Solat atas kapal terbang.

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Go down

Solat atas kapal terbang.

Post by Muhammad Faizal on Sun Dec 04, 2011 8:06 am

First topic message reminder :

Assalamualaikum,

Saya ada terbaca kenyataan sebegini di group FB [Diskusi Fiqh : Soalan dan Jawapan], dan rasanya pemilik status ini sedang menuntut di Cairo, Egypt :-

"jika ibadat mesti diambil dari dalil khusus dari nabi.

solat fardhu ketika musafir tidak boleh dilakukan dalam kenderaan bergerak. sepanjang pengajian saya dan dari bacaan, nabi akan berhentikan kenderaan dan solat di atas tanah menghadap kiblat, untuk solat fardhu. untuk solat sunat nabi berhentikan kenderaan tanpa turun darinya dan menghadap kiblat untuk takbiratul ihram kemudian seterusnya terus solat atas kenderaan menghadap arah kenderaan bergerak.

maka dari mana datangnya hadis atau ayat al-Quran membolehkan solat atas aircraft yang sedang meluncur di udara?"

1. bagaimana nak menjawab persoalan ini?

2. Maaf terburuk sangka sebab saya lihat, beliau seolah-olah ingin membolehkan bid'ah hasanah.

Mohon pencerahan.

Muhammad Faizal
AHLI
AHLI

Posts : 7
Points : 9
Join date : 29/11/2011
Age : 27
Location : Davangere, Karnataka, India

Back to top Go down


Re: Solat atas kapal terbang.

Post by thtl on Wed Mar 28, 2012 7:01 am

fulltime mmg terrrbaik..jika dapat loan atau dapat sponsor parents...


trend kerja dan belajar sekali gus ni gayahidup di USA. sebab sana kerja mudah..dan kerja secara online pun semakin banyak

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Solat atas kapal terbang.

Post by Ad-Dien on Wed Mar 28, 2012 7:55 am

thtl wrote:fulltime mmg terrrbaik..jika dapat loan atau dapat sponsor parents...


trend kerja dan belajar sekali gus ni gayahidup di USA. sebab sana kerja mudah..dan kerja secara online pun semakin banyak

kat malizi susah macam tu..hehe

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Join date : 24/11/2011

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Solat atas kapal terbang.

Post by thtl on Wed Mar 28, 2012 1:22 pm

sebab malizia masih ada biasiswa, ada PTPTN loan, ada pembiayaan parents, UiTM pulak yurannya paling murah di Malaysia..
k
namun di KL, trend kerja dan study dah semakin berkembang, perintis ialah prog PJJ UiTM, UMCEED, UM, Open University, Unitar, Wawasan open Univ..dan kebanyakan IPTA ada prog PJJ.
sapa yg sedia berkorban hujung minggi (sabtu-ahad) mmg boleh belajar part-time di KL

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Solat atas kapal terbang.

Post by Ad-Dien on Wed Mar 28, 2012 8:15 pm

thtl wrote:sebab malizia masih ada biasiswa, ada PTPTN loan, ada pembiayaan parents, UiTM pulak yurannya paling murah di Malaysia..
k
namun di KL, trend kerja dan study dah semakin berkembang, perintis ialah prog PJJ UiTM, UMCEED, UM, Open University, Unitar, Wawasan open Univ..dan kebanyakan IPTA ada prog PJJ.
sapa yg sedia berkorban hujung minggi (sabtu-ahad) mmg boleh belajar part-time di KL

tapi pjj ni tak diiktira MQA dan JPA sijil nyer..huhu

tak boleh nak apply kerja...nak sambung stdy..

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Solat atas kapal terbang.

Post by thtl on Wed Mar 28, 2012 8:20 pm

Jgn fokus kpd prog UMCEED tu, maksud saya program spt Open University..PJJ UiTM, tak kan semua program tu tak diiktiraf MQA maa

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Solat atas kapal terbang.

Post by Ad-Dien on Wed Mar 28, 2012 8:39 pm

thtl wrote:Jgn fokus kpd prog UMCEED tu, maksud saya program spt Open University..PJJ UiTM, tak kan semua program tu tak diiktiraf MQA maa

ohh ada yang diiktiraf ye..saya rasa program pjj pengajian islam je kot...

p/s- trauma...frust

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Solat atas kapal terbang.

Post by thtl on Wed Mar 28, 2012 8:46 pm

Open University ada offer bachelor Pengajian Islam

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Solat atas kapal terbang.

Post by Ad-Dien on Wed Mar 28, 2012 9:03 pm

thtl wrote:Open University ada offer bachelor Pengajian Islam

haa?yeke?? serius ni??

wahh.. Razz

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Solat atas kapal terbang.

Post by thtl on Wed Mar 28, 2012 9:06 pm

pegila website dia...ofis kat kuantan mesti ada punyer

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Solat atas kapal terbang.

Post by Ad-Dien on Wed Mar 28, 2012 9:16 pm

thtl wrote:pegila website dia...ofis kat kuantan mesti ada punyer

syukran syeikh terbaik

p/s- baru tau...(dalam kitab fiqh al-waqi' takda sebut..hehe)

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Solat atas kapal terbang.

Post by Sponsored content Today at 11:17 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum