Syarat Beramal Dengan Hadits Dha`if Menurut Ahmad

View previous topic View next topic Go down

Syarat Beramal Dengan Hadits Dha`if Menurut Ahmad

Post by Adli_Khalim on Thu Jul 26, 2012 9:38 am

Semalam saya cari perbahasan tentang sedekap di dada. Terjumpa satu thread di http://majles.alukah.net/


Disebutkan oleh salah seorang forumer:


Imam Ahmad meletakkan 3 syarat untuk beramal dengan hadits dha`if:

1 - Tiada hadits shahih dalam bab tersebut.

2 - Tiada hadits shahih yang menyanggahi hadits dha`if tersebut.

3 - Hadits dha`if tersebut tidaklah dha`if berat seperti maudhu`, munkar, khatha' (salah).


Selama ni memang saya pernah dengar bahawa Imam Ahmad berhujah dengan hadits dha`if, tapi tak pernah dengar syarat-syarat seperti ini (bunyi macam logik).


PERSOALAN: Dalam kitab mana saya boleh cari syarat-syarat yang diletakkan oleh Imam Ahmad ini?


Saya betul-betul tak ada idea nak mula cari dalam kitab Imam Ahmad yang mana satu.


جزاكم الله خيرا

_________________
Sesi Ta`ruf: Adli Khalim

Adli_Khalim
AHLI
AHLI

Posts : 108
Points : 121
Join date : 24/11/2011
Location : Jakarta Barat

http://blueincisivus.wordpress.com/

Back to top Go down

Re: Syarat Beramal Dengan Hadits Dha`if Menurut Ahmad

Post by thtl on Thu Jul 26, 2012 10:35 am

Ini yg ada dalam maktabah saya:
حكم العمل بالحديث الضعيف
Hukum mengamalkan hadis dha`if oleh
Dr Asyraf bin Sa`eed
Maktabah as-Sunnah, Cairo

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Syarat Beramal Dengan Hadits Dha`if Menurut Ahmad

Post by alDayyan on Fri Jul 27, 2012 5:38 am

hadis dhaif ni masih boleh digunapakai sekiranya kita mematuhi syarat2 tertentu ye? saya ingatkan tolak terus sama mcm hadis palsu..

_________________
Jazakallah  kerana menjawab persoalan saya.. Semoga Allah merahmati kita semua.  Smile
Jemput LIKE   Like  fanpage
KOLEKSI HADIS PALSU DAN KISAH ISRAELIYAT.

alDayyan
Helper
Helper

Posts : 562
Points : 771
Join date : 25/05/2012
Age : 47
Location : 127.0.0.1

http://www.bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Syarat Beramal Dengan Hadits Dha`if Menurut Ahmad

Post by thtl on Fri Jul 27, 2012 6:58 am

sil,

muhaddis berpecah dua grup dalam penggunaan hadis dha`if:
menolak secara mutlak vs menerima hadis dha`if secara bersyarat

yg disepakati mereka, hadis dha`if tidak dipakai dalam urusan akidah dan hukum hakam

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Syarat Beramal Dengan Hadits Dha`if Menurut Ahmad

Post by Adli_Khalim on Fri Jul 27, 2012 10:23 am

thtl wrote:Ini yg ada dalam maktabah saya:
حكم العمل بالحديث الضعيف


جزاك الله خيرا Tuan.


Jadi tiada primary source la kalau macam tu?

_________________
Sesi Ta`ruf: Adli Khalim

Adli_Khalim
AHLI
AHLI

Posts : 108
Points : 121
Join date : 24/11/2011
Location : Jakarta Barat

http://blueincisivus.wordpress.com/

Back to top Go down

Re: Syarat Beramal Dengan Hadits Dha`if Menurut Ahmad

Post by Adli_Khalim on Fri Jul 27, 2012 10:27 am

thtl wrote:sil,

muhaddis berpecah dua grup dalam penggunaan hadis dha`if:
menolak secara mutlak vs menerima hadis dha`if secara bersyarat

yg disepakati mereka, hadis dha`if tidak dipakai dalam urusan akidah dan hukum hakam


Bagaimana pula dengan bab ahkam dalam mazhab Al-Hanabilah?


Saya pernah dengar pendapat mereka masih menggunakan hadits dha`if. Mungkin syarat-syarat di atas ada hubungannya dengan pengunaan hadits dha`if dalam bab ahkam.

_________________
Sesi Ta`ruf: Adli Khalim

Adli_Khalim
AHLI
AHLI

Posts : 108
Points : 121
Join date : 24/11/2011
Location : Jakarta Barat

http://blueincisivus.wordpress.com/

Back to top Go down

Re: Syarat Beramal Dengan Hadits Dha`if Menurut Ahmad

Post by thtl on Fri Jul 27, 2012 11:36 am

A_K,

1. mmg tak ada primary source, melainkan secondary dari kitab2 madzhab Hanabilah.

2. Madzhab Hanbali mmg mendahulukan hadis dha`if drpd Qias.
Tapi zaman Imam Ahmad, hadis ada dua je, hadis sahih dan dha`if. Hadis Dha`if yang dijadikan dalil hukum akan dibahaskan dgn terperinci dalam mazhab Hanbali. apa jenis hadis dha`if yang boleh dijadilkan dalil dan yg mana yg ditolak..

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Syarat Beramal Dengan Hadits Dha`if Menurut Ahmad

Post by Sponsored content Today at 11:10 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum