Sudut Pencarian Hadis

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Go down

Sudut Pencarian Hadis

Post by Nizam on Wed Aug 08, 2012 7:00 pm

First topic message reminder :

Assalammualaikum

Thread ini khusus untuk mereka yang nak cari hadis. Sesiapa yang ada lidwa mohon beri bantuan Laughing

Note: thread ini untuk pencarian hadis sahaja. bukan untuk pertanyaan status dan lain-lain. jika ingin bertanya mengenai hadis sila buka thread baru.

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down


Re: Sudut Pencarian Hadis

Post by Ad-Dien on Thu May 23, 2013 8:13 am

Saya cadangkan supaya aktifkan/ wujudkan semula satu tread tentang index seperti yang pernah saya buat dulu di AFN. Dalam tread tu di muatkan link dan tajuk sahaja. Bila klik terus akan direct kepada tread yang ada diskusi itu.

Cara ini lebih praktikal, efektif dan berkesan selain guna sistem carian google.

p/s- Cuma saya takda banyak masa nak buatkan seorang diri, harap ada yang membantu. Kalau tahu boleh maklumkan kepada saya. Saya akan beri tunjuk ajar. InsyaAllah

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Join date : 24/11/2011

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Sudut Pencarian Hadis

Post by thtl on Thu May 23, 2013 8:26 am

kena train MH Mukah kot

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Sudut Pencarian Hadis

Post by Ad-Dien on Thu May 23, 2013 3:29 pm

thtl wrote:kena train MH Mukah kot

train mcm mana? Ala-Ala army ke? Smile

insyaAllah boleh je, moga lebih baik dari ana..

p/s- ana dulu hasil train dan istifadah dari ustaz dan forumers2 lain juga Smile

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Join date : 24/11/2011

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Sudut Pencarian Hadis

Post by thtl on Thu May 23, 2013 7:33 pm

MH nampak istiqomah la ni...mimpi dia pun seminggu sekali...semua mimpi jadi mujtahid je

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Sudut Pencarian Hadis

Post by Ad-Dien on Sat May 25, 2013 9:48 am

thtl wrote:MH nampak istiqomah la ni...mimpi dia pun seminggu sekali...semua mimpi jadi mujtahid je

Like terbaik

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Sudut Pencarian Hadis

Post by abubakar on Thu Nov 27, 2014 9:43 am

"عن شداد بن أوس, قلنا : يا رسول ! الله كيف أسري بك ؟ قال : صليت لأصحابي صلاة العتمة بمكة معتما وأتاني جبريل عليه السلام بدابة بيضاء فوق الحمار ودون البغل ، فقال : اركب ، فاستصعبت علي ، فدارها بإذنها ، ثم حملني عليها ، فانطلقت تهوي بنا يقع حافرها حيث أدرك طرفها ، حتى بلغنا أرضا ذات نخل فأنزلني ، فقال : صل . فصليت ، ثم ركبنا فقال : أتدري أين صليت ؟ قلت : الله أعلم قال : صليت بيثرب ، صليت بطيبة ,..."

Daripada Shaddad Bin Aus telah berkata, “Kami telah bertanya, “Wahai Rasulullah SAW, bagaimana kamu diisra’kan?” Baginda Nabi SAW menjawab, “Aku telah bersolat(menjadi imam) bagi sahabat-sahabatku, solat malam di Makkah dan telah dating Jibril kepadaku dengan sejenis tunggangan(Buraq) berwarna putih yang lebih tinggi daripada himar dan lebih rendah daripada baghal. Kemudian dia(Jirbil) telah berkata, “Tungganglah.” Maka tunggangan itu meronta-ronta(tanda terlalu gembira) ke atas ku. Lalu Jibril memusingkan telinga tunggangan tersebut, kemudian membawa ku ke atasnya, setelah itu ia pergi membawa kami yang mana setiap langkah kakinya adalah sejauh mata memandang sehingga kami sampai di satu kawasan kebun tamar, maka ia telah menurunkan aku lalu berkata Jibril, “Solatlah.” Maka aku pun solat. Kemudian kami menunggang dan Jibril bertanya, “Adakah kamu tahu di mana kamu telah bersolat?” Aku menjawab, “Allah yang lebih mengetahui.” Jibril berkata, “Sesungguhnya kamu telah bersolat di Yathrib, kamu telah bersolat di Thoibah.”

Boleh tak sahabat-sahabat sekalian membantu saya utk mendptkan sumber hadith ini dan menyemak terjemahan Bahasa Melayu.

Kalau ada yg nak mengulas atau memberi maklumat tambahan pula amat saya alu-alukan.

Sekadar carian saya, ianya drpd Al-Baihaqi namun tidak ditemui pula drpd kitab mana dan status hadith berkenaan.

_________________
Ya Allah ajarkanlah aku perkara yg aku masih jahil dan ingatkanlah aku mengenai apa yg aku lupa.

abubakar
AHLI
AHLI

Posts : 262
Points : 314
Join date : 06/07/2012

Back to top Go down

Re: Sudut Pencarian Hadis

Post by thtl on Thu Nov 27, 2014 11:09 am

Takhrij:
الكتب » دلائل النبوة للبيهقي » الْمَدْخَلُ إِلَى دَلائِلِ النُّبُوَّةِ وَمَعْرِفَةِ ... » حَدِيثُ هِنْدِ بْنِ أَبِي هَالَةَ فِي صِفَةِ النَّبِيِّ ... » بَابُ : الإِسْرَاءِ بِرَسُولِ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ ...
إظهار التشكيل|إخفاء التشكيل

رقم الحديث: 675
(حديث مرفوع) أَخْبَرَنَا أَبُو الْحَسَنِ عَلِيُّ بْنُ أَحْمَدَ بْنِ عَبْدَانَ ، قَالَ : أَخْبَرَنَا أَحْمَدُ بْنُ عُبَيْدٍ الصَّفَّارُ ، قَالَ : حَدَّثَنَا أَبُو إِسْمَاعِيلَ التِّرْمِذِيُّ . ح وَأَخْبَرَنَا أَبُو الْحُسَيْنِ عَلِيُّ بْنُ مُحَمَّدِ بْنِ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ بِشْرَانَ الْعَدْلُ بِبَغْدَادَ وَاللَّفْظُ لَهُ ، قَالَ : أَخْبَرَنَا أَبُو أَحْمَدَ حَمْزَةُ بْنُ مُحَمَّدِ بْنِ الْعَبَّاسِ ، قَالَ : حَدَّثَنَا مُحَمَّدُ بْنُ إِسْمَاعِيلَ أَبُو إِسْمَاعِيلَ التِّرْمِذِيُّ ، قَالَ : حَدَّثَنَا إِسْحَاقُ بْنُ إِبْرَاهِيمَ بْنِ الْعَلاءِ بْنِ الضَّحَّاكِ الزُّبَيْدِيُّ ، قَالَ : حَدَّثَنَا عَمْرُو بْنُ الْحَارِثِ ، عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ سَالِمٍ الأَشْعَرِيِّ ، عَنِ الزُّبَيْدِيِّ مُحَمَّدِ بْنِ الْوَلِيدِ بْنِ عَامِرٍ ، قَالَ : حَدَّثَنَا الْوَلِيدُ بْنُ عَبْدِ الرَّحْمَنِ ، أَنَّ جُبَيْرَ بْنَ نُفَيْرٍ ، قَالَ : حَدَّثَنَا شَدَّادُ بْنُ أَوْسٍ ، قَالَ : قُلْنَا : يَا رَسُولَ اللَّهِ ، كَيْفَ أُسْرِيَ بِكَ ؟ قَالَ : " صَلَّيْتُ لأَصْحَابِي صَلاةَ الْعَتَمَةِ بِمَكَّةَ مُعْتَمًّا ، وَأَتَانِي جِبْرِيلُ عَلَيْهِ السَّلامُ بِدَابَّةٍ بَيْضَاءَ فَوْقَ الْحِمَارِ وَدُونَ الْبَغْلِ ، فَقَالَ : ارْكَبْ فَاسْتَصْعَبَتْ عَلَيَّ ، فَدَارَهَا بِأُذُنِهَا ، ثُمَّ حَمَلَنِي عَلَيْهَا ، فَانْطَلَقَتْ تَهْوِي بِنَا يَقَعُ حَافِرُهَا حَيْثُ أَدْرَكَ طَرْفُهَا حَتَّى بَلَغْنَا أَرْضًا ذَاتَ نَخْلٍ ، فَأَنْزَلَنِي ، فَقَالَ : صَلِّ ، فَصَلَّيْتُ ، ثُمَّ رَكِبْنَا ، فَقَالَ : أَتَدْرِي أَيْنَ صَلَّيْتَ ؟ قُلْتُ : اللَّهُ أَعْلَمُ ، قَالَ : صَلَّيْتَ بِيَثْرِبَ ، صَلَّيْتَ بِطَيْبَةَ ، فَانْطَلَقَتْ تَهْوَى بِنَا يَقَعُ حَافِرُهَا حَيْثُ أَدْرَكَ طَرْفُهَا ، ثُمَّ بَلَغْنَا أَرْضًا


Dalail Nubuwwah lil Baihaqi, Tafsir ibn katsir:
الراوي: أنس بن مالك المحدث: ابن كثير - المصدر: تفسير القرآن - الصفحة أو الرقم: 5/11
خلاصة حكم المحدث: فيه غرائب عجيبة
az-Zahabi:
الراوي: شداد بن أوس المحدث: الذهبي - المصدر: تاريخ الإسلام - الصفحة أو الرقم: 1/241
al-Syuyuthi:
الراوي: عبدالله بن شداد المحدث: السيوطي - المصدر: الخصائص الكبرى - الصفحة أو الرقم: 1/180
خلاصة حكم المحدث: مرس

status: dha'if
menurut syuyuti, zahabi dan al-Albani
komen albani:
الأثر الثاني: قال الألباني ( أخرجه إبن أبي حاتم كما في " تفسير ابن كثير" وقال: ((هذا سياق فيه غرايب و عجائب))
قلت ( الألباني): وآفته خالد بن يزيد, فإنه ضعيف مع كونه فقيها, وقد اتهمه ابن معين كما في "التقريب" ) [ الإسراء و المعراج للألباني ص ٤٨]

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Sudut Pencarian Hadis

Post by abubakar on Fri Nov 28, 2014 5:45 am

Terima kasih Syeikh THTL. Satu lg saya nak tanya, adakah terjemahan Bahasa Melayu itu tepat?

_________________
Ya Allah ajarkanlah aku perkara yg aku masih jahil dan ingatkanlah aku mengenai apa yg aku lupa.

abubakar
AHLI
AHLI

Posts : 262
Points : 314
Join date : 06/07/2012

Back to top Go down

Re: Sudut Pencarian Hadis

Post by thtl on Fri Nov 28, 2014 7:04 pm

OK terjemahan tu, cuma matannya panjang lagi...saya tak free nak terjemah semua, lagipun ianya dha'if.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Sudut Pencarian Hadis

Post by abubakar on Mon Dec 01, 2014 5:09 am

Terima kasih sekali lg Ustaz THTL.

Satu lg saya nak tanya berkenaan

"لَوْ خَشَعَ قَلْبُ هَذَا لَخَشَعَتْ جَوَارِحُه"

Pada pendapat Ustaz, muhaddith mana yg saya patut ikut di dlm menilai hadith ini. Syeikh Albani atau Al-Iraqi?




_________________
Ya Allah ajarkanlah aku perkara yg aku masih jahil dan ingatkanlah aku mengenai apa yg aku lupa.

abubakar
AHLI
AHLI

Posts : 262
Points : 314
Join date : 06/07/2012

Back to top Go down

Re: Sudut Pencarian Hadis

Post by thtl on Mon Dec 01, 2014 9:05 am

Terjemahan hadith: "Kalau hati orang ini khusyu’, niscaya akan khusyu’ pula seluruh anggota badannya."
ابن أبى شيبة فى مصنفة حديث رقم (6787
عبد الرزاق فى مصنفة حديث رقم ( 3308
HR Ibn Abi Syaibah dan Abd Razaq
tahqiq al-hafiz al-Iraq: dha'if
الراوي: أبو هريرة المحدث: العراقي - المصدر: طرح التثريب - الصفحة أو الرقم: 2/373
خلاصة حكم المحدث: فيه سليمان بن عمرو مجمع على ضعفه
dha'if kerana perawi dha'if Sulaiman bin Amru
Tahqiq al-Albani: palsu
الراوي: أبو هريرة المحدث: الألباني - المصدر: إرواء الغليل - الصفحة أو الرقم: 373
خلاصة حكم المحدث: موضوع

iraqi, ringan hanya dha'if, tapi al-Albani palsu.
Komen Syaikh Salim Ied al-Hilali ((Lihat al-Khusyū’ wa Atsaruhu fî Binâ` al-Ummah, hlm. 91-93, cetakan Dâr Ibnul Jauzi.) hukum yg lebih sahih ialah penilaian al-Albani, palsu

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Sudut Pencarian Hadis

Post by abubakar on Tue Dec 02, 2014 12:40 am

thtl wrote:Terjemahan hadith: "Kalau hati orang ini khusyu’, niscaya akan khusyu’ pula seluruh anggota badannya."
ابن أبى شيبة فى مصنفة حديث رقم (6787
عبد الرزاق فى مصنفة حديث رقم ( 3308
HR Ibn Abi Syaibah dan Abd Razaq
tahqiq al-hafiz al-Iraq: dha'if
الراوي:  أبو هريرة المحدث: العراقي  - المصدر: طرح التثريب - الصفحة أو الرقم: 2/373
خلاصة حكم المحدث: فيه سليمان بن عمرو مجمع على ضعفه
dha'if kerana perawi dha'if Sulaiman bin Amru
Tahqiq al-Albani: palsu
الراوي:  أبو هريرة المحدث: الألباني  - المصدر: إرواء الغليل - الصفحة أو الرقم: 373
خلاصة حكم المحدث: موضوع

iraqi, ringan hanya dha'if, tapi al-Albani palsu.
Komen Syaikh Salim Ied al-Hilali ((Lihat al-Khusyū’ wa Atsaruhu fî Binâ` al-Ummah, hlm. 91-93, cetakan Dâr Ibnul Jauzi.)  hukum yg lebih sahih ialah penilaian al-Albani, palsu

Terima kasih Ustaz THTL. Sekiranya saya nak guna penilaian al-Albani, bolehkah saya kata perkataan ini dtg drpd Said ibn al-Musayyib, seorang tabieen, dan bukannya drpd Rasulullah s.a.w? Sekiranya boleh, siapakah periwayat yg saya nak kena pakai, masih lg Ibn Abi Syaibah ataupun org lain?

_________________
Ya Allah ajarkanlah aku perkara yg aku masih jahil dan ingatkanlah aku mengenai apa yg aku lupa.

abubakar
AHLI
AHLI

Posts : 262
Points : 314
Join date : 06/07/2012

Back to top Go down

Re: Sudut Pencarian Hadis

Post by thtl on Wed Dec 03, 2014 11:56 am

keduanya Ibn Abi syaibah dan abdul razzaq dari Ibn al-Musayyib, Ibn Adi kata dari Ibn Mubarak

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Sudut Pencarian Hadis

Post by Faiz on Mon Dec 22, 2014 1:46 am

Salam saya mendengar satu ceramah di youtube oleh seorang Pak Sheikh beliau membaca hadis dan berkata riwayatnya sohih "Sesiapa yang berselawat keatasku dengan satu selawat Allah akan tunaikan kepadanya 100 hajat,  70 hajat di akhirat dan 30 hajat di dunia"  Saya puas mencari siapakah perawi hadis ini dan apakah statusnya... tapi tak jumpa. Mohon kepada Admin ...saya ingin tahu siapa perawi hadis ini dan apakah status hadis ini. Sekian terima kasih.

Faiz
AHLI
AHLI

Posts : 18
Points : 22
Join date : 19/12/2014

Back to top Go down

Re: Sudut Pencarian Hadis

Post by thtl on Mon Dec 22, 2014 10:58 am

tiada asal, palsu
hujah: bercanggah dgn hadith sahih

عَنْ أَبِى هُرَيْرَةَ ، أَنَّ ّرَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ ، قَالَ : ” مَنْ صَلَّى عَلَيَّ وَاحِدَةً ، صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ عَشْرًا
Abu Hurairah meriwayatkan bahwa Rasulullah SAW. bersabda: “Barangsiapa yang bersholawat kepadaku sekali maka Allah akan bersholawat kepadanya sepuluh kali.” (HR. Muslim).

kedua: terlalu banyak ganjaran, kalau genie dalam botol pun cuma kasi 3 hajat sahaja

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Sudut Pencarian Hadis

Post by Faiz on Mon Dec 22, 2014 3:33 pm

Terima kasih Ustaz THTL.

Faiz
AHLI
AHLI

Posts : 18
Points : 22
Join date : 19/12/2014

Back to top Go down

Re: Sudut Pencarian Hadis

Post by Faiz on Mon Dec 22, 2014 3:37 pm

Satu lagi soalan.....Adakah doa selepas bilal membaca Iqamah.
Dan kalau boleh Ustaz sertakan dalil dan nas yang Nabi menyuruh kita berbuat demikian.

Setahu saya doa selepas Azan ada tapi sehingga kini saya belum menemui hadis
berkaitan Doa selepas Iqamah.

Tolong beri pencerahan.

Sekian terima kasih.

Faiz
AHLI
AHLI

Posts : 18
Points : 22
Join date : 19/12/2014

Back to top Go down

Re: Sudut Pencarian Hadis

Post by thtl on Mon Dec 22, 2014 10:04 pm

dalil hadith:
أنَّ بلالًا أخذ في الإقامةِ، فلما أن قالَ : قد قامتِ الصلاةُ قال النبيُّ صلَّى اللهُ عليهِ وسلَّمَ : أقامَها اللهُ وأدامَها .
الراوي: أبو أمامة أو بعض أصحاب النبي صلى الله عليه وسلم المحدث:ابن رجب - المصدر: فتح الباري لابن رجب - الصفحة أو الرقم: 3/457
خلاصة حكم المحدث: في هذا الإسناد ضعف.
Terjemah:
Artinya: Bahwasanya Bilal رضي الله عنه masuk ia pada iqamat, maka tatkala berkata Bilal: قدقامت الصلاة . Berkata Nabi صلى الله عليه وسلم
أقامها الله وادامها – artinya: Mudah-mudahan mendirikan dia oleh Allah Ta’ala dan mengekalkan akan dia. sunan Abu Daud, kata Ibn Rajab al-Hanbali, dlm Fathul Bari, dhaif
Kata Imam Nawawi:
الراوي: أبو أمامة الباهلي المحدث:النووي - المصدر: المجموع - الصفحة أو الرقم: 3/252
خلاصة حكم المحدث: إسناده ضعيف جداً
amat dhaif isnadnya (aml-Majmu')

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Sudut Pencarian Hadis

Post by Faiz on Tue Dec 23, 2014 3:46 am

Ok Ustaz majoriti di Malaysia ni 90% mempratikkan membaca doa satelah bilal membaca Iqamat. Doa antara Azan dan Iqamat itu memang dianjurkan.
Berdasarkan hadis yang Ustaz paparkan diatas bolehkah kita mengambil keputusan tak perlu kita membaca doa selepas bilal Iqamat? TK

Faiz
AHLI
AHLI

Posts : 18
Points : 22
Join date : 19/12/2014

Back to top Go down

Re: Sudut Pencarian Hadis

Post by thtl on Tue Dec 23, 2014 9:29 am

majoriti mmg tak perlu baca, sebab pak Bilal Iqamat pun laju..sebab Imam dah ready nak takbir. Tapi syaikh Albani (sifat solat Nabi) dan ben Baz (Fatwa Lajnah Daimah dan Ifta, KSA) kata boleh baca doa macam lepas azan. hujah mereka, iqamah dan azan ni sama shj. Tapi yang rajih tak payah baca, manakala yg nak ikut syaikh albani, pun boleh

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Sudut Pencarian Hadis

Post by Faiz on Tue Dec 23, 2014 9:55 am

Tima kasih banyak-banyak Ustaz THTL

Faiz
AHLI
AHLI

Posts : 18
Points : 22
Join date : 19/12/2014

Back to top Go down

Re: Sudut Pencarian Hadis

Post by abubakar on Fri Jan 16, 2015 9:48 am

Assalamualaikum kpd Ustaz THTL dan rakan-rakan forumer.

Mohon berikan hadith yg menceritakan Abdul Rahman 'Auf r.a dijanjikan syurga kerana memberi kemaafan sebelum masuk tidur sekiranya ada.

Byk org cerita pasal ini namun tak disertakan diambil drpd mana, siapa periwayat dsb.

Terima kasih.

_________________
Ya Allah ajarkanlah aku perkara yg aku masih jahil dan ingatkanlah aku mengenai apa yg aku lupa.

abubakar
AHLI
AHLI

Posts : 262
Points : 314
Join date : 06/07/2012

Back to top Go down

Re: Sudut Pencarian Hadis

Post by Faiz on Sun Feb 22, 2015 4:10 am

Assalamualaikum
Mutaakhir ini kita banyak lihat dan dengar promosi berkaitan minum SUSU KAMBING dan mereka menyatakan ini amalan Rasulullah, benar kah Minum Susu Kambing Adalah Sunnah Rasulullah SAW??
Saya ingin mendapatkan pencerahan.....kalau boleh Ustaz dan forumer sertakan dalil dan nas yang Nabi berbuat demikian.

Faiz
AHLI
AHLI

Posts : 18
Points : 22
Join date : 19/12/2014

Back to top Go down

Re: Sudut Pencarian Hadis

Post by Sponsored content Today at 12:48 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum