AL-QURAN VERSI MALAYSIA (MUKASURAT LARI)

View previous topic View next topic Go down

AL-QURAN VERSI MALAYSIA (MUKASURAT LARI)

Post by NAZ on Wed Jul 25, 2012 12:11 pm

Salam,

Ada satu Quran tu, mukasurat dia tak sama dengan Al-Quran yang biasa saya baca.

Contoh :
Katakan lah berhenti kat mukasurat 21 dan ayat 105. So nak continue di Quran yag dikatakan versi Malaysia tu lari mukasuratnya.

Lulus ka macam tu?

_________________
نورعينى احمد
:heart:

NAZ
Muslimah
Muslimah

Posts : 215
Points : 305
Join date : 26/11/2011
Location : De'Cini

Back to top Go down

Re: AL-QURAN VERSI MALAYSIA (MUKASURAT LARI)

Post by thtl on Wed Jul 25, 2012 12:23 pm

OK, ia macam pernomboran hadis juga...sahih bukhari edisi lidwa tak sama pernomboran edisi fuad abd baqi mesir.

maka kita kena stick kpd satu edisi sahaja. yang paling penting, ia rasm Othmani dan ada cop KDN

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: AL-QURAN VERSI MALAYSIA (MUKASURAT LARI)

Post by Adli_Khalim on Thu Jul 26, 2012 9:25 am

thtl wrote:OK, ia macam pernomboran hadis juga...sahih bukhari edisi lidwa tak sama pernomboran edisi fuad abd baqi mesir.

maka kita kena stick kpd satu edisi sahaja. yang paling penting, ia rasm Othmani dan ada cop KDN


Cop!!!


OT skit. Bagaimana saya nak tahu kitab-kitab sunan yang saya ada mengikut penomboran siapa?


Misalnya Sunan Abi Dawud tahqiq Al-Albani, Al-Mujtaba tahqiq Al-Albani, dll.


Memang disebutkan dalam muqaddimah ke?

_________________
Sesi Ta`ruf: Adli Khalim

Adli_Khalim
AHLI
AHLI

Posts : 108
Points : 121
Join date : 24/11/2011
Location : Jakarta Barat

http://blueincisivus.wordpress.com/

Back to top Go down

Re: AL-QURAN VERSI MALAYSIA (MUKASURAT LARI)

Post by thtl on Thu Jul 26, 2012 10:04 am

kalau edisi arab, pengarang akan sebut manuskrip mana yg depa guna. Maka pengarang akan guna pernomboran mengikut makhtutat (manuskrip) yg dia guna atau dia mencipta pernomboran yang baru, akan dijelaskan dalam Muqaddimah kitab tsb

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: AL-QURAN VERSI MALAYSIA (MUKASURAT LARI)

Post by Adli_Khalim on Fri Jul 27, 2012 10:33 am

thtl wrote:kalau edisi arab, pengarang akan sebut manuskrip mana yg depa guna. Maka pengarang akan guna pernomboran mengikut makhtutat (manuskrip) yg dia guna atau dia mencipta pernomboran yang baru, akan dijelaskan dalam Muqaddimah kitab tsb


جزاك الله خيرا Tuan atas jawapannya.

_________________
Sesi Ta`ruf: Adli Khalim

Adli_Khalim
AHLI
AHLI

Posts : 108
Points : 121
Join date : 24/11/2011
Location : Jakarta Barat

http://blueincisivus.wordpress.com/

Back to top Go down

Re: AL-QURAN VERSI MALAYSIA (MUKASURAT LARI)

Post by Sponsored content Today at 2:57 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum