fiqh dilihat dari objektif akhir syarak).

hukum istihsan tidak melibatkan ibadah khusus tapi banyak dalam politik dan muamalat (bisnes), paling banyak dalam urusan bisnes. Imam Abu Hanifah ni mmg businessman, sbab tu dia banyak menggunakan istihsan.

cth hukum istihsan ialah bai' salam (hukum jualbeli di masa depan) atau future trading. dalam madzhab syafi'iy, jualbeli masa depan tak sah sebab tak ada penyerahan barangan. tapi dalam madzhab hanafi, jual beli tahun 2013 adalah sah. depa guna fiqh istihsan.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: bidaah oleh para imam salaf

Post by Ad-Dien on Wed Jul 25, 2012 7:44 am



ohh istihsan ye.. imam syafie tak kata bid'ah, cuma dia kata sesuatu yang baru.. Smile

Berkata Imam Syafie:

Barangsiapa yang mempraktikkan istihsan, maka dia telah membuat syariat baru.

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: bidaah oleh para imam salaf

Post by abu_aisyah on Sat Jul 28, 2012 11:54 am

adakah perbuatan azan 2 kali utk solat jumaat pada zaman saidina usman itu termasuk istihsan?

ohh istihsan ye.. imam syafie tak kata bid'ah, cuma dia kata sesuatu yang baru..

Berkata Imam Syafie:

Barangsiapa yang mempraktikkan istihsan, maka dia telah membuat syariat baru.

sesuatu yg baru bukan equal to bidaah ke?dah claim sbgi syariat baru...kire dahsyat la.

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: bidaah oleh para imam salaf

Post by thtl on Sat Jul 28, 2012 12:42 pm

azan dua kali tu namanya Ijma' sahabat. Ia ditetapkan oleh Othman al-Affan, selaku amir al-mukminin dan para sahabat tidak membantahnya (itu maksud ijma' sahabat). Kemudian, azan itu diadakan di "mall" satu jam sebelum Zuhur.

apa yg Othman dan diijma'kan oleh para sahabat, ia bukan bid'ah dan syariat yg baru. Ia bukan istihsan.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: bidaah oleh para imam salaf

Post by Mohd. Ikram on Sat Jul 28, 2012 2:19 pm

Hari tu masa solat jumaat, khatib ada cakap, ada buku yg bertajuk (lebih kurang, tak ingat tajuk betul) "Bidaah yang dilakukan oleh Salaf"...

Mohd. Ikram
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 164
Points : 216
Join date : 25/11/2011

Back to top Go down

Re: bidaah oleh para imam salaf

Post by thtl on Sat Jul 28, 2012 6:12 pm

fitnah tu...salaf bukan ahli bid`ah.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: bidaah oleh para imam salaf

Post by abu_aisyah on Thu Aug 02, 2012 8:28 pm

Mohd. Ikram wrote:Hari tu masa solat jumaat, khatib ada cakap, ada buku yg bertajuk (lebih kurang, tak ingat tajuk betul) "Bidaah yang dilakukan oleh Salaf"...

apa contoh2nya?

_________________
www.facebook.com/syafiqabuhasan

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: bidaah oleh para imam salaf

Post by abu_aisyah on Mon Aug 13, 2012 9:36 am

ummuyaser wrote:
thtl wrote:tak juga, cam syaikh al-Albani bid`ahkan syaikh ben Baz pasal sedekap selepas bangkit dari ruku`.

tunaikan zakat fitrah dgn makanan ruji ni merupakan ijmak di zaman Nabi dan sahabat. bila tiba zaman abu Hanifah, barulah ada idea zakat fitrah dalam bentuk matawang. sebab tu ia jatuh dalam bab bid`ah atau baru. madzhab syafi`iy namakan ia bid`ah hasanah, madzhab hanafi namakan ia fiqh al-maqosyid atau istihsan

Salam, Sheikh, perbezaan istilah perbuatan ini lah yg menyebabkan pengikut antara mazhab-mazhab bergaduh samada ia bid'ah ke tidak dalam apa saja ibadah.Kenapa Madzhab Hanafi tak menamakan perbuatan ni bid'ah sebaliknya menamakannya istihsan atau Fiqh Maqasid? Apa beza antara keduanya dengan perbuatan bid'ah? Apa pula kata Madzhab Ahmad?

ummuyaser wrote:Ok ana dah faham yang itu Sheikh, Madzhab Hanafi menggantikan bid'ah dengan Istihsan atas alasan manfaat di masa hadapan, akan tetapi,pengikut Madzhab Syafei Nusantara pula dalam pencernaan ibadah-ibadah seperti tahlil, bacaan Yasin berkumpulan atau yang lain tu apakah kewajarannya mereka menamakan perbuatan itu sebagai Bid'ah Hasanah...berasas ke feqh mereka ini ye?

thtl wrote:pencernaan ibadah spt tahlilan, yasinan dan selamatan di nusantara tidak mampu dinaiktaraf kpd bid`ah hasanah kerana tak ada kebaikan padanya, melainkan ada unsur manipulasi golongan lebai (agamawan) ke atas rakyat marhain. kebodohan dan kejahilan akibat taklid buta diambil kesempatan oleh golo tareqat utk mengontrol amalan beragama rakyat termasuk sultan


Last edited by abu_aisyah on Mon Aug 13, 2012 9:38 am; edited 1 time in total

_________________
www.facebook.com/syafiqabuhasan

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: bidaah oleh para imam salaf

Post by abu_aisyah on Mon Aug 13, 2012 9:37 am

thtl wrote:
istihsan=amalan utk memberi kemudahan dan kebaikan kpd umat Islam
bid'ah=cara2 baru yg diada-adakan utk mendekatkan diri kpd Allah atau merasakan ajaran kaum salaf masih kurang sempurna.


_________________
www.facebook.com/syafiqabuhasan

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: bidaah oleh para imam salaf

Post by Sponsored content Today at 5:20 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum