Solat sunat tanpa menunggu adzan habis kumandang.

View previous topic View next topic Go down

Solat sunat tanpa menunggu adzan habis kumandang.

Post by kinobeano on Wed Aug 01, 2012 6:09 am

Assalamualaikum.

Masjid kat taman saya ni agak leceh sikit. Solat akan dimulakan pada puratanya 7 minit selepas masuk waktu (bukan selepas habis azan ya.., selepas jam digital tu bunyi tit, tit, tit, yakni selepas masuk waktu.. ). Pernah 6 minit selepas masuk waktu, dah iqamat. Parah betul. Mungkin masjid saya ni champion solat sunat terpantas dan champion mula solat terawal.

Saya sentiasa berusaha untuk dapat solat sunat qabliyah, tetapi sebab tergesa gesa, solat agak low quality sedikitlah.

Soalan saya, ( dilakukan di rumah, bukan di masjid ) bolehkah saya mulakan solat sunat saya sebaik sahaja masuk waktu atau sebaik sahaja adzan dikumandangkan?

Masjid taman saya ni jarak ke rumah saya adalah dalam 200 meter sahaja. Kalau naik motor, dari mula buka gate rumah, tutup gate dan sampai ke ruang solat, anggaran dalam 2 minit saje. Jadi, sekiranya saya solat sunat di rumah sebaik sahaja masuk waktu tanpa menunggu adzan habis dikumandangkan, maka dapat lah saya solat sunat dengan agak selesa (tanpa tergesa-gesa) dan seterusnya selepas selesai, saya masih sempat naik motor ke masjid.
Boleh gitu?


kinobeano
AHLI
AHLI

Posts : 7
Points : 15
Join date : 18/07/2012

Back to top Go down

Re: Solat sunat tanpa menunggu adzan habis kumandang.

Post by thtl on Wed Aug 01, 2012 10:26 am

sebaik-baik solat sunat ialah di rumah, maka buat kat rumah ajela.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Solat sunat tanpa menunggu adzan habis kumandang.

Post by kinobeano on Wed Aug 01, 2012 10:47 am

Soalan saya, disebabkan tempoh masa antara habis azan dan iqamah di masjid saya amat singkat, boleh kah saya mulakan solat sunat sebaik sahaja telah masuk waktu, tanpa menunggu adzan yang akan/sedang dikumandangkan habis?

Perbuatan ini, sekiranya dibolehkan, sudah semestinya akan dilakukan dirumah, kerana sekiranya dibuat dimasjid, jawabnya akan membuka pintu fitnah yang banyak..

kinobeano
AHLI
AHLI

Posts : 7
Points : 15
Join date : 18/07/2012

Back to top Go down

Re: Solat sunat tanpa menunggu adzan habis kumandang.

Post by thtl on Wed Aug 01, 2012 1:04 pm

Jawabnya boleh, cuma anda kehilangan pahala sunnah menjawab azan. Jika mesjid anda jenis macam tu solatlah di rumah sebaik saja masuk waktu.

macam2 bid`ah melayu ni...Mm...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Solat sunat tanpa menunggu adzan habis kumandang.

Post by abu_aisyah on Thu Aug 02, 2012 8:32 pm

klu begitu masalahnya,boleh datang awal di masjid dan dapat jawab azan,solat sunnat dan rakaat pertama tanpa terekeja2 kan?
kan ada hadis yg diampunkan dosa org duduk antara 2 waktu solat didalam masjid dalam keadaan berwudhuk.msti org yg dah stay kat masjid tu solat sunat eawatib dimasjd shj walaupun ada juga hadis sebaik2 solat sunat dirumah.

_________________
www.facebook.com/syafiqabuhasan

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: Solat sunat tanpa menunggu adzan habis kumandang.

Post by abu_aisyah on Thu Aug 02, 2012 8:36 pm

kinobeano wrote:Soalan saya, disebabkan tempoh masa antara habis azan dan iqamah di masjid saya amat singkat, boleh kah saya mulakan solat sunat sebaik sahaja telah masuk waktu, tanpa menunggu adzan yang akan/sedang dikumandangkan habis?

Perbuatan ini, sekiranya dibolehkan, sudah semestinya akan dilakukan dirumah, kerana sekiranya dibuat dimasjid, jawabnya akan membuka pintu fitnah yang banyak..

ana pernah kene sound dengan sorang pakcik lepas solat jemaah sbb ana solat tahiyatul masjd waktu azan berkumandang.dia kata,"org tengah memuji Allah,lain kali hormat dulu jawap azan!".mmg dia marah.terkezut jugak lah.dlm hati ana,"aku solat tahiyatul masjid sbb hormat kan Tuan rumah la sbb masuk rumah Dia".

_________________
www.facebook.com/syafiqabuhasan

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: Solat sunat tanpa menunggu adzan habis kumandang.

Post by Sponsored content Today at 7:39 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum