salah qiblat

View previous topic View next topic Go down

salah qiblat

Post by abu_aisyah on Mon Jul 30, 2012 7:46 pm

bismillah

petang tadi waktu zohor,seorang lelaki telah tersalah kiblat ketika solat.lalu,ana memusingkan badannya ke arah kiblat yg sbnr.
1.adakah perbuatan ana betul?
2.selepas ana memusingkan badan lelaki tersebut,sudah tentu ketika itu dia mengtahui kiblat yg sbnr.adakah sah solatnya?perlu tak die berhenti dan ulang?

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: salah qiblat

Post by thtl on Tue Jul 31, 2012 6:07 am

kalau dalam mesjid di negara kita, yg jelas ada mimbar di depan dan susun atur mesjid dan sejadah ke arah kiblat tapi dia masih salah juga, maka dia kena ulangi semula sebab itu sengaja salah kiblat...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: salah qiblat

Post by helper on Tue Jul 31, 2012 6:14 am

salam pak thtl,

boleh kah kita solat membelakangi kiblat?? lagi pun bumi kita nii bulat.. kalau tgk kat mekkah.. orang ramai solat di setiap penjuru mengililingi kaabah

helper
Helper
Helper

Posts : 240
Points : 353
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: salah qiblat

Post by thtl on Tue Jul 31, 2012 6:21 am

tak boleh membelakangi kiblat, sebab kiblat ditentukan dgn andaian bumi ni mendatar atau jarak terdekat antara lokasi dgn Kaabah. Maksudnya, jarak antara KL dgn Mekah ialah 7,000 KM. tapi kalau membelakangi kiblat, jaraknya ialah 16,000KM

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: salah qiblat

Post by abu_firdaus on Tue Jul 31, 2012 7:37 am

helper wrote:salam pak thtl,

boleh kah kita solat membelakangi kiblat?? lagi pun bumi kita nii bulat.. kalau tgk kat mekkah.. orang ramai solat di setiap penjuru mengililingi kaabah
setiap penjuru tapi masih lagi mengadap kiblat. ikut garisan saf sekeliling kaabah. sampai kat luar pun ada garisan tu.

teringat sy ada sekali tu ada jemaah haji asing nak mula solat tapi dadanya menghala ikut garisan, bukan 90 darjah dari garisan. sy sempat tegur dia & tunjuk ke arah bangunan masjidilharam Smile

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: salah qiblat

Post by abu_aisyah on Tue Jul 31, 2012 6:35 pm

thtl wrote:kalau dalam mesjid di negara kita, yg jelas ada mimbar di depan dan susun atur mesjid dan sejadah ke arah kiblat tapi dia masih salah juga, maka dia kena ulangi semula sebab itu sengaja salah kiblat...

ni ka surau hentian bas.

so.dia mmg tak sengaja lah tu..so solatnya boleh diteruskan atau ana kene berhentikan dia dan ulang?

_________________
www.facebook.com/syafiqabuhasan

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: salah qiblat

Post by thtl on Wed Aug 01, 2012 3:52 am

af,

tempat yang langsung tak ada panduan kiblat, maka dia tak perlu stop, teruskan je

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: salah qiblat

Post by abu_aisyah on Wed Aug 01, 2012 7:59 pm

thtl wrote:af,

tempat yang langsung tak ada panduan kiblat, maka dia tak perlu stop, teruskan je

perbuatan ana memusingkan beliau adalah betul?

_________________
www.facebook.com/syafiqabuhasan

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: salah qiblat

Post by thtl on Thu Aug 02, 2012 8:05 am

tindakan anda mmg amat digalakkan. amar makruf nahy mungkar tu

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: salah qiblat

Post by Sponsored content Today at 11:18 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum