Hukum Islamic T-Shirt

View previous topic View next topic Go down

Hukum Islamic T-Shirt

Post by Nizam on Fri Dec 02, 2011 12:28 pm

Assalammualaikum

Mohon bertanya, apakah hukum memakai/mnjual/membeli t-shirt yang mempunya mesej baik TANPA sebarang ayat AQ atau pun hadis seperti tertulis "Halal Relationship Only" "Elak Zina" "Sunnah First" Say No To Adultary" "Say No to LGBT"?

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Hukum Islamic T-Shirt

Post by Nizam on Fri Dec 02, 2011 12:30 pm

Tambahan juga Islamic Button Badges seperti tertulis "I love Islam" Iman inside.

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Hukum Islamic T-Shirt

Post by Ahmad Shamil on Fri Dec 02, 2011 12:44 pm

selalunya org tanya yg ada perkataan2 mulia- sprti nama Allah..takut terbawa masuk jamban...tp enta tanya yg sebaliknya..

menjual dan membeli baju dan button bedge tu harus pada asalnya,apalagi yg punyai mesej mesej yg bagus pula..
begitu juga memakainya...
jadi isu yg timbul mungkin dlm memakainya jika t-shirtnya x memenuhi kriteria menutup aurat bagi wanita jika di pakai dlm keadaan wajib tutup aurat..seperti menampakkan bentuk badan, jarang, dsbgnya


Last edited by Abu_Zubair on Fri Dec 02, 2011 12:50 pm; edited 1 time in total

_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)

Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Points : 1226
Join date : 24/11/2011
Age : 31
Location : Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hukum Islamic T-Shirt

Post by Nizam on Fri Dec 02, 2011 12:48 pm

jenis macam tuh kalau orang wat leceh bawak masuk toilet takda masalah kan?

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Hukum Islamic T-Shirt

Post by Ahmad Shamil on Fri Dec 02, 2011 1:00 pm

salah satu adab masuk tandas yg diajar para ulama: tidak membawa sesuatu yg terdapat padanya zikrullah seperti quran,buku atau kertas yang mengandunginya, juga syiling atau duit yang tercetak atsnya..

dalil:
kata anas bin malik, baginda s.a.w apabila masuk tandas baginda tanggalkan cincin (riwayat abu daud,tirmizi dan ibn majah, kata at-tirmizi:hadis hasan soheh ghariib)

cincin baginda sebagaimna yg diriwayatkan oleh al-imam albukhari,muslim dan at-tirmizi, terukir padanya kalimah Muhammad Rasulullah.

persoalan: adakah kalimah -islam, iman, termasuk di dlm zikrullah?


_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)

Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Points : 1226
Join date : 24/11/2011
Age : 31
Location : Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hukum Islamic T-Shirt

Post by Nizam on Fri Dec 02, 2011 1:14 pm

Abu_Zubair wrote:salah satu adab masuk tandas yg diajar para ulama: tidak membawa sesuatu yg terdapat padanya zikrullah seperti quran,buku atau kertas yang mengandunginya, juga syiling atau duit yang tercetak atsnya..

dalil:
kata anas bin malik, baginda s.a.w apabila masuk tandas baginda tanggalkan cincin (riwayat abu daud,tirmizi dan ibn majah, kata at-tirmizi:hadis hasan soheh ghariib)

cincin baginda sebagaimna yg diriwayatkan oleh al-imam albukhari,muslim dan at-tirmizi, terukir padanya kalimah Muhammad Rasulullah.

persoalan: adakah kalimah -islam, iman, termasuk di dlm zikrullah?


rasanya tak kot, mana ada orang zikir "islam,islam,islam"

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Hukum Islamic T-Shirt

Post by Ahmad Shamil on Fri Dec 02, 2011 1:17 pm

penambahan sikit:

sebahagian ulama mengaitkan pula zikrullah dengan nama nama lain yg agung. lalu mereka melarang juga membawa masuk ke tandas benda2 yg tercetak atasnya nama nama yang mulia dan dimuliakan, seperti nama rasulullah s.a.w, para rasul dan nabi yg lainnya-alaihimussolatuwassalam- juga nama para malaikat.
antaranya ibn abidin al-hanafi, ar-ramli as-syafi;i, dan pengarang kayaf qanna al-hanbali dan bulghatu as-saalik al-maaliki.

menurut ibn abidiin, jika kita tidak perasan atau sudah terbawa masuk tandas, maka hendaklah ditutup nama tersebut dgn sesuatu seperti kain.

(hasyiah ibn qosiim 1/22, nihayah al-muhtaaj 1/117-118,bulghatu as-saalik 1/36 dan kassyaf qanna' 1/49)
mausuuah fiqhiyyah kuwaytiyyah- 34/21 dan 22

_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)

Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Points : 1226
Join date : 24/11/2011
Age : 31
Location : Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hukum Islamic T-Shirt

Post by Nizam on Fri Dec 02, 2011 3:32 pm

Abu_Zubair wrote:penambahan sikit:

sebahagian ulama mengaitkan pula zikrullah dengan nama nama lain yg agung. lalu mereka melarang juga membawa masuk ke tandas benda2 yg tercetak atasnya nama nama yang mulia dan dimuliakan, seperti nama rasulullah s.a.w, para rasul dan nabi yg lainnya-alaihimussolatuwassalam- juga nama para malaikat.
antaranya ibn abidin al-hanafi, ar-ramli as-syafi;i, dan pengarang kayaf qanna al-hanbali dan bulghatu as-saalik al-maaliki.

menurut ibn abidiin, jika kita tidak perasan atau sudah terbawa masuk tandas, maka hendaklah ditutup nama tersebut dgn sesuatu seperti kain.

(hasyiah ibn qosiim 1/22, nihayah al-muhtaaj 1/117-118,bulghatu as-saalik 1/36 dan kassyaf qanna' 1/49)
mausuuah fiqhiyyah kuwaytiyyah- 34/21 dan 22

kesimpulannya mcm mesej di atas adalah dibolehhkan?

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Hukum Islamic T-Shirt

Post by Ahmad Shamil on Fri Dec 02, 2011 5:40 pm

zahirnya,yg dilarang kita bawa masuk ke tandas itu:
- melaui nas ialah zikrullah,
- kemudian diqiaskan oleh fuqaha mazhab ke atas nama anbiya wa ar-rusul, dan malaikatul mukarramun.

- menurut pengarang nihayatul muhtaaj, imam nawawi ada mengingatkan, larangan ini atas nama yg khusus dimaksudkan Allah dan rasul s.a.w, jika kebetulan nama sama tapi tak dimaksudkan nama yg agung, tidak termasuk dlm larangan.(lihat nihayah al-muhtaaj 1/117, mausuah fiqhiyyah kuwaitiyyah 34/22)

cth zaman kitanya seperti namtage seseorg yg bernama muhammad, rahim, rahman, ahmad, yg dimaksudkan nama dia bukan nama Allah dan rasul s.a.w

wallahu'alam.

_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)

Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Points : 1226
Join date : 24/11/2011
Age : 31
Location : Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hukum Islamic T-Shirt

Post by helper on Fri Dec 02, 2011 5:48 pm

dinar dan dirham pula macam mana.. ada kalimah dicetak. adakah hukum dia sama. lagipun pencetakan kalimah bermula zaman khalifah, bukannya pada zaman nabi... sebelum itu matawang digunakan dari rom dan parsi.

helper
Helper
Helper

Posts : 240
Points : 353
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum Islamic T-Shirt

Post by Ahmad Shamil on Fri Dec 02, 2011 5:57 pm

helper wrote:dinar dan dirham pula macam mana.. ada kalimah dicetak. adakah hukum dia sama. lagipun pencetakan kalimah bermula zaman khalifah, bukannya pada zaman nabi... sebelum itu matawang digunakan dari rom dan parsi.

na'am helper,
dinar dan dirham termasuk di dalam larangan, ini disebut sebagai contoh bahan bercetak zikrullah selain cincin, oleh dr Muhammad Zuhaili di dalam kitab al-mu'tamad fi al-fiqh as-shafi'i..kitab turath pulak menyebut benda bercetak secara umum...

kata ibn abidin kalau terbawa, lindungilah kalimah pd cincin itu dengan benda lain seperti kain.

ana timbulkan persoalan lagi :
dinar dan dirham (wang)disimpan di dalam dompet, yg sedia terlindung. adakah "terselindung" nama tersebut membolehkan kita membawanya ke dlm tandas? bolehkah kita perluaskan fiqh ibn abidin- selindungkan jika dah terbawa ke dalam tandas- kepada yg baru- apa yg terselindung x mengapa di bawa ke tandas walau sengaja..bincangkan..

_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)

Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Points : 1226
Join date : 24/11/2011
Age : 31
Location : Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hukum Islamic T-Shirt

Post by helper on Sat Dec 03, 2011 4:07 am

kalau ia terselindung kerana disimpan didalam dompet, namum macam kurang sesuai sebab dompet diletak di punggung. hurm...

helper
Helper
Helper

Posts : 240
Points : 353
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum Islamic T-Shirt

Post by Ahmad Shamil on Sat Dec 03, 2011 1:45 pm

ana dompet letak poket tepi kohkokhoh

_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)

Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Points : 1226
Join date : 24/11/2011
Age : 31
Location : Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hukum Islamic T-Shirt

Post by helper on Sat Dec 03, 2011 3:51 pm

saya terdengar, ada yang menyatakan, hadith yang melarang memasukkan kalimah Allah adalah hadith dhaif. Jadi ada yang berpendapat ia hanyalah makhruh sahaja, tidak lah sampai jadi haram.

malah, lencana polis, tentera ada kalimah Allah. tidak pula dibesar gemburkan...

harap diperjelaskan lagi.. wallahu'lam

helper
Helper
Helper

Posts : 240
Points : 353
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum Islamic T-Shirt

Post by Adli_Khalim on Sat Dec 03, 2011 4:56 pm

helper wrote:saya terdengar, ada yang menyatakan, hadith yang melarang memasukkan kalimah Allah adalah hadith dhaif. Jadi ada yang berpendapat ia hanyalah makhruh sahaja, tidak lah sampai jadi haram.

malah, lencana polis, tentera ada kalimah Allah. tidak pula dibesar gemburkan...

harap diperjelaskan lagi.. wallahu'lam


Hadits tersebut didha`ifkan oleh Abu Dawud, An-Nasa'i, dll.


Sebab tu kita lihat para `ulama' agak longgar dalam masalah ini.


Antaranya Imam Ahmad yang mengatakan cukup dengan menggenggam cincin yang ada lafaz Jalalah.


Imam An-Nawawi juga mengatakan dalam mazhab Asy-Syafi`i, hukum membawa masuk sesuatu yang tertulis nama Allah dalam tandas adalah makruh.


Dalam Shahih Fiqh As-Sunnah, Syaikh Kamal bin As-Sayyid Salim mengatakan sekiranya dibimbangi barang yang tertulis kalimah Allah hilang apabila ditinggalkan di luar tandas, dibolehkan untuk membawa barang tersebut masuk.


Wallahu a`lam.

_________________
Sesi Ta`ruf: Adli Khalim

Adli_Khalim
AHLI
AHLI

Posts : 108
Points : 121
Join date : 24/11/2011
Location : Jakarta Barat

http://blueincisivus.wordpress.com/

Back to top Go down

Re: Hukum Islamic T-Shirt

Post by Ahmad Shamil on Sat Dec 03, 2011 5:51 pm

na'am, larangannya bertaraf makruh

dan hadisnya memang lemah, didaifkan juga oleh al-albani dlm kitab2 beliau..dlm kitab beliau daif abu daud (1/6), beliau menaqal kata2 abu daud bhw hadis ini munkar

di samping mengakui kedaifan hadis,pengarang soheh fiqh sunnah dlm bab ini turut berhujah dengan ayat al-Quran: al-hajj:32. beliau menyebut ayat ini sebagai hujah pertama sebelum menyebut hadis.
Demikianlah (ajaran Allah); dan sesiapa Yang menghormati syiar-syiar ugama Allah maka (Dia lah orang Yang bertaqwa) kerana Sesungguhnya perbuatan itu satu kesan dari sifat-sifat taqwa hati orang mukmin.

kesimpulan beliau: sekiranya cincin atau selainnya tertutup dgn pelindung,seperti tersimpan di dalam poket,harus masuk tandas bersamanya. kemudian beliau menaqal kata imam ahmad: jika dia mahu, dia boleh menggengamnya dengan tapak tangannya.

kata pengarang lagi:jika bimbang barang akan hilang jika ditinggalkan di luar tandas, dia boleh membawanya masuk ke tandas dgn sebab darurat (yakni keperluan)
- sahih fiqh sunnah 1/96



wallahu 'a'lam

_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)

Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Points : 1226
Join date : 24/11/2011
Age : 31
Location : Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hukum Islamic T-Shirt

Post by Sponsored content Today at 12:48 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum