kesan dari gunakan software pirate

View previous topic View next topic Go down

kesan dari gunakan software pirate

Post by hilman on Sat Aug 04, 2012 4:51 pm

Assalamualaikum. saya nk tanya soalan yg agak pelik sikit. sebelum ni saya gunakan komputer family yg gunakan windows pirate. pada waktu tu, ialah, masih agak jahil lh jugak. ada je laptop yg guna windows ori, tpi gunakan laptop yg guna windows pirate sbb laptop yg guna windows ori tu mcm lembab macam tu lah. saya tau laptop tu guna windows pirate tpi guna je sbb x prnh terfikir psl halal haram nya. bnyk lh yg saya buat guna laptop tu. buat kerja, cari info, buat email, facebook, twitter dan sebagainya.

soalnya, mcm mana hukum sume bnde yg saya buat guna laptop tu, mcm facebook, email dan sebagainya. adakah saya x blh guna facebook atau email saya? time tu saya mcm x prnh pun terfikir bnde ni haram. saya tau pirate tu x boleh dlm agama (cuma ada exception bila ia jdi harus, yang tujuan untuk belajar dan kita x mmpu) tpi x pernh terfikir langsung windows pirate tu klau guna syubhah atau haram hukumnya (saya pun x psti). mungkin kerana saya mcm dh terbiasa guna windows tu smpai x prnh terfikir. jadi, bagaimana? adakah email, akaun facebook dn sebagainya saya x blh guna?

hilman
AHLI
AHLI

Posts : 31
Points : 45
Join date : 23/04/2012

Back to top Go down

Re: kesan dari gunakan software pirate

Post by thtl on Sun Aug 05, 2012 6:03 am

boleh pakai je windows pirate tu utk kegunaan peribadi. yg tak boleh ialah guna utk bisnes.
Ini urusan dgn Bill Gates je...hehehe (Bill Gates ni lelaki terkaya dunia dan tak terjejas dgn pirate dalam PC tu)

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: kesan dari gunakan software pirate

Post by hilman on Sun Aug 05, 2012 12:54 pm

oh.. thanks ustaz.

hilman
AHLI
AHLI

Posts : 31
Points : 45
Join date : 23/04/2012

Back to top Go down

Re: kesan dari gunakan software pirate

Post by hilman on Mon Aug 06, 2012 10:32 am

ustaz nk tmbh skit... guna bisnes x blh, peribadi bleh.. cmne klau gne utk sebahagian dri kerja? contohnya, mcm guru k, lecturer k. dia mengajar org, tpi dye gne pc (windows pirate) utk buat soalan, check in mrkah sume.. klau cmni adakah dikira penggunaan peribadi, sumber pendapatan dia jadi mcm mana pulak?


hilman
AHLI
AHLI

Posts : 31
Points : 45
Join date : 23/04/2012

Back to top Go down

Re: kesan dari gunakan software pirate

Post by thtl on Mon Aug 06, 2012 2:04 pm

guru, lecturer, kena guna software ori, sebab Gomen akan beri NB kpd depa lengkap dgn perisian dan Operating system (OS) original.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: kesan dari gunakan software pirate

Post by Nizam on Thu Aug 09, 2012 9:18 pm

Syeikh macam mana ngan kita yang menulis blog ni,
kita akan baca kitab kemudian kita amik quote, hadis, AQ dari kitab tersebut masukkan ke dalam blog, apakah ini dibolehkan kerana ada copyright dan di muka surat depan buku "tidak dibenarkan mana2 bahagian dikeluarkan blablablabla..."

dan juga masa menulis buku kita akan baca buku lain sebelum menulis buku kita, perlukan kita kasitau rujukan tuh?

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: kesan dari gunakan software pirate

Post by ZulQ on Thu Aug 09, 2012 11:01 pm

Hadis dan Quran tidak apa kerana free for all. Lagi sebar lagi bagus (cuma pastikan sahih). Malah orang yang cuba copyright Quran tu yang melampau. Quote mengquote buku ni kalau nak "legal" kena lihat undang-undang fair use Malaysia. Tapi penulis agama mana yang berat hati nak kongsi ilmu?

ZulQ
AHLI
AHLI

Posts : 163
Points : 244
Join date : 28/11/2011

Back to top Go down

Re: kesan dari gunakan software pirate

Post by thtl on Fri Aug 10, 2012 4:48 am

Nizam,

boleh quote apa saja, dgn dua syarat:

1. kasi kredit kpd penulis asal
2. tak ada unsur komersil.

setakat ni forum bicara thtl memenuhi dua kriteria tsb..forum bicara sentiasa kasi kredit kpd penulis asal dan forum ni free of charge, tak ada motif komersil

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: kesan dari gunakan software pirate

Post by Sponsored content Today at 7:53 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum