Adakah perjuangan menubuhkan khilafah masih relevan?

View previous topic View next topic Go down

Adakah perjuangan menubuhkan khilafah masih relevan?

Post by zikrulmaut_sm on Sat Aug 11, 2012 12:22 pm

Bismillahirrahmanirrahim,
Assalamualaikum,

Saya nak tanya, sejauh mana relevancy perjuangan menubuhkan negara khilafah pada hari ini? Adakah masih relevan?

Sebabnya, ada yang berpendapat, dalam Islam, yang ditekankan adalah kepimpinan yang adil dan amanah, tanpa mengira sistem apa yang dipakai. Adakah pendapat ini betul?

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Adakah perjuangan menubuhkan khilafah masih relevan?

Post by thtl on Sat Aug 11, 2012 1:47 pm

wsm,

kena takrifkan dulu, apa bentuk negara khilafah tu?

modelnya?

daulah Ummayah, abbasiyah atau Othmaniah?

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Adakah perjuangan menubuhkan khilafah masih relevan?

Post by zikrulmaut_sm on Sat Aug 11, 2012 1:58 pm

kalau model secara spesifik, saya tak tahu.

maklumat penegakan daulah khilafah ni cuma dinyatakan secara umum oleh mereka yang enthusiastic dengannya. dalam modul tarbiyah pun cuma sebut "khilafah" atau "daulah islamiyah" saja tanpa dihuraikan.

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Adakah perjuangan menubuhkan khilafah masih relevan?

Post by thtl on Sat Aug 11, 2012 2:14 pm

kalau Muslim Brotherhood, khilafah di sisi mereka ialah menyatukan kesemua negara2 OIC di bawah satu kepimpinan pusat, 1Khalifah, 1matawang, dinar, 1undang2 (hudud). Jadi, di sisi Brotherhood, khilafah bukanlah URGENT kerana khilafah ialah sebuah wawasan jangkapanjang. steps dalam brotherhood ialah pembinaan individu, keluarga, masyarakat, daulah dan kemudian last sekali, baru stage khilafah. Buat masa ni khilafah belum lagi releven

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Adakah perjuangan menubuhkan khilafah masih relevan?

Post by zikrulmaut_sm on Sun Aug 12, 2012 2:09 pm

syeikh, walaupun khilafah ni masih lagi matlamat yang di hujung, macam mana kalau kita teruskan kempen promosi dari sekarang?

saya melihat ada juga kebaikan promosi awal, dari segi spiritual ummat Islam.

yang saya nampak, kecenderungan ummat Islam untuk "fanatik" pada waktu ni adalah nation-based, party-based, "jemaah"-based, mazhab-based, family-based, race-based, "daerah"-based, etc.

sikap "fanatik" ni seolah-olah satu fitrah dalam diri manusia. macam mana sekalipun, manusia mesti nak fanatik pada sesuatu.

kalau kita promote khilafah pada semua orang, saya rasa akan ada satu nafas baru untuk fitrah "ke-fanatik-an" dalam diri seseorang Muslim ke arah yang positif. kalau semua orang fanatik pada khilafah, saya rasa itu satu jalan menuju perpaduan ummat yang konkrit.

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Adakah perjuangan menubuhkan khilafah masih relevan?

Post by abubakar on Sun Aug 12, 2012 8:24 pm

Relevan.

Penyatuan umat Islam dpt dilaksanakan jika berlandaskan seruan tauhid iaitu Lailahaillallah. Selesai bahagian ini, selesai bahagian lain. Masalah ummat Islam ini taksub dan fanatik pada ijtihad imam masing-masing dan lain-lain permasalahan perkara perincian serta taat setia pada ajaran nenek moyang yg bercanggah dgn Islam sehingga melupakan asas ajaran Islam iaitu mentauhidkan Allah.


_________________
Ya Allah ajarkanlah aku perkara yg aku masih jahil dan ingatkanlah aku mengenai apa yg aku lupa.

abubakar
AHLI
AHLI

Posts : 262
Points : 314
Join date : 06/07/2012

Back to top Go down

Re: Adakah perjuangan menubuhkan khilafah masih relevan?

Post by thtl on Mon Aug 13, 2012 4:33 am

zsm,
kalau promosi awal, maka anda akan jadi sama dgn geng HT. dah 65 tahun dok promosi khilafah atas minhaj nabi..

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Adakah perjuangan menubuhkan khilafah masih relevan?

Post by zikrulmaut_sm on Mon Aug 13, 2012 6:28 am

promosi mungkin sama, tapi yang penting approach tak sama. heheh

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Adakah perjuangan menubuhkan khilafah masih relevan?

Post by thtl on Mon Aug 13, 2012 8:45 am

tengoklah enta nak pilih approach sapa:

HT, approach, top-bottom

IM, approachnya, bottom-up..

atau enta ada approach yg lain

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Adakah perjuangan menubuhkan khilafah masih relevan?

Post by zikrulmaut_sm on Tue Aug 14, 2012 1:01 pm

saya masih ikut guideline tarbiyyah yang mulakan dari peringkat bawah, sampai ke peringkat daulah.

saya berminat nak sampaikan kepada masyarakat umum tentang wujudnya khilafah. sebagai rawatan symptomatic untuk melawan penyebaran fahaman nasionalisme, sekularisme, etc.

kadang-kadang, rasa meluat dengar orang sebut "demi agama, bangsa dan negara." jelas-jelas itu fahaman nasionalisme-sekularisme.

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Adakah perjuangan menubuhkan khilafah masih relevan?

Post by thtl on Tue Aug 14, 2012 1:19 pm

PAS pun dah ubah tektik

daulah Islamiah dah ditukar kpd negara berkebajikan
Khilafah mmg PAS tak sebut...mesti ada sebab tu

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Adakah perjuangan menubuhkan khilafah masih relevan?

Post by Sponsored content Today at 12:50 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum