Pertanyaan tentang angkat tangan semasa takbiratulihram

View previous topic View next topic Go down

Pertanyaan tentang angkat tangan semasa takbiratulihram

Post by abu_firdaus on Sat Jul 28, 2012 9:52 am

assalam

saya perasan org sebelah saya mlm tadi tidak mengangkat tangan ketika takbiratulihram untuk mula solat. beliau terus mendekap tangan semasa menyebut allahuakbar. adakah bermakna beliau mengikut cara sesetengah mazhab atau aliran tertentu?

beliau nampak mcm melayu tapi saya tak 100% pasti. ada juga beberapa cara sebutan beliau yg pelik tapi itu kemudian cerita Smile

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: Pertanyaan tentang angkat tangan semasa takbiratulihram

Post by thtl on Sat Jul 28, 2012 10:09 am

angkat tangan tu sunat. kalau dia tak mahu buat, mmg tak ada madzhab mana pun yang tak angkat melainkan semua madzhab sunni suruh angkat. dia mmg jahil atau enggan laksanakan sunat2 solat sebagaimana anjuran Nabi saw:
"solatlah kamu sbgmn kamu lihat aku solat"

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Pertanyaan tentang angkat tangan semasa takbiratulihram

Post by abu_firdaus on Sat Jul 28, 2012 10:47 am

in that case, ada kemungkinan dia ikut aliran bukan sunni?

ironically, dia angkat tangan pulak masa bangun dari rukuk

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: Pertanyaan tentang angkat tangan semasa takbiratulihram

Post by thtl on Sat Jul 28, 2012 11:27 am

madzhab bukan sunni yg x angkat tangan, ana x tahu...kemungkinan GAH sebab angkat tangan tu tak ada dalam AQ.
tapi kalau sunni, semua kata angkat tangan ketika takbiratul ihram

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Pertanyaan tentang angkat tangan semasa takbiratulihram

Post by abu_aisyah on Sat Jul 28, 2012 11:43 am

abu_firdaus wrote:assalam

saya perasan org sebelah saya mlm tadi tidak mengangkat tangan ketika takbiratulihram untuk mula solat. beliau terus mendekap tangan semasa menyebut allahuakbar. adakah bermakna beliau mengikut cara sesetengah mazhab atau aliran tertentu?

beliau nampak mcm melayu tapi saya tak 100% pasti. ada juga beberapa cara sebutan beliau yg pelik tapi itu kemudian cerita Smile

banyk kali ke die buat lagu tu?setiap rakaat tarawikh?
klu sekali sekala,mgkin dia ter-berkhayal.kadang boleh terlupa perbuatan.

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: Pertanyaan tentang angkat tangan semasa takbiratulihram

Post by abu_firdaus on Sat Jul 28, 2012 12:29 pm

Sahih. Dari isyak sampai 4 rakaat pertama tarawih. Pastu dia keluar.

Kalu GAH sheikh, tarawih pun tak buat kot Wink

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: Pertanyaan tentang angkat tangan semasa takbiratulihram

Post by thtl on Sat Jul 28, 2012 12:33 pm

betul jugak.

tak kisahlah sapa dia, yg penting dia bukan dari madzhab yg 4 atau geng salafiyah

kalau berani, guna stail org Jazan, tahan dia dan tanya "kenapa hang tak angkat tangan masa takbir, aku pun nak belajar kalau itu ilmu fiqh yg baru"..

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Pertanyaan tentang angkat tangan semasa takbiratulihram

Post by Sponsored content Today at 12:50 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum